Контрольна робота з теми «Оксигеновмісні органічні сполуки» Варіант 1
І рівень
А) – СООН ; Б) - СО- ; В) – СОО-
2. Вкажіть загальну формулу естерів:
А)R-O-R; Б)R'-COOR; В)RCOOH
3. Вкажіть формулу етилового естеру мурашиної кислоти:
А)HCOOC2H5 ; Б) СН3СООСН3 ; В)НСООН
4. Вкажіть , яка з наведених реакцій характерна для одержання естерів:
А) С2Н5ОН + С2Н5ОН→ Б) НСООН + Na → B) СН3СООH + CH3OH→
5. Вкажіть правильне означення жирів :
А)це тверді речовини, що досить поширені у природі
Б) це речовини, які легші від води
В) це складні естери трьохатомного спирту гліцерилу і вищих карбонових кислот
6. Серед наведених формул вкажіть молекулярну формулу глюкози:
А) С12Н22О11 ; б) С6Н12О6 ; в) С2Н5ОН
7. Глюкоза належить до :
А)альдегідів ; б) естерів ; в) альдегідоспиртів.
8. Які з наведених реакцій характерні для глюкози:
А) окиснення ; б) відновлення : в)заміщення магнієм.
9. Який із зазначених вуглеводів є ізомером глюкози :
А)фруктоза ; б) рибоза ; в) дезоксирибоза
10. Крохмаль утворюється в рослинах в результаті процесу :
А) фотосинтезу; б) гідролізу; в)етерифікації
ІІ рівень
А)пропанова кислота + метанол → Б) мурашина кислота + пропанол→
В) глюкоза + водень→ Г) етилбутаноат + вода→
3. Вкажіть якісний реактив на глюкозу :
А)купрум (ІІ)гідроксид ; Б) сульфатна кислота; в) етиловий спирт
4. Вкажіть , які хімічні властивості підтверджують наявність в глюкозі спиртових груп:
А)окиснення амоніачним розчином аргентум (І)оксиду ; б) утворення естеру ; в)спиртове бродіння
5. Вкажіть , які хімічні властивості має целюлоза :
А)горіння; б) взаємодія з йодом ; в) утворення складних естерів ; г)реакція «срібного дзеркала»
6. Вкажіть , фрагменти яких із вказаних карбонових кислот найчастіше зустрічаються у складі жирів :
А) оцтова ; б) пропіонова ; в) стеаринова ; г) олеїнова.
Напишіть їхні молекулярні формули.
7. Напишіть рівняння реакцій спиртового бродіння глюкози.
8. Напишіть рівняння реакцій , за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:
Крохмаль → глюкоза → етанол →карбон (ІV) оксид
9. Який об'єм карбон (ІV) оксиду утвориться при повному окисненні глюкози кількістю речовини 0,5 моль?
10. Обчисліть масу мила , одержаного в результаті лужного гідролізу натрій гідроксидом три стеарину масою 267 г.
ІІІ рівень
Хлоробутан → бутанол → масляний альдегід → масляна кислота → етиловий естер масляної кислоти.
А)тристеарин + водень → б)дистеаринопальмітин + водень →
В) триолеїн + водень → г) диолеїнопальмітин + водень →
7. Як називається речовина А , яка утворюється в результаті перетворень :
СО2 + Н2О → Х1→ Х2 → Х3 →А
А)етиловий спирт ; б)оцтова кислота ; в)монохлороцтова кислота ; г)молочна кислота? Наведіть схему перетворень
8. Сік зеленого яблука реагує з йодом , а сік стиглого яблука відновлює розчин оксиду арґентуму. Як пояснити ці явища?
9. Обчисліть масу етанолу , що можна добути з 1 т пшениці , яка містить 70 % крохмалю, якщо втрати виробництва становлять 15 %.
Контрольна робота з теми «Оксигеновмісні органічні сполуки» Варіант 2
І рівень
А) – ОН ; Б) - СО- ; В) – СОО-
2. Вкажіть формулу метилового естеру оцтової кислоти:
А)HCOOC2H5 ; Б) СН3СООСН3 ; В)СН3 СООН
3. Естери в лабораторії добувають в лабораторії :
А)взаємодією карбонових кислот зі спиртами ; б)взаємодією карбонових кислот з лугами ; в) нагріванням спиртів в присутності сульфатної кислоти.
4. Жири належать до :
А)альдегідів ; б)складних естерів ; в) простих естерів
5. Серед наведених формул вкажіть молекулярну формулу сахарози:
А) С12Н22О11 ; б) С6Н12О6 ; в) СН3СООН
6. Які групи атомів є функціональними для глюкози :
А) – ОН ; Б) - СООН ; В) – СНО
7. До якої групи моносахаридів за кількістю атомів Карбону належить глюкоза :
А)пентози; б) тетрози ; в) гексози.
8. Макромолекули крохмалю складаються з залишків молекул :
А)глюкози ; б) фруктози ; в) сахарози
9. Яку структуру мають макромолекули целюлози :
А)лінійну ; б)розгалужену ; в)просторову?
10. Для добування штучного ацетатного волокна використовують :
А)крохмаль ; б) целюлозу; в) сахарозу.
ІІ рівень
А) метанова кислота + метанол →
Б) оцтова кислота + пропанол→
В) глюкоза + арґентум (І) оксид→
Г) метилпропаноат + вода→
3. Вкажіть якісну реакцію на глюкозу :
А) відновлення глюкози до шестиатомного спирту ; б) спиртове бродіння; в)взаємодія глюкози з амоніачним розчином оксиду арґентуму.
4. Вкажіть , які хімічні властивості підтверджують наявність у глюкозі альдегідної групи :
А)утворення складного естеру ; б) окиснення купрум (ІІ) гідроксидом ; в)спиртове бродіння.
5. Вкажіть , які хімічні властивості має крохмаль :
А)горіння; б) гідроліз ; в)реакція «срібного дзеркала»
6. Вкажіть , фрагменти яких із вказаних карбонових кислот найчастіше зустрічаються у складі жирів :
А) масляна ; б) пальмітинова ; в) лінолева ; г) акрилова.
Напишіть їхні молекулярні формули.
7. Напишіть рівняння реакцій молочного бродіння глюкози.
8. Напишіть рівняння реакцій , за допомогою яких можна здійснити такі перетворення:
Вуглекислий газ→ крохмаль → глюкоза → глюконова кислота.
Вкажіть умови їх здійснення.
9. Обчисліть масу срібла , що виділиться при взаємодії 360 г глюкози з амоніачним розчином арґентум (І) оксиду.
10. Обчисліть масу спирту, яку можна добути шляхом гідролізу три пальмітину масою 356 г.
ІІІ рівень
А)три пальмітин ; б)три олеїн ; в)дипальмітиноолеїн ; г)дипальмітиностеарин
Метан → ацетилен→ ? → оцтова кислота → метилацетат
7. Як називається речовина А , яка утворюється в результаті перетворень :
(С6 Н10О5)n → Х1→ Х2 →А
А)етиловий спирт ; б)оцтова кислота ; в)дихлороцтова кислота ; г)хлороетан? Наведіть схему перетворень
8. Поясніть ,чому з целюлози добувають волокна , а з крохмалю їх добути неможливо?
9. Обчисліть масу глюкози , що можна добути з 1 т картоплі , що містить 20 % крохмалю, якщо вихід продукту становлить 70 %.