Краса керамічного мистецтва 5 клас (НУШ)

Про матеріал
Презентація "Краса керамічного мистецтва " , для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 5 класі (НУШ). В презентації дано поняття керамічних виробів мистецтва, та його видів, зокрема косівської кераміки та опішнянської кераміки, а також представлено зразки керамічних виробів. Дано творче завдання «Моя народна іграшка», та представлені зразки робіт по даній тематиці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Краса керамічного мистецтва

Номер слайду 2

Що таке кераміка й гончарство?Які центри керамічного мистецтва вам відомі?Познайомитеся з косівською керамікою та опішнянською керамікою. Навчитесь виліпілювати фігурку тваринки за мотивом народної іграшки. Ви дізнаєтесь та навчитеся:

Номер слайду 3

Керамічними називають вироби і матеріали, що одержуються в результаті спікання глин і їхніх сумішей з мінеральними додатками. Кераміка з’явилася дуже давно, ще в епоху неоліту. Це досить стародавнє ремесло, яке із часом перетворилось у різновид народного мистецтва. Всі керамічні вироби виготовляють з глини — доволі пластичної і м’якої сировини. Однак після обробки — випалу (за температури 900 градусів) виріб стає твердим і міцним. Трипільська кераміка

Номер слайду 4

Роздивіться уважно зображення трипільської кераміки. Зверніть увагу на форми виробів та їхні розписи. Вироби з глини найрізноманітніших форм, призначень і орнаментів — це головна візитівка трипільської культури, яку часто називають ще «культурою мальованої кераміки». Її орнаментальні мотиви, знаки вплинули на розвиток української кераміки. Керамічне зображення волів, які тягнуть сани. Трипілля. Трипільська культура розвивалася в V–IV тис. до н. е. (протягом 2000 років), а найбільшого розквіту набула між 5500 та 2750 роками до н. е. Для допитливих

Номер слайду 5

Україна завжди була багата на поклади найкращих різнокольорових глин — від білої і кремової до коричневої і темно-сірої, що стало поштовхом до розвитку керамічного промислу ще в найдавніші часи. Чи знайомі ви із центрами керамічного мистецтва в Україні? Чим різняться вироби цих центрів?

Номер слайду 6

6 Косів. Околиці Косова багаті на глину. Тож гончарство тут розвивалось з давніх часів. Ужитково-декоративна кераміка зароджувалась десь наприкінці 18 - початку 19 століть.    Нині в Косові працює ціла група молодих народних майстрів, художників-професіоналів, які з глини виготовляють скульптурки-іграшки та скульптурні композиції на різноманітну тематику.                                                                                  

Номер слайду 7

Косівська кераміка отримала свою назву від назви міста Косів (Івано-Франківська область). Місцеві майстри виготовляють свої вироби за унікальною технікою. А 13 грудня 2019 року Косівську мальовану кераміку внесено до Репрезентативного списку ЮНЕСКО нематеріальної культурної спадщини людства. Косівська кераміка. Косівська керамікаhttps://cloud.orioncentr.com.ua/index.php/s/Sdo3fxdi. Tg3 K37n. Подивіться, як народжується косівська кераміка.

Номер слайду 8

8 Опішня — центр українського народного мистецтва (кераміка, ткацтво), що здобув широку популярність з 19 ст. Опішня

Номер слайду 9

Опішнянська кераміка — традиційна українська кераміка, яку виготовляють у смт. Опішня (Полтавська обл.) із місцевого виду глини, яка має сіруватий колір, а за випалювання набуває світло-жовтого відтінку. Опішнянську кераміку розписують великим рослинним орнаментом, у якому форма квітів часто нагадує українські настінні розписи. Орнамент також може складатися з нескладних геометричних мотивів, без різких ламаних ліній. Опішнянська кераміка Опішнянська кераміка

Номер слайду 10

Чим займається майстер ? - Люди якої професії роблять зі глини посуд (тарілки, глечики, кухлі…), свищики, скульптури, вазони для квітів?

Номер слайду 11

Як ви розумієте прислів’я про гончарів та глину? Глина без гончара – що калина без цвіту. Гончара глина годує. Гончар без круга-що соловей без пісні. Гончарство – один з видів декоративно мистецтва.

Номер слайду 12

Не тільки посуд виготовляли майстри кераміки, а ще для дітей забавки — різноманітні керамічні іграшки. Жоден ярмарок не обходився без глиняних коників, баранчиків, півників, ляльок. Їх розписували орнаментами, прикрашали кольоровими глинами.

Номер слайду 13

Косівська іграшка. Найчастіше зустрічаються свищики: птахи, тварини, які здебільшого мають стилізовану форму.

Номер слайду 14

Косівська іграшка. Для глиняной іграшки Косівщини характерний розпис зеленим, червоно-брунатним та жовтим кольором по білому, жовтувато-білому тлі та жовтим, білим і зеленим кольорами по червоно-брунатному тлі. Візерунок – рослинно-геометричний.

Номер слайду 15

Опішнянська іграшка. В Опішні виготовляли іграшки, подібні до знарядь праці і посуду („монетки”); свистунці: коники, баранці, гуски, курки, півники, качки; вершники на коні, мама з дитиною, жінка з куркою, ведмідь; сюжетні іграшки: „Весілля на Полтавщині”, „Хлібороб”.

Номер слайду 16

Опішнянська іграшка. Для Опішнянської іграшки характерні рослинні орнаменти, хвилясті, прямі, ламані лінії, крапки, кружечки, мазки. Вироби покриває розпис локальними колірними плямами (в основному крупно намальований стилізований рослинний узор), підкреслюючи їх декоративну узагальненість.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Подивіться уважно на фото керамічних іграшок. Чи зможете ви визначити, до якого керамічного осередку належать ці іграшки? Як ви це визначили?

Номер слайду 19

Творче завдання«Моя народна іграшка». Виліпіть фігурку тваринки за мотивом народної іграшки. Використайте для цього пластилін або глину. Оздобіть або розмалюйте свою іграшку.https://cloud.orioncentr.com.ua/index.php/s/J7 Fa. Nm994q. G4 Nx. GПодивіться, як можна виліпити глиняну іграшку — свищик.

Номер слайду 20

20 Технологія виготовлення керамічної іграшки. Технологія виготовлення іграшок, підготовка глини майже всюди були однаковими. Глину змішували з дрібним просіяним піском і розводили з водою, перетворюючи у в’язке тісто. З нього й ліпили іграшки. Спочатку їх висушували, а через кілька днів обпалювали. В залежності від якості і складу місцевих глини й піску, поверхня іграшок набувала певного кольору і фактури. Для прикраси в різних центрах використовували кольорову поливу або розпис.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Бажаю творчого настрою і натхнення!

pptx
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
1364
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку