Контрольна робота з теми "Опора і рух. Травлення. Дихання", варіант 5

Про матеріал
Контрольна робота з теми "Опора і рух. Травлення. Дихання" з біології для 8 класу містить різноманітні за своєю складністю завдання, які допоможуть вчителю узагальнити знання учнів з вище зазначених тем за І семестр.
Перегляд файлу

Контрольна робота № 1 з біології з тем «Вступ. Опора і рух. Травлення. Дихання»

 

Варіант 5

          Завдання 1-12 мають по чотири варіант відповідей, серед яких лише один правильний. Оберіть і позначте правильний варіант.

1. Вкажіть основні властивості м’язової тканини.

А   збудливість і скоротливість   Б   збудливість і секреція

В   збудливість і провідність        Г   провідність і регенерація

 

2. Вкажіть назву плоскої кістки на передній стінці грудної клітки людини:

А   лопатка      Б   кіль

В   ключиця    Г   грудина

 

3. Визначте перелік продуктів, через які людина може захворіти на ботулізм.

А   інфіковане м'ясо, молоко, молочні продукти, яйця

Б   інфікована вода, продукти харчування, контакт з хворим

В   м'ясні, рибні консерви з простроченим терміном зберігання, інфіковане м'ясо, риба, ковбаси

Г   немиті овочі, фрукти, калорійна їжа

 

4. Вкажіть правильну послідовність проходження повітря під час вдихання через ніс.

А   носова порожнина – гортань – глотка – трахея – бронхіола – бронх – альвеола

Б   носова порожнина – глотка – гортань – трахея – бронх – бронхіола - альвеола

В   носова порожнина – глотка – гортань – бронх – трахея – бронхіола – альвеола

Г   носова порожнина – гортань – глотка – трахея – бронхіола - трахея

 

5. За характером подразнення, оберіть тип рецепторів, які належать до рецепторів смаку.

А   барорецептори    Б   фоторецептори

В   хеморецептори    Г   механорецептори

 

6. Витривалістю м’язів називають:

А   стан постійного незначного напруження м’язів

Б   час, за який м’яз скорочується і розслаблюється

В   здатність м’язів підтримувати певний рівень тургору клітини

Г   здатність м’язів тривалий час підтримувати заданий ритм роботи

 

7. Харчування – це:

А   компоненти їжі, що використовуються в натуральному або переробленому, зміненому або незміненому вигляді    

Б   сукупність процесів, які забезпечують потрапляння до організму їжі з речовинами, що необхідні для нормальної життєдіяльності

В   сукупність речовин, що не виконують ні енергетичної, ні харчової функції, але без них засвоєння їжі та життєдіяльність організму є неможливим    

Г   сукупність фізичних та хімічних перетворень речовин та енергії в організмі з моменту надходження їх з навколишнього середовища до моменту виведення продуктів розпаду й тепла

 

8. У разі алергічного риніту уражається слизова оболонка:

А   носа        Б   трахеї

В   бронхів   Г   ротової порожнини

 

9. Вкажіть пропущений термін: «… система виробляє гормони, що регулюють взаємозв’язок між різними органами та метаболізм усього організму».

А   травна             Б   видільна

В   ендокринна    Г   кровоносна

 

10. Яка сумарна кількість фаланг усіх пальців кисті?

А   14   Б   16

В   8     Г   12

 

11. Молекули яких органічних сполук складаються з амінокислот?

А   жирів                           Б   вуглеводів

В   нуклеїнових кислот   Г   білків

 

12. Вкажіть функцію органів, зображених на малюнку.

А   зволожують і знезаражують повітря   Б   забезпечують газообмін

В   пропускають повітря                             Г   утворюють звуки

 

          У завданні 13 необхідно встановити відповідність.

13. Встановіть відповідність між зображенням тканини та їхніми назвами.

1. Кісткова

2. Нервова

3. Епітеліальна

4. М’язова

А.Картинки по запросу типи тканин організму людини

Б.Картинки по запросу типи тканин організму людини

В.Картинки по запросу типи тканин організму людини

Г.тканини людини фото

Д.Картинки по запросу типи тканин організму людини

 

14. Встановіть відповідність між кісткою та частиною скелету до якого вони входять.

1. Лопатка

А. Пояс нижніх кінцівок

2. Ребро

Б. Череп

3. Нижня щелепа

В. Грудна клітка

4. Фаланга пальця

Г. Пояс верхніх кінцівок

 

Д. Стопа

 

15. Встановіть відповідність між речовинами та органами травної системи де вони секретуються.

1. Хлоридна кислота

А. Шлунок

2. Амілаза слини

Б. Слинні залози

3. Жовч

В. Підшлункова залоза

4. Трипсин

Г. Печінка

 

16. Встановіть послідовність проходження повітря через органи дихання під час видиху.

1. Трахея

2. Бронх

3. Гортань

4. Бронхіола

 

У завданні 17 необхідно дати розгорнуту відповідь на питання.

17. Чому вживання алкогольних напоїв негативно впливає на органи травлення?

 

docx
Додано
29 березня 2020
Переглядів
1007
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку