Контрольна робота з теми "Спадковість та мінливість" ( 2 варіанти )

Про матеріал

Контрольна робота складена згідно з програмою з біології і екології для 10-11 класів закладів загальної середньої освіти: рівень стандарту, затверджена наказом Міністерства освіти і науки України від 23.10.2017 № 1407 . Дана робота адаптована до підручників з біології і екології для 10 класу різних авторів.

Перегляд файлу

Тема: Спадковість та мінливість  10 клас

   1 варіант                                                                                                                                                                    І рівень

  1.               Різні стани одного гена називають:                                                                                                                       А) хромосоми;  Б) алелі;  В) гомологічні хромосоми; Г) генофонд.
  2.               Неповне    домінування- це:                                                                                                                                               А) явище, коли один ген кодує декілька ознак;  Б) явище, коли для прояву ознаки потрібна дія двох домінантних генів; В)  вплив на прояв ознаки як домінантного, так і рецесивного алелів;   Г) явище, коли в гетерозиготному стані домінантний алель проявляється сильніше, ніж в гомозиготному.
  3.               Яка роль гена-промотора  в моделі оперона:                                                                                              А)  детермінація біосинтезу білка-репресора;   Б) регуляція сплайсингу;                         В)  регуляція процесингу;    Г) приєднання ДНК-залежної  РНК-полімерази.
  4.               Явище, коли число хромосом, притаманне диплоїдному набору, зменшується вдвічі:        А) поліплоїдія; Б) гаплоїдія; В) анеуплоїдія; Г) делеція.
  5.               Які ознаки мають назву зчеплених зі статтю:                                                                                                  А)  ті, що визначаються статтю; Б)  ті, що успадковуються через  статеві хромосоми;  В) ті, що домінують або ні залежно від статі;   Г)  ті, що однаково проявляються у будь-якої статі.
  6.               Інтенсивність пігментації шкіри в людини контролюють кілька неалельних домінантних генів. Встановлено, що при збільшенні кількості цих генів пігментація стає інтенсивнішою. Який тип взаємодії між цими генами:                      А)  плейотропія;  Б)  полімерія;   В)  епістаз;  Г)  комплементарність.                                                                                                                      2 рівень
  1.               Гени, розташовані в одній ----------------, утворюють групу -------------і успадковуються  -----------. Зчеплене успадкування певних ознак може порушуватись унаслідок--------------. Явище зчепленого успадкування вивчав відомий американський генетик    ----------------, який створив ---------------теорію спадковості. 
  2.               Дати визначення понять:    геном, мутації, комбінативна мінливість .          3  рівень
  1.               Установіть відповідність між типом успадкування та хворобами, що успадковуються за даним типом

1  аутосомно-рецесивний               А) рахіт, не пов'язаний із дією вітаміну D

2  X-зчеплений домінантний          Б) дальтонізм

3  X-зчеплений рецесивний            В) перетинки між пальцями ніг

        4  Y-зчеплений тип                         Г) прогресуюча дистрофія м’язів     

  1.               При схрещуванні чорного півня з білою куркою всі курчата строкаті. Яким буде потомство від схрещування строкатих курей зі строкатими півнями, чорного півня та строкатої курки.

4  Рівень

  1.               Що спільного та відмінного в організації геномів мітохондрій і хлоропластів, з одного боку, та прокаріотів – з іншого?
  2.               Ген дальтонізму рецесивний і міститься  в X-хромосомі  .Батько дівчини страждає дальтонізмом,мати,як і всі її предки, розрізняє кольори  нормально. Дівчина виходить заміж за здорового юнака. Що можна сказати  про їхніх майбутніх синів,дочок,а також онуків обох статей(за умови,що сини й дочки не будуть одружуватися з носіями гена дальтонізму)?

 

 2 варіант

I рівень

  1.               Метод генетики,що застосовують для безпосереднього визначення  положення конкретних генів у хромосомах : А) генеалогічний; Б) гібридизації соматичних клітин ; В) цитогенетичний;  Г) біохімічний.
  2.               Мутації. що проявляються лише в гомозиготному стані:  А) домінантні;                                     Б) нейтральні;      В)  рецесивні;    Г) генеративні.
  3.               Рецесивний алель може виявити себе:  А) лише в гетерозиготному стані; Б) лише в гомозиготному стані; В) і в гомозиготному, і гетерозиготному;                        Г) у стані Аа.
  4.               Збільшення числа хромосом , кратне галоїдному називають:

А) гаплоїдія;  Б) поліплоїдія; В) генетичний мозаїцизм;  Г) анеуплоїдія.

  1.               Властивість, що не є характерною для мутацій:  А) стійка і не зникає протягом життя особин; Б) масовість виникнення;  В)успадкування;  Г) за рідкісним винятком не має адаптивного значення.
  2.               Синдром  Дауна спостерігається  у дітей народжених з трисомією:

А) по 18 хромосомі ; Б) по 21 хромосомі; В) по 13 хромосомі; Г) по 3 хромосомі.

  1.                 рівень
  1.               Існує спадкова і -------мінливість. Неспадкову мінливість називають        ---------- . Вона зазвичай має ------------ характер. Межі модифікаційної мінливості ознак називають   ---------- . Спадкова мінливість буває ---------- та ----------.
  2. Дати визначення понять: генотип, мутагени, модифікаційна мінливість.

3 рівень

  1.               Установіть відповідність між типом успадкування та хворобами, що успадковуються за даним типом

1 аутосомно-рецесивний           А)гемофілія

2 X-зчеплений домінантний      Б) фенілкетонурія

3 X-зчеплений рецесивний        В) полідактилія

 4 Y-зчеплений тип                      Г) гіпертрихоз       

  1.               Плоди кавуна можуть бути або суцільно зеленими, або смугастими. Всі                кавуни ,отримані  від схрещування   рослин із зеленими та смугастими плодами(F1),мають тільки зелений колір корки плоду. Яким   буде     забарвлення плодів у (F2)?
  1.                 Рівень
  1.               У яких випадках мутагенні фактори можуть стати канцерогенними?
  2.               Батько хворіє на мігрень (домінантна ознака), а мати здорова. У батька нормальний слух, у матері також, але вона має рецесивну алель глухоти. Яка ймовірність народження в них дитини з обома хворобами, якщо батько гетерозиготний за обома генами?

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Контрольні роботи
Додано
17 грудня 2022
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку