Контрольна робота
Гриби. Лишайники. Бактерії.
І рівень. (0,5б.)
1. Гриби можуть зростати:
а) тільки у воді; б) тільки всередині іншого організму; в) тільки у ґрунті; г) у всіх перелічених вище умовах.
2. Терміном “міцелій” у грибів називають:
а) грибницю; б) шапку на ніжці; в) спосіб розмноження.
3. Урожай кукурудзи іноді пошкоджується через зараження:
а) шапковими грибами; б) дріжджами; в) пліснявими (цвілевими) грибами; г) сажковими грибами.
4. Лишайники людина використовує:
а) оленярстві та парфумерному виробництві; б) в їжу та будівельній справі; в) у хімічній і металообробній промисловості.
5. Завдяки діяльності молочнокислих бактерій виробляють:
а) вершкове масло; б) вершки; г) йогурт.
6. Кулясту форму мають клітини бактерій, які належать до групи:
а) бацил; б) вібріонів; в) стафілококів; г) коків.
ІІ рівень (1б.) Вкажіть правильну відповідь “так” чи “ні”.
7. Бактерії можуть стати причиною хвороби людини.
8. У бактерії ніколи не буває джгутиків.
9. Сажкові гриби вражають зернівки кукурудзи.
ІІІ рівень. (1б.)
10. З чого складається плодове тіло шапкових грибів?
11. Які форми слані лишайників вам відомі?
12. Бактерії – це…
ІV рівень. (1,5б.)
13.Наведіть приклади заходів боротьби з хвороботворними бактеріями.
14. Які гриби-паразити є найпоширенішими у природі?
.