Контрольна робота"Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення"

Про матеріал
Контрольна робота"Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення." Містить три варіанти завдань, трьох рівнів різної складності.
Перегляд файлу

«Контрольна робота № 3

« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»

Варіант I

I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 6)

 

1. Укажіть вітамін, відсутність якого є причиною порушення процесу зсідання крові:

а) Е в) А

б) К г) С

2. Укажіть кількість великих кутніх зубів, розташованих на одній щелепі в дорослої людини:

а) 6 в) 2

б) 4   г) 12

3. Укажіть речовину, яка відсутня в хімічному складі слини:

а) пепсин          в) муцин

б) лізоцим           г) амілаза

4. Укажіть орган, виділяє травний сік у дванадцятипалу кишку:

а) апендикс                               в) товстий кишечник

б) шлунок              г) підшлункова залоза

5. Укажіть речовину, що здатна розщеплювати ферменти ліпази:

а) жири               в) вуглеводи

б) білки                              г) нуклеїнові кислоти

6. Укажіть захворювання, яке виникає в разі потрапляння в організм токсинів з несвіжих м’ясних консервів:

а)  карієс           в) гастрит

б) сальмонельоз             г) ботулізм

 

II рівень (Встановити відповідність, дати відповідь на питання, дати визначення, максимальна кількість балів - 4)

 

7. Дати визначення словам: 1) збалансоване харчування; 2) беззумовний рефлекс; 3) стоматит. (1 бал)

 

8. Встановіть відповідність між речовинами та органами травної системи, де вони секретуються:(2 бали)

1) хлоридна кислота  а) шлунок

2) амілаза слини  б) слинні залози

3) жовч  в) підшлункова залоза

4) трипсин  г) печінка

 

9. Дайте відповідь на питання: У чому полягає профілактика харчових отруєнь? (1 бал)

 

III рівень (Максимальна кілкість балів - 2)

 

10. Опишіть будову та функції тонкого кишечника.

 

 

 

 

 

 

«Контрольна робота № 3

« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»

Варіант II

I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 6)

 

1.Укажіть кількість зубів, розташованих на нижній щелепі дорослої людини:

а) 16 в) 20

б) 18 г) 14

2. Укажіть шар, який вкриває коронку зуба:

а) емаль        в) пульпа

б) цемент        г) дентин

3. Укажіть поверхневий шар, який вкриває шийку та корінь зуба:

а) емаль       в) дентин

б) пульпа      г) цемент

4. Укажіть захворювання, яке виникає в разі потрапляння в організм паразитичних червів:

а) гельмінтоз            в) дизентерія

б) сальмонельоз    г) гастрит

5. Укажіть речовини, які здатні розщеплювати ферменти протеази:

а) жири          в) вуглеводи

б) білки                          г) нуклеїнові кислоти

6. Укажіть речовини, які є головним джерелом енергії для організму людини:

а) білки          в) вуглеводи

б) вітаміні г) жири

 

 

II рівень (Встановити відповідність, дати відповідь на питання, дати визначення, максимальна кількість балів - 4)

 

7. Дати визначення словам: 1) травлення; 2) перистальтика; 3) відрижка. (1 бал)

 

8. Встановіть відповідність між речовинами та рідинами травної системи, у складі яких вони містяться: ( 2 бали)

1) ліпаза                         а) шлунковий сік

2) пепсин         б) жовч

3) лізоцим         в)слина

4) солі жовчних кислот         г) сік підшлункової залози

 

9. Дайте відповідь на питання: У чому полягає профілактика захворювань зубів? (1 бал)

 

III рівень (Максимальна кілкість балів - 2)

 

10. Опишіть будову та функції товстого кишечника.

 

 

 

 

 

«Контрольна робота № 3

« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»

Варіант III

I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 6)

 

1.Укажіть назву, яку має вітамін А:

а) тіамін                 в) токоферол

б) ретинол                 г) кальциферол

2. Укажіть амінокислоти, які потрапляють до  організму людини лише з їжею, а не утворюються в ньому:

а) незамінні                      в) основні

б) замінні            г) біогенні

3. Укажіть основне джерело вітаміну D:

а) лимон                                      в) чорна смородина

б) шипшина               г) риб’ячий жир

4. Недостатнє надходження вітамінів в організм – це:

а) авітаміноз                                 в) гіповітаміноз

б) гіпервітаміноз                г) вітаміноз

5. Укажіть залозу травної системи:

а) печінка                      в) шлунок

б) кишечник           г) стравохід

6. Укажіть, де в організмі відбувається розщеплення білків:

а) тонкому кишечнику                                           в) у ротовій порожнині

б) товстому кишечнику                     г) шлунку

 

II рівень (Встановити відповідність, дати відповідь на питання, дати визначення, максимальна кількість балів - 4)

 

7. Дати визначення словам: 1) метаболізм; 2) ензими; 3) харчова цінність. ( 1 бал)

 

8. Встановіть відповідність між вітамінами та захворюваннями, що виникають унаслідок їх нестачі: ( 2 бали)

1) бері – бері                                                               а) D 

2) виразки на слизових оболонках                           б)В2

3) рахіт                                                                        в) В1

4) анемія                                                                      г) В12

 

9. Дайте відповідь на питання: У чому полягає профілактика захворювань органів травлення? (1 бал)

 

III рівень (Максимальна кілкість балів - 2)

 

10. Опишіть будову і функції ротової порожнини.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурячковська Ольга Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
25 листопада 2019
Переглядів
7059
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку