Контрольна робота № 1 з біології з тем «Вступ. Опора і рух. Травлення. Дихання»
Варіант 5
Завдання 1-12 мають по чотири варіант відповідей, серед яких лише один правильний. Оберіть і позначте правильний варіант.
1. Вкажіть основні властивості м’язової тканини.
А збудливість і скоротливість Б збудливість і секреція
В збудливість і провідність Г провідність і регенерація
2. Вкажіть назву плоскої кістки на передній стінці грудної клітки людини:
А лопатка Б кіль
В ключиця Г грудина
3. Визначте перелік продуктів, через які людина може захворіти на ботулізм.
А інфіковане м'ясо, молоко, молочні продукти, яйця
Б інфікована вода, продукти харчування, контакт з хворим
В м'ясні, рибні консерви з простроченим терміном зберігання, інфіковане м'ясо, риба, ковбаси
Г немиті овочі, фрукти, калорійна їжа
4. Вкажіть правильну послідовність проходження повітря під час вдихання через ніс.
А носова порожнина – гортань – глотка – трахея – бронхіола – бронх – альвеола
Б носова порожнина – глотка – гортань – трахея – бронх – бронхіола - альвеола
В носова порожнина – глотка – гортань – бронх – трахея – бронхіола – альвеола
Г носова порожнина – гортань – глотка – трахея – бронхіола - трахея
5. За характером подразнення, оберіть тип рецепторів, які належать до рецепторів смаку.
А барорецептори Б фоторецептори
В хеморецептори Г механорецептори
6. Витривалістю м’язів називають:
А стан постійного незначного напруження м’язів
Б час, за який м’яз скорочується і розслаблюється
В здатність м’язів підтримувати певний рівень тургору клітини
Г здатність м’язів тривалий час підтримувати заданий ритм роботи
7. Харчування – це:
А компоненти їжі, що використовуються в натуральному або переробленому, зміненому або незміненому вигляді
Б сукупність процесів, які забезпечують потрапляння до організму їжі з речовинами, що необхідні для нормальної життєдіяльності
В сукупність речовин, що не виконують ні енергетичної, ні харчової функції, але без них засвоєння їжі та життєдіяльність організму є неможливим
Г сукупність фізичних та хімічних перетворень речовин та енергії в організмі з моменту надходження їх з навколишнього середовища до моменту виведення продуктів розпаду й тепла
8. У разі алергічного риніту уражається слизова оболонка:
А носа Б трахеї
В бронхів Г ротової порожнини
9. Вкажіть пропущений термін: «… система виробляє гормони, що регулюють взаємозв’язок між різними органами та метаболізм усього організму».
А травна Б видільна
В ендокринна Г кровоносна
10. Яка сумарна кількість фаланг усіх пальців кисті?
А 14 Б 16
В 8 Г 12
11. Молекули яких органічних сполук складаються з амінокислот?
А жирів Б вуглеводів
В нуклеїнових кислот Г білків
12. Вкажіть функцію органів, зображених на малюнку.
А зволожують і знезаражують повітря Б забезпечують газообмін
В пропускають повітря Г утворюють звуки
У завданні 13 необхідно встановити відповідність.
13. Встановіть відповідність між зображенням тканини та їхніми назвами.
1. Кісткова |
2. Нервова |
3. Епітеліальна |
4. М’язова |
||||
А. |
Б. |
В. |
Г. |
Д. |
|||
14. Встановіть відповідність між кісткою та частиною скелету до якого вони входять.
1. Лопатка |
А. Пояс нижніх кінцівок |
2. Ребро |
Б. Череп |
3. Нижня щелепа |
В. Грудна клітка |
4. Фаланга пальця |
Г. Пояс верхніх кінцівок |
|
Д. Стопа |
15. Встановіть відповідність між речовинами та органами травної системи де вони секретуються.
1. Хлоридна кислота |
А. Шлунок |
2. Амілаза слини |
Б. Слинні залози |
3. Жовч |
В. Підшлункова залоза |
4. Трипсин |
Г. Печінка |
16. Встановіть послідовність проходження повітря через органи дихання під час видиху.
1. Трахея |
2. Бронх |
3. Гортань |
4. Бронхіола |
У завданні 17 необхідно дати розгорнуту відповідь на питання.
17. Чому вживання алкогольних напоїв негативно впливає на органи травлення?