Варіант 1
1. Назвіть структури, які забезпечують газообмін у дихальній системі:
А гортань; Б трахея; В бронхи; Г альвеоли.
2. Назвіть процес, який НЕ відбувається в носовій порожнині:
А знезараження повітря; Б зволоження повітря;
В зігрівання повітря; Г газообмін крові.
3.Назвіть орган дихальної системи людини:
А гортань; Б нирка; В грудина; Г аорта.
4. Назвіть орган травної системи, до якого потрапляє їжа зі шлунка:
А стравохід; Б дванадцятипала кишка; В товста кишка; Г пряма кишка.
5.Оберіть правильний перелік органів травної системи:
А ротова порожнина, гортань, кишечник;
Б ротова порожнина, шлунок, кишечник;
В ротова порожнина, гортань, шлунок;
Г усі відповіді правильні. 6. Виберіть м’яз, який розгинає лікоть: А двоголовий; Б триголовий; В чотириголовий; Г дельтоподібний.
7. Вкажіть дії, які потрібно виконувати, щоб запобігти розвитку сколіозу: А носити в одній руці портфель; Б носити на спині рюкзачок; В спати на увігнутому ліжку
8.Гіповітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі Б підвищений вміст вітамінів
В понижений вміст вітамінів Г норма вітамінів
9.До якої тканини відносяться кістки, хрящі, кров: А Епітеліальна Б Сполучна В Нервова Г М’язова
10.Покращеню зору сприяє вітамін: А В С К
11.Найбільша травна залоза: А підшлункова Б печінка В шлунок
12.Кількість якого газу змінюється при вдиху і видиху:
А кисню Б азоту В пилу
13.Розмістіть органи травної системи згідно з порядком проходження їжі від першого етапу до останнього:
А стравохід; Б шлунок; В ротова порожнина; Г тонкий кишечник.
14.Розташуйте органи дихальної системи починаючи з носової порожнини:
А легені; Б трахея; В бронхи; Г гортань; Д носоглотка
15. Створіть рекомендації щодо раціонального харчування ( 5 положень )
16.Дайте визначення: клітина, травлення
Варіант 2
1. Назвіть орган, у якому відбувається газообмін:
А носова порожнина; Б бронх; В гортань; Г легеня.
2. Назвіть орган дихальної системи:
А епіфіз; Б гортань; В шлунок; Г нирка.
3. Укажіть орган, який містить голосовий апарат:
А гортань; Б трахея; В бронхи; Г носова порожнина.
4. Назвіть відділ травного каналу, у який з тонкого кишечнику потрапляють неперетравлені рештки:
А пряма кишка; Б шлунок; В стравохід; Г товстий кишечник.
5. Назвіть орган травної системи, через який їжа надходить безпосередньо в шлунок:
А глотка; Б гортань; В стравохід; Г язик.
6. Назвіть функцію печінки: А кровотвірна; Б знезаражує токсини; В синтезує гормони; Г контролює рівень цукру в крові.
7. Укажіть речовину, якою вкриті жувальні поверхні зубів:
А дентин; Б цемент; В емаль; Г осеїн.
8.Соляна кислота входить до складу:
А слини Б жовчі
В шлункового соку Г травного соку підшлункової залози
9.Виберіть ряд кісток, які складають мозковий відділ черепа:
А клиноподібна, потилична, лобова, тім’яні і скроневі;
Б клиноподібна, потилична, лобова, виличні і верхньощелепні;
В виличні, нижньощелепна, лобова, тім’яні і скроневі;
Г клиноподібна, верхньощелепні, лобова, тім’яна і скроневі.
10.Кравецький м’яз розміщений на: А нозі Б шиї В руці Г голові
11. До плоских кісток відноситься кістка: А стегнова Б лопатка В ключиця
12.Який вітамін сприяє підвищенню імунітету: А В С Е
13. Розташуйте органи травної системи за етапами проходження їжі, починаючи з ротової порожнини:
А тонкий кишечник; Б товстий кишечник; В стравохід; Г шлунок.
14.Розташуйте органи дихальної системи починаючи з носової порожнини:
А легені; Б трахея; В бронхи; Г гортань; Д носоглотка
15.Створіть рекомендації щодо уникнення захворювань органів дихальної системи (5 положень)
16.Дайте визначення: тканина, опорно-рухова система.