Кровоносна система птахів

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "Кровоносна система тварин". Розглянуто будову, особливості організації, вказано відмінності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Транспорт речовин у тварин. Незамкнена та замкнена кровоносні системи. Кров, її основні функції.

Номер слайду 2

Транспорт речовин – сукупність процесів, що здійснюють в організмі перенесення різних сполук для забезпечення його життєдіяльності. Транспорт речовин забезпечує:обмін речовин та енергії в клітинах, регуляцію функцій за допомогою гормонів,терморегуляцію, захист організму, підтримку постійності внутрішнього середовища.

Номер слайду 3

У губок, кишковопорожнинних, плоских і круглих червів кровоносної системи немає (надходження поживних речовин і кисню до клітин відбувається шляхом дифузії).

Номер слайду 4

Кровоносна система – це сукупність утворів, що забезпечують транспорт речовин в організмі тварин.

Номер слайду 5

Кровоносна система серце судини. Судини, по яких кров рухається від серця, називаються артеріями. Вони переходять у капіляри – дрібні судини, у яких через стінки здійснюється обмін речовин із міжклітинною рідиною. Судини, по яких кров рухається до серця, називаються венами.

Номер слайду 6

Кровоносна система Кровоносна система з’являється у кільчастих червів, але в них немає серця.

Номер слайду 7

Типи кровоносних систем Незамкнена кровоносна система – це система, судини якої перериваються і кров потрапляє до порожнини тіла, де змішується з порожнинною рідиною, формуючи гемолімфу. Таку систему мають черевоногі і двостулкові молюски, членистоногі.

Номер слайду 8

Типи кровоносних систем Замкнена кровоносна система – це система, у якій кров циркулює по неперервній сітці судин. Така система характерна для кільчастих червів та хребетних.

Номер слайду 9

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип кровоносної системи. Кровоносні судини. Рідина, що циркулюєПриклад. Замкнена Не перериваються (цілісні)Кров. Кільчасті черви, хребетні тварини. Незамкнена. Перериваються. Гемолімфа. Молюски, членистоногі

Номер слайду 10

Кровоносні системи хребетних тварин

Номер слайду 11

Серцево – судинна система риб. Кров Риби під мікроскопом. Серце двокамерне:одне передсердя; один шлуночок. Заповнене венозною кров ’ю. Серце Риб

Номер слайду 12

Кровоносна система Амфібій. Кров жаби. Серце трикамерне: праве передсердя, ліве передсердя; один шлуночок. У правому передсерді венозна кров. У лівому передсерді артеріальна кров. Шлуночок заповнений змішаною кров’ю.

Номер слайду 13

Кровоносна система Птахів та Ссавців Птахів. Ссавців

Номер слайду 14

Мале коло кровообігу – рух венозної крові зі шлуночка через легені, де перетворюється в артеріальну, до лівого передсердя. Велике коло кровообігу – рух артеріальної крові зі шлуночка через тканини й органи, де перетворюється у венозну, до правого передсердя.

Номер слайду 15

Кров – рідка сполучна тканина, що рухається кровоносною системою та здійснює транспорт речовин.

Номер слайду 16

Будова крові: Еритроцити – червоні клітини крові, містять гемоглобін, здійснюють газообмін. Лейкоцити – безбарвні клітини крові, здійснюють захисну функцію (захоплюють і знешкоджують хвороботворні мікроорганізми та сторонні частинки). Тромбоцити – забезпечують згортання крові при ушкодженні кровоносних судин.

Номер слайду 17

Домашнє завдання 1. Опрацювати параграф підручника. 2. Вивчити конспект.

pptx
Додав(-ла)
Костюк Анна
Додано
31 січня 2022
Переглядів
11019
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку