Контрольна робота по темі «Сенсорні системи»
учня 8 - __ кл П.І ______
І Варіант
1.У людини зір:
а)монокулярний; б) бінокулярний.
2.Барабанна перетинка відділяє вухо:
а) зовнішнє від навколишнього середовища;
б) зовнішнє від середнього; в) середнє від внутрішнього.
3.Короткозорість — це хвороба, при якій промені від предметів фокусуються:
а) перед сітківкою; б) на сітківці; в) за сітківкою.
4.Фоторецептори ока містяться:
а) у рогівці; б) на сітківці; в) у судинній оболонці; г) у кон'юнктиві.
5.Вестибулярний апарат належить до сенсорної системи:
а) слуху; б) рівноваги; в)зору; г) смак.
6. Де розташований центр терморегуляції?
а) міст; б)мозочок; в) таламус; г) гіпоталамус
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
|
|
|
|
|
Доповніть речення.
7.У центрі райдужної оболонки є круглий отвір__
8.Колір очей визначають ____________, які містяться в ________________
9. У лабіринті внутрішнього вуха міститься орган слуху — _______ орган _____________.
10. У носовій порожнині розташований орган_____________________
11. Орган слуху складається із ______________________,______________,__________ вуха.
12.Місце на сітківці, де зосереджені лише колбочки, називають ____________.
13. З'єднайте захворювання органа зору із їхніми ознаками.
Захворювання |
Ознаки |
1. Дальтонізм |
а) розлад колірного зору |
2. Куряча сліпота |
б) нечітке бачення віддалених предметів |
3. Короткозорість |
в) значне погіршення сутінкового зору |
4. Далекозорість |
г) запалення внутрішньої частини повіки |
5. Кон'юнктивіт |
д) нечітке бачення предметів, розташованих близько до очей |
6. Косоокість |
є) порушення бінокулярного зору |
14. Яка будова та значення смакової сенсорної системи?
___________________________________________________________________________________
15. Охарактеризуйте основні причини зниження слуху. Яких гігієнічних вимоги потрібно дотримувати, щоб зберегти слух?
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ІІ Варіант
1.У стані страху зіниці:
а)розширюються; б)звужуються.
2.Гіркий смак сприймають рецептори, що розташовані:
а)по краях язика; б)на кінчику язика;
в)на корені язика; г)на кінчику і по краях язика.
3. Укажіть правильне розташування складових зорової сенсорної системи:
а) рецептори — зоровий нерв — зорова зона кори великого мозку;
б) зоровий нерв — фоторецептори — зорова зона кори великого мозку;
в) зорова зона кори великого мозку – фоторецептори – нерв.
4. Слухові кісточки, стремінце, молоточок, коваделко розташовані у вусі:
а)середньому; б)внутрішньому; в)зовнішньому.
5.Отит — це запалення вуха:
а) середнього; б) внутрішнього; в) зовнішнього.
6.Де містяться рецептори смаку?
а) на язиці; б) у слині; в) у слизовій оболонці внутрішньої поверхні щік і піднебіння.
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
|
|
|
|
|
Допишіть визначення.
7. Оболонку, яка захищає очне яблуко від механічних та хімічних ушкоджень та проникнення сторонніх частинок, мікроорганізмів, називають ____________
8.Що входить до складу внутрішнього вуха?____________________________
9.Як називають отвір, що регулює кількість світла, яке надходить до сітківки?
10.Порушення зору, пов'язане з нерівномірним заломленням світла рогівкою та кришталиком, називається ______________
11. Місце, де зоровий нерв виходить із сітківки, позбавлене _______,називається_________
12.Які рецептори забезпечують температурну чутливість?___________
13. Заповніть таблицю, позначивши знаком «+» частини органа слуху, які належать до зовнішнього, середнього чи внутрішнього вуха.
№ з\п |
Частина органа слуху |
Зовнішнє вухо |
Середнє вухо |
Внутрішнє вухо |
1. |
Вушна раковина |
|
|
|
2. |
Слуховий канал |
|
|
|
3. |
Барабанна перетинка |
|
|
|
4. |
Слухові кісточки |
|
|
|
5. |
Овальне вікно |
|
|
|
6. |
Завитка |
|
|
|
14. Яка будова нюхової сенсорної системи?
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
15. Чим зумовлені порушення зору людини? Назвіть гігієнічні вимоги до збереження зору?
_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________