Космонавтом хочу стати

Про матеріал
Кожен з вас неодноразово із захопленням дивився в зоряне небо, дивуючись його красі, загадковості, недоступності. Таємниче сяйво зірок і бездонна глибина неба завжди приваблювали до себе людей. Люди, які займаються вивченням космосу, називаються астрономами. Це завдяки їм ми знаємо, що наша планета обертається навколо яскравої зірки, яка називається Сонце. Дана розробка розширить уявлення дітей про космос і космонавтів; сприятиме розвитку зв'язного мовлення; розвитку мовленнєвого дихання та дрібної моторики; розширенню активного та пасивного словника дітей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Космонавтом хочу стати

Номер слайду 2

Кожен з вас неодноразово із захопленням дивився в зоряне небо, дивуючись його красі, загадковості, недоступності. Таємниче сяйво зірок і бездонна глибина неба завжди приваблювали до себе людей. Люди, які займаються вивченням космосу, називаються астрономами. Це завдяки їм ми знаємо, що наша планета обертається навколо яскравої зірки, яка називається Сонце.

Номер слайду 3

Планета Земля обертається навколо Сонця.

Номер слайду 4

Планети Сонячної системи

Номер слайду 5

Всі планети Сонячної системи, крім Меркурія і Венери, мають супутники. Як називається супутник планети Земля?

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Місяць, поки що, єдиний космічний об’єкт на який висаджувались люди. На його поверхні працюють автоматичні міжпланетні станції, так звані місяцеходи, які проводять різні дослідження і передають інформацію на Землю.

Номер слайду 8

Розгляньте зображення поверхні Місяця. .

Номер слайду 9

Агрегат, відправлений з Землі, що пересувається по поверхні місяця для його дослідження називається місяцехід.

Номер слайду 10

Поверхня Місяця

Номер слайду 11

До галактики Чумацький Шлях входять наша Сонячна система і ще кілька подібних зоряних систем. Її розміри неможливо усвідомити. Світло від центру Чумацького Шляху досягає Землі за 20 тисяч світлових років. Чумацький Шлях є однією з мільярдів галактик у Всесвіті. Розгляньте фотографію нашої галактики, зроблену в космосі.

Номер слайду 12

Першою людиною, що здійснила політ в космос, був космонавт Юрій Гагарін. Космонавт Олексій Леонов першим вийшов у відкритий космос. Згодом американські космонавти першими побували на Місяці. Штучні супутники вивчають космічний простір. Техніка продовжує вдосконалюватись. Люди мріють відвідати інші планети, знайти підтвердження, що ми не єдині мешканці Всесвіту.

Номер слайду 13

Юрій Гагарін. Олексій Леонов Ніл Армстронг

Номер слайду 14

Портрет экіпажу Аполлон-11. Зліва направо: Ніл Армстронг, Майкл Коллінз и Базз Олдрін.

Номер слайду 15

Перший космонавт незалежної України Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк у 1997, увійшовши до складу американської команди на шатлі Columbia. Політ тривав 16 днів. Леонід Каденюк провів у космосі кілька експериментів з вивчення впливу невагомості на рослини та організм людини. Леонід Каденюк був справжнім патріотом. Дякуючи йому, на космічну орбіту вперше був доставлений український прапор, а в космічному просторі звучали пісні у виконанні Дмитра Гнатюка, Софії Ротару і Назарія Яремчука. Для сигналу пробудження під час польоту на «Колумбії» космонавт обрав гімн України, а також взяв у космос портрет Тараса Шевченка та «Кобзар».

Номер слайду 16

Щоб стати справжнім космонавтом, треба добре вчитись, бути дуже сміливим, мати гарне здоров’я, не лякатись труднощів, мати гарну пам’ять. Космонавти – рідкісна професія. В усьому світі космонавтів шанують і поважають.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Транспортний засіб, що літає в космос – космічний корабель, ракета.

Номер слайду 19

Одяг космонавтів називається скафандр.

Номер слайду 20

Пальчикова гра «Космонавт». Зорі світять у темному небі,(стискають і розтискають кулачки)Космонавт летить в ракеті.(труть долоню об долоню)День і ніч він там літає,(стискають і розтискають кулачки)Вниз на Землю поглядає.(імітують, що дивляться у бінокль)Бачить зверху він поля,(розводять руки в сторони долонями вниз)Гори, річки і моря.(руки підіймають угору, показуючи висоту гір; хвилеподібні рухи долонями)

Номер слайду 21

  На борту космічного апарата немає можливості готувати, в умовах невагомості все відбувається по-іншому, тому їжа в основному складається з напівфабрикатів або готової їжі. Космічна їжа повинна бути перш за все безпечною, в умовах невагомості це дуже важливо. Розлітаючись всередині космічного апарату, крихти або краплі можуть псувати обладнання і шкодити здоров'ю самих членів команди.

Номер слайду 22

Вправа «Ракета» Візьміть трубочку та виготовлену з паперу ракету. Робимо вдих та видихаємо повітря через трубочку так, щоб ракета полетіла. Вправу виконуємо 3 - 4 рази.

Номер слайду 23

Що можна побачити в космосі?

Номер слайду 24

Зорі – це великі розпечені газові кулі. Зорі бувають різного кольору. Вони різняться між собою за розмірами. Температура зір теж різна. Зорі різняться своєю масою. Сонце – найближча до нас зоря.

Номер слайду 25

Зорі, що розташовані групами, називають СУЗІР’ЯМИ.

Номер слайду 26

Сузір’я – ділянки, на які розділена небесна сфера для зручності орієнтування на зоряному небі. У давнину сузір’ями називалися характерні фігури, що утворюються яскравими зірками.1 – Полярна зірка, 2 – Великий Віз, 3 –Малий Віз, 4 – сузір’я Кассіопеї.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Метеоритний дощ

Номер слайду 29

Комета

Номер слайду 30

Пояс астероїдів

Номер слайду 31

Телескоп – це оптичний прилад, призначений для спостереження віддалених об’єктів.

Номер слайду 32

Цікаві факти Творцем телескопа є – Ханс Ліпперсгей (1608 рік). У записах Леонардо Да Вінчі є самі перші креслення лінзового телескопа (1509). Галілей був першим, хто використовував телескоп для вивчення нічного неба. Перші телескопи були використані торговцями, щоб побачити майбутні торгові судна. Ханс Ліпперсгей

Номер слайду 33

Гра «Яке? Який? Які?»Сонце (яке?) – …Зірки (які?) – …Місяць (який?) – …

Номер слайду 34

Молодці!

pptx
Пов’язані теми
Логопедія, Презентації
Інкл
Додано
11 квітня 2023
Переглядів
177
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку