Контрольна робота за темою «Вуглеводи»
Варіант І
Задача 1: Розрахунок масової частки вуглеводів у продукті
У 100 г яблука міститься 14 г вуглеводів. Обчисліть масову частку (%) вуглеводів у яблуку.
Задача 2: Визначення кількості енергії з вуглеводів
Людина спожила 200 г вареного рису, який містить 28 г вуглеводів на 100 г. Скільки енергії (в ккал) отримає організм із цих вуглеводів, якщо при окисненні 1 г вуглеводів виділяється 4 ккал?
Задача 3.Визначення вмісту крохмалю в картоплі
У картоплі міститься 18% крохмалю. Скільки грамів глюкози можна отримати з 500 г такої картоплі, якщо крохмаль повністю гідролізується?
Задача 4: Гідроліз сахарози з урахуванням домішок
Зразок цукру-піску містить 5% домішок. При повному гідролізі 50 г такого цукру отримали суміш глюкози та фруктози. Визначте масу глюкози, якщо вихід реакції становить 85%.
Задача 5.Аналіз суміші вуглеводів
Суміш глюкози, сахарози та крохмалю масою 50 г обробили розчином йоду, при цьому виявили 5 г крохмалю. Після гідролізу суміші та подальшого аналізу отримали 30 г глюкози. Визначте масову частку сахарози у вихідній суміші.
Варіант ІІ
Задача 3: Порівняння вмісту цукрів у фруктах
У 150 г банана міститься 18 г цукрів, а в 120 г винограду — 24 г. У якому фрукті масова частка цукрів вища?
Задача 2: Гідроліз сахарози
При гідролізі сахарози утворюється глюкоза та фруктоза. Скільки грамів глюкози можна отримати з 34,2 г сахарози
Задача 3: Фотосинтез і утворення глюкози
Скільки грамів глюкози утвориться в рослині під час фотосинтезу, якщо поглинуто 132 г CO₂?
Задача 4: Бродіння глюкози
При спиртовому бродінні глюкоза розкладається на етанол і CO₂. Скільки літрів CO₂ (н.у.) виділиться з 360 г глюкози?
Задача 5: Бродіння глюкози з утворенням оцтової кислоти
При окисненні глюкози утворюється етанол, який потім окислюється до оцтової кислоти. З 360 г глюкози отримали 120 г оцтової кислоти.