Конспект уроку з природознавства. Птахи взимку.

Про матеріал
Спираючись на знання учнів, продовжувати формувати поняття «птахи» та навички роботи в групі; дати уявлення про зимуючих та осілих птахів і їх життя взимку; встановити взаємозв’язок між змінами в неживій природі і житті птахів; розвивати уважність, пізнавальний інтерес, логічне мислення ; розширити уявлення про заходи по охороні птахів взимку, виховувати любов до природи.
Перегляд файлу

                    Урок з природознавства

Тема уроку . Птахи взимку (Осілі та зимові птахи)

Мета. Спираючись на знання учнів, продовжувати формувати поняття «птахи» та навички роботи в групі; дати уявлення про зимуючих та осілих птахів і їх життя взимку; встановити взаємозв’язок між змінами в неживій природі і житті птахів; розвивати уважність, пізнавальний інтерес, логічне мислення ; розширити уявлення про заходи по охороні птахів взимку, виховувати любов до природи.

Обладнання: чарівна скриня, фото птахів , куб із зображенням тварин, картки для роботи в групі,  запис співу пташок,

 Хід уроку

І. Організація класу.

1Пролунав дзвінок,

Починається урок.

Працюватиме старанно,

Щоб почути у кінці,

Що у нашім другім класі

Діти — просто молодці!

 

-        Давайте дружно привітаємося з гостями.

2)      Девіз.  Знай, люби і бережи.

3)      Очікування (вчителя)

Хвилинка синоптика.(Чергові учні)

Зараз пора року зима. Сьогодні вівторок 29 січня.

Другий черговий розповідає про стан неба, вітер, температуру повітря.

-Чому місяць січень має таку назву? Які прикмети існують в цей місяць?

 ІІ. Перевірка домашнього завдання. «Кубування» - на гранях куба зображення диких тварин які взимку ведуть активний спосіб життя.Вчитель перекидає куб,діти розповідають як зимує дона тварина.

Повідомлення мети і теми уроку.

  • Діти сьогодні ми будемо говорити про птахів взимку. Згадаємо які бувають птахи. Дізнаємося багато цікавого та нового.
  • Як ви гадаєте чи легко їм живеться зимою?(Відповідь дітей.)Справді це найтяжча пора для птахів. Зима заковує все льодами, морозить морозами та завіває вітрами. Вона не любить пташиного співу. Ось навіть цю скриню зачаклувала, закрила на три замки, а тут знаходиться те що допоможе птахам пережити зиму. Ми виконаємо завдання, отримаємо за них ключі, відкриємо цю скриню та допоможемо птахам.

Актуалізація опорних знань.

Спочатку ми повинні згадати які бувають птахи. «Гронування»Які бувають птахи?(Дикі та свійські) На які групи поділяються дикі птахи?(Перелітні,осілі,зимуючі)Назвіть перелітних птахів,осілих.

Чому птахи відлітають у теплі краї? Які птахи найперші відлітають? Чому?

Для осілих птахів настають непрості часи.Узимку мало корму.Птахи починають переселятися блище до людей.Часто можна побачити дивні зграї,наприклад синиці і повзики із дятлом,бо коли дятел своїм міцним дзьобом роздовбує кору дерев вони теж можуть біля нього поживитися. Осілі птахи ховаються від морозів під дахами будинків,в кущах та густих гілках дерев.Зараз ми з вами теж сформуємо зграї. Візміть картку із зоброженням пташки  розділіться на перелітних і зимуючих пташок.

Гра «Будь уважний» якщо я називаю перелітну ппашку зграя перелітних махає крильцями та тупоче ніжками,коли назву осілої пташки зграя осілих присідає шукаючи корм.Молодці отримуєте першого ключа.

Вправа «Шифрувальник» розшифруйте назву зимуючих пташок (Снігур,омелюх,чечітка).Показ ілюстрацій.Ці птахи прилітають до нас зимою. Попраюйте парами прочитайте текст та підкресліть цікаві факти про цих птахів. Кожен ряд прочитає про свого птаха та розкаже іншим.

Вправа «Опиши пташку». Прослуховування запису співу пташок.Добре отмимали ще один ключ і відкриваємо другий замок.

Робота в групах.Прийом «Фішбоун».Проблема – допомога птахам взимку.

Групи записують причини та факти чому потрібно допомагати пташкам. Звіт груп.

Отримують останнього ключа.Відкриваємо скриньку.

 

 

 

 

 

docx
Додано
8 грудня 2019
Переглядів
1490
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку