Варіант 1
А) речовини, що мають різний склад, але однакову формулу та однакові властивості
Б) речовини, що мають однаковий склад, але різну будову та різні властивості
В) речовини, що схожі між собою та властивостями
А) низькомолекулярні сполуки
Б) високомолекулярні сполуки
В) сполуки, які складаються з залишків амінокислот
Г) сполуки, які складаються з залишків органічних кислот
3. Вказати формулу спирту
А) СН3ОН
Б) СН3СН2СООН
В) С3Н8
Г) СН3СН7СООН
4. Втрата білком своєї будови або руйнування природної структури це...
А) Денатурація
Б) Ренатурація
В) Регенерація
5. Оберіть твердження, яке характеризує властивості жирів:
А) жири - тверді або рідкі речовини, розчинні у воді та органічних розчинниках, важчі за воду
Б) жири - тверді речовини, нерозчинні у воді, розчинні в органічних розчинниках
В) жири - рідкі речовини, теплопровідні, розчинні в бензині
В) жири - тверді або рідкі речовини, нерозчинні у воді, розчинні в органічних розчинниках, легші за воду
6. Вкажіть речовину, що належать до вуглеводів
А) етанол
Б) глюкоза
В) етанова кислота
Г) гліцерол
7. Вкажіть отруйну речовину, яка викликає сліпоту навіть у малих дозах
А) етанова кислота
Б) етанол
В) метанол
Г) фенол
8. Назвіть функціональну групу карбонових кислот:
А) карбоксильна
Б) гідроксильна
В) карбонільна
9. Охарактеризуйте біологічну роль білків.
10. Встановіть відповідність між сполукою і її фомулою:
1) бутен а)
2) бутан б)
3) оцтова кислота в)
4) глюкоза г)
11. Допишіть рівняння реакцій:
А)
Б)
В)
Г)
12. Відносна густина пари алкану за киснем становить 3,563. Визначте формулу цього алкану і назвіть його.
Варіант 2
А) неорганічні речовини
Б) сполуки Карбону
В) речовини та їх перетворення
Г) органічні та неорганічні речовини
2. Функціональна група спиртів -
А) Карбоксильна
Б) Аміногрупа
В) Гідроксильна
Г) Альдегідна
3. Фізичні властивості амінокислот
А) білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, солоні на смак
Б) безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді й погано - в органічних розчинниках, деякі солодкі на смак
В) безбарвні кристалічні речовини з температурою плавлення 146⁰, солодкі на смак
Г) аморфний порошок, нерозчинний у воді при звичайних умовах, без смаку
4. Загальна формула насичених одноатомних спиртів:
А) CnH2n+2ОН
Б) CnH2n+2О
В) CnH2n+1СОН
Г) CnH2n+1ОН
5. Органічні речовини містять елементи -
А) С, О, Na
Б) H, O, C, N
В) H, K, C, N
6. При взаємодії оцтової кислоти з металами виділяється газ
А) водень
Б) хлор
В) кисень
7. Назвіть функціональні групи амінокислот кислот:
А) карбоксильна
Б) гідроксильна
В) карбоксильна і аміно
8. Алкінам притаманний хімічний зв'язок…
А) одинарний
Б) потрійний
В) подвійний
9. Охарактеризуйте процес виробництва цукру.
10. Встановіть відповідність між сполукою і її фомулою:
1) декан а)
2) пропанол б)
3) амінооцтова кислота в)
4) гліцерин г)
11. Допишіть рівняння реакцій:
А)
Б)
В)
Г)
12. Виведіть молекулярну формулу вуглеводню, масова частка Карбону в якому становить 82,75 %, а Гідрогену – 17,25%. Відносна густина пари цього вуглеводню за повітрям дорівнює 2.