Моніторингова підсумкова річна контрольна робота з біології за курс 9 класу
Варіант І
І рівень. Обрати вірну відповідь (вірна відповідь – 0.5 б.)
А Cl Б Са В Fe Г Н.
А зворотній перехід молекул біополімеру з денатурованого стану в нативний;
Б процес спонтанного утворення вторинної та третинної структури білка після закінчення процесу трансляції;
В руйнування четвертинної та третинної структури білка
Г руйнування первинної структури білка
А дезоксирибоза Б рибоза В вода Г глюкоза
а) рибосоми; б) хлоропласти;
в) лізосоми; г) хромопласти.
5. Тип живлення, за якого органічні сполуки синтезуються з неорганічних із використанням енергії сонця, називають:
а) автотрофний ; б) гетеротрофний;
в) хемотрофний ; г) міксотрофний.
6. Кількість альтернативних ознак, яку враховують при моно гібридному схрещуванні:
А) 1 Б) 2 В) 3 Г) 4
ІІ рівень. Обрати одну вірну відповідь (кожна вірна відповідь – 0.5 б.)
7. Кухонна сіль, глюкоза, амінокислоти є гідрофільними тому, що:
А містять полярні групи Б містять неполярні групи В містять металічні елементи Г містять йони гідроксонію.
8. З підвищенням температури активність ферментів:
А посилюється Б знижується В знижується і припиняється Г не впливає на активність
а) гранулярній ЕПС
б) агранулярній ЕПС
в) лізосомах
г) комплексі Гольджі
10. Які речовини є кінцевими продуктами при повному окисненні?
А) СО2 і Н2О;
Б) глюкоза і молочна кислота;
В) білки і жири;
Г) крохмаль і глікоген;
ІІІ рівень Кожна вірна відповідь – 1 б.
Р |
К |
Fe |
1.Бліде забарвлення та припинення росту листків у рослин |
1.Блювота, захворювання кишкового тракту, паралічі у людини, побуріння і висихання листків у рослин. |
1.Потовщення листків, плямистість пагона, край листка закручується догори. |
2.Захворювання рахіт – у людини, слабкий ріст, опадання листків у рослин. |
2. Атрофія м’язів. Розвиток пухлин у тварин. |
2. Анемія у людини, знебарвлення і побіління листків у рослин.. |
3.Уповільнення росту кісток, рахіт, анемія у тварин. |
3.Ламкість кісток, судоми, рахіт у людини. |
3. Знебарвлення оцвітини, висихання листків у рослин. |
Основу хромосоми Складовими Розглянути під
становить частинами є мікроскопом можна
|
|
|
А ембріональний Б зрілість В постембріональний Г старіння
|
|
IV рівень. Дати розгорнуту відповідь на одне із запитань на ваш вибір 17 або 18, або розв’яжіть генетичну задачу. (3 б.)
Варіант ІІ І рівень. Обрати одну вірну відповідь (вірна відповідь – 0.5 б.)
А Na Б F В Mg ГCa
А альбумін Б міоглобін В кератин Г актин.
А дезоксирибоза Б урацил В тимін Г целюлоза
а) білки і ліпіди
б) ДНК та РНК
в) білки та ДНК
г)білки та РНК
А) подібністю Б) контрастністю В) неодночасністю прояву
ІІ рівень Обрати одну вірну відповідь (вірна відповідь – 0.5 б.)
7. Речовини, які виявляють гідрофільні та гідрофобні властивості називають:
А полярними Б амфільними В неполярними Г нерозчинними.
8. Ферменти відрізняються від інших білків тим, що:
А здатні до денатурації Б є біокаталізаторами В містять метали Г є вуглеводами
9. . Як називається безкисневий етап енергетичного обміну?
А) гліколіз;
Б) цикл Кребса;
В) окисне фосфорилювання;
Г) дихання;
10. Фото система ІІ відновлюється за рахунок електронів:
а) фотосистеми І;
б) власних, які повертаються на свій енергетичний рівень;
в) які виникають при розщепленні молекул води;
г) гідрогену;
11. Початок синтезу РНК позначає ділянка гена: а) промотор, б) термінатор,
в) некодуюча, г) кодуючи
12. До біологічних мутагенів належать: А)рентгенівські промені; Б) віруси В) нікотин Г) алкоголь
ІІІ рівень Кожна вірна відповідь – 1 б.
13. Встановити відповідність між методами дослідження та їх сутністю
А Спостереження |
1.За викопними рештками вимерлих рослин чи тварин визначають спорідненість та походження існуючих видів |
Б. Експеримент |
2. Вивчення певного процесу чи явища через відтворення його або його властивостей у вигляді моделей |
В. Моделювання |
3.Збирання, вимірювання й аналіз величезних масивів даних |
Г. Статистичний |
4.Дослідження природи, пов’язане з активним впливом на них шляхом проведення дослідів у контрольованих умовах |
|
5.Дає можливість аналізувати й описувати особливості біологічних систем |
А Частина молекули амінокислоти, 1. Замінна амінокислота
що надає їй лужні властивості 2. Незамінна амінокислота
Б Частина молекули амінокислоти, 3. Карбоксильна група
що надає їй кислотні властивості 4. Амінокислоти
В Не синтезуються в організмах 5. Радикал
тварин і рослин
Г Фрагмент амінокислот, яким вони
відрізняються одна від одної
Міститься в клітині Складовими є Функції
інформації
|
|
|
IV рівень. Дати розгорнуту відповідь на одне із запитань на ваш вибір 17 або 18, або розв’яжіть генетичну задачу (16). (3 б.)