Консультація для вихователів на тему:«Доріжка здоров'я на ігровому майданчику»

Про матеріал
Плоскостопість – це деформація стопи, при якій характерна підвищена плоскість її склепіння. Навіть невелике відхилення від норми може вплинути на здоров’я та фізичний розвиток дитини. Діти з плоскостопістю швидше втомлюються, скаржаться на болі в ногах під час прогулянки або пішого походу. З плином часу з’являються болі в спині через неправильні навантаження на хребет. Поступово розвивається сколіоз – вигин хребетного стовпа вправо або вліво. Стопа перестає працювати як амортизатор. Навантаження під час ходіння зі стопи переноситься на весь організм. Тоді страждають суглоби ніг, хребет, виникає перекіс таза і через це швидко старіють. На ранньому етапі розвитку плоскостопість піддається корекції.
Перегляд файлу

Консультація для вихователів

«Доріжка здоров'я на  ігровому майданчику»

Простягнулася доріжка для здорових наших ніжок

Ніжки наші розімнемо по «жучках» ми всі підемо,

А ось «гусінь»  перед нами із природними скарбами,

По місточку чарівному, нумо, топай ти по ньому.

 

Плоскостопість – це деформація стопи, при якій характерна підвищена плоскість її склепіння. Навіть невелике відхилення від норми може вплинути на здоров’я та фізичний розвиток дитини.

Діти з плоскостопістю швидше втомлюються, скаржаться на болі в ногах під час прогулянки або пішого походу. З плином часу з’являються болі в спині через неправильні навантаження на хребет. Поступово розвивається сколіоз – вигин хребетного стовпа вправо або вліво. Стопа перестає працювати як амортизатор. Навантаження під час ходіння зі стопи переноситься на весь організм. Тоді страждають суглоби ніг, хребет, виникає перекіс таза і через це швидко старіють.

На ранньому етапі розвитку плоскостопість піддається корекції.

Зараз безліч різних "Доріжок здоров’я", їх можна і купити, і зробити своїми руками з покидькового матеріалу.

Доріжка здоров'я в дитячому саду призначена для різноманітного впливу на дитячі стопи. Як відомо, на них розташовується величезна кількість активних точок, стимуляція яких дозволяє позитивно впливати на проходження різних процесів всередині організму, а також на роботу органів і систем. Вчені стверджують, що стопи є своєрідною проекцією всіх наших органів. Відповідно, оздоровчі масажі цієї частини тіла оптимізують процеси кровообігу і внутрішній обмін речовин, також такий вплив допомагає поліпшити імунітет і активізувати захисні сили організму, воно знімає втому, що виникла після фізичних або розумових навантажень, і сприяє відновленню працездатності. 

Ходьба босоніж –  зміцнення стопи і гомілки та розвиток усвідомленості. Коли малюк через шкіру на стопах відчуває поверхню землі, рухається і зберігає рівновагу, інформація, що посилається у мозок по тактильних, пропріоцептивних і вестибулярних шляхах, заспокоює або пригнічує інші сторонні сенсорні сигнали. Як підсумок –  дитина рухається більш усвідомлено, відчуває, що на мокрій траві можна посковзнутися, або пісок став гарячим - потрібно піти в тінь.

Мета: «Доріжка здоров'я» дозволяє проводити профілактику і корекцію здоров'я дітей в ігровій формі в природних умовах навколишнього середовища.

Оздоровчі  завдання:

• профілактика плоскостопості;

• поліпшення координації руху;

• поліпшення функції серцево-судинної і дихальної систем організму;

• підвищення опірності організму до інфекційних захворювань і загартовування дітей;

• поліпшення емоційно-психологічного стану дітей;

• залучення до здорового способу життя.

Влітку в повній мірі для загартовування дитячого організму можна скористатися  сонцем,  водою і повітрям. Недарма кажуть: «Сонце, повітря і вода - наші кращі друзі».

Для загартування і корекції стопи треба використовувати доріжку здоров'я, виготовлену з будь-якого матеріалу: кришок від пластикових пляшок, котушок від ниток, керамзиту,  старих пірамідок, старих фломастерів, горіхів, жолудів, каштанів… Доріжка повинна бути  спланована таким чином, що по ній діти можуть ходити босоніж, а також виконувати фізичні вправи: ходьбу і легкий біг між предметами.

Одним  із прикладів є доріжка здоров’я на спортивному майданчику.

Початок доріжки здоров'я - це «жучки» зроблені із кругляків тополі, потім розташована «гусінь», виготовлена із автомобільних скатів, наповнених природним матеріалом (морські камінці, жолуді, каштани, горіхи), далі йде  місток, виконаний з березових колод, закінчується доріжка здоров’я – дерев’яною горизонтальною драбинкою.

Результати
Як показує практика використання доріжок здоров'я в закладах дошкільної освіти, дає можливість значно скоротити рівень захворюваності вихованців. У дітей спостерігається позитивна динаміка показників зросту і ваги, у них формується правильна постава. При цьому у дітей з порушеннями опорно-рухового апарату фіксуються значні поліпшення. Діти проявляють активну бажання займатися на подібних доріжках здоров'я, особливо на свіжому повітрі. На тлі таких занять відбувається помітне поліпшення загального емоційно-психічного стану. 
Використання доріжок здоров'я піде на користь усім діткам. Тому спорудження різних їх видів у дитячих садках має заохочуватися керівництвом і батьками. 
 

Удачі Вам у роботі!

 

Інструктор з фізкультури Лешева В.М.

 

 

 

 

docx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
1975
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку