Узагальнити та скоригувати знання учнів про органічні сполуки; визначити рівень навчальних досягнень учнів з теми, розуміння головних понять, уміння використовувати їх на практиці.
Тема уроку. Контроль рівня навчальних досягнень з тем «Оксигеновмісиі сполуки», «Нітрогеновмісні сполуки»
Цілі уроку: узагальнити та скоригувати знання учнів про органічні сполуки; визначити рівень навчальних досягнень учнів з теми, розуміння головних понять, уміння використовувати їх на практиці.
Тип уроку: контролю й коригування знань, умінь і навичок.
Форми роботи: письмова контрольна робота за варіантами.
Обладнання: картки-завдання.
ХІД УРОКУ
II. Письмова контрольна робота
Учитель розподіляє варіанти й коментує зміст завдань, час виконання, ключові моменти оформлення відповідей і систему оцінювання:
• завдання 1,2, 3, 4, 5, 6 — тестові, кожне завдання оцінюється в 0,5 бала, у сумі перші шість завдань — 3 бали;
• завдання 7,8,9 оцінюються у 2 бали, разом за дев’ять правильно виконаних завдань — 9 балів;
• завдання 10 пропонується виконувати учням, які претендують на оцінку 12 балів, оцінюється в 3 бали.
Отже, максимальна оцінка за правильно виконану роботу становить 12 балів.
Час на виконання роботи — 40 хв.
Підготуватися до теми «Роль хімії в житті суспільства»:
• роль хімії в сучасному виробництві;
• біо-, нанотехнології;
• хімія і здоров’я людини;
• хімія в побуті;
• місце хімії з-поміж наук про природу.
Варіант I
1. Амінокислоти — ... органічні...
2. Виявити крохмаль у продуктах можна:
а) нагріванням із сульфатною кислотою;
б) дією купрум(ІІ) гідроксиду;
в) дією розчину іоду;
г) за запахом.
3. Реакція, що перебуває в основі гідролізу жирів у присутності лугу або соди, застосовується для одержання:
а) гліцерину; б) вищих карбонових кислот;
в) мила.
4. Із запропонованих речовин виберіть ті, що вступають у реакцію «срібного дзеркала:
а) фенол; б) гліцерин;
в) метаналь.
5. Укажіть об’єм водню, необхідний для одержання аніліну кількістю речовини 0,1 моль:
а) 0,224 л; б) 2,2410 л;
в) 2,5 л; г) 22,4 л.
6. Первинна структура білка визначається зв’язком:
а) пептид ним; б) водневим;
в) йонним; г) металевим.
7. Напишіть рівняння реакцій між речовинами:
а) а-амінобутановою кислотою й калій гідроксидом;
б) амінооцтовою кислотою і хлоридною кислотою;
в) диметиламіном і бромоводнем.
8. Напишіть рівняння реакцій, необхідних для здійснення перетворень:
СН4 → А → СН3ОН → В → НСООН → СО2
9. Яка маса молочної кислоти утвориться в результаті бродіння глюкози масою 300 г, що містить 5 % домішок? (285 г)
10. Обчисліть масу аніліну, що утвориться з 503 г нітробензену й 24 г водню. (372,4 г)
Варіант II
1. Білки — природні... нітрогеновмісні...
2. Макромолекули крохмалю утворюються внаслідок реакції:
а) полімеризації; б) поліконденсації;
в) сополімеризації; г) гідролізу.
3. Виберіть рядок, у якому всі речовини реагують з рибозою:
а) етанова кислота, арґентум оксид, водень;
б) етаналь, купрум(ІІ) гідроксид, метанол;
в) водень, пропанова кислота, гліцерин.
4. Із запропонованих речовин виберіть ту, що вступає в реакцію етерифікації:
а) пропаналь; б) глюкоза;
в) фенол.
5. Укажіть об’єм водню, необхідний для повного гідрування бутаналю кількістю речовини 0,5 моль:
а) 11,2 л; б) 22,4 л;
в) 14 л; г) 3,5 л.
6. Третинна структура білка підтримується наявністю в молекулах білка зв’язків:
а) пептидних; б)водневих;
в) сульфідних; г) естерових.
7. Напишіть рівняння реакцій між речовинами:
а) аніліном і сульфатною кислотою;
б) етиламіном і хлороводнем;
в) β-амінопропановою кислотою й метанолом.
8. Напишіть рівняння реакцій, необхідних для здійснення перетворень:
С2Н5ОН → СН3ОН → СНдСООН → СН2С1СООН → NH2CH2COOH
9. Який об’єм азоту (н. у.) виділиться в результаті згоряння метиламіну об’ємом 20 л, що містить 2 % домішок? (9,8 л)
10. Яку масу шестиатомного спирту сорбіту можна одержати в процесі відновлення глюкози масою 1 кг? Масова частка виходу становить 80 %. (808,89 г)
Варіант III
1. Амінокислоти з’єднуються між собою... зв’язком.
2. Укажіть вуглеводи, що належать до полісахаридів:
а) глюкоза, фруктоза; б) сахароза, мальтоза;
в) крохмаль, целюлоза; г) рибоза, дезоксирибоза.
3. Виберіть продукти, що утворюються в результаті термічного розкладання целюлози без доступу повітря:
а) водень, кисень, вуглець, карбон(ІУ) оксид;
б) метан, метанол, ацетон, вуглець, етанова кислота;
в) метанова кислота, етанол, вуглець, водень.
4. Із запропонованих речовин виберіть ту, що проявляє двоїсту природу:
а) рибоза; б) етанова кислота;
в) етанол.
5. Укажіть об’єм кисню, що потрібен для спалювання метиламіну кількістю речовини 0,2 моль:
а) 22,4 л; б) 4,48 л;
в) 12 л; г) 24 л.
6. Денатурація білків — це руйнування:
а) первинної структури;
б) вторинної структури;
в) третинної структури;
г) вторинної та третинної структур.
7. Напишіть рівняння реакцій узаємодії амінооцтової кислоти з речовинами:
а) етанолом; б) калій гідроксидом;
в) хлоридною кислотою.
8. Напишіть рівняння реакцій, необхідних для здійснення перетворень:
С3Н6 → С3Н7ОН → С2Н5СОН → С2Н5СООН → С2Н5СООС2Н5
9. Масова частка крохмалю в картоплі становить 20 %. Яку масу глюкози можна одержати з картоплі масою 1620 г? (360 г)
10. У процесі відновлення нітробензену масою 24,6 г одержали анілін масою 17 г. Обчисліть масову частку виходу аніліну від теоретично можливого. (91 %)