Кровотеч та рани (Презентація)

Про матеріал

Рана - пошкодження, що характеризується порушенням цілісності шкіри, слизових оболонок, глибоких тканин і внутрішніх органів.Рани супроводжується болем, кровотечею і порушенням функцій організму.Залежно від характеру, сил і засобів, які застосовуються в бою, рани класифікують на вогнепальні, різані, колоті, рубані, забиті, рвані, вкушені та розміжчені.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Тимчасова зупинка кровотечі при пораненнях Питання уроку: Кровотечі і рани, їх класифікація. Перша медична допомога при пораненнях і кровотечах. Засоби і способи тимчасової зупинки зовнішньої кровотечі. Накладання тугої пов’язки, джгута і закрутки на рану. Пальцеве стискання кровоносних судин. Тренування у накладенні джгута і закрутки для зупинки кровотечі у пораненого (Н-М-2).

Номер слайду 2

Поняття про рани Рана - пошкодження, що характеризується порушенням цілісності шкіри, слизових оболонок, глибоких тканин і внутрішніх органів. Рани супроводжується болем, кровотечею і порушенням функцій організму. Залежно від характеру, сил і засобів, які застосовуються в бою, рани класифікують на вогнепальні, різані, колоті, рубані, забиті, рвані, вкушені та розміжчені. За глибиною дії засобів впливу розрізняють рани поверхневі і проникаючі (коли ушкоджуються внутрішні оболонки черевної і грудної порожнин, черепа і суглобів).

Номер слайду 3

Класифікація ран. ВОГНЕПАЛЬНАКОЛОТАРІЗАНАРУБАНАВДАРЕНА

Номер слайду 4

Правила поводження з раною При першій допомозі великого значення набуває своєчасна і правильна обробка рани. Навіть незначна рана може загрожувати життю і здоров'ю людини. Крім того, після неправильної обробки рани назавжди залишається неприємний рубець, тому треба приділяти пильну увагу обробці ран і профілактиці їх ускладнень. Перша медична допомога при пораненнях: Зупинення дії травматичних факторів. Зупинка кровотечі. Обробка рани. Накладання стерильної пов’язки. Знерухомлення тіла підручними засобами. Транспортування постраждалого до місця надання йому лікарської допомоги

Номер слайду 5

Обробка рани: Промивання рани перікісю водню. Промивання рани струменем розчину антисептика. Якщо рана забруднена олійними жирностями, фарбами, необхідно видалити їх навколо рани за допомогою бензину, гасу або розчинника. Обробити краї біля рани спиртовим розчином йоду. Забороняється: Промивати рану водою зі ставків, річок. Допускати потрапляння припікальних медичних засобів (йоду, спирту) в рану. Засипати рану порошком. Накладати на рану мазь. Прикладати до рани вату. Доторкатися до рани брудними руками.

Номер слайду 6

Кровотечі, їх класифікація. Міста притискання артерії для тимчасової зупинки кровотечі Кровотеча – це витікання крові із кровоносних судин внаслідок їх травматичного ушкодження. Інтенсивність кровотечі залежить від виду, кількості і характеру ушкодження судин. АРТЕРІАЛЬНАВЕНОЗНАКАПІЛЯРНАПаренхіматозна. Способи тимчасової зупинки кровотечі: підняття травмованої кінцівки вгору; накладання первинної звичайної пов’язки; накладання тугої пов’язки; накладання джгута або закрутки; пальцеве притиснення артерії; максимальне згинання кінцівки у суглобах.

Номер слайду 7

ЗУПИНКА ЗОВНІШНЕГО АРТЕРІАЛЬНОГО КРОВОТЕЧЕННЯ

Номер слайду 8

Тимчасова зупинка артеріальної кровотечі за допомогою джгута або закрутки

Номер слайду 9

Індивідуальний перев’язочний пакет першої допомоги

Номер слайду 10

Перев’язка рани

Номер слайду 11

Перев’язка рани. Обробка рани антибіотіком. Пов’язка спіральна. Пов’язка черепашкова. Пов’язка колосковоподібна. Пов'язка вісімкою. Накладання лейкопластиря. Коминкова пов’язка. Пращоподібна пов’язка Кругова пов’язка

Номер слайду 12

Транспортування потерпілих Після виносу поранених (уражених) із поля бою та надання їм першої медичної допомоги здійснюються заходи щодо їх перенесення чи перевезення у місця збору та евакуації на вищий рівень медичного забезпечення, з метою надання спеціалізованої медичної допомоги. Перенесення або перевезення потерпілих із одного місця в інше називається транспортуванням. Воно виконується до і після надання першої медичної допомоги потерпілим. Способи і правила транспортування залежать від стану потерпілого, наявних сил і засобів медичного забезпечення бою.

Номер слайду 13

Розрізняють такі способи перенесення потерпілих: на руках, на плечах, на спині, з використанням носильних лямок, підручних засобів, на санітарних носилках.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Підсумок уроку

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Соколенко Єлизавета Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Потворов Валерій Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни 10 клас (Бахтін А. М. та інші)
Додано
2 жовтня 2018
Переглядів
12791
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку