Консультація на тему : "Як провести вихідний день з дитиною"

Про матеріал
Психологи стверджують: до спілкування з дитиною потрібно ставитися серйозно. Діти дуже чутливі і регулярно потребують вашої стовідсотковому увазі. Вони дійсно переживають, коли в процесі гри ви відволікаєтеся на приготування, прання або телефонний дзвінок. І нехай це буде всього годину повноцінного спілкування - з точки зору вашої дитини це краще, ніж цілий день уривками. Тим більше що будь-яку кількість часу можна провести цікаво і незабутньо як для дитини, так і для вас самих.
Перегляд файлу

 

Консультація на тему « Як провести вихідний день з дитиною»

Вихідні дні - це час, коли батьки і діти можуть в повній мірі відчути радість від спілкування один з одним, оскільки в будні дні батьки зайняті на роботі, а діти ходять в дитячий сад.

У кожній родині по-своєму прийнято проводити вихідні дні. Але в більшості випадків, це виглядає так: мама з татом зайняті своїми справами, діти дивляться мультики або сидять за комп'ютером. Це не тільки погано позначається на здоров'ї дошкільнят, а й чинить негативний вплив на дитячо-батьківські відносини, між батьками і дітьми втрачається нитка дружби і довіри. На етапі коли діти ще малі, це не так страшно, а ось коли настане підлітковий період, батьки почнуть пожинати свої плоди.

Але ж вихідні можна проводити весело і з користю для всієї родини. Спільне проведення часу згуртовує сім'ю, а так само дає зрозуміти дитині,  наскільки він важливий для мами і тата. Але, не варто забувати про режим дитини, адже після вихідних настануть будні і дитина піде в дошкільний заклад, де йому буде простіше адаптуватися до нової «робочому тижні», якщо домашній режим збігається з дитсадкові.

У будь-яку погоду і при будь-якому фінансовому стані можна цікаво проводити час зі своєю сім'єю.

Настає вихідний день. Куди піти з дитиною? Це питання часто ставить батьків у глухий кут. Може, в похід в парк? Зрозуміло, вирішальне слово залишається за дитиною, це один з моментів,  коли дитина відчуває свою причетність дорослим в сім'ї і росте спокійним, впевненим.

Раз і назавжди шановні батьки вирішите для себе: спільний з дитиною похід - це зовсім не відпочинок для Вас, це час, повністю присвячене їй, вашій  коханій  дитині. Нехай він ще раз упевнитися, що Ви його любите, що живете його інтересами.

Подивіться навколо очима дитини - скільки цікавого в світі! Зацікавився ваша дитина ніж - то, зупиніться, придивіться, постарайтеся дивитися на все його очима і в той же час залишатися дорослим!

Як же можна провести вихідний день з дитиною? Є безліч варіантів.

Якщо погода сприяє, краще для вихідного дня -  прогулянка. На прогулянку можна взяти і самих маленьких дітей в колясках, і дітей старшого віку. Головне, перетворити звичайний вихід у двір у щось більше. Наприклад, влаштувати похід в ліс або парк. Як варіант, при наявності бабусі чи інших родичів в селі - з'їздити до них у гості. Продумайте зручну і теплу екіпіровку, запасіться достатній час, і - вперед!

Для старших дошкільнят-школярів підійде екскурсія вихідного дня, маршрут можна продумати самим, або скористатися послугами різних гідів. Такий захід принесе тільки користь - і зміна вражень, і свіже повітря, і розвиток загального кругозору. Взяти з собою: термос з гарячим чаєм, вологі серветки, кілька бутербродів, печиво, сушки і будь-яку іншу необхідну провізію. Запросіть із собою ровесників-дітей, влаштуйте колективний вихід-виїзд.

Що робити? Просто гуляти,  дихати свіжим повітрям, милуватися природою. Обговорювати з дітьми природні і погодні явища, слухати спів птахів. Взимку можна полепіть сніжки або скачати сніговика. Влітку - подивитися травичку, понюхати квіти. Восени - збирати листя для гербарію. У кожної пори року своя принадність. Зацікавте дітей грою: хто більше назв різних рослин, дерев, комах, птахів знає?

Чудово, якщо погода дозволяє, не тільки подихати свіжим повітрям, а й зайнятися спортом. Чим можна зацікавити дитину на вулиці?

Влітку це можуть бути ролики, велосипед, бадмінтон. Навіть удвох з дитиною можна пограти в футбол, а якщо набереться ціла команда,  то це буде незабутнє враження. Невелика пробіжка піде тільки на користь, після якої обов'язково потрібно відновити дихання, зробити дихальну гімнастику.

Взимку - катання на лижах, на ковзанах, на санках. У ліс можна взяти термос з чаєм,  це додасть прогулянці особливу атмосферу.

Якщо погода сьогодні не на вашому боці, можна потроїти гостьовий день. Відвідайте подругу (бажано з дитиною) або запросіть друзів до себе. Спочатку обговоріть, чим ви можете зайнятися разом. Якщо ви йдете в гості - візьміть з собою пару-трійку іграшок для обміну (якщо у вас або у господарів маленька дитина). Прихопіть і легкий перекус для малюка, і щось до чаю для привітних господарів.

А зайнятися можна багато чим! Вибір іграшок у сучасних дітей зазвичай просто величезний! Збирати разом будинку з конструктора, влаштувати змагання машин,  нагодувати ляльок і укласти їх спати. І це далеко не все, що можна придумати! А для дітей старшого віку можна взяти будь-яку настільну гру, будь то «Монополія», лото, пазли, «Ерудит» або навіть карти. До такої гри приєднаються навіть дорослі.

А ще можна влаштувати дитині сюрприз. Ваша дитина прокинувся рано вранці у вихідний день. А вам так хочеться повалятися ще трохи ... Геть сонну млість! Ви сьогодні ведете дитину в зоопарк. Або в цирк. У музей, в кіно, в театр, або навіть просто на концерт. Але ... Він про це ще не знає!

Отже, ви жестом фокусника дістаєте і показуєте квитки ... Ваш малюк здивований. І ось вже струмочки радості і веселощів пробуджують вас від сну краще холодної води в обличчя. Ви вирушаєте за враженнями!

Гарна компанія не завадить і тут. Всі батьки знають,  що в місцях масових уявлень для дітей зазвичай йде жвава торгівля кульками, іграшками-дрібничками. Кисневі і молочні коктейлі, попкорн, солодка вата ... Тому можна взяти з собою якусь суму грошей саме на ці розваги і чітко обговорити з дитиною, що ви готові купити.

Обов'язково візьміть з собою фотоапарат. Фотографуйте дитини і фотографуйте разом з ним - дайте можливість вашому чаду зробити кілька кадрів.

Функція батьків полягає в тому, щоб до подання розповісти про те, куди вони йдуть і які там правила поведінки. А після - поговорити з дитиною, розвинути його словниковий запас. Кого ти бачив в зоопарку? Як називається сцена у цирку? Про що був спектакль? Обговорюйте фільми-мультфільми. Розкажіть і про свої почуття-емоції, так ви допоможете дитині краще розуміти себе.

Якщо ви вирішили залишатися вдома, не сумуйте. Удома теж можна не нудьгувати!

Творіть! Придумайте з дитиною саморобку-аплікацію. Згадайте і про відомого і поширеному орігамі. А можете просто зшити ляльці плаття або спідницю. Або змайструвати із сірникових коробок робота.

Малюйте! Попросіть ваше чадо намалювати сім'ю. Я думаю, вас потішить політ його фантазії!

Кулінарний поєдинок. Якщо у вас діти-школярі, проведіть кулінарний поєдинок. Батьківська команда проти команди дітей. Спечіть оладки або торт і дайте можливість дітям приготувати щось самостійно. А потім оціните результати за дружним чаюванням.

Настільні ігри - цікаві і дітям, і дорослим. Даний вид ігор розвивають інтелект, мислення, уява. З більш дорослими дітьми можна грати в «Чарівний мішечок»: зав'яжіть очі дитині, нехай він виймає з сумки їх на дотик і намагається пояснити,  що йому попалося. Така гра добре тренує дрібну моторику, а також стимулює тактильні відчуття.

Почитайте книгу або разом подивіться хороший дитячий фільм. А якщо є можливість - покажіть або пограйте в ляльковий театр.

Як би ви не задумали провести вихідний день з дітьми, це має подобатися і вам, і їм. Батькам важливо хоч на час викинути з голови всі свої проблеми і розслабитися.

Дайте собі слово, що сьогодні ви знову перетворитеся на дитину і подивіться на все широко розкритими очима. Ваші діти це оцінять.

Психологи стверджують: до спілкування з дитиною потрібно ставитися серйозно. Діти дуже чутливі і регулярно потребують вашої стовідсотковому увазі. Вони дійсно переживають,  коли в процесі гри ви відволікаєтеся на приготування, прання або телефонний дзвінок. І нехай це буде всього годину повноцінного спілкування - з точки зору вашої дитини це краще, ніж цілий день уривками. Тим більше що будь-яку кількість часу можна провести цікаво і незабутньо як для дитини, так і для вас самих. (Тільки бажано закінчити гру вчасно, щоб не довелося припиняти її на середині і засмучувати дитину.)

Хороших вам спільних вихідних!

 

docx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
1354
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку