Краєзначо-дослідницька робота "Водні об'єкти своєї місцевості"

Про матеріал
дана розробка покликана формувати в учнів поняття про водні ресурси своєї місцевості і їх охорону
Зміст слайдів
Номер слайду 1

КРАЄЗНАВЧО-ДОСЛІДНИЦЬКА РОБОТА ЗА НАПРЯМОМ «ГЕОГРАФІЯ РІДНОГО КРАЮ» НА ТЕМУ: ВОДНІ ОБ’ЄКТИ НАШОЇ МІСЦЕВОСТІ

Номер слайду 2

Сарненська ТГ Полянська гімназія Сарненської міської ради Сарненського району Рівненської області Виконали: Линь Лілія -учениця 8 класу Сорока Милана - учениця 8 класу Карпець Вікторія – учениця 9 класу Полянської гімназії Сарненської міської ради Сарненського району Рівненської області Керівник: Вчитель географії Харечко Олена Василівна

Номер слайду 3

Вода – основа життя на Землі Вода – це найважливіша на нашій планеті рідина. У воді зароджується життя. Тому не можна оминути тему значення води для здоров’я. Передусім відмітимо, що вода це те, що ми п’ємо. За висновками Весвітньої організації охорони здоров’я більше 80 % відомих сьогодні хвороб пов’язано з незадовільною якістю питної води.

Номер слайду 4

Основною метою яку ми ставили перед собою - це вивчити річковий стік, живлення, водний режим, хімічний склад води, флору і фауну водних об’єктів, а також ознайомитися з штучними водними об’єктами нашої місцевості . Завдання роботи: вивчення результатів взаємодії людини та природи; оволодіння навичками екологічно грамотної поведінки в природному середовищі; збереження та відновлення мінеральних джерел нашої місцевості; охороняти водні ресурси села.

Номер слайду 5

Річкова система Сарненського району Гідрографічна мережа району добре розвинена. Ширина русел річок коливається в широких межах. Глибина річок змінюється від 0,5 до 2,5—4,0 м, швидкість течії 0,1—0,3 м/с. За умовами водного живлення річки належать до змішаного типу. У весняний період живляться талими водами, з травня по жовтень для них характерне дощове живлення, потім — ґрунтове. Гідрологічний режим річок змінюється впродовж року і залежить від опадів. Основну частину гідрографічної мережі Сарненщини становлять поверхневі води постійних водотоків (річок, струмків, каналів) та водойм (озер, водосховищ, ставків). З певною умовністю сюди можуть бути віднесені й води боліт. Територією району протікає 26 малих річок, річки Горинь та Случ, безліч струмків; штучних водойм — 16, одне водосховище, озер — 34.

Номер слайду 6

Легенда про річку Горинь Краса цього куточку неймовірна. Навколо стіна лісів незайманих, що стоять наче вартові, оберігаючи це дивовижне місце. Всюди чути дзюркіт річки Горинь,що в самій назві ховає щось містичне. Звідки в нас назва річки Горинь? Це було в часи, коли на нашу місцевість напали монголи. Завоювали вони й ту місцевість, де зараз протікає річка Горинь. Хан захопив у полон багато українських дівчат. Серед них була вродлива,струнка,як берізка,з довгою косою,дівчина,яку звали Гориною. Помітив її хан і захотів зробити своєю коханкою. Та коли слуги привели красуню до хана,вона вхопила ножа і вбила його. Дівчину тут же закатували. У цей час юнак на ім'я Случ зібрав таких же,як і сам,сміливців,наздогнав ворогів,щоб визволити свою кохану. Та не судилося,бо ворожі сили в кілька разів були більшими. Коли ж Случ був убитий,то струмки його крові і Горини злилися воєдино,а на місці їх злиття утворилася річка,яку на згадку про сміливу дівчину нарекли Горинню.

Номер слайду 7

Науковці стверджують:через 15-20 років в Україні вода стане найдорожчим ресурсом. Водні ресурси – найбільше багатство планети. Водночас її стан став серйозною проблемою для світової спільноти. Велика кількість людей не має доступу до якісної питної води,а інші використовують її неекономно. Для потреб людини придатна чиста прісна вода,джерелом якої служать головним чином,ріки,озера,штучні водойми та підземні води. Специфіка питного водопостачання в Україні полягає в тому,що вона на 75% базується на заборі води із поверхневих джерел(річок),які забруднені і недостатньо повноводні. Вода вже давно волає про порятунок,але ми робимо вигляд,що не чуємо її і не бачимо загрози. Отруєна хімічними елементами,забруднена комунальними та промисловими підприємствами стоками,засмічена невпізнанно,в ній плаває поліетиленове сміття та інший непотріб. За всю історію планети Земля такого ще не було. Ми не думаємо про те,що будуть пити наші нащадки. Тож де та чиста водиця,якої можна було б напиться? Адже секрет довголіття нації,і це не підлягає запереченню,прихований у хімічному коді води. Вона забезпечує існування людей,тваринного і рослинного світу,і в той же час,є обмеженим і уразливим природним об ‘єктом. Значення води

Номер слайду 8

Характеристика водного режиму Горині Річковий стік утворюється за рахунок значного зволоження атмосферними опадами, середньорічна кількість мм. Живлення відбувається дощовими, талими і підземними водами, а саме: більший відсоток припадає на дощове живлення , менше на снігове та підземними водами. Водний режим змінюється протягом року, осінні і весняні повені є нетривалі, нестійкі, утворюються внаслідок випадання дощу в осінній сезон і танення снігу навесні. Під час дощів і весняного сніготанення водний потік досягає максимальної енергії і насичений твердими наносами, розмиває не тільки береги, але й переміщує й кам'яні брили. Межень річки спостерігається влітку, в цей період річка живиться переважно підземними водами. Взимку спостерігається льодостав — період нерухомого льоду на річці, а на весні льодохід. Хімічний склад води у водоймах формується під впливом високої зволоженості та поширення бідних на солі флішових порід. Ці умови і визначають гідрокарбонатно-кальцієвий тип води, слабкої мінералізації

Номер слайду 9

Географічні дані Якщо подивитись на карту Рівненщини, то можна побачити, що з півдня на північ синьою звивистою стрічкою і прокладає собі шлях головна річка – Горинь. Багато хто з нас, напевно, бував на її берегах або ж і живе поблизу долини річки. Але чи всі знають, де вона бере початок, які річки несуть до неї свої води, куди вона впадає. Та спочатку поговоримо про походження назви Горинь. Одні пов’язують її з південнослов’янським «герін» джерело,

Номер слайду 10

Інші – з староруським «горина» - гориста місцевість. Адже у далеку давнину річка так і називалась – Горина. В Іпатіївському літописі за 1150 рік, де йшла мова про Ізяслава Мстиславовича, було написано: «…перейшов Горину і тут став табором». Вирушаючи із джерела у далекі мандри на Рівненщину невеликим струмком, річка «на очах повнішає: гомінкі безіменні потічки, пробиваючи собі дорогу поміж пагорбами,несуть джерельну данину своїй старшій сестрі. Прихопивши по дорозі струмок Безодню, спішить до Горині весела

Номер слайду 11

річечка Добринка – перша притока, що має назву. Горинь тут місцями по-гірському швидкоплинна, схили її звивистої долини подекуди сягають 60 метрів заввишки. В ярах, балках біліють плями крейдових мергелів, видно виходи вапняків, пісковиків. Річку раз у раз перетинають греблі – тут у глибокій долині здавна багато ставків. Далі протікає територією Хмельницької області. Далі серед поліських краєвидів, з низькими заболоченими берегами, річка повільно тече через Злазне, Степань, Кричильськ, Дубровицю. А за Висоцьком полишає територію нашої області, щоб в межах білоруського Полісся віддати свої води багатоводній Прип’яті – «поліському Нілу».

Номер слайду 12

Значення штучних водойм і їх використання Канали називають рукотворними річками, штучними водотоками – тому що їх русло створене людиною. Їх створюють для того, щоб спрямувати річкові води в потрібні місця. Став або ставок – штучна водойма для зберігання води з метою водопостачання, зрошення, розведення риби і водоплавної птиці, а також для санітарних і спортивних потреб.

Номер слайду 13

Ставки На території села Поляна майже в кожному господарстві є свій власний ставок. Чому ж люди копають їх ? В першу чергу дійсно для розведення риби, адже видовий склад риби останнім часом побіднішав. Розкопують ставок, розчищають дно, закупляють мальків риби, запускають у ставок і відповідно вирощують її.

Номер слайду 14

По-друге – для розведення водоплавної птиці. На наших ставках навіть буває що зимують лебеді. І навесні вони також прилітають до наших водойм.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Річка Горинь з висоти пташиного польоту

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Річки В нас на Україні Є річки великі. Це Дніпро і Буг Південний. В яких води сині-сині. Всі річки у нас красиві. І повільні й швидкоплинні. І гірські й рівнинні. Води – сині-сині.   Ти,людино,подивись. Озирнись і схаменись. Без річок і без води Ми не зможем на Землі.   Так що нас охороняй, Не брудни й не забувай. В цьому світі я,Вода, Дуже цінна й дорога.  

Номер слайду 19

ВОДА-ДЖЕРЕЛО ЖИТТЯ     Зупинися сьогодні,людино, Бо назад вороття не бува. Ця вода – неповторна й красива, Зупинися – вода блага.   А вода, а вода до людей Не втомилась кричать: Не робіть ви більше шкоди, Бо воду не можна топтать!

Номер слайду 20

Система моніторингу довкілля в Рівненській області

Номер слайду 21

https://goo.gl/maps/jW768gqVypFqskbbA - карта маршруту експедиції

Номер слайду 22

Майбутнє гідросфери в наших руках Аналіз стану водних ресурсів нашого села свідчить про те, що останніми роками погіршилася їх екологічна обстановка. Тому слід берегти та відновлювати мінеральні джерела, розчищувати криниці, брати участь у суботниках, адже вода – основа життя. Мабуть, кожен з нас розуміє невичерпність цієї теми. Земля – єдиний будинок людства у безкрайніх просторах Всесвіту. Тому не може бути вибору: зберегти чи зруйнувати свій дім, очищати чи забруднювати його. І ми повинні точно знати, що треба робити сьогодні, щоб зберегти природу на віки.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

ppt
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
3 січня
Переглядів
139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку