Консультація для педагогів груп раннього дошкільного віку: "Адаптаційний період дитини до дитячого садочка та привчання до режимних моментів".

Про матеріал
Кожен вихователь стикається із такою проблемою, як адаптаційний період дитини у дитячому садочку. Коли батьки починають водити у дитячий садок, дитина отримує неабиякий стрес відлучаючись від домівки та приходячи у зовсім нове для неї середовище, і це інколи стає справжньою проблемою для батьків, вихователя і дитини. Адаптаційний період - серйозне випробування для малюків 2-3 років життя. Для того, аби адаптаційний період малюка проходив більш плавно, необхідно дитину заздалегідь починати готувати до приходу у дитячий садок.
Перегляд файлу

1

 

АДАПТАЦІЙНИЙ ПЕРІОД ДИТИНИ ДО ДИТЯЧОГО САДОЧКА 

ТА ПРИВЧАННЯ ДО РЕЖИМНИХ МОМЕНТІВ

 

Кожен вихователь стикається із такою проблемою, як адаптаційний період дитини у дитячому садочку.

Коли батьки починають водити у дитячий садок, дитина отримує неабиякий стрес відлучаючись від домівки та приходячи у зовсім нове для  неї середовище, і це інколи стає справжньою проблемою для батьків, вихователя і дитини.

Адаптаційний період - серйозне випробування для малюків 2-3 років життя.

Для того, аби адаптаційний період малюка проходив більш плавно, необхідно дитину заздалегідь починати готувати до приходу у дитячий садок.

А саме:

               на ігрових майданчиках дозволяти дитині грати у групі з іншими однолітками;

               пристосувати режим дня вдома до режимного дня у дитячому садочку;

               влаштувати прогулянку-екскурсію до дитячого садочка;

               пограти у сюжетно-рольову гру «Я маленьке дошкільнятко», де батьки повинні розказати якомога більше позитивного про дитячий садок;

               якомога більше відвідувати колективні дитячі свята, групові ігри, для того, щоб дитина звикала до кількості дітей які її оточують.

Із адаптаційним періодом дитина впорається, якщо кожен раз на допомогу буде приходити вихователь, який кожного ранку зустрічає із посмішкою та відкритими руками до дитини.

В обіймах вихователя дитина почуває себе захищеною та ладна йти за ним у пізнання нового для неї світу, світ дитячого садочка.

Кожен вихователь має бути, як універсальний актор, та поєднувати в собі тільки добрі якості.

На допомогу приходить «художнє слово», ним можна зацікавити дитину до того чи іншого режимного моменту, познайомити її із розпорядженням дня.

Вихователь на початку разом із дітьми вивчає девіз режимного моменту, та обов’язково супроводжує слова діями, аби діти повторювали та легше запам’ятовували, також це буде спонукати до неабиякого зацікавлення проводити день у дитячому садочку.

Спираючись на освітню програму «Українське дошкілля» для дітей від 2 до 7 років, у дитини в віці 2-3 роки провідною потребою є спілкування з дорослими та однолітками.

Під час адаптаційного періоду це дається важко дитині, але на допомогу приходить вихователь, який починає знайомити дитину із новим середовищем через розучування віршиків-закличок до того чи іншого режимного моменту.

Таким чином, вихователь поповнює з кожним днем словниковий запас дитини, загострює інтерес маляти до оточуючих її людей. Виникає розуміння розповіді вихователя про предмети, які дитину оточують.

2

 

Отже, обов’язком вихователя є постійне піклування про організацію цікавих ігор, змістовних занять та активної діяльності дітей впродовж дня.

На допомогу в організації малят та привчання до режимних моментів в дитячому садочку пропоную наступні вірші-заклички:

 

«Чисті рученята!» 

Один, два, три, чотири! 

Рукава ми підкотили,  Вже водичку відкриваєм,  Ручки з милом вимиваєм.  Потім рушничок берем,  Ми їм ручки витрем!

 

«Смачна їжа – запорука росту» Один, два, три, чотири! 

Ротики ми всі відкрили, 

Ложка з їжею летить У наш ротик у цю ж мить.

 Та повільно ми жуємо 

Підростаєм з кожним днем!

 

«Дітки, тиха година»

Один, два, три, чотири, п’ять! 

Пора спатки нам лягать,

І піжамку ми вдягаєм, 

Та до ліжечка лягаєм, 

Очі ми свої закриєм, 

Поспимо і повні сили!

 

«Всі на прогулянку» Один, два, три! 

Іди пару ти бери,

Треба нам іти гулять, 

У колону всім вставать

pdf
Додано
5 листопада 2020
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку