Конспект уроку з основ здоровя для 4 класу " Вплив куріння, алкоголю та наркотиків на здоров'я "

Про матеріал
Формуванн в учнів уявлення про корисні та шкідливі звички і їх наслідки; розповісти про негативний вплив алкоголю, тютюнопаління, наркотиків; мотивувати прагнення до здорового способу життя і безпечної поведінки; виховувати бажання берегти своє здоров’я.
Перегляд файлу

Тема: Вплив куріння, алкоголю та наркотиків на здоров'я .

 

 Мета. формувати в учнів уявлення про корисні та шкідливі звички і їх наслідки; розповісти про негативний вплив алкоголю,  тютюнопаління, наркотиків; мотивувати прагнення до здорового способу життя і безпечної поведінки; виховувати бажання берегти своє здоров’я.

Хід уроку

 

І. Організація класу.

Вже дзвінок нам дав сигнал:
Працювати час настав,
Тож і ви часу не гайте,
Працювати починайте
Щоб урок минув не марно,
Нам сидіти треба гарно.
Не крутитись на уроках,
Як папуга чи сорока.

ІІ. Актуалізація опорних знань.

 

Перегляд  мультфільму про здоров'я

 

https://www.youtube.com/watch?v=8GjEDdYETq4

 

Діти, скажіть,будь-ласка, як треба  з раннього дитинства турбуватись про своє здоров’я,  що для цього потрібно робити? (Відповіді дітей,можливі варіанти відповідей

- Правильно харчуватись.

- Треба загартовуватися.

- Займатися спортом,

Молодці. Дійсно,той, хто так робить і не лінується, стає здоровим. Така дитина швидше росте, краще розвивається, стає веселою, бадьорою, бо недарма говорять,що  в здоровому тілі – здоровий дух.

Як одним словом можна назвати такі звички? (Хороші, корисні). А як називаються звички протилежні до корисних? Так, правильно. Шкідливі.

ІІI.  Повідомлення  теми  й  мети  уроку.  Сьогодні  на  уроці  ми  поговоримо  про  шкідливі  звички  на  здоров’я,  які   має   людина. Сьогодні ми поведемо нелегку розмову про підступних ворогів людства — тютюн, алкоголь, наркотики. Ви, мабуть, не раз чули від дорослих про шкідливість паління , вживання спиртних напоїв та наркотичних речовин.

     Отже,  сьогодні  ми  поговоримо  саме  про це.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

1. Розповідь учителя з елементами бесіди.

Найдорожчий, безцінний  скарб,  що  має   людина  – це  здоров’я. Але  людина часто  забуває  про  це,  а  інколи  і  не здогадується,  що  своїми  діями  завдає шкоди  не  тільки своєму  здоров‘ю, 

а  й  здоров’ю  оточуючих. Для початку нам з вами потрібно з’ясувати: алкоголізм, наркоманія, паління — шкідливі звички чи хвороба?  (Відповіді  дітей)

 Проблема «шкідливих звичок» є найбільш актуальною у наші часи, а боротьба з ними це задача не тільки держави в цілому, а й кожної окремої людини. Паління – це розповсюджена звичка, яка веде до небезпечних порушень здоров’я, особливо у вас – дітей. Кожні 10 секунд у світі помирає одна людина внаслідок вживання тютюну! Найбільшої шкоди тютюн завдає підлітковому організму. У людському організмі немає жодного органа, на який згубно б не позначалося паління. Онкологічні захворювання, починаючи з раку легенів, порушення обміну речовин, серцево-судинні захворювання, погіршення зору – ці та ще цілий букет інших захворювань. Крім того, паління притупляє почуття голоду, тому людина, котра палить, не стежить за харчуванням, може взагалі обійтися цигаркою та кавою, що додає до списку захворювань ще й шлунково-кишкові захворювання. Куріння також є однією з головних причин неврозів у дітей. Вони стають дратівливими, запальними, погано сплять. У них з’являються неуважність, слабшає увага, порушується пам’ять і розумова діяльність.

    Ще  одна  небезпечна  звичка – вживання   алкоголю . Алкоголь негативно виливає не тільки на того, хто зловживає цією речовиною, а й на майбутнє покоління. Дослідження вчених показали, що у підлітків алкоголізм, як важко виліковна, серйозна хвороба, виникає і розвивається у чотири рази швидше, ніж у дорослих. Деградація особистості також відбувається набагато швидше. Алкоголіки живуть на 15 років менше, ніж люди, які не мають звички систематичного пияцтва! Алкоголь – це легкий наркотик з важкими наслідками. Як і всі наркотичні речовини, він викликає залежність. Розвиваються такі тяжкі недуги як гастрит, гепатит, цироз печінки, панкреатит, хронічні захворювання легень, алкогольні психози тощо.

Діти,   що  з  раннього  віку  вживають  пиво,  вино  та  інші  алкогольні напої,  стають  дратівливими,  часто  скаржаться   на  головний  біль,  погано  сплять,  швидко  стомлюються.  І  найжахливіше   розвивається   потяг  до 

спиртного. Через певні особливості підліткового організму алкогольна залежність, хронічний алкоголізм розвиваються у підлітків значно швидше, ніж у дорослих.

Наркоманія це хвороба, що виникає внаслідок вживання наркотичних речовин та призводить до глибокого руйнування організму і навіть смерті. Якщо наркоман не отримує наркотик тривалий час, у нього з’являються  болісні відчуття, які не кожен витримує і може навіть померти. 
Підлітки вживають наркотики у шість разів частіше, ніж люди інших вікових груп. За останні 10 років смертність від вживання наркотиків збільшилась у 12 разів, а серед підлітків у 42 рази! 
Середня тривалість життя наркоманів 4 4,5 роки після першої спроби! 
2. Фізкультхвилинка

Слухати ми перестали

I тепер вci дружно встали.

Будемо відпочивати,

Нумо вправу починати.

Руки вгору, руки вниз,

I легесенько прогнись.

Покрутились, повертілись,

На хвилинку зупинились.

Пострибали, пострибали,

Раз — присіли, другий — встали.

 

3. Робота  з підручником с.66-68

4. Робота з зошитом

V.  Узагальнення  та  систематизація  знань.

1.  Гра «Корисно – шкідливо».

Учні сигналізують смайликами:

 

 

 Так-усміхненими,     Результат пошуку зображень за запитом фото смайликів           

 

 ні-зажуреними

 

- Курити  цигарки …

- Допомагати слабшим, маленьким, хворим…

- Виконувати ранкову гімнастику…

- Пити  пиво…

- Доглядати за власним одягом, взуттям…

- Дотримуватись режиму дня…

- Говорити неправду…

- Вести   здоровий   спосіб  життя …

2. Проблемна  ситуація.

– Вам запропонували закурити цигарку чи спробувати алкогольні напої, ваші дії… (Учні дають свої відповіді.)

VІ. Підсумок уроку.

– Чи цікавий був урок?

- Що нового ви дізналися на уроці?

   Чи   можна  вживати  алкогольні  напої?  Чому?

- До  чого  призводить  куріння?

VІІ. Домашнє завдання

Намалювати  малюнок «Ні-шкідливим звичкам!»

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 лютого 2020
Переглядів
2036
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку