Консультація для батьків "Правила про правила:як навчити дитину справедливості".

Про матеріал
Консультація для батьків "Правила про правила:як навчити дитину справедливості".( Сталий розвиток-для дошкільників ) Підготовлена за матеріалами Лінди Ландрет, автора програми «Виховання характеру дітей».
Перегляд файлу

Рамки для детского сада для текста картинки 

 

 

 

Правила про правила: як навчати дитину справедливості

Консультація для батьків

( сталий розвиток )

 

Підготовлена за матеріалами Лінди Ландрет,

автора програми «Виховання характеру дітей».

 

 

 

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/nqdxkq.png

Дозволяйте дітям висловлюватися щодо несправедливості

Діти очікують, що всі будуть грати за правилами, і коли хтось їх порушує, їм потрібно висловити своє незадоволення. Не нехтуйте дитячими скаргами, натомість уважно й терпляче вислухайте дитину й разом із нею поміркуйте, як можна було зробити все по-іншому. Такі розмови зосереджені на справедливості й можуть допомогти дитині вирішувати схожі ситуації в майбутньому.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/jhi8eo.png

Встановлюйте прості правила

Правила для дітей мають бути простими й зрозумілими. Скажімо, «Будь добрим до кожного та лагідним до всього». Це можна пояснити так: «Ми не б’ємося, не обзиваємося, не пліткуємо, не ображаємо інших, а також не грюкаємо стільцями, не рвемо папір, не ламаємо олівці й не малюємо на меблях». Якщо діти порушили одне чи кілька правил, сядьте  в коло і разом пригадайте всі встановлені правила.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/mdn1rl.png

Дотримуйтеся правил,
яких навчаєте дітей

Діти зазвичай наслідують те, що бачать. Тому вони мають розуміти, що правила встановлені для всіх. І якщо дорослі будуть порушувати ці правила, діти також швидко почнуть їх ігнорувати й чинити опір. Дотримуйтеся правил у будь-яких обставинах, а не лише тоді, коли вам це зручно.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/nfmh9m.png

Ставтеся до всіх однаково, не виділяйте улюбленців

Між дітьми часто точиться боротьба за іграшки, їжу, привілеї чи увагу дорослих. Нерідко причина суперечки в тому, що діти вважають когось із них улюбленцем батьків. Намагайтеся приділяти однакову увагу всім дітям. Дослухайтеся до того, як дитина розповідає про свої думки та мрії, що вона думає про випадки несправедливості, з якими вона стикалася, тощо.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/zenfj4.pngНаддавайте змогу дітям
навчатися кожного дня

У щоденному житті звертайте увагу дітей на правила, які вони можуть зрозуміти. Гарним прикладом є сигнали світлофора чи знаки дорожнього руху, які регулюють поведінку на вулиці. Встановіть разом із дітьми правила щоденного життя у вдома, скажімо: чекати своєї черги, щоб погратися з іграшкою; складати особисті речі в шафку, прибирати за собою. Щодня навчайте дитину дотримуватися встановлених правил.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/imwh8l.pngСтворюйте безпечні
й комфортні умови

Діти мають знати свої обмеження, починаючи з трирічного віку. До того вони зазвичай копіюють поведінку дорослих, і їх просто треба скеровувати у правильному напрямі. Установіть для дитини правила відповідно до принципу «не зашкодь». Якщо діти знають, що є певні межі, які ніхто не повинен перетинати, вони почуваються в безпеці.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/xunzeu.png

Грайте з дітьми в ігри, в яких треба дотримуватися правил

Діти дошкільного віку люблять гратися, бігати та сміятися. Навчіть їх грати у прості ігри — хованки, здобуття прапору тощо. Дітям дуже подобаються ігри з правилами. Вони навіть самі можуть вигадати правила, яких повинні будуть дотримуватися всі, хто бажатиме  із ними грати.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/kwh0ye.png

Давайте дітям змогу
погратися в дорослих

Поспостерігайте за грою дітей в дорослих та дізнайтеся, як діти сприймають вашу поведінку. Вони намагаються бути дорослими й імітують дії, слова та інтонації своїх батьків і вихователів. Фраза «Уявімо, що я — мама, а ти — дитина» — початок гри. Відтак діти виявляють або турботу, або погане ставлення — залежно від того, що вони отримують від дорослих. Давайте дітям змогу грати в такі ігри, щоб вони ліпше розуміли, що таке справедливість і несправедливість, а ви — бачили свої помилки.

Рамки для детского сада для текста картинкиhttps://e.profkiosk.ru/service_tbn2/bj0nua.png

 

Визнавайте свої помилки

Інколи дорослі припускаються помилок і звинувачують дітей у тому, чого вони не робили. Важливо, щоб батьки та вихователі вміли визнавати свої помилки і просили вибачення. Так діти пересвідчуватимуться, що справедливість відновлюється.

 

 

 

docx
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
2481
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку