Конспект уроку з основ здоров'я для 6 класу на тему: "Особиста гігієна. Складові особистої гігієни"

Про матеріал

Конспект уроку з основ здоКонспект уроку з основ здоров'я для 6 класу на тему: "Особиста гігієна. Складові особистої гігієни". дана розробка урока домопоже у підготовці до уроку оскільки має і додаткові матеріали до даної теми уроку.

Перегляд файлу

6 клас

Тема: Особиста гігієна. Складові особистої гігієни.

 Мета:

розглянути складові особистої гігієни, сформувати знання про гігієну тіла, ротової порожнини та виробити уміння вибирати предмети і засоби особистої гігієни;розвинути навички догляду за шкірою, волоссям, нігтями, одягом;виховати охайність, акуратність та компетентне ставлення до свого здоров`я.

Матеріали та обладнання: зображення предметів та засобів особистої гігієни, аркуші паперу, фломастери, плакат «Десять правил здорових зубів»,  плакат « Догляд за ротовою порожниною», плакат « Правила миття рук».

Терміни та поняття: особиста гігієна, засоби гігієни, предмети гігієни.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку.

  1. Організаційний момент.

Привітання вчителя. Установка на позитивний настрій.

  1. Актуалізація опорних знань.

 

  1.                   Вправа «Мозковий штурм»

«Здоровий спосіб життя – це …» (правильне харчування, рухова активність, спілкування тощо)

  1.                   Вправа «Асоціативний кущ»

«Основні складові особистої гігієни»

 

 

  1. Мотивація навчальної діяльності.

Розповідь учителя.

 

Нас оточують мільярди мікроорганізмів. Більшість з них не шкідливі для людей, але деякі спричиняють захворювання. Колись нічого не знали про це і тому страждали від багатьох інфекційних хвороб та  епідемій.

Уявіть собі  європейську столицю, у якій посеред вулиці копирсаються в купах сміття свині та кози, а мешканці міста виливають бруд і викидають сміття просто з вікон своїх будинків. Таким був Париж. Стічні води стікали мостовими просто в Сену. У житлових кварталах розміщувались бойні, шкіряні та фарбувальні майстерні, кузні, крамниці.  У посушливі місяці у місті було важко дихати через сморід, а під час дощу вулиці перетворювалися у справжнє болото. Тут виникали масові епідемії. І навіть дворяни та багатії приймали ванну  лише під час хвороби , а у всі інші дні обмежувалися обтиранням рушником. І навіть було зафіксовано досить ганебний випадок-коли французька принцеса померла від вошей.

  Нам сьогодні уявити важко таке. Ми змалечку навчаємось вмиватись, чистити зуби, доглядати за собою. Зараз у містах і селах працюють водогони,  каналізація, вивозять сміття.

Виникла нова галузь медицини - гігієна і особлива медична спеціальність-лікар-гігієніст. Без дозволу  цього спеціаліста не буде допущений до виробництва жоден вид продукції.

  1. Вивчення нового матеріалу (повідомлення теми уроку, постановка мети, завдань уроку).

У людини ставлення до власного здоров'я формується з дитинства. Велике значення у збереженні та зміцненні здоров'я дитини має гігієнічне навчання та виховання. Це обов'язок батьків.

Особиста гігієна — це догляд за своїм тілом і підтримка його в чистоті.

 Шкіра захищає тіло людини від хвороб.

  1. Сприйняття й усвідомлення учнями нового матеріалу.

Розповідь учителя

Коли дитина бігає, стрибає, їй стає жарко і на шкірі з'являються крапельки поту. Крім того, на шкірі є тонкий шар жиру, так званого шкіряного жиру. Якщо шкіру довго не мити, на ній накопичуються жир і піт, де і затримуються частки пилу. Так, шкіра стає брудною, грубою і перестає захищати тіло.

Догляд за шкірою тіла і порожниною рота. Одна з ос­новних вимог особистої гігієни  додержання чистоти тіла.

Шкіра людини виконує різні функції. Вона постійно забруднюється секретом сальних і потових залоз, змерт­вілими лусками епідермісу, а при зіткненні з навколиш­нім середовищем — мікроорганізмами, пилом, гельмінта­ми. Тому для підтримання чистоти тіла необхідно 1— 2 рази на тиждень змивати бруд з поверхні шкіри за до­помогою гарячої води, мила та мачули з наступною змі­ною натільної та постільної білизни.

Частіше забруднюється шкіра верхніх кінцівок. Звід­си бруд потрапляє на інші ділянки тіла та в їжу. Аби цього не трапилося, руки слід мити перед кожним прий­манням їжі, після відвідування вбиральні, а також після кожного забруднення. Треба коротко підстригати нігті, аби не допустити скупчення бруду під ними. При бакте­ріологічному дослідженні бруду з-під нігтів знаходили збудників кишкових інфекцій, яйця гельмінтів, гноєрідні мікроорганізми, різноманітні гриби, коростяного кліща і т. ін.

 

 

 

 

Догляд за порожниною рота має велике значення і провадиться з метою запобігання захворюванням зубів і зниження бактеріального обсіменіння. Порожнина ро­та містить різні види мікроорганізмів, які потрапляють туди з навколишнього середовища під час вдихання по­вітря, з водою, їжею. Серед цих мікроорганізмів зустрі­чаються і патогенні, що можуть спричинити не тільки захворювання зубів і порожнини рота, а й інших органів і організму в цілому. Поганий догляд за порожниною ро­та сприяє збільшенню кількості мікроорганізмів. Залиш­ки їжі у проміжках між зубами розкладаються, утворю­ючи різні органічні кислоти, що сприяють руйнуванню зубів; з'являється неприємний запах з рота.

 

 

 

 

 

 

Гігієна сну. Наприкінці дня в людини з'являється від­чуття втоми. Для відновлення працездатності організму, І в першу чергу функції центральної нервової системи, важливе значення має сон. Він має бути глибоким і три­валим. Тривалість сну визначається віком і станом ор­ганізму. Так, сон дорослої людини має тривати 7—8 год на добу. Чим молодший організм, тим тривалішим має бути сон. Дитина 7 років має спати 12 год, 10 років — 10 год на добу.

Сон має відбуватися в зручному ліжку, за темпера­тури повітря 16—17°С, з відкритою кватиркою. Читати перед сном у ліжку не рекомендують, оскільки це погір­шує зір.

Гігієна одягу. Одяг, як і житло, бере участь у регу­люванні теплового обміну. Отже, основними гігієнічними вимогами до одягу є забезпечення сталої температури тіла, відповідність його сезону  і погоді,

Взуття відповідає гігієнічним вимогам у тому випад­ку, коли воно не тільки захищає нижні кінцівки від зов­нішніх механічних втручань (наприклад, від ударів) і ви­боїн у грунті, а й забезпечує повну свободу рухів стопи під час ходьби. Взуття має відповідати розміру стопи, що сприяє рівномірному розподілу маси тіла. Непра­вильно підібране взуття може стати причиною виникненняпотертостей, нестійкої ходи, зміни положення хребта і кісток тазу. Вузьке і тісне взуття стискує кровоносні су­дини і пальці, що викликає застій крові у нижніх кінців­ках і підсилену пітливість, спазм кровоносних судин, по­рушення живлення м'язової тканини. Від постійного тис­ку пальці скривлюються, набувають виродливої форми, з'являються мозолі, ушкодження, може виникнути запа­лення суглобів.

Найзручніше взуття з широкими підборами висотою 1,5—3 см. Воно помірно збільшує склепіння стопи, спри­яє більшій витривалості її, забезпечує рівномірний кро­вообіг.

Гігієна нігтів та волосся.

Нігті захищають кінчики наших пальців на руках і ногах. Здорові нігті мають опуклу форму, гладеньку блискучу поверхню та рожевий колір. Під нігтями можуть скупчуватися безліч бактерій. Для того щоб цього не відбувалося, нігті треба обрізати. На руках це слід роби­ти щотижня, а на ногах один раз у два-три тижні.

Біля нігтьового ложа часто з'являються задирки, їх треба обереж­но зрізати, інакше вони можуть запалитися.

Чисте й здорове волосся м'яке, еластичне, має природний блиск і прикрашає людину. Але якщо за ним не доглядати, воно стає жир­ним, сплутаним та має неприємний запах. Це не додасть людині ані здоров'я, ані привабливості. Волосся треба регулярно мити й розчісу­вати тільки після повного висихання.

Доглядаючи за своїми нігтями та волоссям, ви зберігаєте своє здоров'я й робите себе привабливішим для людей, котрі вас оточують.

Із раннього віку необхідно привчати дитину користуватися носовою хустинкою. Варто пояснити, що під час кашлю чи чхання з носоглотки виділяється велика кількість мікробів і, якщо не користуватися хустинкою, то разом із бризками відбувається зараження оточуючих. Дитина повинна мати окрему хустинку для носа й окрему для очей (особливо під час захворювання), щоб уникнути потрапляння інфекції з носа на очі чи навпаки.

Хустинки мають бути завжди чистими. Змінювати їх необхідно щодня, навіть, якщо вони не були використані. Витирати рот, обличчя або перев'язувати подряпину треба лише чистою хустинкою.

Узагальнення та систематизація вивченого.

 

Гра «Так- Ні». Учитель швидко вимовляє  будь-які твердження про гігієну тіла, а клас повинен сказати , правильно це , чи ні.

Наприклад: «Ходити в сауну треба щодня, щоб виходили шлаки», « Треба регулярно мити руки, щоб уберегти себе від мікробів»,  «Чистити зуби треба якомога рідше, щоб не пошкодити зубну емаль», «Митися щодня не можна , бо стирається захисний шар шкіри», «Чистити зуби бажано тільки з появою неприємного запаху з рота», « До засобів особистої гігієни можна віднести мило, шампунь, зубну пасту», «Можна вживати одночасно гарячу і холодну їжу».

  1. Домашнє завдання.

Опрацювати статтю в підручнику, дати відповіді на запитання вкінці параграфа.

Скласти пам’ятку «Правила особистої гігієни».

Додатковий матеріал до уроку

ПРАВИЛА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ

1. Гігієна тіла. Шкіра людини захищає весь організм від різних впливів навколишнього середовища. Дотримання чистоти шкіри надзвичайно важливо, адже крім захисної функції, які вона виконує наступні функції: теплорегулюючі, обмінну, імунну, секреторну, рецепторну, дихальну та інші функції.

  • Мийтеся щодня теплою водою. Температура води повинна бути 37-38 градусів, тобто трохи вище нормальної температури тіла. Через шкірний покрив людини за тиждень виділяється до 300 г сала й до 7 літрів поту. Щоб захисні властивості шкіри не порушувалися необхідно ці виділення регулярно змивати. В іншому випадку на шкірі створюються сприятливі умови для розмноження хвороботворних мікробів, грибків та інших шкідливих мікроорганізмів.
  • Приймати водні процедури (ванна, душ, лазня) із застосуванням мочалки необхідно не рідше одного разу на тиждень.
  • Слідкуйте за чистотою рук і нігтів. Відкриті ділянки шкіри особливо схильні до забруднення. Грязь містить хвороботворні мікроби може потрапити з рук в рот через їжу. Дизентерію, наприклад, називають хворобою брудних рук. Руки треба мити до відвідування туалету і обов'язково після туалету, перед їжею і після прийому їжі, після контакту з тваринами (як вуличними, так і домашніми). Якщо Ви перебуваєте в дорозі, то руки необхідно протерти вологою серветкою, щоб усунути хоч деяку кількість мікробів.

Ноги потрібно мити щодня прохолодною водою і милом. Холодна вода зменшує потовиділення.

2. Гігієна волосся. Правильний догляд за шкірою голови і волосся нормалізує діяльність сальних залоз, а також покращує кровообіг і обмінні процеси. Тому до процедури миття голови необхідно ставитися відповідально.

  • Голову необхідно мити в міру забруднення. Сказати точну кількість неможливо. Частота миття волосся залежить від різних факторів: довжини волосся, типу волосся і шкіри голови, характеру роботи, пори року і т. д. Взимку, як правило, голову миють частіше, тому що головний убір не дає шкірі голови дихати, із-за чого шкірного сала виділяється набагато більше ніж зазвичай.
  • Не варто мити волосся гарячою водою. Волосся можуть стати дуже жирними, так як гаряча вода активізує роботу сальних залоз. Крім цього, така вода допомагає миючих засобів (милу і шампунів) осідати на волоссі у вигляді сірого нальоту, який важко змивати.
  • Ретельно ставитися до вибору засобів по догляду за волоссям (шампуні, бальзами, лосьйони тощо). Волосся дуже добре вбирають воду, а з нею і речовини, які можуть зашкодити волоссю, шкірі голови і організму в цілому.
  • Після полоскання волосся корисно облити прохолодною водою.
  • Витирати голову після миття бажано теплим рушником, а потім дати волоссю просохнути на повітрі. Феном користуватися небажано, оскільки він дуже сушить волосся.
  • При розчісуванні волосся неприпустимо використання чужих гребінців.

3. Гігієна порожнини рота. Правильний догляд за ротовою порожниною сприяє збереженню зубів в хорошому стані на довгі роки, а також допомагає попередити дуже багато захворювань внутрішніх органів.

  • Чистити зуби необхідно щодня вранці і ввечері.
  • Неприпустимо користуватися зубною щіткою іншої людини.
  • Після прийому їжі обов'язково полоскати рот.
  • При появі перших ознак захворювання зубів або ясен негайно звертайтеся до стоматолога.
  • Для профілактичного огляду відвідуйте стоматолога не рідше двох разів на рік.

4. Гігієна натільної білизни і одягу і взуття. Важливу роль в особистій гігієні займає чистота нашого одягу. Одяг захищає тіло людини від забруднень, механічних і хімічних пошкоджень, охолодження, потрапляння комах і так далі.

  • Натільну білизну необхідно міняти після кожного миття, тобто кожен день.
  • Шкарпетки, гольфи, панчохи, колготи змінюються щодня.
  • Одяг необхідно регулярно прати.
  • Неприпустимо носити чужого одягу та взуття
  • Одяг та взуття повинні відповідати кліматичним умовам.
  • Бажано віддавати перевагу одягу з натуральних тканин, і взуття з натуральних матеріалів.
  • Крій одягу і взуття повинен враховувати анатомічні особливості і відповідати розміру людини.
  • Більш детальну інформацію читайте в статті «Гігієна одягу».

5. Гігієна спального місця.

  • У кожного члена сім'ї повинні бути свій рушник і своя ліжко.
  • Постільна білизна необхідно міняти щотижня.
  • Спальне місце має бути зручним.
  • Перед сном необхідно провітрювати спальне приміщення.
  • Перед сном натільну білизну рекомендується міняти на нічну сорочку або піжаму.
  • Намагайтеся не допускати на постіль домашніх тварин.
  • Вікові зміни та особливості гігієни підлітків.
  • У період інтенсивного росту і розвитку починають ак­тивно працювати всі залози, зокрема потові, сальні, ста­теві.
  • 1.  Виділення потових залоз є сприятливим поживним середовищем для хвороботворних бактерій. Продукти розкладу цих виділень мають неприємний запах, подраз­нюють шкіру, виникає проблема запаху поту.
  • 2.  Через ранки, що утворюються на тілі, бактерії можуть потрапити у кров. Показовим прикладом є запалення сальних залоз шкіри на обличчі - вугри. Вони нікому не пасують. Але якщо їх видавити, бактерії спричинять запалення глиб ших шарів шкіри. І тоді, навіть після загоєння, на все жит­тя залишиться глибокий шрам.
  • 3.  В зв’язку із підвищеною активністю статевих залоз виникає питання особистої гігієни статевих органів.
  •  
  • Як боротися із запахом поту.
  • 1.    На шкірі є потові залози, які виділяють піт. Піт має неприємний запах. Такий запах може зробити вас непривабливим для інших лю­дей. Зазвичай потіють пахви, незрідка потіють ноги. Причиною цього може бути тісне й незручне взуття.
  • 2.    Щоб ноги не потіли, треба на ніч мити їх прохолодною водою з ми­лом, щодня вдягати чисті шкарпетки й стежити, аби взуття було су­хим і зручним.
  • Уміння доглядати за шкірою сприятиме збереженню вашого здоров'я.
  •  
  • Щоб уникнути утворення прищів рекомендується:
  •   багато часу перебувати на свіжому повітрі і на сонці;
  •   додержувати вимог особистої гігієни. Часто і ретельно мити уражені ділянки шкіри з милом й витирати їх чистим м'яким рушником;
  •   регулярно мити волосся;
  •   ввести до раціону багато свіжих овочів і фруктів: вони допо­магають підтримувати здоров'я всього організму, включно зішкірою;
  •   пити більше води. Вона сприяє виведенню з організму ток­синів та зволожує шкіру зсередини;
  •   користуватися лікарськими кремами: вони лікують прищі та знищують бактерії, які спричиняють запальні процеси. Якщо прищі не зникають або поширюються на інші частини тіла, слід звернутися за порадою до лікаря.
  •  
  • Щоденний догляд за статевими органами хлопців:
  • -    Щодня мийтеся під душем.
  • -    Двічі на день обмивайте статеві органи теплою водою з милом.
  • -    Спіть у трусах чи піжамі вільного крою, щоб не пору­шувати кровообігу статевих органів.
  • Якщо не дотримуватися цих правил, під крайньою плоттю статевого члена накопичуватимуться виділення. Вони можуть спричинити подразнення і навіть гнійне запалення крайньої плоті.
  •  
  • Щоденний догляд за статевими органами дівчат та на період менструації:
  • -    Мийтеся щодня теплою водою з туалетним милом під душем (під час менструацій не приймайте ванну).
  • -    Не рідше двох разів на день обмивайте статеві органи кип'яченою теплою водою з туалетним милом.
  • -    Промокайте статеві органи м'яким індивідуальним рушником.
  • -    Використовуйте прокладки, виготовлені з натураль­ної сировин

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сидоренко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
25 січня 2018
Переглядів
25800
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку