Кристали: користь і краса

Про матеріал
Навчальний проєкт для 8 класу.Де можна ознайомитись з темою *Кристали: користь і краса*..Також,у презинтації є цікаві факти.Можно використовувати як презинтація для ознайомлення на уроці,або здати як навчальний проєкт.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кристали: користь і краса. Навчальний проєкт

Номер слайду 2

Мета- Ознайомитися з речовинами кристалічної будови, їх особливостями та використанням. Розширити знання про використання неорганічних сполук. Розвивати та вдосконалювати вміння працювати з різними джерелами інформації. Формувати освіченість, подальший особистий розвиток та загальнокультурну підготовку учнів.

Номер слайду 3

Що таке кристали?Кристал - тверде тіло з упорядкованою внутрішньою будовою, що має вигляд багатогранника з природними плоскими гранями. Порядкованість будови полягає у певній повторюваності у просторі елементів кристала (атомів, молекул, йонів), що зумовлює виникнення так званої кристалічної ґратки. З кристалів складаються сніг і крига, гірські породи, цукор тощо.

Номер слайду 4

Типи зв’язку в кристалах

Номер слайду 5

Класифікація кристалів. У фізиці твердого тіла за переважним типом хімічного зв’язку прийнята така класифікація кристалів :– металічні (Na, Al, Cu, Ag, Zn, Fe та ін.);– йонні (Na. Cl, Mg. O, Li. F та ін.);– ковалентні (C, Si та ін.);– молекулярні (кристали багатьох органічних речовин).

Номер слайду 6

Діаманти

Номер слайду 7

Діамант - це різновид вуглецю, самий твердий з усіх відомих речовин, винесений лавою з глибин Землі. По суті, діамант - це не назва мінералу. Цим терміном в світі називають природні алмази, ограновані особливим способом (діамантовою огранкою). Саме вона максимально розкриває природний блиск каменю. Цікаво, що найближчими хімічними родичами діаманта виступають звичайне вугілля і графіт. Однак їм менше пощастило з будовою і зовнішнім виглядом.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Кожен алмаз, з якого виготовляється діамант, унікальний. У світі немає одного загальноприйнятого стандарту на діаманти, як і немає двох абсолютно однакових екземплярів.

Номер слайду 10

Колір. Коли уявляєш діаманти, першими спливають в уяві прозорі камінці. Втім, вони - не єдино існуючий стандарт. Діамантам притаманні також інші відтінки: жовті, коричневі і навіть темно-сині. Перші - найдоступніші, а ось останні - виняткова рідкість.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Чистота. Діамант століттями асоціювався з розкішшю і досконалістю, але сам він не ідеальний. Так-так, майже всі діаманти мають дрібні дефекти й включення! Неозброєним оком розгледіти їх складно - тільки за допомогою лупи.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

А ви знали, що .... Найдорожчий діамант «Рожева зірка» (59,6 карат) оцінюється в $ 71 млн!

Номер слайду 15

Рубін

Номер слайду 16

Рубін — різновид мінералу корунду. Колір: Червоний, червоно-коричневий, червоно-пурпурний. Хімічна формула: Оксид алюмінію з хромом Al2 O3

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Класифікація рубінів за кольоромяскраво-червоний насичений;червоний;середньо-червоний;темно-червоний;світло-червоний.

Номер слайду 19

Думаєте, що діаманти — найдорожчі камені у світі? Якщо рахувати вартість за карат, то першість давно тримають рубіни! Ось які прикраси претендують на інвестиційну цінність.

Номер слайду 20

Цікаві факти про рубіни1. Традиційно ці камені поставляються на експорт з Таїланду, Таджикистану, Шрі-Ланки, Кенії і Танзанії. Самими якісними і, відповідно, дорогими вважаються рубіни з Азії.2. Рубін не випадково вважається королівським каменем. Йому поклонялися багато історичні особистості. Свої колекції рубінів були у Клеопатри, кардинала Рішельє, Марії Стюарт і Марії Медичі.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Сапфіри

Номер слайду 23

Сапфі́р — мінерал класу оксидів та гідрооксидів, один із різновидів мінералу корунду, коштовне каміння різних відтінків, здебільшого синього кольору.

Номер слайду 24

Існують різновиди: фіолетовий, жовтий, помаранчевий, зелений, рожевий або безбарвний.

Номер слайду 25

З давніх-давен сапфір був одним з найдорожчих і шанованіших каменів, поступаючись лише діаманту. Камінь вважався символом мудрості і влади. За легендою, печатка і трон царя Соломона були прикрашені зірчастим сапфіром. Цікаві факти про Сапфір

Номер слайду 26

А ось найвідоміша королівська прикраса - це обручка принцеси Діани з 18-каратним блакитним сапфіром. Пам'ятна прикраса перейшла у спадок герцогині Кембриджській Кейт Міддлтон.

Номер слайду 27

Промислове використання кристалів

Номер слайду 28

Кристали використовуються не тільки як прикраса, вони мають велике значення у багатьох видах промисловості. Цьому можна навести безліч прикладів. Розглянемо декілька з них. Промислові алмази завдяки своїй надзвичайній твердості використовуються в різальному інструменті для шліфування, свердління й токарної обробки твердих металів та їхніх сплавів, буріння твердих гірських порід тощо. У промисловості використовуються переважно алмази, непридатні для огранювання: непрозорі, з численними включеннями, тріщинами, дрібнозернисті зростки, алмазна крихта тощо. Застосування алмазних різців і свердел на обробці кольорових і чорних металів, твердих і надтвердих сплавів, скла, каучуку, пластмас та інших синтетичних речовин дає величезний економічний ефект в порівнянні з використанням твердосплавного інструменту.

Номер слайду 29

У медицині алмаз використовується для виготовлення інструментів для внутрішньопорожнинних операцій. Високоточні скальпелі хірургів покривають найтоншим алмазним пилом, що дозволяє максимально точно проводити розрізи, а самі інструменти довгий час не тупляться. Світіння алмазів і виникнення імпульсів електричного струму при опроміненні дозволяє застосовувати їх в лічильниках швидких частинок. Алмаз в якості такого лічильника має незаперечні переваги в порівнянні з газовими та іншими кристалічними приладами. Алмаз використовується в оптиці для астрономів. Експерименти з області фізики і хімії вимагають застосування алмазів для винаходу нової оптики, удосконалення лазерних технологій, дослідження космосу. Камені виступають в ролі захисного елемента, який не може пошкодити плавикова кислота.

Номер слайду 30

вважається популярною приправою. Раніше вона була на вагу золота, а десь і зовсім виступала в якості головної валюти. Зараз сіль доступна для кожного і можна її застосовувати не лише в приготуванні їжі. Сіль широко використовується у побуті в якості сорбенту, для видалення плям та відбілювання тканин, чищення посуду та побутових приладів. Також солі (не тільки хлорид натрію) з успіхом використовують у медицині та косметологіїСіль. Na. Cl

Номер слайду 31

хімічний знак —Si— хімічний елемент з атомним номером 14. Кремній. Проста речовина — кре́мній, утворює темно-сірі зі смолистим блиском крихкі кристали з гранецентрованою кубічною ґраткою типу алмазу. Кремній застосовується головним чином для виробництва різних сплавів: Залізо з добавкою 4% силіцію має здатність швидко намагнічуватись і розмагнічуватись. З нього виготовляють електричні трансформатори. Сталь з вмістом 15-20% силіцію є кислотостійкою і йде на виготовлення хімічної апаратури. Стоп міді з 4-5% кремнію застосовується у машинобудуванні. Кремній широко застосовують як напівпровідниковий матеріал в електронній та радіотехнічній промисловості. Але для цього він повинен бути найвищої чистоти.

Номер слайду 32

Особливо незамінним є застосування кремнію в медицині та косметичних виробах. Навіть звичайна вода, настояна на кремнії, виявляє чудодійні цілющі властивості, яким сприяє швидке відновлення кремнію. Така вода отримала назву «структурованої». Вона набагато краще засвоюється організмом, збагачує його клітини, прискорюючи обмін речовин і прискорює виведення токсичних продуктів. Активована кременем вода діє згубно на мікроорганізми, пригнічує бактерії, гниття і бродіння, в ній відбувається активне осадження сполук важких металів, вода стає чистою на вигляд і приємною на смак, вона довгий час не псується і набуває багатьох інших цілющих якостей.

Номер слайду 33

Використання кремнію як напівпровідника при виробництві мікропроцесорів дало можливість створити високотехнологічну зону у американському штаті Каліфорнія, де працюють підприємства, що розвивають новітні технології. Тож, усі сучасні гаджети не могли б існувати без кремнію.

Номер слайду 34

Висновок: Кристали є твердими речовинами, фізичні властивості яких зумовлені типом хімічного зв’язку та типом їхніх кристалічних ґраток. Від цього залежить їх твердість, пластичність, леткість, розчинність та інші властивості, що зумовлює сферу їх застосування.

Номер слайду 35

Використані джерелаhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D1%80%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BBhttps://shkola.obozrevatel.com/ukr/news/kristali-scho-tse-ta-yak-voni-utvoryuyutsya-urok-z-himii-za-8-klas.htmhttps://interes-fakti.com/cikavi-fakti-pro-kristali/https://ukr.media/science/425157/• Глосарій термінів з хімії // Й. Опейда, О. Швайка. Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Донецький національний університет. — Донецьк : Вебер, 2008. — 758 с. — ISBN 978-966-335-206-0• Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2004. — Т. 1 : А — К. — 640 с. — ISBN 966-7804-14-3.

pptx
Додав(-ла)
Bezuhla Milana
Пов’язані теми
Хімія, Презентації
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
1808
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку