Контроль і корекція навчальних досягнень учнів з теми: “Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення”.

Про матеріал

Виявити рівень навчальних досягнень учнів з теми «Харчування і травлення»; здійснити контроль і корекцію їхніх знань; перевірити вміння учнів оперувати біологічними термінами, застосовувати знання в стандартних і змінених умовах; розвивати навички письмово висловлювати думку; удосконалювати вміння творчо вирішувати поставлені завдання, відповідати на різнорівневі запитання; виховувати почуття відповідальності, охайність, самостійність.

Перегляд файлу

I семестр

клас

дата проведення

 

Урок 26

 

Тема: Контроль і корекція навчальних досягнень учнів з теми: Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення”.

Мета уроку: виявити рівень навчальних досягнень учнів з теми «Харчування і травлення»; здійснити контроль і корекцію їхніх знань; перевірити вміння учнів оперувати біологічними термінами, застосовувати знання в стандартних і змінених умовах; розвивати навички письмово висловлювати думку; удосконалювати вміння творчо вирішувати поставлені завдання, відповідати на різнорівневі запитання; виховувати почуття відповідальності, охайність, самостійність.

Очікувані результати: учні розпізнають органи травної системи на малюнках; учні характеризують функцію слинних залоз, склад слини, будову і функції зубів, будову шлунка, ферменти шлункового соку, будову і функції тонкого та товстого кишечнику, функції печінки та жовчі; учні пояснюють роль печінки і підшлункової залози в травленні.

Тип уроку: урок контролю знань.

 

Хід уроку

  1.                Організаційний етап.

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку. Налаштування на робочий настрій.

  1.            Повідомлення теми, мети і завдань уроку.

Повідомлення змісту уроку. Визначення основної мети й завдань уроку.

  1.        Контроль знань.
  •              Роздача індивідуальних карток із завданнями.
  •              Інструктаж щодо виконання завдань, пояснення шкали оцінювання завдань різних рівнів складності.
  •              Виконання завдань учнями.

Контроль і корекція навчальних досягнень учнів з теми: Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення”.

І варіант

І рівень (по 0,5 бала за кожне завдання)

Позначте одну правильну відповідь.

  1.               У дорослої людини в нормі загальна кількість різних видів зубів дорівнює:

А  8 різців, 4 ікла, 20 кутніх зубів                              

Б  4 різці, 8 іклів, 20 кутніх зубів                              

В  10 кутніх зубів, 10 різців, 8 іклів

Г  4 різці, 2 ікла, 10 кутніх зубів

  1.               Укажіть кінцеві продукти розщеплення білків у травному тракті:

А  амінокислоти          

Б  моносахариди         

В  вода

Г  гліцерин та жирні кислоти

  1.               Соляна кислота входить до складу:

А  слини                       

Б  жовчі                        

В  шлункового соку

Г  травного соку підшлункової залози

  1.               Гіповітаміноз — це

А  відсутність вітамінів в організмі                          

Б  підвищений вміст вітамінів                                  

В  понижений вміст вітамінів

Г  норма вітамінів

  1.               Запалення слизової оболонки шлунка — це:

А  гастрит                    

Б  виразка                    

В  діарея

Г  панкреатит

  1.               За відсутності в організмі вітаміну В1 виникає:

А  рахіт                         

Б  цинга                       

В  «куряча сліпота»

Г  «бері-бері»

ІІ рівень (по 1 балу за кожне завдання)

  1.                Із запропонованих відповідей виберіть дві або більше правильних. Характерними особливостями слини є:
  1.               безбарвна слизувато-клейка речовина                
  2.               за добу її виробляється 1–1,5 л
  3.               за добу її виробляється 500–700 мл
  4.               містить лізоцим
  5.               зеленувато-жовта, гіркувата на смак рідина
  6.               активізує дію деяких ферментів підшлункової залози
  7.               посилює рухову активність кишок
  8.               затримує гнильні процеси
  9.               містить травні ферменти амілазу і мальтозу
  10.          муцин, який входить до її складу, зволожує та обволікає їжу
  1.            Установіть відповідність між речовинами та місцями їх утворення в організмі:
  1. Амілаза

А) Підшлункова залоза

  1. Пепсин

Б) Шлунок

  1. Жовч

В) Рот, слинні залози

  1. Трипсин

Г) Печінка

 

Д) Товстий кишечник

  1.        Установіть відповідність між органами травної системи та їхніми функціями:

Орган

Функція

  1.  товстий кишечник

А) зволоження їжі

  1. тонкий кишечник

Б) початок розщеплення білків

  1. шлунок

В) всмоктування поживних речовин у кров

  1. ротова порожнина

Г) всмоктування води

 

Д) виділення сірки

ІІІ рівень (по 1,5 бала за кожне завдання)

  1.               Чому при алкогольному отруєнні першою страждає печінка?
  2.               Чому при відхиленні норм кислотності у шлунку порушується травлення?

IV рівень (3 бали)

Поясніть будову травної системи людини.

 

 

 

 

 

 

 

 

Контроль і корекція навчальних досягнень учнів з теми: Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення”.

ІI варіант

І рівень (за кожне завдання по 0,5 бала)

Позначте одну правильну відповідь.

  1.               У дорослої людини в нормі на верхній щелепі налічується:

А   8 різців, 4 ікла, 20 кутніх зубів

Б    4 різці, 8 іклів, 20 кутніх зубів

В   10 кутніх зубів, 10 різців, 8 іклів

Г    4 різці, 2 ікла, 10 кутніх зубів

  1.               Укажіть кінцеві продукти розщеплення жирів у травному тракті:

А   амінокислоти

Б    моносахариди

В   вода

Г    гліцерин та жирні кислоти

  1.               Речовини, що розщеплюються під дією ферменту шлункового соку — пепсину:

А   жири

Б    білки

В   вуглеводи

Г    нуклеїнові кислоти

  1.               Авітаміноз — це:

А   відсутність вітамінів в організмі

Б    підвищений вміст вітамінів

В   понижений вміст вітамінів

Г    норма вітамінів

  1.               Запалення слизової оболонки підшлункової залози — це:

А   гастрит

Б    виразка

В   діарея

Г    панкреатит

  1.               За відсутності в організмі вітаміну С виникає:

А   рахіт

Б    цинга

В   «куряча сліпота»

Г    «бері-бері»

ІІ рівень (за кожне завдання 1 бал)

  1.                Із запропонованих відповідей виберіть дві або більше правильних

Характерними особливостями жовчі є:

  1.               безбарвна слизувато-клейка речовина
  2.               за добу виробляється 1–1,5 л
  3.               за добу виробляється 500–700 мл
  4.               містить лізоцим
  5.               зеленкувато-жовта, гіркувата на смак рідина
  6.               активізує дію деяких ферментів підшлункової залози
  7.               посилює рухову активність кишок
  8.               затримує гнильні процеси
  9.               містить травні ферменти амілазу та мальтозу
  10.          муцин, який входить до її складу, зволожує та обволікає їжу
  1.            Установіть відповідність між термінами і визначеннями:

Термін

Визначення

 

  1. емаль

А) поширене захворювання зубів

  1. карієс

Б) речовина, яка заповнює порожнину зуба

  1. різець

В)речовина, яка вкриває зверху коронку зуба

  1. великий кутній

 

Г) зуб з одним коренем, який слугує для відкушування

 

Д) зуб з декількома коренями, який слугує для подрібнення їжі

  1.        Установіть відповідність між процесами, які відбуваються в травному тракті, та умовами, необхідними для їх здійснення:

Процеси в травному тракті

Умови, за яких вони здійснюються

  1. слиновиділення

А) виділення підшлункового соку

  1. початок розщеплення білків

Б) виділення шлункового соку

  1. розщеплення жирів

В) діяльність кишкової палички

  1. засвоєння вітаміну В12

Г) виділення жовчі

 

Д) споглядання свіжоприготованої страви

ІІІ рівень (за кожне завдання 1,5 бала)

  1.               В емалі зуба відсутні нервові закінчення, однак він чутливий до змін температури, сприймає тиск. Чим це можна пояснити?
  2.               Чому вживання ліків через рот менш ефективне, ніж ін’єкції?

IV рівень (3 бали)

Охарактеризуйте процес метаболізму в організмі людини.

  1.         Підбиття підсумків уроку.
  •              Підбиття підсумків роботи.
  •              Учитель відповідає на запитання, які виникли в учнів під час написання контрольної роботи.
  1.             Домашнє завдання.
docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
2038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку