Краєзнавче дослідження. "Герої не вмирають."

Про матеріал
Для використання на уроках "історії України", також "Ми громадяни України". Інформація про Героїв України міста Васильків.
Перегляд файлу

Усе буде – Україна. Назва має значення.

«Герої не вмирають.»

Автор Джус Роман

Гурток «Джура»

Центр дитячої та юнацької творчості м.Васильків

Керівник Каденко Анастасія Віталіївна

 

Мова та історія має значення! Не даремно протягом століть, щоб знищити нашу національну свідомість нам нав’язували інші мови та чужих культурних діячів.

Назви вулиць завжди нагадувала нам про історичних осіб і якби не вони, то багато людей би ніколи не дізнались про наших визначних осіб.

В перші роки Незалежності країни наші досягнення знецінювали, а імена наших науковців, спортсменів не набували популярності, розголосу та швидко забували. Забували нашу історію, наш цвіт нації.

З часом сусідня культура почала витісняти нашу… але почалась війна і ми отямились, що живемо серед наслідків комуністичної ідеології. І почалось переосмислення цінностей та національної ідеї. А в 2015 році на законному рівні починається процес декомунізації.

Декомунізація в Україні - процес позбавлення від наслідків комуністичної ідеології, що розпочався в часи розпаду СРСР та стихійно активізувався під час ленінопаду в період євромайдану.

Процес декомунізації узаконений ухваленим 9 квітня 2015 року Верховною Радою України пакетом законів. 15 травня 2015 року закони підписав Президент України Петро Порошенко. Закони були опубліковані 20 травня 2015 року та набули чинності з 21 травня. 16 грудня 2015 року Окружний адміністративний суд Києва за позовом Міністерства юстиції України до Комуністичної партії України про заборону її діяльності та за участю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини заборонив діяльність Комуністичної партії України.

«Ми не маємо права на помилку, адже назва — це не просто певна енергетика, а й історична достовірність. Тому не варто без широкого обговорення перейменовувати вулиці, назви яких не підпадають пакету законів про декомунізацію та викликають неоднозначну реакцію з боку громади, істориків та дослідників топонімів.»
  — Анатолій Бондаренко»

 

З 2015 року, після вступу в дію Закону про декомунізацію, в Україні було перейменовано 52 тисячі вулиць та 987 населених пунктів.

В нашому рідному місті Васильків ми також маємо список перейменованих вулиць, що відбулося в процесі декомунізації, дерусифікації тощо.

У рамках кампанії декомунізації, 19 лютого 2016 року рішення сесії Васильківської міської ради 8й сесії 7го скликання, у Василькові було перейменовано 53 вулиці та провулки, які було названо на честь комуністичних діячів або подій.

Хотілося б розповісти про двох Героїв України, що повернулись до міста на щиті. Частина з нас мала за честь знати цих людей особисто. Зараз ми навчаємось з їх дітьми в стінах одного закладу.

Це молодший сержант Олександр Михайлович Лістровий, що маючи дружину та трьох дітей пішов в Збройні сили України та поїхав в зону проведення антитерористичної операції.

Загинув в січня 2015 року від тяжких поранень боронячи рідні землі в районі Донецької області в м.Дебальцеве. Під час військових дій був стрільцем в  25-му окремому мотопіхотному батальйоні територіальної оборони «Київська Русь».

Указом Президента України № 76/2016 від 1 березня 2016 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Його портрет знаходиться на меморіалі "Стіна пам'яті полеглих за Україну" у Києві біля Михайлівського собору: секція 6, ряд 1, місце 8.

В школі, де він навчався була відкрита меморіальна дошка.

А також того ж року на щиті до рідного міста повернувся солдат Юрій Олександрович Скляр.

Юрій пішов добровольцем в серпні 2014 року та був водієм-механіком 1-ї окремої танкової бригади.

Герой загинув в лютому 2015 року  (перебував у списку безвісти зниклих з лютого по червень місяць) в результаті підриву на фугасі, коли колона входила в село Петрівське поблизу міста Волновахи Донецької області.

Указом Президента України № 311/2015 від 4 червня 2015 року, "за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі", нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

Портрет на меморіалі "Стіна пам'яті полеглих за Україну" у Києві: секція 6, ряд 7, місце 22.

В школі, де навчався, а також в будинку, де проживав, були встановлені меморіальні дошки.

У рамках кампанії деросифікації, 6 вересня 2022 року, на засідання сесії Васильківської міської ради 8-го скликання ухвалено рішення про перейменування вулиць Василькова (93 вулиці) та навколишніх сіл міської громади.

Олександр Петрович Бринжала був майором та льотчиком  першого класу. Служив у 40-й бригаді тактичної авіації (місто Васильків Київської області), авіаз'єднання Повітряного командування «Центр» Повітряних сил Збройних сил України.

Був льотчиком-винищувачем літака МіГ-29, займав посаду начальника служби безпеки польотів, боронив Україну ще з початку війни у 2014 році.

Ніч 2 березня 2022-го. У столиці – повітряна тривога.  Пара українських МіГ-29 виходить на перехоплення російських винищувачів. Сили не рівні. У небі – усього два українські винищувачі проти 12 ворожих. Майор Бринжала підбив два ворожі літаки, після чого був збитий і не встиг катапультуватися.

 8 березня льотчик удостоєний ордена Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Крім того, Указом Президента України від 2 квітня 2022 року майору Олександру Бринжалі присвоєно звання Героя України. Обидві нагороди – посмертно…

6 вересня 2022 року рішенням тринадцятої позачергової сесії Васильківської міської ради VIII скликання, одна з вулиць міста Василькова названа на честь Героя України льотчика Олександра Бринжали.

В'ячеслав Володимирович Єрко  український військовослужбовець, підполковник, командир авіаційної ескадрильної 40 бригади тактичної авіації, учасник російсько-української війни. Старший льотчик, командир авіаційної ланки авіаційної ескадрильї, заступник командира ескадрильї—штурмана авіаційної ескадрильї, командир авіаційної ескадрильї 40-ї бригади тактичної авіації.

24 лютого 2022 року був одним з перших, хто вступив в повітряний бій з російськими військами. У цьому бою, спільними зусиллями українських пілотів було збито п'ять ворожих літаків.

Після цього літак Єрка був збитий і він встиг катапультуватися, проте російські солдати одразу ж пошкодили парашут льотчика, а другий не розкрився. Льотчик загинув на місці. В'ячеславу Єрку було 36 років.

В’ячеслава посмертно нагородили Орденом Богдана Хмельницького 3-го ступеня та Золотою Зіркою Героя України. Герою присвячена сторінка в енциклопедії сучасної України.

На честь В’ячеслава у червні 2022 перейменували школу, в якій він навчався, у вересні — назвали вулицю у Василькові.

І останнім Героєм нашого міста, на жаль посмертно, хотілося б згадати Михайлова Максима Руслановича по прізвиську Непийпиво.

Напевно не залишилось в Україні ні однієї людини, що не чула б про славетний подвиг диверсійної групи Святоші батальйону «Братство».

Козак був сапером диверсійно-розвідувальної групи батальйону «Братство», член політичної партії Братство, учасник АТО та російсько-української війні.

Загинув 25 грудня 2022 року в Брянській області виконуючи бойове завдання на території країни агресора зі своїми побратимами Юрієм Горовцем, Богданом Ляговим і Тарасом Карпюком.

Має надію, що всі ці імена не будуть забуті пам’яттю з плином років.

Нехай їх прізвища завжди майорітимуть містами рідної Неньки.

Ці люди поклали своє життя за вільну і незалежну Україну. За її честь, за волю, за свободу.

 

Список використаної літератури:

1.https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%B5%D0%B1%D1%81%D0%B0%D0%B9%D1%82

 

docx
Додано
17 травня 2023
Переглядів
224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку