Контрольна робота "Органічні речовини" складена відповідно програми, використано тести із одною відповіддю, також на встановлення відповідності і послідовності, передбачені цікаві задачі спрямовані на логічне мислення школяра.
Контрольна робота
Органічні речовини
(для учнів 9 класу )
І варіант
І рівень
1.Виберіть правильне твердження:
а) мономером білків є нуклеотиди; б) амінокислоти містяться в ДНК, РНК;
в) крохмаль є полісахаридом.
2. Захисну функцію виконують:
а) антитіла; б) гемоглобін; в) актин; г) міозин.
3. Внаслідок розщеплення 1 г білків звільняється енергії:
а) 38,9; б) 17, 2; в) 17,6 ; г) 19, 7.
ІІ рівень
1. Зміна швидкості перебігу хімічних реакцій це:
а) біосинтез; б) каталіз; в) хемосинтез; г) фотосинтез.
2.Тип зв’язку в молекулі білка:
а) фосфодіефірний; б) водневий; в) пептидний; г) глікозидний.
3. Грибним цукром є:
а) лактоза; б) трегалоза; в) галактоза; г) сахароза.
4.Поверхню стебла кактуса вкривають :
а) воски; б) колючки; в) стероїди; г) хітин.
5. Запасним вуглеводом для рослин є :
а) глікокалікс; б) глікоген; г) крохмаль; г) глюкоза.
6. До біологічно активних речовин не належать:
а) муреїн; б) ферменти; в) вітаміни; г) гормони.
III рівень Встановіть відповідність
1. 1. овальбумін а) еритроцити
2. гемоглобін б) кістки
3. актин в) білок курячого яйця.
4. осеїн г) м’язи .
2. 1. рибоза а) нуклеотид, відсутній в ДНК, але є в і-РНК
2. урацил б) пентоза
3. тимін в) нуклеотид, присутній в ДНК, але є в і-РНК
4. ДНК г) найдовша нуклеїнова кислота
3. 1. ДНК а) транспортування амінокислот до рибосом
2. і-РНК б) передача інформації від ДНК до рибосом
3. р-РНК в) збереження генетичної пам’яті
4. т РНК г) входять до складу рибосом
IV рівень.
Обґрунтуйте, від чого залежить структура білка.
КОНТРОЛЬНА РОБОТА «Органічні речовини»
для учнів 9 класу
ІІ варіант
І рівень.
1.Виберіть правильне твердження:
а) мономером ДНК є нуклеотиди; б) амінокислоти містяться в ДНК, РНК;
в) хітин є полісахаридом.
2. Транспортну функцію виконують:
а) гемоглобін ; б) актин; в) антитіла; г) міозин.
3. Внаслідок розщеплення 1 г жирів звільняється енергії:
а) 38,9; б) 17, 2; в) 17,6 ; г) 19, 7.
ІІ рівень.
1. Ліпіди розчинні у:
а) воді; б) полярних розчинниках; в) ацетоні; г) спирті.
2.Тип зв’язку в молекулі нуклеїнових кислот:
а) фосфодіефірний; б) гідрофільний; в) пептидний; г) глікозидний.
3. Молочним цукром є:
а) лактоза; б) трегалоза; в) галактоза; г) сахароза.
4. До хімічного складу крил хруща входять:
а) воски; б) колючки; в) стероїди; г) хітин.
5. Запасним вуглеводом для тварин є :
а) глікокалікс; б) глікоген; г) крохмаль; г) глюкоза.
6. До біологічно активних речовин належать:
а) муреїн; б) воски; в) вітаміни; г) трансжири.
III рівень.
З’ясуйте відповідність поняття і приклади, що їх ілюструють:
1. 1. еластин а) плазма крові
2. пепсин б) лейкоцити
3. антитіла в) шкіра
4. фібрин г) шлунок
2. 1. дезоксирибоза а) нуклеїнова кислота
2. цитозин б) пентоза
3. тимін в) нуклеотид, присутній в ДНК та в АТФ
4. РНК г) нуклеотид, присутній в ДНК та в РНК
3. 1. ДНК а) репарація
2. і-РНК б) транскрипція
3. білки в) транспортування
4. т РНК г) ренатурація
IV рівень.
Чим відрізняються ферменти від інших молекул, до складу яких входять білки?