Контрольна робота з історії України

Про матеріал
Можна використовувати не тільки як кр а і як ср дуже гарні запитання для відповіді на які потрібно добре знати матеріал. Учням які записують дуже важко буде знайти відповіді на цей тест в інтернеті
Перегляд файлу

§ 16. Україна навесні 1920 — у 1921 рр.

1. Передумови війни союзницьких українсько-польських військ проти більшовиків у 1920 р. Варшавська угода.

Документи розповідають

Витяги з Політичної конвенції між Польською Республікою та Українською Народною Республікою (Варшава, 21 квітня 1920 р.)

1. Визначаючи право України на незалежне державне існування…, Річ Посполита Польська (РПП) визначає верховною владою Української Народної Республіки Директорію… з Головним отаманом попом Симоном Петлюрою на чолі.

2. Кордони між РПП та УНР визначатимуться таким чином: на півночі від Дністра вздовж р. Збруч, а далі вздовж колишнього кордону між Австро-Угорщиною та Росією…

3. Уряд польський визнає за Україною території на схід від кордону, зазначеного в § 2 цього договору, до кордонів Польщі 1772 року (до поділів), які Польща вже займає або здобуде від Росії шляхом збройним або дипломатичним.

4. Український уряд зобов’язується не укладати будь-яких міжнародних договорів, спрямованих проти Польщі. Ці ж зобов’язання бере на себе уряд РПП стосовно УНР.

 

Витяги з військової конвенції між Польською Республікою та Українською Народною Республікою (24 квітня 1920 р., Варшава)

…2. Польські і українські війська діють разом як війська союзні…

6. З моменту початку спільних дій проти більшовиків український уряд зобов’язується постачати продукти польській армії, яка оперує на українській території…

12. Командування польських військ зобов’язується постачати українські війська зброєю, амуніцією, спорядженням і одягом у кількості необхідній для трьох дивізій…

16. Обидві сторони зобов’язуються тримати цю конвенцію в таємниці.

Запитання до документів

1. На яких умовах Польща погоджувалася надати допомогу УНР? 2. Кому, на вашу думку, був більш вигідним цей договір? 3. Як ви вважаєте, укладаючи Варшавську угоду, С. Петлюра зробив успішний крок або помилився? Обґрунтуйте свою точку зору. 4. Покажіть на карті західний кордон УНР відповідно до документа. 5. Якою була східна межа території, яку Польща визнавала за Україною?

 

2. Перебіг війни союзницьких українсько-польських військ із більшовиками в 1920 р.

Постать в історії

Марко Безручко (1883—1944) під час Першої світової війни воював у складі російської армії. У роки Української революції займав високі посади у збройних силах України в періоди гетьманату та Директорії й брав участь у визвольній боротьбі. На початку грудня, коли українська армія перейшла на територію Польщі, був інтернований польською владою. У січні-лютому 1920 р. став організатором і командиром 6-ї Січової дивізії армії УНР, що формувалася з інтернованих українських військових у фортеці в Брест-Литовську. Під час війни союзницьких українсько-польських військ із більшовиками в 1920 р. дивізія М. Безручка була в авангарді сил, що зайняли Київ.

28 серпня — 2 вересня 1920 р. М. Безручко очолював героїчну оборону м. Замостя у Польщі від наступаючої Червоної армії. Завдяки його діям Перша кінна армія С. Будьонного не змогла захопити місто. Восени 1920 р. очолював групу військ армії УНР, яка здійснила успішний контрнаступ проти більшовиків на Поділлі.

У жовтні 1920 р. отримав звання генерал-хорунжого. Наприкінці листопада того ж року українські війська, залишені союзниками, відступили за р. Збруч і були інтерновані. Разом із ними перебував у таборі й генерал.

Після звільнення з табору оселився у Варшаві, де працював у різноманітних структурах української еміграції. Автор спогадів «Українські січові стрільці на службі Батьківщини».

У Києві, Рівне, Вінниці є вулиці й проспекти, названі на честь генерал-хорунжого армії УНР Марка Безручка.

 

Олександр Удовиченко (1887—1975) у роки Першої світової війни за особисту хоробрість під час бойових дій був нагороджений Георгієвською зброєю — золотою холодною зброєю, що була однією з відзнак ордена Святого Георгія. У роки революції брав активну участь в українському русі. Був військовим радником С. Петлюри. На посаді начальника штабу Гайдамацького коша Слобідської України відзначився у боях за Арсенал у Києві в січні 1918 р. На різних посадах продовжував військову службу за гетьманату та Директорії. У липні 1919 р. відзначився у боях під Вапняркою як командир 3-ї Залізної Стрілецької дивізії — однієї з найбоєздатніших частин армії УНР. Наприкінці 1919 р. хворий на тиф потрапив у полон до денікінців. У лютому 1920 р. із групою офіцерів пробився окупованою більшовиками територією України до Могільова-Подільського, де очолив відновлення 3-ї Залізної Стрілецької дивізії. Командував нею під час війни союзних українсько-польських військ із більшовиками в 1920 р. У листопаді того ж року разом зі своєю дивізією відступив за р. Збруч. Із жовтня 1920 р. мав звання генерал-хорунжого армії УНР. Перебуваючи в еміграції, оселився у Франції. Очолював Європейську федерацію українських військових організацій та був головою Товариства вояків УНР в еміграції. У 1954—1961 рр. був віце-президентом УНР у вигнанні. Автор праць «Україна у війні за державність» та «Третя Залізна дивізія».

На честь О. Удовиченка в Харкові, Вінниці та Броварах названо вулиці.

 

Документи розповідають

Зі спогадів Ю. Пілсудського про війну з більшовиками в 1920 р.

Можливо, я зміг би дійти до Москви і вигнати більшовиків звідти. Але що потім? Місця у них багато. А я Москву ні в Лондон, ні в Варшаву не перероблю. Тільки, мабуть помщуся за гімназичну молодість у Вільно і накажу написати на стіні Кремля: «Говорить по-русски запрещается».

Запитання до документа

Поясність, як ви розумієте думку автора.

 

5. Історичне значення та уроки Української революції 1917—1921 рр.

Документи розповідають

Український політичний діяч доби революції М. Шаповал про її уроки

Революція прийде. Але нова наша революція, будучи по програмі продовженням і здійсненням соціальної програми 1917—1919 рр., по формі буде інакшою: замість хитання — устремління до ясної мети, замість шукання допомог — опертя на свої революційні сили, замість єдиного національного фронту — єдиний революційний робітничо-селянський фронт, замість одночасного будування трьох українських держав — одна соборна Українська Республіка, замість хаосу, розперезаності, безглуздої метушні — строга дисципліна, замість всепрощення — кара злочинцям, дезертирам, зрадникам, грабіжникам і політичним шахраям, замість дрібнобуржуазного націоналізму — забезпечення прав трудовим масам всіх народів, що живуть на нашій землі…

Запитання до документа

1. Які помилки доби Української революції засуджує автор джерела? 2. Як він пропонує їх виправити у майбутньому? 3. Дайте власну оцінку поданих автором пропозицій для майбутньої революції.

 

docx
Додано
17 грудня 2020
Переглядів
414
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку