«Контрольна робота № 3
« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»
Варіант I
I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 6)
1. Укажіть вітамін, відсутність якого є причиною порушення процесу зсідання крові:
а) Е в) А
б) К г) С
2. Укажіть кількість великих кутніх зубів, розташованих на одній щелепі в дорослої людини:
а) 6 в) 2
б) 4 г) 12
3. Укажіть речовину, яка відсутня в хімічному складі слини:
а) пепсин в) муцин
б) лізоцим г) амілаза
4. Укажіть орган, виділяє травний сік у дванадцятипалу кишку:
а) апендикс в) товстий кишечник
б) шлунок г) підшлункова залоза
5. Укажіть речовину, що здатна розщеплювати ферменти ліпази:
а) жири в) вуглеводи
б) білки г) нуклеїнові кислоти
6. Укажіть захворювання, яке виникає в разі потрапляння в організм токсинів з несвіжих м’ясних консервів:
а) карієс в) гастрит
б) сальмонельоз г) ботулізм
II рівень (Встановити відповідність, дати відповідь на питання, дати визначення, максимальна кількість балів - 4)
7. Дати визначення словам: 1) збалансоване харчування; 2) беззумовний рефлекс; 3) стоматит. (1 бал)
8. Встановіть відповідність між речовинами та органами травної системи, де вони секретуються:(2 бали)
1) хлоридна кислота а) шлунок
2) амілаза слини б) слинні залози
3) жовч в) підшлункова залоза
4) трипсин г) печінка
9. Дайте відповідь на питання: У чому полягає профілактика харчових отруєнь? (1 бал)
III рівень (Максимальна кілкість балів - 2)
10. Опишіть будову та функції тонкого кишечника.
«Контрольна робота № 3
« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»
Варіант II
I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 6)
1.Укажіть кількість зубів, розташованих на нижній щелепі дорослої людини:
а) 16 в) 20
б) 18 г) 14
2. Укажіть шар, який вкриває коронку зуба:
а) емаль в) пульпа
б) цемент г) дентин
3. Укажіть поверхневий шар, який вкриває шийку та корінь зуба:
а) емаль в) дентин
б) пульпа г) цемент
4. Укажіть захворювання, яке виникає в разі потрапляння в організм паразитичних червів:
а) гельмінтоз в) дизентерія
б) сальмонельоз г) гастрит
5. Укажіть речовини, які здатні розщеплювати ферменти протеази:
а) жири в) вуглеводи
б) білки г) нуклеїнові кислоти
6. Укажіть речовини, які є головним джерелом енергії для організму людини:
а) білки в) вуглеводи
б) вітаміні г) жири
II рівень (Встановити відповідність, дати відповідь на питання, дати визначення, максимальна кількість балів - 4)
7. Дати визначення словам: 1) травлення; 2) перистальтика; 3) відрижка. (1 бал)
8. Встановіть відповідність між речовинами та рідинами травної системи, у складі яких вони містяться: ( 2 бали)
1) ліпаза а) шлунковий сік
2) пепсин б) жовч
3) лізоцим в)слина
4) солі жовчних кислот г) сік підшлункової залози
9. Дайте відповідь на питання: У чому полягає профілактика захворювань зубів? (1 бал)
III рівень (Максимальна кілкість балів - 2)
10. Опишіть будову та функції товстого кишечника.
«Контрольна робота № 3
« Обмін речовин та перетворення енергії в організмі людини. Травлення.»
Варіант III
I рівень (Виберіть одну правильну відповідь,максимальна кількість балів – 6)
1.Укажіть назву, яку має вітамін А:
а) тіамін в) токоферол
б) ретинол г) кальциферол
2. Укажіть амінокислоти, які потрапляють до організму людини лише з їжею, а не утворюються в ньому:
а) незамінні в) основні
б) замінні г) біогенні
3. Укажіть основне джерело вітаміну D:
а) лимон в) чорна смородина
б) шипшина г) риб’ячий жир
4. Недостатнє надходження вітамінів в організм – це:
а) авітаміноз в) гіповітаміноз
б) гіпервітаміноз г) вітаміноз
5. Укажіть залозу травної системи:
а) печінка в) шлунок
б) кишечник г) стравохід
6. Укажіть, де в організмі відбувається розщеплення білків:
а) тонкому кишечнику в) у ротовій порожнині
б) товстому кишечнику г) шлунку
II рівень (Встановити відповідність, дати відповідь на питання, дати визначення, максимальна кількість балів - 4)
7. Дати визначення словам: 1) метаболізм; 2) ензими; 3) харчова цінність. ( 1 бал)
8. Встановіть відповідність між вітамінами та захворюваннями, що виникають унаслідок їх нестачі: ( 2 бали)
1) бері – бері а) D
2) виразки на слизових оболонках б)В2
3) рахіт в) В1
4) анемія г) В12
9. Дайте відповідь на питання: У чому полягає профілактика захворювань органів травлення? (1 бал)
III рівень (Максимальна кілкість балів - 2)
10. Опишіть будову і функції ротової порожнини.