Урок "Південна Америка. Загальні особливості материка та його географічне положення. Історія відкриття та дослідження материка".

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із загальними відомостями про материк; формувати знання про географічне положення Південної Америки; поглибити та систематизувати знання про дослідження та освоєння материка; вдосконалювати практичні уміння та навички характеризувати географічне положення материка, його історію відкриття та дослідження через роботу з географічними картами
Перегляд файлу

Тема: Південна Америка. Загальні особливості материка та його географічне положення. Історія відкриття та дослідження материка.

Мета: ознайомити учнів із загальними відомостями про материк; формувати знання про географічне положення Південної Америки; поглибити та систематизувати знання про дослідження та освоєння материка; вдосконалювати практичні уміння та навички характеризувати географічне положення материка, його історію відкриття та дослідження через роботу з географічними картами;

розвивати сконцентрованість та логічне мислення; виховувати інтерес до вивчення теми та предмету в цілому.

Обладнання: фізична карта півкуль, портрети дослідників материка ( Х.Колумб, А. Віспуччі, Ф. Магеллан,), підручники, атласи, контурні карти; мультимедійна презентація.

Основні поняття: географічне положення, крайні точки, екватор, тропік, нульовий меридіан, протяжність материка, берегова лінія, експедиція.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Хід уроку

І. Організаційний момент

      Сьогодні чудовий зимовий день. Ви усміхнені. Спокійні, зосереджені і готові до нашої з вами співпраці, так чи ні??..Тому бажаю вам успіхів і натхнення.! (Учитель перевіряє наявність на партах учнів усього необхідного до уроку обладнання, готовність учнів до уроку.)

 

      Зачитується пам’ятка роботи на уроці:

 1. Будь уважним;

 2. Не бійся помилитись;

 3. Висловлюй свою думку;

 4. Слухай і чуй!

 5. Роби самостійно висновки

 

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

 

 

 

Прийом «Бліцопитування»

 

1. Найбільша частина суші, з усіх сторін оточена водою…(материк)

2. Скільки материків є на планеті?(6)

3. Показати їх на карті.

4.  З якими материками ми з вами уже познайомились та вивчили їх, які ці материки за розмірами?(Африка , площа 30, 3 млн км2)

5.  Умовні лінії на карті та глобусі, що з’єднують полюси…(меридіани)

6. Який меридіан поділяє земну кулю на західну та східну півкулю?(нульовий разом з 180)

7. Як називається уявна лінія, що розділяє земну кулю на північну та південну півкулю?(екватор)

8. Як визначити географічні координати?(знайти географічну широту і довготу)

9. Географічна широта буває…(північна і південна)

10. Географічна довгота буває…(західна і східна)

 

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

Минулого тижня до нашої школи надійшов лист від Українського географічного товариства і його передали мені як вчителю географії. В листі йшла мова про докладне дослідження учнями школи одного з південних материків але назви не вказали, лише надали йому опис.

Я вирішила, що ніхто краще вас не справиться з цією роботою, тому пропоную послухати про материк, розшифрувати його назву і розпочати роботу.

 

Прийом «Здивую всіх» (учні слухають повідомлення та визначають, про який материк йдеться)

 

       Материк одержав назву «Новий Світ». На цьому материку блукали герої книги Жюля Верна «Діти капітана Гранта». Тут протікає найповноводніша річка світу, простягнувся найдовший гірський ланцюг, знаходиться найбільша низовина Землі, на якій розкинувся найбільший масив вічнозелених лісів. На цьому материку розташовані найвищі на Землі вулкан і водоспад, найсухіша пустеля, найменший птах, накровожерливіша риба. Це – материк, що подарував світу кукурудзу, картоплю, томати, ананаси, какао, квасолю, хінне, каучукове дерево, тютюн. Це – материк, де сусідять сучасні міста-гіганти з куточками незайманої природи.  З цим материком пов’язані слова «карнавал», «футбол», «танго».

 

      Так, це материк Південна Америка. І сьогодні із спекотної Африки ми переносимося через океан до Південної Америки. Чи подарує нам новий материк радість відкриттів та здивувань? Х. Колумб, якого вважають першовідкривачем Нового Світу, навіть і уявити собі не міг, якого географічного «рекордсмена» він подарував світу!

Тож, тема нашого сьогоднішнього уроку « Південна Америка»

ΙV. Вивчення нового матеріалу.

1. Ви вже сьогодні чули про те, що Південна Америка багата рекордсменами, тож прийшов час з ними познайомитись.

Слайд РЕКОРДИ ПІВДЕННОЇ АМЕРИКИ

  1. Амазонська низовина – це найбільша низовина на земній кулі. Її площа складає 5 мільйонів квадратних кілометрів.
  2. Гори Анди – найдовша гірська система на Землі.
  3. Водоспад Анхель – найвищий водоспад на Землі. Його висота 979 метрів. Вперше його помітили влітку 1935 року в верхів′ях річки Чурун.
  4. Річка Амазонка – найповноводніша та найдовша річка в світі, довжина – 6400 кілометрів
  5. Озеро Тітікака – найвисокогірніше озеро світу. Воно знаходиться на висоті 3810 метрів в Центральних Андах. Його площа – 8,3 тисяч квадратних кілометрів.
  6. Водоспад Ігуасу – найширший водоспад на земній кулі. Його ширина – до 3 кілометрів, висота – 72 метри.
  7. Пустеля Атакама – саме посушливе місце на Землі. Річна кількість опадів складає лише 1міліметр. Бували випадки, що тут на протязі 5 років не випадало жодної краплини дощу. Сама протяжна безперервна засуха складала довгих 14 років.
  8. В Південній Америці знаходиться два найвищих вулкани, один  діючий – це вулкан Льюльяйльяко ( його висота 6723 метри) з мови кечуа означає «вода, яку неможливо знайти навіть після тривалих пошуків» і найвищий вулкан за сумісництвом який  є другою вершиною Південної Америки. Його висота становить 6 893 метри, називається він Охос-дель-Саладо, що в перекладі з іспанської означає «солоні очі». Прозвали його так за лагуни з покладами солі, які виглядають немов очі гори.
  9.  Вікторія – регія – найбільша водяна лілія. Її листя в діаметрі досягають 2 метри і можуть витримати вагу 40 кілограмів. Вона має одну з найбільших квіток – діаметр 35 сантиметрів.
  10.  В Південній Америці живуть найбільші сухопутні черепахи – слонові черепахи. Їх вага – до 400 кілограмів, висота – пів метра, довжина панцира – півтора метра. Ці черепахи рекордсмени серед довгожителів, вони живуть до 400 років.
  11.  В Південній Америці мешкає найбільша змія – удав анаконда (довжина – до 12метрів, вага – до 200кілограмів).
  12.  Найменший птах на Землі – колібрі. Його вага лише 2 грами. Вони можуть без відпочинку пролетіти до 800 кілометрів, роблячи при цьому 70-100 помахів крилами за секунду. Це єдиний птах, що може літати хвостом вперед.
  13.  Мурахоїд – тварина, що має найдовший язик серед тварин (довжина – 60 сантиметрів).
  14.  В водах річок Південної Америки водяться найкровожерливіші риби – це риба піранья. За кілька хвилин зграя піраній залишає від бика купку кісток.
  15.  Найбільший серед гризунів – капібара – також мешканець цього материка. В довжину він досягає 1,3 метри і має вагу 50-60 кілограмів.
  16.  Кондор – найбільший літаючий птах. Довжина його тіла – 1метр, розмах крил при польоті – до трьох метрів.

Докладніше знайомство з рекордсменами материка продовжимо на наступних наших уроках.

 

2. Географічне положення материка.

Ми починаємо дослідження материка, як завжди, зі знайомства та характеристики географічного положення

Прошу вас працювати швидко, зібрано, дисципліновано, не забувати про час.

 

Загальні відомості про материк

Площа – 17,8 млн км2                                            

Населення – 382,5 млн осіб

Середня висота – 580 м(в Африці 650)

Найвища точка над р. м. – г. Аконкагуа (6 960 м) Кіліманджаро(5895)

Обриси Південної Америки нагадують трикутник, що простягнувся з півночі, звужуючись, на південь, від спекотних тропіків Карибського моря до засніженого і штормового острова Вогняна Земля.

 

Прийом «Географічна  лабораторія»

 

 

Завдання1.За допомогою атласу визначити крайні точки материка

   Крайні точки Південної Америки:

 

Найпівнічніша точка    мис Галіннас

 12°25′ пн. ш. 71°35′ зх. д.

Найпівденніша точка    мис Фроуерд

 53°54′ пд. ш. 71°18′ зх. д.

Найзахідніша точка    мис Париньяс

 4°45′ пд. ш. 81°20′ зх. д.

Найсхідніша точка    мис Кабу-Бранку

 7°09′ пд. ш. 34°46′ зх. д

Практична робота

 

Виконайте наступне:

На контурній карті позначте і підпишіть назви крайніх точок Південної Америки.

 

2.  За допомогою плану характеристики географічного положення та карт атласу     визначити особливості фізико-географічного положення материка.

  • Розташування материка щодо екватора (Материк перетинається екватором у північній широкій частині)
  • Розташування материка відносно нульового меридіана
  • Географічні пояси, в яких лежить материк ( екваторіальний,

субекваторіальний, тропічний, субтропічний, помірний)

  • Океани та моря, що омивають материк
  • Порізаність берегової лінії (мало розчленована– материк майже не має великих заток, півостровів і островів. Виключенням є тільки південно-західне узбережжя, де лежить архіпелаг Вогняна Земля, відділений від Південної Америки Магеллановою протокою а від Антарктиди – протокою Дрейка. У 1520 р. під час плавання протокою, що пізніше буде названа його ім’ям, Фернан Магеллан побачив на березі вогні. Великий мореплавець назвав цю землю Тьєрра-дель-Фуего – Земля вогню. Чи були це вогні багать туземців або що-небудь інше, назавжди залишиться загадкою.

 Найбільшою затокою є Ла-Плата (в ХУІ ст. італієць Себастян Кабот вибрав для суден прекрасну стоянку в затоці, на її берегах він виміняв у туземців багато срібних прикрас, тому й затоку назвав Ла-Плата – срібло)

  • Найближчі материки і шляхи сполучення з ними (Південна Америка віддалена від решти материків. І лише з Північною Америкою вона з’єднується на півночі вузькою смужкою суходолу – Панамським перешийком. У найвужчій частині перешийку в 1914 р. було прорито Панамський канал завдовжки 81 км. Південна Америка і Північна Америка – два материки, які утворюють одну частину світу – Америку) 

3. Дослідження і освоєння Південної Америки.

 

  • Історія відкриття та дослідження материка
  • Історія відкриття материка Південна Америка досить суперечлива. Ця частина світу була відкрита Христофором Колумбом у 1492 році. Після першого плавання Колумб здійснив ще три. Але до кінця життя він вважав, що відкрив Індію. І лише пізніше, через сім років, в 1499 році італієць Амеріго Віспуччі висловив думку про те, що Колумб відкрив нову частину світу. За його ім'ям її назвали Америкою.
  •   Продовженням відкриття Південної Америки також можна вважати першу навколосвітню подорож Фернана Магеллана в 1519 році. Він першим пройшов протокою, що відділяє материк від острова Вогняна Земля, та вийшов з Атлантичного в Тихий океан.
  •   Перші наукові дослідження на материку провів на початку 19 століття німецький географ Олександр Гумбольдт. Він досліджував та описав природу материка та його органічний світ, а також дослідив землетруси та вулкани материка.
  •  Осередки походження культурних рослин у світі, зокрема й у Південній Америці, вивчав також український і російський учений-ботанік і генетик Микола Вавилов. У 1923-1933 рр. під час експедиції! На материк він знайшов тут давні осередки землеробства. Учений з’ясував, що Південна Америка є батьківщиною багатьох культурних рослин: картоплі, томатів, квасолі

 

Відкриття й колонізація Південної Америки здійснювались іспанцями та португальцями. Унаслідок загарбницьких воєн було знищено стародавню культуру інків і утворено колонії Іспанії та Португалії. Лише тільки наприкінці XVIII ст. почалися наукові дослідження природи материка

 

 

V. Закріплення вивченого матеріалу.

1. Гра «Вірю – не вірю»

  1.  Чи вірите ви, що більша частина Південної Америки розташована в Південній півкулі?
  2. Чи вірите ви, що береги Південної Америки омиває Північний Льодовитий океан?
  3. Чи вірите ви, що Південну Америку перетинає нульовий меридіан?
  4. Чи вірите ви, що екватор перетинає Південну Америку посередині?
  5. Чи вірите ви, що Христофор Колумб був першовідкривачем Америки?
  6. Чи вірите ви, що береги Південної Америки омиває Атлантичний океан?
  7. Чи вірите ви, що Південна Америка розташована в Східній півкулі?
  8. Чи вірите ви, що береги цього материка омиває Тихий океан?

2. Прочитайте опис географічного положення материка Південна Америка, зроблене учнем. Знайдіть і виправте помилки.

Материк Південна Америка знаходиться в північній півкулі по відношенню до екватора та в західному – по відношенню до нульового меридіану. Його перетинає південне полярне коло. Південну Америку омивають води Тихого та Індійського океанів. Найближче знаходиться – Антарктида. Крайні точки материка: північна – мис Гальїнас; південна –  мис Кабу-Бранку; західна – мис Фроуерд; східна – мис Паріньяс.

VI. Домашнє завдання

  1.  Опрацювати параграф.
  2. Прийом «Що? Де? Коли? Як? Чому?» (Підготувати  по п’ять запитань  по темі, які розпочинаються цими словами)

 

 

docx
Додав(-ла)
миколюк юлія
Додано
10 березня 2021
Переглядів
3067
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку