Культура України Литовської доби друга половина XIV-XV століття

Про матеріал
Розробка уроку узагальнення по темі :« Культура України Литовської доби друга половина XIV-XV століття » з використанням зображень та карти відповідного періоду
Перегляд файлу

Урок узагальнення знань                                                            з теми « Культура України Литовської доби друга половина XIV-XV століття »

Очікувані результати:

 - учні зможуть розвинути хронологічну компетентність шляхом повторення основних дат даної теми;                                                                                                             - працювати з картою України, показувати межі губерній, їх центри, міста з видатними пам’ятками архітектури  цього періоду (просторова компетентність);                                                                                                                    - за допомогою додаткової інформації впізнавати історичні особистості, розширювати про них свої знання (інформаційна компетентність);   

- пояснювати процес розвитку культури України, аналізувати сприятливі та гальмівні чинники, що впливали на розвиток української культури цього періоду, робити самостійні висновки (логічна компетентність).

 

Обладнання: підручники, настінна карта України  (сучасної), роздатковий матеріал (картки з історичними прикладами;  картки з об’єктами художньої культури; портрети видатних діячів культури періоду).

 

Тип уроку: урок узагальнення та систематизації знань, умінь та навичок учнів.

 

Хід уроку:

 

І. Підготовчий період. Учні займають місця за 4 столами для роботи в групах.

А) повідомлення теми та мети уроку;

Б) розминка біля карти: показати на карті України межі українських удільних князівств, їх центри.

ІІ. Основний етап:

  1. Візуальна гра «Розпізнайте та розкажіть »:

Кожна група, яка отримує картку з двома об’єктами художньої культури, повинна впізнати твори мистецтва, розповісти про них та заповнити пропуски в тексті.

 

 

Картка №1

У Луцьку чоловік хотів відсудити собі замок Любарта | ВолиньPostПершою і водночас найпотужнішою мурованою фортецею на Волині був _________(або ж замок _______) у Луцьку. Розташований він на невисокому пагорбі між річками ____та Малим Глушцем на південно-східній околиці міста. Від міста замок відділяв глибокий рів з водою. Будівництво мурованого _______ розпочали на місці старого дерев’яного в XIV ст. за князювання _________ (1340-1383), а завершили за Свидригайла Ольгердовича.

Кам'янець-Подільська фортеця - історія, фото та цікаві фактиСеред оборонних споруд Поділля слави неприступної зажила __________________ фортеця. Комплекс її споруд на високому скелястому березі річки ______ формувався протягом століть. Турецький мандрівник Евлія Челебі, який подорожував Україною 1656 р., писав: «Рівної їй немає не тільки у володіннях польських, але, мабуть, і в чеських, і в Шведській країні, і в державі Голландській, і в горах Німецьких».

Хотинська фортеця / Локації / Локації в УкраїніКартка №2

Замок Паланок у Мукачеві: перлина Закарпаття - Tochka.netУ другій половині XV ст. істотно перебудували _______ фортецю. Упродовж ХІУ-ХУІ ст. вона правила за резиденцію молдовським господарям. У 1476 р. фортеця відбила напад турецьких військ султана Мехмеда II

З кінця XIV ст., від часів князювання на Закарпатті Федора Коріатовича, веде історію _______ замок. Федір Коріатович значно розбудував і укріпив твердиню, перетворивши на свою резиденцію. Тоді ж у скелястій горі вирубали 85-метровий колодязь. Протягом ХУ-ХУІ ст. замок побував у руках багатьох володарів, які його розбудовували й укріплювали.

Картка №3

Церква-фортеця, граф Каліостро та "скіфський скарб" | ЗбручНайвідоміша оборонна церква України, найдосконаліший приклад укріпленого храму - ______ церква в селі _______ на Поділлі (нинішня Хмельницька обл.). Вважають, що церкву спорудили 1476 р.: цю дату виявили на одному із дзвонів. Нижній поверх споруди використовували як церкву, верхній був пристосований для оборони.

Церква Святого Духа (Потелич), Потелич — фото, опис, адресаЦерква ______________ нині є найстарішою дерев’яною церквою в Україні, що збереглась у первозданному вигляді. Це унікальна пам’ятка архітектури та монументального мистецтва галицької школи. Церква була збудована 1502 р. гончарями (чи коштом гончарного цеху) села ________ на Львівщині на місці церкви Бориса і Гліба, яку спалили татари

Ікона Богородиці з пророками з церкви у Підгородцях | Освітній портал  "Академія"Картка №4

Упродовж XV - початку XVI ст. активно розвивався іконопис. Найкращим його зразком серед збережених вважають ікону _______ з  ________ церкви с. Підгородці. Це найдавніша українська ікона______ з _______. Вона є зразком перемишльської школи.

ікона успіння богородиці перемишльського маляра олексія горошковича: 2 тис.  зображень знайдено в Яндекс.Зображеннях

До перемишльської школи належить ікона ______ _______ - найперша в Україні, яку підписав автор, Олексій Горошкович.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. «Видатні діячі культури». Перед  учнями 2 портрети видатних діячів культури кінця 15- 16 ст. За описом, який зачитує вчитель, школярі повинні впізнати діяча і дати оцінку його діяльності.

Юрій Дрогобич. 1. Аскет від наукиЮрій Дрогобич (Котермак) – один з перших українських філософів, астрономів, астрологів, перший серед східних слов’ян доктор медицини і професор Болонського і Краківського університетів. Ректор Болонського університету. Перший українець, чию книгу надруковано в Європу, ймовірний вчитель Миколая Коперніка.

 

 

Октоїх | «Наша Парафія»Сборник - Часослов (русский перевод) читать онлайнШвайпольт Фіоль: отой – НАЙперший - Література. Сучасна українська  література. Всеохопний літературний порталНімець по походженню видав у Кракові три релігійні книжки – кирилицею. Вважається українським першодрукарем.

 

  1. Підсумкове обговорення з теми: «Умови розвитку української культури Литовської доби другої половини XIV-XV століття.

На дошці запис:

Українська культура Литовської доби другої половини XIV-XV століття.

Завдяки

(сприятливі умови)

  1. Поширення ідей гуманізму.
  2. Взаємопроникнення української, польської, єврейської, вірменської, німецької культур.
  3. Здобуття українцями освіти в західноєвропейських університетах – Празькому та Ягеллонському у Варшаві.
  4. Вплив Золотої Орди та сусідніх християнських народів

чи

Всупереч

(гальмівні причин)

  1. Відсутність власної держави.
  2. Розділеність українських земель.
  3. Поширення католицької віри.
  4. Татарські напади, які знищували українців та їх культурні пам’ятки.

Проаналізувати запис та обгрунтувати свою думку.

ІІ. Закріплення вивченого матеріалу:

а) Робота з картою України другої половини XIV-XV століття.

Позначити, де розташовані архітектурні пам’ятки України половини XIV-XV століття.

  1. Замок Любарта
  2. Кам’янець-Подільська фортеця.
  3. Хотинська фортеця
  4. Замок Паланок.
  5. Покровська церква в Сутківцях
  6. Церква Зішестя Святого Духа у селі Потелич.

Подумайте, на якій частині України збереглися ці пам’ятки? Чому Лівобережна Україна немає збережених пам’яток архітектури XIV-XV століть? Думку аргументуйте, використовуючи отримані знання з історії України.

Дайте відповіді на запитання

  1. Чим уславився Юрій Дрогобич?
  2. Що характерно для образотворчого мистецтва доби?
  3. Чому не втратило значення будівництво оборонних споруд?

ІІІ. Завершальний етап уроку:

а) підсумки;                                                                                                              б)  оцінювання діяльності учнів на уроці;                                                                      в)  домашнє завдання.

doc
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
30 грудня 2020
Переглядів
514
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку