Консультація для вихователів ЗДО

Про матеріал
навчання учасників консультації методів, спрямованих на скорочення психоемоційних перегрузок і підтримки психічного здоров'я.
Перегляд файлу

                                                          Консультація.

« Причини виникнення психоемоційних перегрузок і методи оптимізації психічного стану».

Мета: навчання учасників консультації методів, спрямованих на скорочення психоемоційних перегрузок  і підтримки психічного здоров'я.
Завдання:
-знизити емоційну і м'язової напруги серед  учасників;
-ознайомити виховавтелів з способами психічних саморегуляцй;
-поїзд техніків, можливість зміцнити особисті ресурси;
-сформувати здатність мислити позитивно..                         
Вправа «Ім'я»
Мета:  створення надійного навколишнього середовища.
Учасники консультації запрошуються назвати своє  ім'я, а також прикметник, починаючи з першої літери назви (наприклад, справедлива Світлана, надійна Надія Іванівна...).
Фізичні вправи «Імена та емоції»
Мета:  консолідувати імена учасників,  висловити свої почуття і спробувати проаналізувати і відчувати стан інших учасників.
Кожна людина вимовляє його ім'я з емоціями, що він відчуває в даний момент. Інші учасники хором повторюють  його ім'я з  емоціями.
Модератор коментарів:
Дана вправа демонструє ваш душевний стан на даний момент. А також допомагає  викинути накопичені  негативні емоції або зміцнити позитивні.                                                                                                 Міні лекція.
Кожна  професія в тій чи іншій формі, впливає на здоров'я людини. Серед професій, які найбільше постраждали від стресу це  освіта, яка посідає третє місце  після медицини та правоохоронних структур. Стрес, як правило, передує появі емоційному стресу.
Емоційний стрес є психофізіологічний  стан, характеризується неадекватний  прояв емоційних  реакцій.
Однак, якщо ми говоримо про роботу вихователя, є часте місце  виникнення психоемоційних перегрузок.  Це обумовлено підвищеним  рівенем  прихильності і самоконтролю в боротьбі з дітьми. Вихователь  просто робить неможливим відновлення розумових ресурсів на наступний робочий день. Як наслідок, зростає психоемоційне  напруження, втома, дратівливість, емоційне роздратування. Якщо ми не будемо  звертати  уваги до підвищення напруги, вона стане  хронічною.
Хронічному  психоемоційному  стану характерні психічне і фізичне переутомлення і, зниження імунітета і розвитку хронічних захворювань.
Щоб запобігти розвитку хронічних психо емоційних  деформацій,  необхідно навчитися розпізнавати перші ознаки її, щоб мати можливість керувати стрес, розслабитися, зняти напругу. При цьому якщо  діяти  правильно, можна запобігти багатьох захворювань.
Анкета психічного вигоряння.
Вашій увазі представлений  опитувальник, який допоможе визначити, чи ви постраждали від стресу.
Психологи умовно виділяють наступні симптоми емоційного  сплеску.
Фізичні симптоми: втома, виснаження, безсоння, запаморочення, відволікання, неуважність і різні психосоматичні  хвороби.
Психологічні симптоми: поява негативного ставлення до роботи, дратівливість, напруженість, тривога, гнів, песимізм, апатія, депресія, провини і невпевненісті в собі, дратівливість, плаксивість..
Поведінкові симптоми: уникнення контактів, прагнення до конфіденційності, неприязнь до професійних обов'язків, емоційний  загін на роботі і вдома.
Групова робота: « Що викликає емоційний стрес»
Причини напруженості  вихователя:
- Висока відповідальність за життя і здоров'я дітей;
-  Використання робочого дня;
- Необхідність стримувати свої власні почуття, при спілкуванні з дітьми і батьками;
- Високий емоційний та інтелектуальний сплеск;
- Несприятливі соціальні умови;
- Психологічна обстановка  вдома або на роботі;
- Вимога творчого відношення до професії;
- Відповідальність перед адміністрацією, колегами, суспільством та  в цілому за результат своєї праці;
- Нездатність регулювати свої власні емоційні  стани, тривогу, невротизацію, низька самооцінка;
- Відсутність навичок спілкування і  нездатність йти від важких ситуацій в  спілкуванні з батьками, колегами та адміністрацією;
- Нездатність викинути негативні емоції, позбутися від них.                                                                     Арт-терапія.
Поєднання слів «арт-терапія» (мистецтво (англ.) — мистецтво, therapeia (грец.) -лікування,).
Зрозуміти, як доглядати  за  психологічним емоційним  станом здоров'я через творчість. У процесі створення краси є раціональний  розумовий процес в районі творчості і самовираження. Це переосмислення значень і підвищення почуття власної гідності.
Допомагає подолати емоційної напруги, депресії, стресу, рівень з  низьким настроєм, емоційної нестабільності, почуття одинокості, міжособистісні конфлікти, невдоволення сімейних відносин, ревнощі, тривоги, страхи, фобії, низька самооцінка.                                                                                        Тілесно орієнтована  психотерапія
Напрям психотерапії, що працює з проблемами пацієнта через процедуру тілесного контакту.
Зцілення душі через роботу з тілом. На практиці тілесно орієнтованої психотерапії використовують  різні методи: масаж, різні види вправ, дотику, руху, дихання. Інформаційні технології надають доступ до соматичної несвідомості  та дають змогу усунення виявлених блоків, стимулюють розвиток особистості. Скорочення м'язів , затиски, стрес, тривога, настрій, видалення "бар'єрів" у відносинах з іншими людьми..
Метод "Позитивне мислення"
Цей метод заснований на припущенні, що його застосування шляхом постійного позитивного мислення досягає в думках довго конструктивний і оптимістичний настрій і тим самим збільшує задоволення і якість життя.
Твердження є дуже простими словами, які можна використовувати, щоб спробувати змінити звичний напрямок думки. Фрази можна сказати вголос або в іншому вашому розумі. Якщо вимовляється вголос, воно допомагає більше. Навіть якщо спочатку ви не повірите, що сказали, все це буде йти в підсвідомість і стане підсвідомою частиною вашого тіла.
Візуалізація створення в уяві образів стане бажаною реальністю. Це один з найбільш потужних інструментів для досягнення цілей.                                                                                                       Вправа: «Сім свічок»
Мета: подолання стресу через дихання.
Комфортно сядьте, закрийте очі, розслабтеся. Вам спокійно, комфортно і зручно. Ви дихаєте глибоко і рівномірно. Уявіть собі, що на відстані одного  метру від вас є сім палаючіх свічок. Зробіть повільний, глибокий вдох наскільки це можливо. А тепер уявіть, що ви повинні задуватиці свічки. Як можна більш рішучий  удар в цей  напрямок, повністю видохніть повітря.
Полум'я починає тремтіти, свічка погашена. Ви робите повільний глибокий вдих а потім задуваєте наступну свічку. І таким чином, всі сім...
Анкета "Зворотній зв'язок". (Додаток № 2)
Перебуваєте ви в ризику  вигоряння:Будь ласка, прочитайте питання та відповіді розділу, наступним чином:
+ 2-завжди; + 1-іноді буває, -1-рідко трапляється; -2-ні, ніколи.
1. у першій половині дня, я відчуваю те саме або навіть більше, ніж втому ввечері;
2. я відчував знесилення;
3. у мене є поганий настрій;
4. я думаю, що я втратив інтерес до життя;
5. у мене головний біль;
6. я важко засинаю  у вечері і важко прокидаюся в ранці;
7. іноді я всю ніч не можу  спати як зазвичай;
8. останнім часом моє здоров'я погіршувався з;
9. я вже не такий(така) (наприклад) міцна і активна як і раніше;
10. багато що раніше було цікаво, зараз є байдужим;
11. я дратуюсь через дрібниці;
12. У мене збільшився апетит, особливо у вечірній час;
13. я став викарбуваний;
14. мене переслідують  негативні емоції (образа, залякування, провини, тощо);
15. мені весь час, щось є нестійкий;
16. я впевнений, що від мене, нічого в житті не впливає, людина є жертвою обставин;
17. щодня  мені працювати  все важче і важче;
18. я постійно запізнююся на роботу;
19. я хочу  піти з роботи раніше;
20. мені здається що на роботі у мене немає перспективи;
21. я дійсно не можу зосередитися на важливих питань;
22. на роботі, я постійно  відволікаюся  на деякі дрібниці;
23. я мають дуже прохолодні  відносини з колегами;
24. моя робота є марною;
30. мені все одно, як оцінять мою  роботу.
Результат:
Беручи до уваги знак «+» або «-» розрахувати кількість очок.
Якщо сума виявилося менше або дорівнює 5-поздоровлення, час роботи і проблема вигоряння вам не знайомі
Результат від 5 до + 10-знаходяться в небезпеці. Ви повинні прийняти превентивні заходи, більше розслабитися, зберегти здоровий спосіб життя, більше перебувати у  спілкуванні з друзями та колегами. Намагатися принести більше розмаїття у своїй роботі.
Результат від + 11 + 20-дуже серйозно запірних питання вигоряння, тому що є чіткі симптоми. Спробувати оцінити, чому саме цей результат, і що ви можете зробити, щоб виправити ситуацію. Змінити свій спосіб життя, знайти нове хоббі, відвідувати семінари і тренінги, вирішувати здоров'я. Вам може знадобитися консультування.
Результат від + 21 до + 35 очок-вам необхідна консультація фахівця про вибір оптимального режиму життя і роботи. Цілком імовірно, що вигоряння проявились вже у вас як психосоматичні захворювання: гіпертонічна хвороба, виразок шлунково-кишкового тракту, ішемічну хворобу серця тощо. Терміново піти!
Понад 35 очок ситуація SOS! Необхідно негайно змінити обсяг робіт, в іншому випадку ви можете  зіткнутися  з серйозними  проблемами  зі здоров'ям.
Народні засоби для боротьби зі стресом:                                                                                                                -спілкування з природою;
-мріяти про хороше;
-смачна їжа;;
-домашні тварини;
-спілкування з друзями;
-переглянути хороший фільм;
-читання;
-хобі;
-спортивн ігриі;
-відвідування церкви;
-парова лазня;
-пам'ять про тих, хто ще гірше;
-включення почуття гумору;
-eкстрим  фізичних навантажень;
-музика;
-зміна ставлення до ситуації;
-відвідування театру, кіно, музей, тощо.
Рекомендації для вихователів, щодо запобігання емоційної  перевтоми:                                                                1. Подумайте про щось  хороше, викинути погані думки. Позитивне мислення, оптимізм і це  є ключ до здоров'я і благополуччя.
2. Щоранку після  сходження з ліжка, думайте  про щось хороше, усмішка, нагадайте собі, що все буде відмінно і ви чарівна і красива, у вас є чудовий настрій.
3. Плануйте  не тільки свій час, а також відпочинок. Розставте пріоритети.
4. Призначайте спеціальне місце для відпочинку та сну. Сон повинен бути спокійним, принаймні 7-8 годин. Ви можете підготувати заспокійливі  ванни з аромамаслами перед сном.
5. За допомогою коротких перерв  протягом дня (хвилин очікування, примусової бездіяльності) розслабитися.
8. Не нехтуйте спілкуванням!.
9. Відпочивайте разом з родиною, близькими друзями та колегами.
10. Знайти місце для гумору і сміху  у вашому житті. Коли у вас поганий настрій, подивитися фільм, комедією, відвідайте цирк, читайте жарти.
11. Не забувайте похвалити себе!
12. Посмішка! Навіть якщо ви не хочете (1-1, 5 хв.).
13. Знайти час для себе: прийняти розслаблюючу ванну, читати улюблену книгу, зробити косметичні процедури і тому подібне!
14. Стати ентузіастом  приватного життя!
15. Проблеми не повині  турбувати, вони повинні вирішуватится!
17. Дні "інформація відпочинку" з телевізором і комп'ютером. Прочитати щось.
18. Відвідати музеї, виставки, театри, концерти.
19. Прекрасним засобом для досягнення внутрішнього балансу є йога, дихать по-особливому, релаксації.
20. Природа, тому що це є свято, чудово заспокоює нервову систему і робиться людині добре!
 

 

                                        

docx
Додано
8 лютого 2021
Переглядів
401
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку