КОНСУЛЬТАЦІЯ ДЛЯ БАТЬКІВ: «ЯК НЕ ЗАХВОРІТИ ВОСЕНІ»

Про матеріал
Здрастуй, дощова осінь ... і сезонна застуда. Час загострень хвороб, поганого настрою - гакоіб осінь стає для більшості з нас. Як тільки настає холодна, вогка пора, з усіх боків чути нарікання на те, що захворіла дитина, чоловік, а то й одразу все сімейство злягло з температурою. Відчувається повна втрата сил, робиться тоскно і незатишно, навіть якщо нічого не болить. Це витівки найголовніших ворогів нашого здоров’я - сезонних простудних захворювань й осінньої нудьги.
Перегляд файлу

image

До побачення, спекотне літо! Здрастуй, дощова осінь ... і сезонна застуда. Час загострень хвороб, поганого настрою - гакоіб осінь стає для більшості з нас. Як тільки настає холодна, вогка пора, з усіх боків чути нарікання на те, що захворіла дитина, чоловік, а то й одразу все сімейство злягло з температурою. Відчувається повна втрата сил, робиться тоскно і незатишно, навіть якщо нічого не болить. Це витівки найголовніших ворогів нашого здоров’я - сезонних простудних захворювань й осінньої нудьги.

Природа забезпечила людину потужним механізмом захисту. Мова, звичайно ж, іде про імунітет. Саме він дозволяє нам залишатися здоровими, вистоюючи під натиском чергових «модних» вірусів грипу, в умовах жорстокої спеки або нелюдського холоду, які вже не рідкість і в наших широтах. Але традиційно про імунітет ми згадуємо тільки тоді, коли відчуваємо, що хвороба нас все- таки долає. І тільки тоді біжимо за чарівними пігулками в аптеку. Що ж зробити для того, щоб життя восени не втратило своїх фарб?

Ось декілька порад для того, щоб не піддатися осіннім застудам.

Перш за все, загартовуйте свій організм - це помірне фізичне навантаження, правильний відпочинок. Забезпечте себе максимально комфортним і повноцінним сном. Саме коли ми спимо, наш організм здійснює підготовку до майбутнього дня, готує засоби захисту, поповнює витрачені запаси джерел енергії, призводить обмін речовин до нормального стану.

Для укріплення імунітету рекомендуються такі народні засоби: настоянка ехінацеї, часник, корінь солодки, елеутерокок, левзея, радіола рожева, мед, бджолиний пилок, прополіс, маточне молочко. До речі, якщо ви вже захворіли, ці речовини допоможуть вам швидше одужати.

Допоможуть пом’якшити перехід до холодів також трав’яні чаї з календули, ромашки, плодів шипшини, звіробою, шавлії, гілок вишні, листя малини, смородини. Буквально за тиждень ви відчуєте результат.

Бережіть ноги від холоду і вологості. Рецепт здоров’я від Суворова звучав так: «Тримати ноги в теплі, а голову в холоді». Лікарі стверджують, що більшість хвороб починається після того, як людина промокла під дощем. Погода восени оманлива, тому беріть з собою парасольку та носіть хороше взуття.

Організму потрібна велика кількість вітамінів усіх груп. Окрім овочів і фруктів, знайти ЇХ можна також у салі, приправленому різними спеціями, печених яблуках, приготованих з волоськими горіхами, родзинками, курагою.

В якості джерел повноцінного білка найкраще вибрати птицю, рибу і нежирні сорти м’яса. Без білків наш імунітет не може залишатися досить міцним. Обов’язкова присутність у раціоні кисломолочних продуктів. Одним словом, правильне харчування та імунітет тісно пов’язані між собою.

Уникнути застуди та знизити чутливість організму до неї дозволяє загартовування. Навіть контрастний душ робить організм сильнішим. Але не варто відразу ж кидатися в холодну воду. Потрібно робити все поступово: обливати холодною водою потрібно спочатку окремі частини тіла. Якщо ви категорично не можете відразу обливатися прохолодною водою, то для початку просто чистіть зуби, стоячи босими ногами на вологому рушнику. Добре було б хоча б раз на тиждень відвідати лазню з віником і потім випити трав’яного чаю. Взагалі ніяка хвороба не візьме! Але якщо з лазнею не складається (гіпертонія, ішемічна хвороба серця або ще якісь протипоказання), то можна хоча б прийняти теплу ванну. А у воду додати морську сіль або настої трав. Корисно після ванни облитися прохолодною водою та розтерти тіло шорстким махровим рушником.

Одягатися слід відповідно до погоди. Не завадить напередодні ознайомитися з прогнозом на наступний день, щоб уранці вийти на вулицю повністю екіпірованим. Якщо обіцяють температуру повітря від -1 до +5°С, то одягнутися необхідно для температури -1 °С - так ви гарантовано уникнете переохолодження. Якщо ж раптом вам стане жарко, і тим більше, якщо Ви спітнієте, не потрібно розстібати одяг, щоб позбутися надлишків тепла, оскільки це сильний стрес для організму і в цьому випадку ризик застудитися значно збільшується. Навпаки, якщо ви спітніли, то застебніть одяг на всі ґудзики.

А ще намагайтесь уникати стресів, більше посміхатися та отримувати задоволення.

Чим більше радості та щастя відчуває людина, тим більший опір організму інфекціям. Потрібно робити все, що приносить позитив. Головне - багато щиро сміятися. Адже сміх, як відомо, не тільки піднімає настрій, але і в цілому продовжує життя.

А якщо ви вже захворіли, то найголовніше - правильно діагностувати захворювання. Адже під маскою звичайної застуди можуть розвиватись інші захворювання, так що слід звернутися до лікаря.

Доброго вам здоров’я та хорошого настрою!

 

 

Поради як не захворіти восені;

МИТТЯ РУК

Щоб не заразитися у транспорті, на роботі або в школі, варто стежити за гігієною рук. Під час зростання простудних захворювань важливо мити руки частіше, ніж звичайно.

ПРОВІТРЮВАННЯ

Провітрюйте приміщення, в яких ви перебуваєте тривалий час. Свіже повітря загартовує організм і зміцнює імунітет.

НОГИ У ТЕПЛІ

Найчастіше застуда виникає через переохолодження в області ніг, тому важливо одягатися по погоді, щоб ноги, руки і голова були в теплі.

ПРОГУЛЯНКИ

Свіже повітря загартує і позбавить від негативних емоцій, що накопичилися за день. А стреси, як відомо, пригнічують імунітет.

БІЛЬШЕ СНУ

Спіть не менше 7-8 годин, тоді організм з легкістю розпізнає вірус і нейтралізує його. Інакше через хронічне недосипання організм втрачає здатність що-небудь розрізняти, і людина починає хворіти.

ПОВНОЦІННЕ ХАРЧУВАННЯ

У боротьбі з вірусами допоможе правильне харчування. Потрібно їсти якомога більше продуктів, які містять білки. І не забувайте про кисломолочні продукти, фрукти та овочі.

 

 

 

ВАКЦИНАЦІЯ

Дієвою профілактикою грипу є вакцинація. Найвдаліший час для цього – кінець вересняпочаток жовтня.

Як зміцнити імунітет восени: 

Осінь – не лише романтична пора року. Саме восени зростає відсоток захворюваності і лікарі пояснюють це ослабленням імунітету. Це легко зауважити – хилить на сон, болить голова, крутить суглоби, з’являється герпес на губах…   

 

Імунна система реагує на зміни зовнішнього і внутрішнього світу.  Стреси – це хитрощі розуму, який негативно реагує на будь-яку зовнішню неприємну для ситуацію.  Усе життя будуть суповоджувати стреси, імунітет нам не те що не підняти, але й взагалі не порятувати від знищення, тому змініть сприйняття деяких явищ.  Як харчуватись при зниженому імунітеті

Обмежте споживання соленої, копченої та смаженої їжі. Пам’ятайте, що вживання великих доз спиртного також негативно впливає на імунітет. Додайте у раціон продукти, які містять вітаміни:

С і D – вітаміни, які підвищують імунітет (містяться у цитрусових, яблуках, квашеній капусті, чорній смородині, помідорах і зелені, рибі, морепродуктах);

А - створює бар’єр, через який в організм не проникають хвороботворні бактерії та віруси (його у нажлишку знайдете у домашньому сирі, яйцях і яловичій печінці).

Продукти підвищують імунітет, який знизився після прийому антибіотиків: кефір, ряжанка, йогурт та інші кисломолочні продукти.

Замість солодкої газованої води пийте компоти і морси зі свіжих фруктів та ягід. У період епідемії грипу обов’язково приймаємо добову дозу вітаміну

С.

Загартовування і фізичні вправи

Ні для кого не таємниця, що іонізуюче випромінювання від екранів телевізорів і комп’ютерних моніторів сприяти зміцненню імунітету не можуть. 

Лягайте спати вчасно, прокидайтесь рано, робіть зарядку, приймайте контрастний душ, гуляйте на свіжому повітрі. Для загартовування корисно поплавати в басейні, паритись в бані. А якщо ви займетесь фітнесом або аеробікою, то безцінна послуга імунітету гарантована.

Народні засоби - підвищують імунітет женьшень, часник, цвіт липи, звіробій, чортополох. Особливо корисним є сторічник (алое). Вживають ці рослини

у вигляді настоянок та відварів і з профілактичною, і з лікувальною метою.

Лікарські препарати для імунітету - найпопулярнішим варіантом зміцнення імунітету є лікарські препарати. Швидкість дії, легкість застосування і приготування, величезний вибір в аптеках – все це робить цей вид лікування найпоширенішим. 

image

pdf
Додано
18 червня 2021
Переглядів
3314
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку