Конспект заняття з оздоровлення «Де ховається здоров'я»

Про матеріал
Конспект заняття з оздоровлення «Де ховається здоров'я?» (Інтегроване для дітей старшого дошкільного віку) Мета: формувати у дітей свідоме уставлення на здоровий спосіб життя; продовжувати закріплювати знання дітей про вплив на здоров'я рухової активності, загартовування, харчуванняю Хід заняття. 1. Слухання легенди 2. Перший промінчик - це сила!  3. Досліди. 4. Робота з ілюстрацією. 5.Гра "Абсолютно вірно!" 6. Д.гра "Садівники здоров'я"!  7. Бесіда " Загартування" 8.Психогімнастик " Гарний настрій" 9.Творче завдання. 10. Підсумок заняття.Вставка малюнків.
Перегляд файлу

     Конспект заняття з оздоровлення «Де ховається здоров'я?»

(Інтегроване для дітей старшого дошкільного віку)

Мета: формувати у дітей свідоме уставлення на здоровий спосіб життя; продовжувати закріплювати знання дітей про вплив на здоров'я рухової активності, загартовування, харчування, свіжого повітря і настрою. Розвивати пізнавальний інтерес, розумову активність і уяву. Виховувати у дітей бажання рости здоровими і уважно ставитися до себе і свого здоров'я.

Методи і прийоми: пізнавальна діяльність з оздоровчою спрямованістю, дихальні  вправи, гра, дослідницькі дії.

Обладнання: модель сонця,смайлики для кожної дитини, модель малюнка "Приказки", набір ілюстрацій - "Продукти харчування", макет дерева, стаканчик, ємність з водою .

Хід заняття

    Вихователь: Діти, сьогодні ми з вами зібралися тут для того, щоб поговорити про здоров'я. Але спочатку дружно в коло поверніться і привітно усміхніться.

1.   Вихователь: Сьогодні я хочу розповісти вам одну дуже стару легенду. "Давним-давно, на горі Олімп жили-були боги. Стало їм нудно, і вирішили вони створити людини і заселити планету Земля. Стали вирішувати, якою має бути людина. Один з богів сказав:" Людина повинна бути сильною ". Інший сказав: "Людина повинна бути здоровою. "І знов інший сказав:" Людина повинна бути розумною. "Але один з богів сказав так:" Якщо все це буде у людини, то він буде подібний до нас ". І, вирішили вони заховати головне, що є у людини - його здоров'я. Стали думати, вирішувати - куди б його заховати? Одні пропонували заховати здоров'я глибоко в синє море, інші - за високі гори. А один з богів сказав: "здоров'я треба заховати в саму людину". Так і живе з давніх часів людина, намагаючись знайти своє здоров'я. Та от не кожен може знайти і зберегти безцінний дар богів. Значить, виявляється, що здоров'я заховано в кожному з нас.

Скажіть, а ви відчуваєте себе здоровими? (відповіді дітей) А хто знає, що значить бути здоровим? Я відкрию вам один маленький секрет.

Наше здоров'я можна порівняти з сонечком, у якого багато промінчиків. І всі ці промінчики живуть в нашому з вами організмі.

 

20211126_1738162.  Перший промінчик - це сила! (відкривають промінчик). Яких людей ви вважаєте сильними? А де знаходиться наша сила? (в м'язах). Давайте перевіримо, чи багато сили в ваших руках? (показують діти).А що ви робите щоб ваші руки були сильними? (займаємось спортом) А чому ж людина повинна бути сильною? Правильно, тому що сила зміцнює здоров'я людини. 

3.  А ось щоб дізнатися, який другий промінчик  нашого здоров'я, я покажу вам фокус. Підняла  стаканчик ,діти  загляньте всередину. Що ви там бачите? Що там лежить?  Там щось є? Зараз ми з вами побачимо, хто там ховається! "Один, два, три невидимка з стаканчика біжи"! Опускаю свій стаканчик в воду! Що ми бачили (бульбашки) Так що за невидимка сидів в стаканчику? Як ви думаєте? Правильно, повітря!

  Послухайте віршик.

Без дихання життя немає, без дихання меркне світло.

Дихають птиці і квіти, дихаємо він, і я, і ти.

А давайте ми з вами перевіримо, чи так це?

Дослід:

Спробуйте глибоко зітхнути, закрийте долонькою рот і ніс. Що ви відчуваєте? Чому не змогли довго перебувати без повітря? Правильно! Це кожна наша клітинка збунтувалася - "надішліть, будь ласка, повітря! А то ми загинемо!"

Скажіть, а для чого ми з вами робимо дихальні вправи? А давайте згадаємо знайомі вам вже вправи на дихання? (проводяться дихальні вправи) А звідки в повітрі з'являється кисень? Правильно, його нам дають дерева! Повітря, багате киснем, називається чисте повітря. Коли повітря чисте і свіже, то і дихається легко, з'являється бадьорість, гарний настрій. Які органи нашого організму допомагають нам дихати? (легені).

20211126_173802Досвід з повітряною кулькою.

(в кожної дитини своя кулька)

 

Так як же називається другий промінчик нашого здоров'я ? Правильно, чисте повітря! (відкривають промінчик) 

 

4. Діти, подивіться на малюнок. Що ви бачите ?

                                0100aa6i-f1bd-779x446

20211202_081932Для здоров'я нам потрібна корисна їжа? Навіщо людині їжа? А ось якби мама попросила сходити вас в магазин, ви змогли б вибрати корисні для здоров'я продукти? Зараз ми з вами пограємо в гру і дізнаємося, чи можна вам довіряти домашнє господарство!

  1. Гра "Абсолютно вірно!"

Я буду зачитувати вам чотиривірші про продукти.

 Якщо в них йдеться про корисні продукти, той ви піднімаєте смайлик да-нет-вектор-знаки-рисунок_csp85599295. А якщо про те, що шкідливо, то піднімаєте смайлик да-нет-вектор-знаки-рисунок_csp85599295 . Чи готові?

1. Їж побільше апельсинів, пий морквяний смачний сік, і тоді ти точно будеш дуже стрункий і високий.

2. Якщо хочеш струнким бути, треба солодке любити. Їж цукерки, жуй ірис - стрункий стань, як кипарис.

3. Щоб правильно харчуватися, ви запам'ятаєте рада: їжте фрукти, кашу з маслом, рибу, мед і виноград.

4. Немає корисніше продуктів - смачних овочів і фруктів. І Сергійкові і Ірині всім корисні вітаміни.

5. Наша Люба булки їла і жахливо розтовстіла. Хоче в гості до нас прийти, та в двері не може проповзти.

6. Якщо хочеш бути здоровим, правильно харчуйтеся, їж побільше вітамінів, з хворобою не знайся.

Молодці, діти! Впоралися із завданням! Я бачу, що ви все знаєте корисні продукти!

  1. А зараз, я пропоную вам стати "садівниками здоров'я"! Давайте всі разом виростимо чудо-дерево, на якому будуть рости корисні продукти! (На столі лежать картки з продуктами; діти вибирають потрібні і вішають їх на макет дерева)

              20211129_175621                   20211201_095713            

Чому на нашому дереві виросла морква?  Які овочі та фрукти захищають нас від шкідливих мікробів? Давайте запам'ятаємо з вами назавжди, що для здоров'я нам потрібна вітамінна їжа. (відкривають ще один промінчик) 

7.  Загартовування. ( розгляд ілюстрацій) .А що таке загартовування? Як ви думаєте, чому саме холодом загартовується людина?  А влітку яке є загартовування ? А кому з вас подобається загартовуватися? Хто-небудь знає, які бувають види загартовування? Так як же буде називатися наступний промінчик нашого здоров'я? Правильно, загартовування.

8. А зараз уважно подивіться один на одного. Ви все посміхаєтеся, очі блищать. А чому? Як ви думаєте? Так, тому що у вас гарний настрій! А це і є останній промінчик нашого з вами здоров'я. Ми з вами посміхаємося і сонечко наше посміхається! Тому що ми знайшли, куди ж боги сховали наше здоров'я І ви тепер знаєте як можна зберегти своє здоров'я.

9. Творче завдання: малюємо , що корисно для здоров'я людини.

detsad-1494145-1627457615        f0556de653e89b21816bcb90fd5db1c9           img_20191023_131254

                      P1015729    IMG_256

  1. Підсумок заняття . Виставка робіт. (обговорюємо все що дізналися на занятті)

20211201_095720

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
4808
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку