Кроссенс. День туризму.

Про матеріал
У презентації "Кроссенс. День туризму" представлені завдання, які можна використати під час проведення тижня туризму у школі та святкування Дня туризму. Завдання для учнів 6 -11 класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кроссенс День туризму Підготувала Жанна ВАСИЛЬЄВА

Номер слайду 2

День туризму. В Україні День туризму було встановлено 1998 року указом Президента на підтримку ініціативи Державного комітету України з туризму. Відзначати його вирішили разом зі Всесвітнім днем туризму, тобто 27 вересня кожного року.Історія організованого світового туризму почалася ще у 1934 році, коли було створено Міжнародний союз офіційних організацій туристичної пропаганди. Він проіснував недовго, бо перешкодою стала Друга світова війна. У 1946 році на міжнародному конгресі в Лондоні представники національних туристичних організацій заснували нове об’єднання — Міжнародний союз офіційних туристичних організацій (IUOTO). 27 вересня 1970 року спеціальна Генасамблея IUOTO, яка відбувалася в Мехіко, прийняла статут Всесвітньої туристичної організації. Свято встановлено Генеральною асамблеєю Всесвітньої туристичної організації в місті Торремолінос, Іспанія. Вперше День туризму відзначався у 1980 році.

Номер слайду 3

В Оксфордському словнику англійської мови слово «туризм» з’явилося в 1811 році. Воно походить від французького слова «tour», яке означає прогулянку чи поїздку з обов’язковим поверненням. Звідки походить слово «tour», єдиної думки немає — частина дослідників знаходять його відповідники у Біблії, інші вважають, що воно пов’язане з прізвищем француза Де ла Тура, який займався комерційними перевезеннями людей у XVI столітті.

Номер слайду 4

{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}

Номер слайду 5

Миколаївська Історична морська обсерваторія – один із об’єктів спадщини ЮНЕСКО. Її заснування відбулося 1821 р. адміралом Олексієм Грейгом для забезпечення Чорноморського флоту картами, навчання морських офіцерів астрономічним методам орієнтування. Обсерваторія діє досі! Кришталева печера – карстових печера в Тернопільській області. 20 млн років тому підземні води вимили гіпсову систему протяжністю 23 км, екскурсійними з яких є тільки 2300 м.  Печерні стіни вкриті різноманітними кольоровими і білими кристалами гіпсу, звідки місцева визначна пам’ятка і отримала свою назву. Олешківські Піски – національний природний парк, розташований на території Херсонської області . Це найбільший піщаний масив у Європі, що складється із безмежних барханів висотою близько 5 м, і негустої рослинності. Хотинська фортеця – унікальний зразок українських фортифікаційних споруд, історія її почалася ще у 13 ст.! Бере свій початок ще від Хотинського форту, який було побудованого у X ст. князем Володимиром Святославичем. Вона є місцем, де поєднуються християнська та мусульманська релігії. На території Хотинської фортеці зберігся старовинний колодязь, його глибина сягає 62 м. Висота фортечних мурів – 45 м, товщина – до 5 м. Під фортецею – глибокий рів, тому її можна було взяти лише довготривалими облогами. Цікаво, що безпосередньо штурмом Хотинську фортецю ніхто ніколи не захоплював. Камянець-Подільська фортеця – старовинна фортеця, перші споруди якої відносяться до XI—XII століть, а основні укріплення — до XVI-XVII ст. Оборонні укріплення в Кам'янці-Подільському вважаються прекрасним зразком кращих фортифікацій Східної Європи.  Фортеця є складовою частиною Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець», що належить до 7 чудес України. Пам'ятний знак на південному краю Дуги Струве у Старій Некрасівці часто називають "Пам'ятником меридіану". Дуга Струве – це мережа з 265 тріангуляційних пунктів, що являють собою закладені в землю кам'яні куби із довжиною ребра 2 м. Протяжність дуги – понад 2820 км. Музей «Писанка» – єдиний у світі музей писанкового розпису – знаходиться у місті Коломия Івано-Франківської області. Тут зібрані всі писанки України в одному місці: з Гуцульщини, Буковини, Покуття, Лемківщини, Опілля, Бойківщини, Полісся, Поділля, Слобожанщини, Подніпров’я та Причорномор’я. Є декоративні яйця й писанки з Чехії, Румунії, Словаччини, Польщі, фарфорове яйце з Франції, ізраїльські кам’яні яйця, весільні обрядові яйця з Алжиру, декоративні яйця з Данії, Індії, Китаю, Ізраїлю, США, Канади, Пакистану, Шрі-Ланки та Єгипту. Загальна кількість експонатів – понад 12 000. Буцький каньйон – каньйон у Черкаській області, на річці Гірський Тікич. Утворений у протерозойських гранітах, вік яких становить 2 млрд. років. Україна туристична

Номер слайду 6

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}

Номер слайду 7

{10 A1 B5 D5-9 B99-4 C35-A422-299274 C87663}123

Номер слайду 8

{00 A15 C55-8517-42 AA-B614-E9 B94910 E393}Схід. Захід Північ. Південь

Номер слайду 9

Курінь – найпростіший і найпоширеніший тип багаття. Він зручний як для приготування їжі, так і для забезпечення тепла та освітлення табірного майданчика. Переваги цього конусоподібного багаття в тому, що на нього, як паливо, йдуть тонкі дрова (хмиз, тріски). Поліна укладають на вугілля похило до центру. При цьому вони частково спираються одне на одне. При такій конструкції багаття дрова вигорають в основному у своїй верхній частині, але завдяки близькому сусідству тих їхніх частин, які горять, полум'я виходить потужним, жарким і концентрованим. Багаття з’їдає практично всі види дров, порівняно швидко прогорає. Воно буває вигідним, якщо потрібно скип'ятити воду, швидко приготувати що-небудь в одному відрі, казані або чайникові. Карабін — основний з'єднувальний пристрій у туризмі, альпінізмі, скелелазанні, у парашутному спорті тощо. Застосовується для страховки, самостраховки, як блоки для сполучення  мотузок та інше. Туристичний намет – тимчасове і знімне укриття для ночівлі на природі та захисту від несприятливих погодних умов, що складається з жорсткого каркасу (дуги або альпенштоки), покритого брезентом  (синтетичними матеріалами), а також укріплюється допоміжними мотузками. Мурашники в лісі, як правило, розташовані з південного боку дерева, куща чи пенька. Південний бік мурашника пологіший, ніж північний. Булінь – король вузлів. За археологічними свідченнями був відомий стародавнім єгиптянам і фінікійцям 5000 років тому. Найбільш ранній опис зустрічається в підручнику з морської справи Джона Сміта виданим у 1629 році. Компас – прилад для орієнтування на земній поверхні відносно напряму магнітного або географічного меридіана. Вказує напрямок географічного або магнітного меридіана, служить для орієнтування щодо сторін світу (синя стрілка вказує на північ, червона – на південь). Альпеншток — палиця завдовжки близько півтора метра, що має гострий сталевий наконечник й іноді забезпечена темляком, що страхує його на руці. Використовується гірськими туристами. Туристський бівуак – це  місце розміщення (табір) туристичної групи для відпочинку або ночівлі в умовах природного середовища.

Номер слайду 10

Колодязь – це багаття, що складають із більш-менш товстих коротких полін, покладених рядами. Повільно згораючи, поліна утворюють багато жару, що дає високу температуру. Таке багаття зручне для приготування великої кількості їжі, обігріву туристів і сушіння їхнього одягу. Два поліна кладуть на вугілля паралельно, на деякій відстані одне від одного; упоперек їх, зверху, — ще два й т. д., що забезпечує гарний доступ повітря до вогню, і поліна рівномірно горять по всій довжині. Таке вогнище дає дуже багато тепла. Болота прохідні (0,5 – глибина болота в метрах): 1. низькотрав’яні (осока, пухівка); 2. високотрав’яні (очерет); 3. мохові. Великі пеньки, стовбури дерев, валуни, камені, скелі з півночі зазвичай вкриті мохом. Прямий вузол нагадує дві петлі, що утримують одна одну; інколи його зав’язують, щоб не використовувати зіпсовану, непридатну до навантаження, частину мотузки. Має іншу назву – Геркулесів. У Стародавній Греції його наділяли магічними здібностями, носили на шиї як оберіг та зображали на прикрасах – перснях, діадемах, прикладали до ран воїнам, щоб швидше гоїлися. Рюкзак, або наплічник, – спеціальна сумка для тривалого перенесення на спині важких багажів, продуктів, особистих речей та спорядження в поході. Включає кілька відділень, кишень, фіксаторів і систем спинки для комфорту та організації вмісту. Ліхтарик призначений для організації освітлення в туристичному таборі, на привалі тощо; також може застосовуватися на ходу для освітлення дороги відразу декільком людям, може забезпечувати розсіяне світло з охопленням в 360° по горизонталі. Більшість ліхтарів мають гак для підвішування, що дає змогу розмістити їх на гілці дерева, під стелею намету чи в інших аналогічних місцях, значно розширивши область освітлення, або підвісити на рюкзак чи інше спорядження, освітлюючи шлях. Спальник, спальний мішок – предмет похідного побуту, призначений для відпочинку і сну, має форму кокона.

Номер слайду 11

Камін – багаття, для підтримки котрого в холодну погоду, використовують великі поліна (5-7 шт.), що приставляються до кілків у формі стінки. Перед стінкою розводять багаття, і як тільки воно розгориться, обкладають з трьох сторін великими полінами. Стінку розташовують так, щоб вітер дув прямо на неї, такий своєрідний камін не тільки захищає вогонь від вітру, а й допомагає істотно заощадити дрова. Сніг рано навесні швидше тане на південних схилах горбів, гір та на північних схилах ярів, лощин, у результаті чого утворюються витягнуті на південь виступи у вигляді зазубрин. Навколо стовбурів дерев, пеньків чи стовпів сніг утворює заглиблення, витягнуті в південний бік. Каремат (туристичний килимок) – використовується для теплоізоляції між тілом людини і поверхнею землі (не пропускає холод і тепло, не вбирає вологу), та для підвищення комфортності сну в польових умовах. Ткацький вузол використовують для зв’язування мотузок однакової товщини, на які не діють значні навантаження. Казан – металева посудина для приготування їжі методом варіння на відкритому вогні для великої кількості людей. Округла форма дає змогу казану рівномірно нагріватися, (чавунний казан довго зберігає тепло). Туристична сокира — маленька сокира, вагою не більш 1 кг,  одне з найдревніших знарядь людини. Фото та відео техніка для фіксування результатів походу, створення звіту. Географічний азимут  (з арабської — шлях, напрямок) — горизонтальний кут, який відраховується за годинниковою стрілкою від північного напряму географічного меридіану точки спостереження до заданого напряму від 0° до 360°.

Номер слайду 12

кроссенс. Асоціативна головоломка, яка складається з 9 зображень, пов'язаних між собою, що розкривають певне поняття, явище чи факт. Центральне зображення поєднує за змістом усі картинки. Завдання того, хто розгадує кроссенс, знайти зв’язок між картинками. крос: англ. сross – перехрестя; сенс: англ. sens – сенс, глузд.

Номер слайду 13

Функції кроссенсу. Комунікативна: забезпечує діалог між учасниками освітнього процесу4 Навчальна: сприяє засвоєнню навчального матеріалу в ігровій формі1 Розвивальна: сприяє розвитку творчого,образного, логічного мислення2 Мотиваційна: пробуджує інтерес до теми,бажання розгадати головоломку3 Соціальна: пояснює причинно-наслідкові зв'язки,закономірності певного явища, його елементи5

Номер слайду 14

Різновиди розшифровування кроссенсу

Номер слайду 15

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
27 вересня 2023
Переглядів
1016
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку