Корисні копалини Євразії

Про матеріал
Види основних корисних копалин , що залягають в межах материка Євразія .Їх рохташування , запаси та головні райони видобутку. Роль України в видобутку корисних копалин Євразії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корисні копалини Євразії

Номер слайду 2

Складна геологічна будова Євразії зумовила формування на її території найрізноманітніших корисних копалин. Євразія посідає провідне місце у світі за запасами нафти та газу, руд кольорових металів.

Номер слайду 3

У розміщенні родовищ корисних копалин у Євразії простежуються ті ж закономірності, що й на інших материках. Із виходами на поверхню магматичних і метаморфічних порід у виступах фундаменту платформ і в горах пов'язані найбагатші родовища рудних корисних копалин. Багаті родовища залізних і марганцевих руд лежать у надрах Східноєвропейської рівнини, Уральських гір, Скандинавського півострова, Індостана. Уздовж усієї східної окраїни материка тягнеться пояс гірських систем, багатих на родовища олова й вольфраму. У породах докембрійського фундаменту давніх платформ є золото, срібло, платина.

Номер слайду 4

Євразія багата на родовища осадового походження. Тут зосереджена велика частина світових запасів горючих корисних копалин. Родовища нафти розташовані в зниженнях давнього фундаменту, у передгірних западинах, на окраїнах платформ, на шельфі морів. Найбільші запаси нафти є на Аравійському півострові, у районі Перської затоки, у Західному Сибіру, на Східноєвропейській рівнині, на шельфі Північного моря. Природний газ добувають на Східноєвропейській і Західносибірській рівнинах, туранській низовині, на дні Північного моря.

Номер слайду 5

Кам'яне вугілля залягає зазвичай у прогинах земної кори. Великі вугільні басейни розташовані в осадовому чохлі Східноєвропейської, Індостанської, Китайсько-Корейської й Південно-Китайської платформ.

Номер слайду 6

Винятково багата Євразія й на нерудні корисні копалини. На півострові Індостан, острові Шрі-Ланка зосереджені найбільші у світі родовища синіх сапфірів, червоних рубінів. У давньому фундаменті Середньосибірського плоскогір'я виявлена особливу породу — кімберліт,— яка містить алмази.

Номер слайду 7

Як підрахували геологи, географи, Волго-Уральська нафтогазоносна провінція Росія сумарно поширяться на 670 000 кв. м. Перші родовища цій області виявили в 1929-м. Волго-Уральська нафтогазоносна провінція настільки цінна для держави, оскільки вона багата природними ресурсами – це випливає вже з назви зони. Сьогодні відомо близько двох тисяч родовищ. В даний час 115 служать джерелами газу і конденсату, ще 650 розроблені для отримання «чорного золота».

Номер слайду 8

КУ́РСЬКА МАГНІ́ТНА АНОМА́ЛІЯ – найпотужніший у світі залізорудний басейн, другий після болівійського Ель-Мутуну за покладами багатих залізних руд. Аномалія земного магнетизму зафіксована побл. м. Курськ (Росія) 1773 рос. геологом П. Іноходцевим під час складання карт Ген. межування.

Номер слайду 9

Мертве море — одна з найсолоніших водойм світу (запас солей бл. 43 млрд т), концентрація солей — 300—310 ‰ (в окремі роки — 350 ‰). Ведеться видобуток калійних та ін.

Номер слайду 10

Роль України у видобутку корисних копалин Євразії

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Буряк Анна
Додано
7 березня 2021
Переглядів
12219
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку