Культурнр-мистецький проект "Незабутня Квітка України"

Про матеріал
Культурно-мистецький проект, присвячений 65-річчю з дня народження американської співачки українського походження Квітки Цісик.
Перегляд файлу

Тема: Незабутня Квітка України

(Культурно-мистецький проект, присвячений 65-річчю з дня народження американської співачки українського походження Квітки Цісик)

Мета:

  • ознайомити учнів з життям і творчістю визначної американської  співачки українського походження Квітки Цісик;
  • відкрити маловідомі сторінки історії української культури;
  • розвивати творчі здібності учнів;
  • вдосконалювати навички роботи з різними видами історичних джерел;
  • виховувати інтерес і повагу до культурної спадщини українського народу.

Хід заходу:

Вчитель: Насправді, людей, що знають творчість Квітки Цісик не так багато, як здається тим, хто живе з її музикою. Довгий час її пісні були заборонені в Україні; касети переписували потай, передавали з рук в руки.

4 квітня 2018 року Квітці Цісик виповнилося б  65 років. Пам’яті  незабутньої співачки присвячуємо наш проект.

 «Пам’яті Квітки Цісик» (автор – Людмила Васильєва) у виконанні учениці 10 класу.

Коли мені забракне віри,

І сум мій розум огорта,

Коли здається світ весь сірим,

Й буденність їсть душі свята,

Я умикаю спів чарівний

Тієї жінки, що була

Донькою нашої країни,

В якій на жаль і не жила…

В Америці переселенці

Із українського села

Уклали розум, душу й серце,

Щоб дати донці два крила.

Вони навчили мови, співу,

Й любові щирої, без меж

До чарівної батьківщини,

Що Україною ти звеш.

Зростала дівчина в любові,

Та свій розвинувши талан,

В ліричній музиці та слові

Перетинала океан…

Та линула у полонини,

В славетні гори та ліси.

Земля батьків, надії, мрії

Завмерла, той почувши спів.

Такої щирості у пісні,

Такої ніжності й жалю

Не чули ще гаї первісні

На заздрість навіть солов’ю.

Вершини голосу сягали

Глибин народної души!

Так! Квітка Цісик її звали,

Ім’я це в пам’яті лиши.

Співуча Квітка, янгол чистий,

Пішла з життя на чужині,

Тепер живе лише у пісні…

В святкові та буденні дні,

Завмерши слухаю, як квітне

Той голос – чудо із чудес,

Вона же дивиться привітно,

Нам посміхаючись з небес.

 

Ведуча 1. Жодна людина, якій поталанило почути цей голос, забути його не в змозі. Він залишається десь у потаємному куточку, дуже глибоко всередині. І чому на очі навертаються сльози кожного разу, як чуєш її спів? На перший погляд дитяче питання має настільки величну відповідь, що її не варто озвучувати, варто просто послухати.

Звучить пісня «Два кольори»

Ведуча 2. Хто вона, ця дивовижна жінка з легким та ніжним рідкісним голосом, яким зачаровувала вже з перших акордів. Про це запитували три десятиліття тому, цікавляться й тепер, вперше почувши українські пісні у виконанні Квітки Цісик – співачки, що, народившись і проживши все своє життя в Америці, співала українських пісень так, як цього досі не спромоглася зробити жодна українська співачка, що народилася й живе в Україні.

Ведуча 1. Її голос звучить плавно, без напруги і надмірності, але в ньому повно життєвої сили і крику душі. Якась космічна скорбота і туга, яка так властива українському народу, розлита у її піснях. Звідки ж у співачки, яка народилася в самому серці Америки стільки українського? Можливо, знайомство з її життям і творчістю допоможе відшукати відповідь на це питання.

Ведуча 3. Після Другої світової війни американський континент зустрів молоду українську сім’ю з маленькою донькою Марічкою, якій минув третій рік. Це були батьки майбутньої співачки Квітки Цісик, які разом з тисячами українців – переселенців, шукали нової батьківщини.

Ведуча 4. Мама співачки Іванна була львів’янкою і походила з родини Левів. Перед тим, як виїхати до Німеччини, молоде подружжя Цісиків до 1944 року жило у домі батьків Іванни.

Батько Володимир був родом з Коломийщини, що славилася своїми піснями та мистецьким ремеслом. Володимир Цісик закінчив Вищий музичний інститут у Львові і був концертним скрипалем, а потім викладав в Українському музичному інституті Америки.

Ведуча 1. Народилася майбутня співачка 4 квітня 1953 року у Нью-Йоркському районі Квінс. У родинному домі Цісиків завжди панувала музика і коли маленька Квіточка стала підростати, батько проводив час із донькою не за звичайними дитячими іграми, а віддавав дівчинці все, що сам знав про музику. Тому вже з чотирьох років Квітка потрапила в чарівний світ творчості, в якому вона перебувала до кінця свого життя.

Першою мовою для Квітки була українська, другою – стала музика.

Ведуча 2. Дівчина поєднала два таланти: як батько, віртуозно грала на скрипці й навіть навчалась в університеті за класом цього інструмента. Добре почувалась і за роялем. Та переважили чудові вокальні дані, що дістались від матері. Володіючи чарівним та рідкісним голосом – колоратурним сопрано, вона бачила себе оперною співачкою, тому стала стипендіаткою Нью-Йоркської музичної консерваторії, де під керівництвом талановитого професора музики Себастьяна Енгельберга - видатного майстра віденської опери - навчалася оперного співу.

Ведуча 3. Та прагматичне західне суспільство змусило її відмовитися від мрії стати оперною співачкою, хоч розпочала кар’єру в Гентській опері. Звідси і бере початок історія Кейсі. Під цим псевдонімом (від початкових літер свого імені та прізвища), Квітка Цісик стала відомою в тогочасному музичному житті Америки.

Після смерті батька потреба заробляти на життя звернула молоду співачку з оперного шляху у світ джинґлу (студійного вокалу). Дуже скоро її почали запрошувати до участі в записах своїх альбомів відомі джазові, поп- і рок-зірки, серед яких Квінсі Джонс – аранжувальник і продюсер Майкла Джексона

Ведуча 4. 70-ті роки для Кейсі – це був час злетів і блискучої кар’єри. Вона завоювала собі славу як солістка й бек-вокалістка, а також як виконавиця музичних ді-джинґлів для відомих компаній та стала високооплачуваною співачкою. Кейсі дарувала свій голос та створювала імідж багатьом корпораціям, а з початку 80-х протягом 18 років співала для Ford Motors. І кожен американець міг почути її неповторне виконання саундтреку « Ти світло мого життя» з однойменного фільму, що дістав « Оскара».

Ведуча 1. Попри постійну зайнятість, Кейсі знаходить час і повертається до призабутої вже пісні з України. Адже виявляється, що про українську пісню майже нічого не знають поза межами діаспори. І Квітка вирішує зробити музичну добірку, надавши рідним мелодіям нового звучання.

Щоб втілити свою мрію, вона закликає на допомогу всю родину і близьких: сестру Марію, яка ретельно відбирає репертуар і на високому рівні виконує партії роялю, маму, яка корегує трохи призабуту українську вимову, свого першого чоловіка Джека Кортнера, композитора і аранжувальника, завдяки якому пісні звучать неперевершено. Кейсі перевтілюється у Квітку і співає, співає щиро.

У 1980 році вийшов перший диск з українськими піснями «Kwitka» або «Пісні з України», який співачка присвятила своєму батькові Володимиру Цісику.

Ведуча 2. Стрімкий темп життя і обов’язок виконання укладених угод відсувають реалізацію запису альбому на 9 років. Крім того у житті Квітки стається багато змін. Вона розлучається з Джеком Кортнером і одружується з Едвардом Раковичем, відомим звукорежисером і власником студії  Clinton Recording Studio, на якій записувалися Мадонна, Френк Сінатра, Дайана Росс. У 1990 році у подружжя народився син – Едвард-Володимир.

У 1989 році мрія записати другий диск з піснями стає реальністю. Так з’являється легендарний альбом із символічною назвою «Два кольори».

Записи альбомів, як згодом зізнається її чоловік Едвард Ракович в одному з інтерв’ю, - це був проект любові, любові до України.

Її україномовні музичні альбоми світового рівня зібрали цілий вінок нагород, а 1990 року були номіновані на премію «Греммі».

Ведуча 4. У перерві між першим і другим альбомами у 1983 році Квітка разом з матір’ю приїжджає в Україну. Це був неафішований  і перший (як і останній) раз, коли співачка завітала до історичної Батьківщини. На той час її пісні були заборонені в Україні. Цей візит обмежився гостюванням у приватних помешканнях. Відтак і жодних концертів, жодних творчих зустрічей. Прикро, але в часи, коли Квітка була на батьківщині, її голосу через ізольованість української культури та через політичну цензуру ще майже ніхто не чув. Лише після виходу другого альбому «Два кольори» хтось привезе з Америки її пісні, і всі небайдужі довідаються про талант співачки. А трохи згодом почнуть запрошувати її в Україну з концертами, щоб надолужити пропущення.

Вчитель: Квітка мріяла що її пісні почують в Україні. В них все – ліричність та емоційність, глибина і проникливість, життєва мудрість, якась первісна гармонія і спокій. Творчість співачки не перестає дивувати і сьогодні. На згадку про чарівну Квітку України звучить ця пісня.

Діти виконують пісню  «Де ти тепер»

Ведуча 3. Співачка планувала відвідати Україну, зокрема Львів – місто, де мешкали батьки, а також родинне гніздо Цісиків – село Ліски на Коломийщині, бажала почути рідну мову на  історичній батьківщині своїх предків, подарувати українцям ряд концертів, записати альбом з колисковими для сина, якого теж вчила  української мови; але через хворобу її мрії залишилися нездійсненими.

Ведуча 1. Коли Квітці поставили страшний діагноз – рак молочної залози, то сказали, що вона проживе всього кілька місяців, але ті кілька місяців тривали 7 років. За деякий час до смерті її чоловік Ед Ракович розіслав повідомлення близьким та знайомим Квітки з проханням, щоб вони писали до неї і підтримували її у важкий для неї час. Це прохання оприлюднила також українська радіопрограма у Вінніпегу, і багато слухачів надсилали свої листи чи листівки безпосередньо Квітці або на адресу радіопередачі, звідки їх згодом передавали співачці.

29 березня, за 4 дні до її 45 річчя, в радіоефірі повідомили про смерть співачки. Фатально, але Квітка померла від тої самої хвороби, що забрала її маму чотири роки перед тим; а ще через 5 років від цієї хвороби помре сестра Марія.

Ведуча 2. Коли стало відомо про смерть Квітки Цісик, пані Богдана Бащук, ведуча української радіопрограми у Вінніпегу, присвятила їй цілу передачу. Можливо, за іронією долі, для співачки ефірі лунала сумна пісня «Журавлі», яку вона записала дев’ятьма роками раніше. Відтоді цю музичну композицію виконують завжди, коли вшановують пам’ять Квітки. Пісня стала символом не лише українських емігрантів, але й скорботи за відомою співачкою.

Звучить пісня «Журавлі».

 

Ведуча 3. За останні роки в Україні відбулася ціла низка заходів, присвячених пам’яті цієї дивовижної жінки. У жовтні 2008 року в Українському домі пройшов творчий вечір «Незабутня Квітка». Цей захід – перший в Україні та досі єдиний українсько-американський проект, присвячений Квітці Цісик. У 2009 році Міністерство культури і туризму України провело підготовку до Міжнародного мистецького фестивалю-конкурсу української пісні пам’яті Квітки Цісик «Квітка».

4 квітня 2009 року у день народження співачки, у Львові відбувся вечір пам’яті Квітки Цісик. 22 січня 2010 року у День Соборності України, у Львові відбулось урочисте відкриття меморіальної дошки, присвяченої Квітці Цісик. 7 травня 2010 року міська рада Львова ухвалила рішення назвати одну з вулиць міста ім’ям цієї відомої співачки.

1-3 квітня 2011 року у Львові відбувся конкурс українського романсу імені Квітки Цісик, під час якого оголошено про присвоєння імені Квітки зірці в сузір’ї Овна. Організатори проекту у Львові не лише шукали таланти, а і виконували благодійну місію, збираючи кошти на діагностику і лікування раку молочної залози.

Ведуча 4. Квітка так мріяла, щоб її пісні звучали в Україні, тому найкращим вшануванням її пам’яті стане пісня. (Виконується пісня учнями).

Унікальний тембр співачки, її напрочуд елегантна манера виконання, бездоганна мова заполонили серця мільйонів українців.

Слухаєш Квітку, і здається, що вічна розірваність на два береги, розшарпаність душі, витканої двома контрастами – чорним і червоним, лунає з її пісні. Як влучно написала про співачку, квітці якої не судилося розквітнути на батьківщині, поетичні рядки емігрантка з Бельгії Тоня Білоус:

Вірш «Я – квітка степова»

Я – квітка степова,

Я – всих і нічия...

Одне лиш прошу, пам’ятай:

Не рви мене і не ламай.

Землі, життя – оквіта я.

Я – всих, твоя і нічия.

 

Вчитель: Душа митця живе в його творіннях. У кожну проспівану ноту Квітка Цісик вкладала часточку своєї душі. І сьогодні ми вшановуємо пам’ять незабутньої співачки піснею.

Діти разом виконують пісню «Черемшина».

 

docx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
345
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку