«Крути: подвиг і трагізм» Єдиний урок, 7 клас

Про матеріал
Єдиний урок: «Крути: подвиг і трагізм» 7 клас Мета: ознайомити вихованців із подіями, які стались у січні 1918 року на станції Крути, поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави, виховувати любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.
Перегляд файлу

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ОСВІТИ

«СЕРЕДНЯ ЗАГАЛЬНООСВІТНЯ ШКОЛА №80»

ДНІПРОВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ

 

 

Єдиний урок:

«Крути: подвиг і трагізм»

http://player.myshared.ru/10/963494/slides/slide_1.jpg

 

 

 

                                                 

  

                           

 

                   

                         

 

                        Підготувала класний керівник 7 - А              

                         Володіна  Лілія  Вікторівна

 

 

 

Дніпро

 

http://player.myshared.ru/10/963494/slides/slide_1.jpg «Крути: подвиг і трагізм»

Мета: ознайомити вихованців із подіями, які стались у січні 1918 року на станції Крути,  поглибити знання учнів про історичне минуле нашої держави; формувати національну свідомість школярів; виховувати патріотів, повагу до синів-героїв держави; розвивати пізнавальні інтереси; виховувати любов до рідного краю, його історичного минулого і сучасності.                                  

                                      Минає рік за роком,

                                          Нестанно дні пливуть,

                                              І у віки залізним кроком

                                   Герої Крут ідуть.

                                             І креслять їх осяйні тіні

                                                В безсмертя славну путь,

                                                   В віках віків бійці нетлінні,

                                           Герої Крут не вмруть!

 

Хід заходу

Уч: Супроти чужої навали,
Супроти смерті – в стужу , сніг ,
Ось тут вони , ось тут стояли
І всього жменька – триста їх.

Уч: Тим, хто в боротьбі за волю і кращу долю України не дожив до сьогоднішнього дня , сплять в знаних і безіменних могилах розкиданих по рідній і чужій землі – ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ.
Уч: Цвіту нашого народу , його славним синам і дочкам , що в розквіті своїх духовних і фізичних сил віддали молодість і найдорожче , що є в кожного з нас – життя – ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ.
Уч:   Тим , кого в умовах більшовицької тиранії ми повинні були забути і викреслити з своєї пам’яті і історії , героям, що впали в страшному бою під Крутами –  ПРИСВЯЧУЄТЬСЯ.

пісня « Крутянські зорі» 

 Уч:  Сьогодні наша виховна година присвячена подіям, які відбувалися 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути . (Крути – залізнична станція на Чернігівщині на лінії Москва – Бахмач – Київ, відома з оборонних боїв у січні 1918р. перед наступом більшовиків на Київ. )
Уч: Під Крутами бій, під Крутами кров…
Про давню трагедію згадаю знов.
Під Крутами смерть, під Крутами плач…
І кулю у серце націлив палач.
Під Крутами юність, під Крутами сум.
Над життям юнацьким надруга і глум.
Під Крутами розум і нації цвіт.
А хто за цей злочин дасть нам отвіт?
Під Крутами сльози, зітхання тяжке…
І як же це сталось, здатний хто на таке?
Стало каменем серце отут біля Крут
І заповідь божа затоптана в бруд.
А заповідь п’ята каже; “Не вбий!”
То хто ж породив тебе кате людський?
Під Крутами вбивство, під Крутами гнів…
І все пам’ятаю через тисячі днів.

І пам’яті свічка горить не згаса
І 300 сердець – наша гордість, краса.
Під Крутами квіти, “Реквієм” спів…
Пам’ятай, Україно, патріотів синів!

 

Уч: Ще юнаки , ще майже діти ,
А навкруги і смерть , і кров.
На порох стерти , перебити !-
Іде на Київ Муравйов.
Учень: Полків його не зупинити ,
Та рано тішитесь кати :
Коли стають до зброї діти,
Народ цей – не перемогти.

Уч:  29 січня … Морозний, холодний, пам’ятний і величний, окроплений кров’ю і оспіваний народною вдячністю. Тут відбувся бій сотні Юнацької школи імені гетьмана Б. Хмельницького,сотні студентського куреня Січових стрільців та чоти гайдамаків. У цьому бою загинуло близько половини бійців.

Вч: Довгий час історія подій під Крутами залишалася поза увагою офіційної історіографії СРСР і обростала міфами і вигадками з обох боків.

 Що насправді відбувалося тоді? Яке значення мали ті події для нашої історії та сучасності? Про це ми сьогодні й поговоримо.

 Уч: Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам'ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені. На похороні у Києві біля Аскольдової могили голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав юнаків, які загинули в нерівній боротьбі, героями, а поет Павло Тичина присвятив героїчному вчинкові вірш «Пам'яті тридцяти».

Уч: На початку січня 1918р. конфлікт між соціальною і національною революціями РНК РСФРР і Центральною радою УНР, який до того, незважаючи на офіційно оголошений стан війни ,протікав мляво , виливався більше у спроби виходу з кризи дипломатичними засобами , врешті переріс у воєнну фазу. З Харкова і Катеринаслава у напрямку Києва рушили червоногвардійські загони. Саме на початку січня 1918р. на зборах студентів молодших курсів Київського уіверситету Св. Володимира і новозаснованого Українського народного університету , скликаних  за ініціативою студентів-галичан, було ухвалено приступити до створення студентського куреня Січових стрільців для участі в боротьбі проти радянських військ. Окрім студентів до складу куреня  було залучено учнів двох старших класів 2-ї Української ім. Кирило-Мефодіївського братства гімназії.

Уч: Сформована поспіхом перша сотня куреня -116 погано обмундированих, необстріляних і практично ненавчених юнаків, 27 січня направилася назустріч наступаючим червоним частинам, зайняла позиції  біля залізничної станції Крути поряд із двома сотнями юнаків Військової школи.

Уч: Військове становище УНР на той час стало катастрофічним. На Київ рухалися з фронтів частини революційних солдатів. Загальна кількість більшовицьких військ за різними оцінками коливалась від 6 до 10 тис. багнетів.

Уч: За таких обставин сотня студентського куреня і дві сотні юнкерів виявилися єдиним підрозділом, який 29 січня 1918 р. прийняв бій з авангардними частинами червоних загонів. Сили були явно нерівними. Не витримавши натиску і зазнавши втрат, студенти відійшли з позицій відкритого поля до станції і ешелоном відїхали у напрямку Києва.Організованому здійсненню останньої операції допомогло те, що юнаки завчасно розібрали залізничні колії і відірвалися від переслідувачів.

Уч: Герої Крут, котрі уціліли, потрапили в полон, були жорстоко замучені. Коли їх, побитих, змордованих вели на розстріл, учень 7 класу Сашко Пипський перед розстрілом перший почав співати «Ще не вмерла Україна» і всі інші студенти підтримали спів. І понеслась вільна пісня по степу луною… Та недовго. Бо пролунали постріли, й обірвалися нескорені юнацькі голоси. Після розстрілу місцевим жителям деякий час забороняли ховати тіла померлих.

Вч: Схилімо свої голови перед світлою пам’яттю тих молодих лицарів, які далекого січневого ранку заступили собою шлях ворогам на Київ во ім’я воскреслої сьогодні України.        РЕКВІЄМ МОЦАРТА

Уч: Страшно вмерти, але ще страшніше загинути марно. Минугь роки, десятки рокій, століття — пам’ять про юнаків-героїв не згине вовік. Вона світитиме не тільки українцям, усім, обраним Богом людям, які покладають своє життя во ім’я брата свого.

E:\2013 - 5 клас\ІІ сем год сп\бій під крутами\kruty8.jpgВч: 2006 року Меморіал пам'яті героїв Крут на залізничній станції Крути нарешті відкрили за участю Президента Віктора Ющенка. Автор меморіалу, Анатолій Гайдамака, представив пам'ятник як насипаний пагорб заввишки 7 метрів, на якому встановлено 10-метрову червону колону. Червона колона мала нагадувати про подібні колони Київського Університету, звідки були більшість студентів під Крутами. Біля підніжжя пагорба побудована капличка, а поруч із пам'ятником викопане озеро у формі хреста.

 

 

 

 

Вч: Десятиріччями історія бою або замовчувалася, або обростала міфами і вигадками, як у закордонній, так і у вітчизняній історіографії. З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам'ятну гривню.

E:\2013 - 5 клас\ІІ сем год сп\бій під крутами\монета.jpgE:\2013 - 5 клас\ІІ сем год сп\бій під крутами\Kruty_Commemorative_coin.jpg

 

 

 

 

 

Уч: Подвиг українських юнаків під Крутами, що своєю кров’ю окропили святу землю в боротьбі за волю України, навічно залишиться в історії як символ національної честі...

 Уч: Вони - студенти, курсанти, школярі - виявилися у своєму патріотизмові вище за класові інтереси і, коли постала потреба, без вагань віддали молоде життя в ім'я волі свого народу.

Уч: В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім невеличка. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це - символ нескореного духу нашої нації.

Уч: Крути стали початком нової доби в історії України. Без Крут навіть Акт 22 січня був би лише документом. Бойовий наказ наша мо­лодь виконала, пам'ять про героїв Крут оповита ореолом слави, стала взірцем та прикладом для наслідування для майбутніх поколінь.

Уч: Під Крутами  там молоде юнацтво, 

На боротьбу криваву з ворогами стало,

За України славу, честь, багатство

Життя юнацьке там поклало.

Уч: Клянемось вам, ровесники-герої,

На вашу кров, на вільнославні Крути.

Нам чину вашого і жертви пресвятої

Ніде, ніяк, ніколи не забути.

Вч: Пам’ятай про Крути, про те, що і тепер Україна перед небезпекою, і може бути знову поглинутою ненаситним  окупантом. І тепер Тебе чекають випробування , які Ти мусиш витримати , щоб захистити Батьківщину від будь-якої агресії. Гартуйсь і готуй себе до праведної боротьби за волю і майбутнє Твого Народу, пам’ятаючи наших Героїв.
СЛАВА УКРАЇНІ ! ГЕРОЯМ СЛАВА !

«Любіть Україну, як вірні сини,

Віддати життя їй готові,

Як юні сини, що життя віддали

Під Крутами всі, як герої».

1

 

docx
Додано
20 січня 2020
Переглядів
753
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку