Презентація "Степан Рудницький"

Про матеріал
Презентація "Степан Рудницький" до Теми 2. Географічні дослідження території України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Степан Рудницький

Номер слайду 2

Степан (Стефан) Львович Рудницький (3.12.1877, Перемишль, Австро-Угорщина — 3.11.1937, урочище Сандармох, Карельська АССР) — український географ і картограф, академік ВУАН.

Номер слайду 3

В структурі загальної географії С. Рудницьким виділяються:математична географія (в т.ч. геодезія і картографія),фізична географія (власне фізична географія і геофізика),біогеографія (окрема географія рослинного і тваринного світу),антропогеографія (географія людини, економічна, політична географія і географія культури).

Номер слайду 4

Праці С. Рудницького«Нинішня географія» (1905 р.), де закладено теоретичні, методологічні та методичні основи української географічної науки.

Номер слайду 5

Двотомна праця «Коротка географія України» (1910 і 1914 pp.)

Номер слайду 6

"Україна і великодержави" (1920 р.)"Україна і великодержави" (1920 р.)

Номер слайду 7

1 жовтня 1927 р. з заснування Українського науково-дослідного інституту географії і картографії. Основні завдання, що ставилися перед Інститутом зводилися до наступних позицій:проводити наукові дослідження у сфері загальної та описової географії, в першу чергу географії України;особливу увагу приділяти розвитку картографії;розвивати українську наукову літературу в галузі географії та її допоміжних наук;розробляти методику навчання географії в школах України усіх типів;надавати допомогу науковим, державним і громадським установам та організаціям кваліфікованими експертизами в тих справах, що мають відношення до географічної науки.

Номер слайду 8

У 1929 р. С. Рудницького обрано дійсним членом ВУАН, йому доручено керівництво трьома академічними підрозділами — Кафедрою географії, Комісією краєзнавства і Музеєм антропогеографії ім. Ф. Вовка (роботу в них, на жаль, не вдалося розгорнути).

Номер слайду 9

С. Рудницький є автором близько 70 наукових праць і статей з географії: “Чому ми хочемо самостійної України» (1915), “Тераси і долинкові ступені порожистої ділянки Дністра» (1932), "Природні області України" (1924),"Проблеми геології і морфології Підкарпатської Руси (Закарпаття)" (1924).

Номер слайду 10

Вшанування вченого. Вченому 19.04.2007 р. відкрито меморіальну дошку у Тернополі на будинку №2 на бульварі Тараса Шевченка.

Номер слайду 11

За результатами засідання Національної ради з географічних назв від 16.10.2003 р. щодо найменування географічних об’єктів Антарктики було прийнято рішення про присвоєння ім’я Рудницького острову з архіпелагу Фордж в районі Аргентинських островів

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
7 січня
Переглядів
91
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку