Конспект уроку з основ здоров'я "Корисне та шкідливе харчування"

Про матеріал

Мета. Розширити уявлення дітей про їжу, корисну для здоровя; ознайомити з принципами здорового харчування; довести до розуму дітей, що повноцінне харчування – це шлях до здоров'я. Виховувати культуру харчування, пропаганда здорового способу життя серед учнів; визначити залежність здоров'я людини від впливу на ньго продуктів харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

Перегляд файлу

 

 

 Шевченківська ЗОШ №2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 

 

 

                                                                                                          Вчителя

                                                                                                  початкових класів

 Волошенко С. А.

 

 

ВИХОВНА ГОДИНА

  Тема. Корисне та шкідливе харчування

   Мета. Розширити уявлення дітей про їжу, корисну для здоровя; ознайомити  з принципами здорового харчування; довести до розуму дітей, що повноцінне харчування – це шлях до здоровя. Виховувати культуру харчування, пропаганда здорового способу життя серед учнів; визначити залежність здоров'я людини від впливу на ньго продуктів харчування; виховувати прагнення берегти своє здоров'я, як найдорожчий скарб, вести здоровий спосіб життя.

    Обладнання: презентація «Здорова та шкідлива їжа», фото, ілюстрації,  прислів'я, записані на окремих аркушах.

 

Хід уроку

  1. Розповідь вчителя про шкідливі та корисні продукти харчування

- Діти, а зараз поговоримо про основи правильного повноцінного харчування та його вплпву на здоровя людини.

       Правильне харчування - це основа тривалого та плідного життя, запорука здоров'я, бадьорості, гарантія профілактики різних недуг.

Мабуть, кожному відомі мудрі слова: «Ми їмо для того, щоб жити, а не живемо для того, щоб їсти». Дійсно, неможна вбачати мету і зміст життя в їжі. З іншого боку, важливо правильно харчуватися. Дехто вважає, що не має значення, де і що зїсти, аби не бути голодним. Проходить певний час, і така людина починає відчувати нездужання.

Првильний режим хачування передбачає відповідну кількість і якість продуктів, які має спожити людина, достатній вміст в них необхідних речовин, раціональний розподіл їжі протягом дня, відповідну черговість страв і сприятливі умови для їх споживання.

Енергія, яку витрачає наш організм у процесі життєдіяльності, відновлюється лише за рахунок їжі, тому вона має бути поживною, з достатньою кількістю білків , жирів, вуглеводів, вітамінів та мінеральних речовин.

 

 

 

                       

 

 

 

Щоб мати здоровя, слід правильно їсти,

Вживати поживне і тільки корисне,

Не їсти надміру, не шкодити тілу

І памятати про вітаміни

   Вчитель.

Для нормального росту і розвитку організму людини особливо потрібні вітаміни, їх відкрито і досліджено багато, і позначаються вони літерами латиського алфавіту:

А, В, С, D. Вівтаміни, мінеральні солі й вода добре засвоюються організмом, і продукти, в яких вони містяться, легко перетравлюються.
- Наші Вітамінки розкажуть самі про себе, а ви діти, уважно послухайте.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Інсценування «Ми – корисні для людини»

 

(Виходять діти, на головах у них шапочки з назвами вітамінів А, В, С, D)

Добрий день!

Впізнали нас!?

Ми вітаміни,

Дуже корисні для людини.

Вітамін А. 

А я – вітамін А, спирияю росту, допомагаю нормальному зору. Мене багато в моркві, маслі, сирі, яйцях, печінці, помідорах, зеленій цибулі, гарбузі, рибячому жирі.

Вітамін В.

 А я – вітамін В, дуже потрібний для розумової і фізичної праці, поліпшення трвлення. Міщусь в житньому хлібі, вівсяній та гречаній крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць, печінці, мясі.

Вітамін С.

А я – вітамін С, запобігаю простуді, поліпшую кровообіг, сприяю росту, лікую цингу. Багата мною капуста, картопля, помідори, цибуля, щавель, шипшина, хрін, часник, лимони, настій хвої, чорна смородина.

Вітамін D.

А я – вітамін D, зміцнюю кістки, запогаю рахітові. Живу в молоці, печінці, рибячому жирі, житньому хлібі.

Хто дружить із нами буде –

Всі незгоди позабуде.

Виросте міцним, здоровим,

 Переможе всі хвороби.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вчитель.

Отже, діти, треба вживати різноманітну їжу, щоб збагатити свій організм вітамінами, необхідним для нормального росту і розвитку вашого організму.    

    1. Наші Катя і Антошка

На обід їдять картошку

Ваня з Славою рішили,

Помідори покришили

Цибулину, капустину

Солі всипали частину.

 

  1. І сказав Ванюша: «Все!»

Ось у цьому у салаті

Вітамінів є багато.

Щоб хороші очі мати,

Треба вітамін А вживати,

Що живуть у цибулині,

У червоній є перчині,

І в морквині, в абрикосах,

Їжте, діти, вони хороші!

 

  1. Вітаміни всі смачненькі,

І солодкі і кисленькі,

Їжте, діти, їх охоче.

Кожен, хто коли захоче.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Щоб здоровим буть завжди,

Знай бо ти дитино,

Що продукти вибирай

Повні вітамінів.

 

  1. Думала Оленка так: щоб здоров’я мати,

Треба їсти їй буряк, пити чай із мяти,

Їсти супчики й борщі, вареники з сиром,

І котлетки, й вергунці, але знати міру.

                                                                                     

  1. Думав Вася, Танін брат,

щоб здоровим стати,

треба їсти – все підряд

і побільше спати.

Так Василькоі робив,

Враз, як прокидався,

Щось жував він, їв і їв,

Просто запихався.

Став гладкий – не підбіжить!

Та і йти не може…

Як такому в світі жить,

Хто тут допоможе?

 

  • Яку пораду треба дати Василькові, щоб стати здоровим і гарним?

     -    Чому необхідно дотримуватись режиму харчування?

     -     А що треба дітям їсти, щоб бути здоровими?

 

                                        

 

     У всіх є власні смакові уподобання. Хтось більше полюбляє м'ясні продукти, а хтось- рибу. Декому смакують молоко і каші  або страви з овочів і фруктів. Є й такі, які намагаються їсти й пити лише « смачненьке»: копчену ковбасу, морозиво, чіпси, пиріжки, шоколад, пепсі-колу. А чи потрібно при виборі їжі  орієнтуватися лише на власні уподобання?  Давайте проведемо міні- дискусію.

 

Міні- дискусія.

 

 

1.     У чіпсах немає вітамінів. Чи потрібно їх їсти щодня?

 

2.     Кока- і пепсі-кола містять багато цукру та речовин, які негативно впливають  на перетравлювання їжі. Чи потрібно пити такі напої щодня?

 

Виступи учнів.

 

1-й . НА жаль, продукти, які ми так часто обираємо, виявляються найшкідливішими. Так, жувальні цукерки, «чупа-чупси», окрім того, що містять велику кількість цукру, ще мають шкідливі хімічні добавки та барвники. У дешевих шоколадних цукерках, вафельних батончиках дороге какао замінюють жирами, які в усій Європі заборонені вже понад 20 років.

 

Ці жири накопичуються в  кістках, м'язах, викликаючи тяжкі невиліковні хвороби. Також у м'ясних і кондитерських виробах широко використовуються генетично модифіковані продукти.

 

2-й.  Солодкі газовані напої- небезпечна суміш цукру, хімії та газів, які швидко розносяться кров'ю. «Кока-кола», наприклад, -чудовий засіб для  відмивання вапняного накипу на іржі. Якщо в неї занурити старі, забруднені мастилами деталі автомобіля,то через пару годин вони стануть як нові.

 

 

3-й.  Картопляні та кукурудзяні чіпси- це суміш вуглеводів і жиру з оболонкою із барвників і підсилювачів смаку. Як ви розумієте, нічого натурального й корисного ці продукти не містять.

 

  До особливо небезпечних слід віднести продукти швидкого приготування: вермішель, супи, розчинні напої.

 

4-й.  Ми перерахували  лише кілька видів продукції, біля якої варто виставити табличку «Небезпечно для життя!»

 

  • Дякуємо групі за цікаву і корисну інформацію.

Від того, що і як ми їмо залежить наше здоровя , розвиток, настрій і самопочуття.

 

«Гумористична хвилинка» (інсценування гуморески)

Довго гуляла на святі я містом,

І захотілось смачно поїсти.

От і кафе, кличу офіціантку:

-Борщ український,будь ласка, подайте.

Склянку узвару, вареники з м'ясом…

-Пані, ну що ви?! Кафе в нас сучасне:

Ось вам стек, гамбургер, чизбургер, піца…

-Що вона каже і як воно їсться?!

-«Фанта», «Мерінда», є «Спрайт»,

«Кока-кола»,

Ось і «Бонаква», а ще «Пепсі-кола».

Є ще солодощі-тільки для вас:

«Орбіт», «Пікнік», свіжі «Снікерс»

І «Марс»…

-Це вона лається?

-Прошу, сідайте!

-Ой, щось погано, водички подайте!

 

  • А зараз послухайте ще гумореску:

Тільки-но прийшов зі школи –

Поспішаю вже до столу,

Бо зі школи довгий шлях ,

300 метрів, просто жах!

Щоби скоротить дорогу

Взяли з другом по хот-догу.

Ми їх на ходу жували,

«Пепсі-колу» попивали.

Та бурчить у животі…

Знаю – вдома на плиті

Плов лишився від сніданку

(готувала мама зранку,

Й наказала: «Пам’ятай,

В холодильник заховай!»).

Та підвів мене будильник,

Де ж згадать про холодильник!

Поки гріється обід

Хоч чайку напитись слід,

Ще й халвою закусити.

Зразу ж телика включити,

Бо дивитись бойовик

Я з тарілочкою звик.

Зникла їжа із тарілки,

Я й не зчувсь, як схрумав стільки!

Любі друзі, поясніть,

Чом мене живіт болить?

 

 Зміцніли нерви, сильне серце!

Водиця з чистого озерця.

І кров пульсує без перерви,  

Наклала вето на консерви.

Не варто кушати й бичків,

Ковбас, кільки, окорочків.

Прийшов на зміну їм салат,

Банани яблука, томат,

Капуста, морква, огірки -

То шлунку всі рятівники.

 

На благо їжа Гіппократа,

Покиньте царство хімікатів!

 

 

Будь розумниця, дитинко,

І здоров’я бережи.

У кишені май хустинку

Й слів поганих не кажи.

Руки з милом мий щоденно

Після гри і до їди.

Та життя сприймай натхненно,

Будь здоровою завжди!

 

 

 

Головне — здоровим бути —

Це потрібно всім збагнути!

Бо як є здоров’я й сила,

То весь світ людині милий.

Й думка в неї веселенька,

І тоді вона жвавенька.

Все їй хочеться робити,

І сміятись, і радіти.

А як тільки захворіє —

Зразу й сонечко тускніє.

Тому це запам’ятай

Й про своє здоров’я — дбай!

 

     Вчитель. Яку користь приносить їжа?

 

 

Підсумок заняття

 Люди в усьому світі вживають різноманітну їжу, але вона має бути корисною. Корисно їсти різноманітні свіжі продукти- молоко, рибу, м'ясо. Не можна вживати якийсь один продукт, тоді ваш організм не отримає  потрібних йому речовин. Треба їсти більше овочів та фруктів, тому що там багато вітамінів. Не можна їсти солодощі надмірно, бо це шкодить зубам і шлунку.

Бережіть здоров'я, зміцнюйте і примножуйте його. І пам'ятайте, що здоров'я — найцінніший скарб, і від вас залежить, чи зумієте ви зберегти його на довгі роки.

 

 

 

 

Питання: назвіть|накликайте| прислів'я і приказки, в яких згадуються  продукти харчування

Відповідь: 1.Хрін за редьку солодший.

            2.Хліб-сіль їж, а правду ріж.

            3.На чужий коровай|паляниця| рот не роззявляй.

            4.Всякому овочу свій час.

            5.Яблоко від яблуні не далеко падає.

            6.Перемелеться - мука|борошно| буде.

            7.Вашими б вустами та мед пити.

            8.Кашу маслом|мастилом| не зіпсуєш.

            9.Не червона хата кутами|рогами|, а червона пирогами.

            10.Недосіл на столі, а пересіл на спині.

            11.Перший млинець – грудкою.

            12.Калина сама себе хвалила, що з|із| медом хороша.|добра|

 

Відгадай загадку  (на екрані)

Морква, біб і цибулина,

бурячок і капустина,

ще й картопля — шусть у горщик.

Ну й смачний ми зварим ... (борщик).

Довго з тіста їх ліпили,

у окропі поварили.

Потім дружно ласували,

ще й сметанки додавали. (Вареники)

І поживне, і смачне,

біле, пінне, запашне.

 Залюбки малята п’ють,
                             здоровенькими ростуть. (Молоко)

До дітей на кожне свято

просять в гості завітати,

бо солодкий і смачний.

Здогадались, хто такий? (Торт)

 

(На екрані)

 

10 найшкідливіших продуктів харчування

 

Дієтологи раз по раз удосконалюють списки найбільш шкідливих для здоров'я продуктів. І яскраво-червоним маркером ставлять чергові табу в нашому повсякденному меню. Останній список харчових заборон виглядає так.

1. Жувальні цукерки, пастила, «мейбони», «чупа-чупси». Мало того, що цукор псує зубну емаль, хімічні добавки і фарбники, які містяться в подібних продуктах у величезних кількостях, завдають удару по всьому організму.

2. Чіпси, як кукурудзяні, так і картопляні, - дуже шкідливі для організму. Чіпси - це ніщо інше, як суміш вуглеводів і жиру, в оболонці фарбників і замінників смаку. Нічого хорошого не принесе поїдання картоплі-фрі.

3. Солодкі газовані напої - коктейль з цукру, хімії і газів прискорює розподіл по організму токсинів. Кока-кола, наприклад, чудовий засіб від вапняного накипу і іржі. Газовані солодкі напої шкідливі і високою концентрацією цукру - в еквіваленті чотири-п'ять чайних ложок, розбавлених в стакані води. Тому, угамувавши спрагу такою газованою водою, ви вже через п'ять хвилин знову захочете пити.

4. Шоколадні батончики. Хоча в чистому виді какао вельми корисне, в шоколадних плитках, які поступають до нас у продаж чисте какао міститься в мінімальних кількостях. Корисний плід хімічними добавками, генетично модифікованими продуктами, фарбниками і ароматизаторами.

5. Сосиски і ковбаси. М'ясні делікатеси містять так звані приховані жири (свиняча шкірка, сало, нутряний жир), все це вуалюється ароматизаторами і замінниками смаків. Багато виробників м'ясних виробів використовують трансгени. Так сосиски, сардельки, ковбаси на 80 % (!) складаються з трансгенної сої. Деякі замінники смаку і зовсім визнані канцерогенними.

6. Жирне м'ясо сприяє утворенню бляшок холестеринів на судинах, що прискорює старіння організму, веде до виникнення серцево-судинних захворювань.

7. Майонез містить величезну кількість жирів і вуглеводів, а також фарбників, підсолоджувачів, замінників. До шкідливих продуктів належить не тільки майонез, але і кетчуп, різні соуси і заправки, в широкому асортименті представлені на прилавках наших магазинів. Вся річ у тому, що саме в цих продуктах натуральних компонентів менше всього. А можливі наслідки споживання "смачної хімії" навіть не досліджені до кінця.

8. Локшина швидкого приготування представляється нам сьогоденням дивом. Смачна, поживна, а головне - не вимагає часу. Але над "дивом" свого часу довго попрацювали хіміки, нічого не залишивши з натуральної муки.

9. Сіль знижує тиск, порушує соле-кисловий баланс в організмі, сприяє скупченню токсинів. І хоча повністю відмовлятися від солі медики не рекомендують, скоротити кількість соленостів в своєму раціоні все-таки варто.

10. Алкоголь навіть в мінімальних кількостях заважає засвоєнню вітамінів. Окрім цього - завдає удару по системі травлення. А ще, спиртомісткі продукти - рекордсмени по кількості калорій.

 

(На екрані)

    Правила харчування.

  • - харчуватися помірно, але різноманітно;
  • вживати їжу, багату на білки;
  • вибирати свіжі овочі та фрукти;
  • помірно вживати м'ясо, молоко, сир, яйця;
  • використовувати йодовану сіль;
  • вживати їжу, багату на клітковину;
  • віддавати перевагу хлібу грубого помолу, вживати горіхи, боби;
  • солодощі вживати лише зрідка;

 

  •  

 

  • харчуватися    з    урахуванням    вікових    потреб,    фізичного    та розумового навантаження.

 

(На екрані)

Їжте більше…

  • свіжих і відварених на парі овочів
  • коренеплодів, бобових
  • свіжих фруктів у їх натуральному вигляді, вони багатіші на клітковину
  • горіхів (волоський, мигдаль), насіння (гарбузу, льону)
  • продуктів з мукою грубого мливу (не шліфований рис, крупи з цільних зерен)
  • дика риба, замість риби з рибних господарств

 

 

(На екрані)

У молочних  продуктах є необхідний для кісток і зубів кальцій.

Склянка молока (кальцій) , ніж склянка лимонаду.

Їжа, багата на вуглеводи, — головна у твоєму харчуванні. Хліб,

картопля, рис забезпечують тебе енергією на цілий день.

Їжа, багата на білки, важлива для росту й розвитку. Квасоля, м'ясо,

риба, курка і сири містять (білки) .

Жири і солодощі зберігають у тілі тепло, але їх треба вживатиу невеликих кількостях. Ця їжа містить багато шкідливих жирів і мало вітамінів.

О і ф багаті на вітаміни і мінерали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
24 липня 2018
Переглядів
7731
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку