Культура мовлення. Спільне та відмінне в українській і російській мовах

Про матеріал
Культура мовлення. Презентація сприяє вихованню любові до рідної мови, повазі до інших мов; потребі пізнавати нове.Розвиває комунікативні вміння, допомагає висловлювати думки, враховуючи вимоги, висунуті до мовлення; навчить бачити помилки, виправляти їх; розвивати вміння зіставляти, порівнювати, робити висновки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: РМ. Культура мовлення. Спільне та відмінне в українській і російській мовах

Номер слайду 2

Мета:(формувати компетентності): предметні : повторити та узагальнити знання, отримані на уроках української та російської мов; ключові:розвивати комунікативні вміння, висловлювати думки, враховуючи вимоги,висунуті до мовлення; навчити бачити помилки, виправляти їх; розвивати вміння зіставляти, порівнювати, робити висновки; загальнокультурні: виховувати любов до рідної мови, повагу до інших мов; потребу пізнавати нове, культуру мовлення.

Номер слайду 3

Люби свій край, моя дитино,Тут з-під верби джерельце б’є…А рідна мова й Україна-Це найдорожче, що в нас є!

Номер слайду 4

Тетяна Петрівна та Ірина Василівна, вибачте, можна зробити об’яву?ОБ’ЯВАОдинадцятого квітня в нашій школі відбудеться конкурс «Самий кращий читець». Бажаючі прийняти участь у цьому міроприємстві повинні на протязі неділі написати заявку на участь у конкурсі. Спішіть! Любий учень може стати самим кращим !

Номер слайду 5

Орфоепічні норми української літературної мови. Літературний наголос. План 1. Скільки значень має термін «орфоепія»? 2. Які чинники впливають на порушення літературної вимови? 3. Як називається наука про наголос?

Номер слайду 6

«Німий» диктант

Номер слайду 7

«Німий» диктант (перевірка)сантим. Етр-сант. Иметр Олень-ол. Еньверб. А-в. Ербакропив. А- кроп. Иваодин. Адцять-од. Иннадцатьчотирн. Адцять- чет. Ырнадцатьк. Олесо-колес. Одочк. А- д. Очкапр. Иятель-при. Ятель

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«СКРИНЬКА»1. Розбалувана дитина.2. Капризна дитина.3. Дєтцка площадка.4. Давай працювати.5. Мені повезло: не викликали до дошки.6. Ці помилки зустрічаються часто.7. Нашій вчительці подарували самі кращі квіти.

Номер слайду 10

«СКРИНЬКА» (перевірка)1. Розбещена дитина.2. Вередлива дитина.3. Дитячий майданчик.4. Попрацюймо.5. Мені пощастило: мене не викликали до дошки.6. Ці помилки трапляються часто.7. Нашій вчительці подарували найкращі квіти.

Номер слайду 11

Лінгвістичний волейбол. Наталю, привітайся, будь ласка, зі мною.… запропонуй спіймати м’яч своїй однокласниці… зроби комплімент дівчині…побажай вчителеві удачі…запроси однокласника у гості…запитай у вчителя, яка його улюблена книга …поцікався у однокласниці, як вона провела вихідні дні…запропонуй допомогу товаришеві…запитай про здоров’я у класного керівника

Номер слайду 12

ЗВАТЕЛЬНЫЙ ПАДЕЖ

Номер слайду 13

Міжмовні омоніми- це такі слова, які співпадають за звучанням у різних мовах, але мають різне лексичне значення.

Номер слайду 14

1. Суржик- це суміш зерна пшениці й жита, жита й ячменю, ячменю й вівса і т. ін.. 2. Перен. Елементи двох або кількох мов, об’єднані штучно, без додержання норм літературної мови, нечиста мова.

Номер слайду 15

Лети, наша мово прекрасна, над світом,У казці, у пісні, у прозі й віршах!З любов’ю і щирим весняним привітом Лишайся у добрих і щирих серцях!

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мороз Аліна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 квітня 2023
Переглядів
221
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку