І варіант
1. У дорослої людини в нормі загальна кількість різних видів зубів дорівнює:
А 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх зубів
Б 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх зубів
В 10 кутніх зубів, 10 різців, 8 іклів
Г 4 різці, 2 ікла, 10 кутніх зубів
2. Укажіть кінцеві продукти розщеплення білків у травному тракті:
А амінокислоти Б моносахариди
В вода Г гліцерин та жирні кислоти
3. Соляна кислота входить до складу:
А слини Б жовчі
В шлункового соку Г травного соку підшлункової залози
4. Гіповітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі Б підвищений вміст вітамінів
В понижений вміст вітамінів Г норма вітамінів
5. Запалення слизової оболонки шлунка — це:
А гастрит Б виразка В діарея Г панкреатит
6. Виберіть речовини, які розщеплюються в ротовій порожнині:
А) вітаміни; Б) білки; В) вуглеводи; Г) жири.
7. Укажіть кількість зубів у дорослої людини в нормі:
А) 22; Б) 32; В) 36; Г) 64.
8. Укажіть процес, який відбувається у товстому кишечнику:
А) розщеплення білків; В) всмоктування води;
Б) розщеплення жирів; Г) розщеплення вуглеводів.
9. Визначте речовину, під впливом якої відбувається емульгація жирів:
А) пепсин; Б) жовч; В) хлоридна кислота; Г) лізоцим.
10. Назвіть фермент, що розщеплює вуглеводи:
А) трипсин; Б) ліпаза; В) амілаза; Г) ерепсин.
11. 1. Амілаза; А) Підшлункова залоза;
2. пепсин; Б) шлунок;
3. жовч; В) рот, слинні залози;
4. трипсин. Г) печінка;
Д) товстий кишечник.
12.Поєднайте слова в одну схему:травлення, печінка, ротова порожнина, травний канал, ферменти, зуб, емаль, підшлункова залоза, шлунок, трипсин, тонкий кишечник, цемент, дванадцятипала кишка, травні залози, стравохід, слинні залози, амілаза, пульпа, мальтаза, пряма кишка, глотка, крохмаль, білки,ліпаза,жовчний міхур, жири, язик, дентин
Варіант 2
1. У дорослої людини в нормі на верхній щелепі налічується:
А 8 різців, 4 ікла, 20 кутніх зубів
Б 4 різці, 8 іклів, 20 кутніх зубів
В 10 кутніх зубів, 10 різців, 8 іклів
Г 4 різці, 2 ікла, 10 кутніх зубів
2. Укажіть кінцеві продукти розщеплення жирів у травному тракті
А амінокислоти Б моносахариди
В вода Г гліцерин та жирні кислоти
3. Речовини, що розщеплюються під дією ферменту шлункового соку — пепсину
А жири Б білки В вуглеводи Г нуклеїнові кислоти
4. Авітаміноз — це
А відсутність вітамінів в організмі Б підвищений вміст вітамінів
В понижений вміст вітамінів Г норма вітамінів
5. Запалення слизової оболонки підшлункової залози — це
А гастрит Б виразка В діарея Г панкреатит
6. Визначте речовину, що підлягає розщепленню ферментом ліпазою:
А) білок; Б) жир; В) інсулін; Г) вуглевод.
7. Укажіть кількість слинних залоз у людини:
А) 1 пара; Б) 2 пари; В) 3 пари; Г) 4 пари.
8. Укажіть метод вивчення травлення, застосований І. П. Павловим:
А) зондування; В)ендоскопія;
Б) електрогастрографія; Г) накладання фістул.
9. Визначте найбільший орган травної системи:
А) глотка; Б) печінка; В) шлунок; Г) підшлункова залоза.
10. Укажіть хворобу шлунка:
А) коліт; Б) ентерит; В) гастрит; Г) апендицит.
11. 1.Гастрит; А) Запалення жовчного міхура;
2. виразка шлунка; Б) запалення товстої кишки;
3. апендицит; В) пошкодження оболонок шлунка;
4. холецистит. Г) запалення слизової оболонки шлунка;
Д) запалення відростка сліпої кишки.
12.Поєднайте слова в одну схему:травлення, печінка, ротова порожнина, травний канал, ферменти, зуб, емаль, підшлункова залоза, шлунок, трипсин, тонкий кишечник, цемент, дванадцятипала кишка, травні залози, стравохід, слинні залози, амілаза, пульпа, мальтаза, пряма кишка, глотка, крохмаль, білки,ліпаза,жовчний міхур, жири, язик, дентин