Курсова робота"Нетрадиційні підходи до організації ранкової гімнастики з дітьми старшого дошкільного віку "

Про матеріал
Курсова робота містить у собі декілька розділів, які присвячені заняттям з фізичної культури для дітей дошкільного віку.
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки   України                                                                                                  Дніпропетровський педагогічний коледж

                                                                                                                         

Циклова комісія дошкільної педагогіки та  психології

 

 

 

 

Курсова робота

з  дисципліни  спеціалізації

на тему:    Нетрадиційні  підходи  до  організації ранкової гімнастики з дітьми старшого дошкільного віку

 

 

                                                          Студентки   3   курсу,  ДО – 152 / з  групи

                                                         Напрямку  підготовки  молодший спеціаліст

                                                   Спеціальність № 5.01010101 Дошкільна освіта

                                                  Чубукіної Анни Олегівни

 

 Керівник:    викладач    дисципліни   спеціалізації

                                                  та методики фізичного виховання Шадінова А.Г.

                 

                                                              Національна шкала.. …………………….

Кількість балів………  Оцінка    ЕСТS…..

………………..  (…………)

Члени комісії:……..…………  (…………….)   

………………….….(……………)

 

 

 

 

 

 

 

 

Дніпро  -  2018 

ЗМІСТ

ВСТУП                                                                                                                       3

РОЗДІЛ  І. ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНІ  ОСНОВИ  ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ  ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

1.1  Загальна характеристика   фізичного виховання дітей  старшого дошкільного віку                                                                                                       7

1.2  Обґрунтування використання нетрадиційних методик ранкової гімнастики для дітей старшого дошкільного віку                                                               11              1.3   Методика впровадження нетрадиційних форм роботи в систему фізичного виховання дітей дошкільного віку                                                                         13

Висновки до 1 розділу                                                                                             18

 

РОЗДІЛ ІІ. НЕТРАДИЦІЙНІ ПІДХОДИ  ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РАНКОВОЇ ГІМНАСТИКИ З ДІТЬМИ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

2.1       Вплив   фізкультурно – оздоровчої   роботи  на  фізичний  розвиток та стан  здоровя   дітей  дошкільного віку                                                              

2.2     Нетрадиційні  підходи  до організації  ранкової  гімнастики з  дітьми дошкільного віку                                                                                                    

2.3      Дотримання  вимог техніки безпеки  в  процесі  організації  нетрадиційної ранкової гімнастики                                                                     

Висновки до 2 розділу                                                                                           

 

РОЗДІЛ  ІІІ.      ВИКОРИСТАННЯ ОЗДОРОВЧОЇ АЕРОБІКИ  НА РАНКОВІЙ ГІМНАСТИЦІ З ДІТЬМИ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ 

3.1  Вплив  ранкової гімнастики з елементами оздоровчої  аеробіки на фізичний  розвиток дітей старшого дошкільного віку                                     

3.2     Апробація  комплексів  ранкової  гімнастики  з  елементами нетрадиційної гімнастики                                                                                                                  37                                                                                         

 3.3   Результативність   нетрадиційних підходів до організації  ранкової  гімнастики з дітьми старшого дошкільного віку                                                 

Висновки до 3 розділу                                                                                             

 

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ                                                                                           

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ                                                               

ДОДАТКИ                                                                                                               

  

 

 

ВСТУП

               Проблема збереження і зміцнення здоров`я дітей є пріоритетним напрямком у дослідженнях науковців всього світу. Результати вітчизняних наукових досліджень останніх десятиріч свідчать про значне зростання рівня захворюваності дитячого населення країни, погіршення показників соматичного та психічного здоров`я дітей. Зокрема, відзначається суттєве зростання складних системних захворювань, хронізація захворювань, збільшення кількості дітей з вродженими аномаліями та нервово-психічними розладами (Сердюк А.М., Тимченко О.І., 2003; Антипкін Ю.Г., Неділько В.П, Квашніна Л.В., 2007; Бердник О.В., 2005; Андрєєва Л.Г., 2006). Для своєчасного визначення доклінічних порушень у стані здоров`я дітей на популяційному рівні необхідно використовувати такі основні критерії здоров`я, як рівень фізичного і психічного розвитку.

     Рівень психофізичного розвитку дітей залежить від дії багатьох факторів: біологічних, екологічних, географічних, але особливе значення мають соціально-економічні та гігієнічні фактори, які надають показникам фізичного розвитку стан індикатора соціального благополуччя суспільства.

     Особливостями дошкільного віку є інтенсивне зростання і розвиток організму дітей, морфологічне і функціональне удосконалення його органів і систем, формування особистості дитини та висока чутливість до впливу негативних факторів навколишнього середовища (Сердюк А.М. та ін., 2005; Полька Н.С., 2005, 2007; Лук`янова О.М., 2005; Берзінь В.І., 2005; Бердник О.В., 2006). Ступінь функціональної зрілості організму дітей дошкільного віку обумовлює їх подальший розвиток, стан здоров`я та успішність навчання у школі.

        Реформування освіти, що проводиться в країні з початку нового століття, викликає підвищення вимог до рівня психічного і фізичного розвитку дітей дошкільного віку. Це пов`язано із ускладненням змісту освітянських програм для дитячих дошкільних закладів, зростанням кількості занять на день, поширенням цифрових та комп`ютерних технологій у побуті та в процесі навчання дітей дошкільного віку. Реформування освіти передбачає і більш ранній початок систематичного навчання дітей з 6-річного віку, однак питання визначення функціональної зрілості організму окремої дитини цього віку та її готовність до початку навчання у школі є проблемним для лікарів та педагогів (Єременко Г.М., Полька Н.С., Сисоєнко Н.В., Гозак С.В., 2005, 2006; Степанова М.І., 2006; Антипкін Ю.Г., Квашніна Л.В., 2007).

     Відповідно до Закону України «Про дошкільну освіту» одним із пріоритетних напрямків освітнього процесу у дошкільному закладі залишається фізичне виховання дітей. Воно спрямоване на охорону та зміцнення здоров’я, підвищення захисних сил дитячого організму, поліпшення його працездатності; на своєчасне формування у дошкільників важливих рухових умінь і навичок, розвиток фізичних якостей та забезпечення належного рівня фізичної підготовленості до рухової активності, потреби у ній, вироблення звички здорового способу життя.

     Завдання та зміст фізичного виховання у дошкільних навчальних закладах визначається  вимогами Базового компонента дошкільної освіти в Україні та чинними програмами розвитку, навчання та виховання дітей дошкільного віку, основною серед яких на сьогоднішній день є   програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі», «Впевнений  старт»,  «Українське  дошкілля» та ін.  

     В умовах реформування галузі освіти дошкільна освіта має забезпечити системний розвиток дитини, який включає, в першу чергу, формування фізичних базових якостей та компетентності. Пробемні питання гуманізації освітнього процесу у дошкільних закладах, зміни автортарного підходу на особистісно – зорієнтований, переходу від однобічного процесу виховання до цілісного системного підходу до розвитку особистості, збереження основних принципів дошкільної освіти досить успішно вирішуються за умови застосування різноманітних форм і методів роботи.

 Актуальність. Ефективність педагогічного процесу в дитячому садку, спрямована на зміцнення здоров'я, всебічний фізичний розвиток та оптимальну рухову підготовленість дітей дошкільного віку, залежить від урахування біологічних закономірностей їх організму, пов'язаних із значною потребою дитини у різноманітних рухах.

         Наукові дослідження (Е.М. Вавілова, Е.С. Вільчковський, Т.І. Осокіна, Н.Ф. Денисенко, В.А. Шишкіна та ін) довели, що рухова активність дітей обумовлена численними соціальними, біологічними та природними факторами (режимом, станом здоров'я дитини, руховою підготовленістю, кліматичними умовами та ін).

        Активна рухова діяльність для підростаючого організму має особливе значення як фактор, який сприяє розвитку та вихованню особистості дитини в цілому. На думку академіка К.М. Бикова: "Без м'язових рухів неможливо ні пізнання природи, ні, тим більш, переобладнання її в процесі праці, ні удосконалення самої людини в процесі виховання ".                                       Мета дослідження – пошук ефективних нетрадиційних методик  проведення ранкової   гімнастики  для забезпечення фізичного розвитку дітей старшого віку. Розробка та апробація особистої нетрадиційної системи фізкультурно – оздоровчої  роботи .

 Об'єкт дослідження: ранкова гімнастика.

 Предмет дослідження: використання оздоровчої аеробіки з дітьми старшого дошкільного віку   під  час  ранкової  гімнастики .

Для досягнення поставленої мети нами було окреслено наступні завдання:

  • Здійснити аналіз психологічної, науково – педагогічної, методичної, періодичної літератури з досліджуваного питання.
  • Обґрунтувати необхідність підвищення ефективності фізкультурно-оздоровчої роботи  у дошкільному закладі.
  • Охарактеризувати вплив нетрадиційних видів  ранкової  гімнастики    на   поліпшення  фізичного розвитку та здоровя дітей  старшого дошкільного віку ;
  •  Розкрити особливості використання оздоровчої аеробіки з дітьми старшого дошкільного віку на ранковій гімнастиці.
  • Розробити методику впровадження нетрадиційних  форм проведення  ранкової гімнастики в  експериментальній групі та апробувати її на практиці.

        Визначити ефективність проведеної роботи шляхом порівняльного аналізу даних констатувального та контрольного етапів експерименту.                 

    Гіпотеза – використання нетрадиційних методик проведення  ранкової гімнастики    позитивно впливає на загальний фізичний розвиток та стан здоровя дітей дошкільного віку.

     Методологічна основа: психологічні, педагогічні, методичні положення про фізичне виховання дітей дошкільного віку; педагогічні та психологічні концепції загального розвитку особистості, теоретичні положення методики фізичного виховання дошкільників.

Етапи дослідження. Експеримент та дослідницька робота будуть здійснюватись у три етапи:

І етап - констатувальний, під час якого ми перевіримо рівень сформованості фізичних якостей дітей , які вони мають на початок проведення експерименту.   II етап - формувальний, під час якого ми здійснимо апробацію підібраних  комплексів  аеробіки  з  дітьми  старшого   дошкільного віку  .

III етап - контрольний, під час якого ми здійснимо моніторинг проведеної роботи, визначення рівня   фізичного розвитку  дітей старшого  дошкільного віку після проведення серії  нетрадиційних комплексів ранкової гімнастики .

     Практичне значення  дослідження полягає у визначенні  ефективних нетрадиційних методик  проведення  ранкової гімнастики  ; у розробці  та апробації нетрадиційних комплексів  ранкової гімнастики , які може бути використані з метою підвищення рівня фізичного розвитку та оздоровлення дітей  старшого дошкільного віку.

 РОЗДІЛ 1. ПИХОЛОГО – ПЕДАГОГІЧНІ  АСПЕКТИ   ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ 

  1.          Загальна характеристики фізичного виховання дітей   дошкільного віку

В законодавчих  документах  України: в Законі  “Про  освіту”.  “Про дошкільну освіту”, “Концепції  дошкільного виховання”  визначається, що  дошкільні  заклади  та школи у взаємодії  з  сім’єю  мають забезпечити права дитини на щасливе дитинство, забезпечити її фізичне і психічне здоров’я, всебічний  розвиток особистості [24]. 

Фізичне виховання – педагогічно організований процес передачі від покоління до покоління способів і знань, необхідних для фізичного удосконалювання. Ціль фізичного виховання – різнобічний розвиток особистості людини, його фізичних якостей і здібностей, формування рухових навичок і умінь, зміцнення їхнього здоров'я. Основні засоби фізичного виховання – фізичні вправи, використання природних сил природи (сонячна енергія, повітряне і водне середовище), дотримання правил гігієни (особистої, трудовий, побутовий і т.п.). У Росії наукові основи фізичного виховання були розроблені в останній чверті ХIX століття. (Н. И. Пирогов, И. М. Сєченов і ін.). Популяризації ідей фізичного виховання в родині і школі сприяли роботи лікарів Е. М. Дементьєва й Е. А. Покровського. Особливо важливу роль у розвитку вітчизняного фізичного виховання зіграв П. Ф. Лесгафт, що ввів поняття "фізичне утворення". У своїх працях "Сімейне виховання" (1884), "Посібник з фізичного творення дітей шкільного віку" (1888-1901) і інших Лесгафт затверджував, що головна ціль виховання – гармонійний розвиток дитини, під яким розумів правильне сполучення розумових і фізичних сил, їх нерозривний зв'язок і активне включення в діяльність людини при ведучій ролі свідомості людини. Основні задачі фізичного виховання дітей дошкільного віку: турбота про здоров'я, загартовування; сприяння правильному і своєчасному розвиткові кісткової системи, зміцненню і пропорційному розвитку всіх груп м'язів; функціональне удосконалювання серцево-судинних, дихальних, нервових систем; поліпшення обмінних процесів. У цьому віці формуються життєво важливі рухові навички (ходьба, біг і т.п.), уміння погоджувати рухи, зберігати правильну поставу; розвиваються якості, що забезпечують раціональне виконання рухів, ритмічність, орієнтування в просторі, здатність розраховувати зусилля. З дітьми до 1 року вже необхідно займатися фізичними вправами, проводити масаж. У дитячому садку на заняттях по фізичному вихованню організуються різні нескладні ігри, фізкультхвилинки.

        Дошкільний  період  життя  дитини є найбільш  відповідальним  етапом

розвитку  організму й  одним з найважливіших  у становленні  особистості людини.   Протягом  дошкільного  віку у дитини  не лише  інтенсивно  зростають усі  внутрішні  органи, а й удосконалюються  їхні функції. Зміцнюється  опорно-руховий  апарат, збільшується  довжина  та  маса тіла,  розвиваються  функції різних  аналізаторів, мова  та  інші  психічні  процеси /пам’ять, мислення, уява  сприймання

       У вітчизняній психолого – педагогічній медичній літературі поняття фізичної підготовленості дітей, фізіологічних особливостей дітей шести років розглядається з різних позицій. Так  Е.С.Вільчковський  вважав, щоб  забезпечити  нормальний  фізичний  розвиток  дітей  необхідно  враховувати  анатомічні  особливості  і  функціональні  можливості  організму  дитини [ 8,9].             Кісткова  система  дошкільника характеризується  незавершеністю  процесу  кісткоутворення  та  зберігає   ще в певних  місцях  хрящову  будову (кисті  рук  та берцові  кістки  тощо.).  Скороченням  різних  груп м’язів, як відомо,  обумовлені  наші  рухи.  У дошкільників  м’язова  система  розвинена  недосконало.  Перш  за  все  у  них  розвиваються  і  починають  функціонувати  великі  м’язові  групи.  До  шести  років  значно  збільшується  м’язова  маса,  особливо  нижніх  кінцівок,  збільшується  сила  та  працездатність  м’язів.   Однак  для  дітей  не  рекомендуються  значні  м’язові  навантаження. 

      На  сьомому  році  життя  в цілому  завершується  тканин  легенів  та  дихальних  шляхів.  Однак  розвиток  органів  дихання  в  цьому  віці  ще не  завершується, що  утруднює  доступ  повітря  в  легені, грудна  клітина  та  ребра  не  можуть  опускатися  на  вдиху  так  низько  як  у  дорослого.

      Тому  діти  не  можуть  дихати  повільніше  і  глибше  ніж  дорослі,  так  частота дихання  дітей  шести  років – 25-20,  семи  років – 20-18  разів  на хвилину.  Серцево-судинна  система  дошкільника  адаптована до швидкого  росту  організму.  Серце  має  велику життєздатність  і  краще  функціонує  завдяки  широкому  просвіту  судин.  У дошкільнят  частота  серцевих  скорочень  коливається від 88 до 106 ударів за хвилину. Пульс змінюється  в  залежності  від  фізіологічного  стану  організму:  під  час  сну уповільнюється,  а  під  час  діяльності  прискорюється.  Навантаження  вважається оптимальним  якщо частота пульсу не перевершує у дітей  6 –7 років  140 – 165 ударів  за  хвилину.

       Артеріальний  тиск  у  дітей  до  семи  років  майже  не  змінюється : в 3-4 роки  він складає  85/50мм рт.ст.;  в 5-6 років  -  90/56 мм рт.ст [ 2,19, 23].

        До  кінця  дошкільного  віку  майже  завершується  основна диференціація  нервових клітин. В процесі взаємодії  з  зовнішнім  середовищем у дітей  формуються  вміння  та  навички,  нові  більш  складні  умовні  рефлекси  утворюються  на  основі  вже  набутих.

        Збудливість,  реактивність,  висока  пластичність  нервової  системи  у  дітей  сприяє  кращому, а  інколи  і більш  швидкому,  ніж у дорослих,  засвоєнню складних  рухових  навичок:  ходьби  на лижах,  фігурного  катання  на  ковзанах, плавання  тощо.

Аналогічних думок дотримуються в своїх працях вчені: Е.А. Аркін, Ш.А. Амонашвілі , розглядаючи фізичну готовність дітей до навчання в школі характеризують статеві відмінності у фізіологічному розвитку  дошкільнят [1].                 Дошкільні та медичні працівники здійснюють систематичний лікарсько-педагогічний контроль за результативністю фізичного виховання  дітей. Інформація  про  фізичний стан, яку одержують після діагностичних тестів,

не  враховує   багатьох  факторів, що  впливають на організм дитини.  Тому не обхідно  не лише брати до уваги  характер і зміст  педагогічних впливів /засоби,  форми і методи фізичного  виховання/, а й  зважати  на суттєвий  вплив інших  факторів /побутові  умови,  харчування, оточуюче  середовище та ін./.      

        Дослідники фізичної готовності дітей до навчання в школі:  Е.С.Вільчковсь кий,   Г.А. Лєскова, Н.Л. Ноткіна,  Т.І. Осокіна, Т.І. Дмитренко визначають:

а) вплив спадковості на фізичний розвиток;

б) соціальний стан сім’ї;

в) необхідність різних підходів до дівчат та хлопців в організації фізичного виховання  [8,12,31].

       Аналіз  літературних  джерел з даної проблеми  і  вивчення  практики  дозволяє  зробити  висновок  про те, що до цього часу немає чітких рекомендацій з комплексної  оцінки  ознак  соматичного і  рухового   розвитку  дитини, не  достатньо обґрунтовані шляхи подальшого підвищення  рівня  фізичного  виховання  дошкільників.

          Вільчковським  Е.С.  розроблені  на  основі  масових  обстежень  дітей різних областей  України  стандарти  фізичного  розвитку  та  рухової  підготовленості  дошкільників  різних  вікових  груп.

           У загальній  системі  вивчення  стану  здоров’я, обстеження  фізичного  розвитку  дітей  посідає  значне  місце  і  здійснюється  систематично  через  певні  відрізки  часу.  Основними  методами  масового  дослідження  фізичного  розвитку  дітей є  зовнішній  огляд  /соматоскопія/  та  антропометрія.  ЇЇ проводить лікар та медична сестра у вересні місяці. Під час огляду  визначається медична група здоров’я дітей. В першу групу (основну) зараховуються діти без відхилень або з незначними відхиленнями у стані здоров’я  /порушенням денного сну, з поганим апетитом, невеличким відхиленням у зрості тощо/.   У другу групу  (підготовчу)  відносяться діти, які  часто хворіють /3-4 та більше рази на рік/, косоокість, аденоїди тощо, діти які не відвідували  дитячий садок (1-3 місяці)  за обставин не пов’язаним з хворобою.

           В третю групу (спеціальну)  відносяться діти з значними відхиленнями у стані здоров’я – які хворіють на ревматизм, серцево-судинні захворювання, хронічний нефрит, ендокринні захворювання, туберкульоз, астма, епілепсія, сколіоз тощо. 

           Два рази на рік: у вересні та травні-червні вихователем та методистом  проводиться обстеження фізичної підготовленості дітей. Результати педагогічного тестування  фіксуються  у зошиті, а в кінці року складається  характеристика на дітей, які ідуть до  школи. Вони допомагають учителеві в школі правильно спланувати роботу з дітьми, враховуючи стан здоров’я,  та фізичний розвиток дітей [6].

Запорукою вирішення проблеми здорової освіти дітей – є опорою не лише на теоретично вивірену методологію, на досвід гуманістично орієнтованих педагогів Р.Штайнера, І.В.Гете, П.А.Форенського, але й на ті методики, що реалізуються практично.

Таким чином, рухові уміння та навички формуються через усвідомлення дітьми техніки виконання рухів. Воно в свою чергу тісно пов’язане з їхньою емоційно-чуттєвою сферою та вольовими зусиллями. Тобто на тлі позитивних емоцій, отриманих у процесі фізичного виховання під керівництвом дорослого, а також власних знахідок і досягнень дитина фізично зростає. Ефективність цього зростання забезпечує цілісний розвиток дитячого організму, в основі якого лежить безперервний взаємозв’язок діяльності всіх органів і систем.

1.2   Обґрунтування використання нетрадиційних методик фізичного виховання дітей дошкільного віку

        Фізичне здоров’я, повноцінний фізичний розвиток – головна  умова морального та духовного здоров’я дитини. Однак організація роботи з фізичного виховання в дошкільних навчальних закладах потребує вдосконалення. Про це свідчить наявність значної кількості дітей з дисгармонійним фізичним розвитком, а також з недостатнім розвитком основних рухів та фізичних якостей. Наявний досить високий відсоток дітей, які часто хворіють на респіраторні інфекції та мають хронічні недуги.

Недостатній фізичний розвиток і низька фізична підготовленість дошкільнят пояснюється зниженням їхньої рухової активності. Потреба дітей у рухах задовольняються лише на 30-50%. Гіподинамію спричинюють часті респіраторні захворювання, нераціональна побудова рухового режиму й загального режиму дня, недостатнє перебування дітей на свіжому повітрі тощо. Зокрема, на руховому режимі дошкільних навчальних закладів негативно позначаються неправомірне скорочення кількості фізкультурних заходів, відсутність системності у проведенні прогулянок-походів за межі дитячого садка, фізкультурних пауз і хвилинок у процесі навчальної діяльності, розваг, свят, тощо.

 На жаль, сучасні дані  медичних  обстежень  вражають:  все  більше  дітей  вже  в дошкільному  віці  втрачають здоров’я.  За  даними В.Багачука , у 94 %  дошкільників  виявлено  дисгармонію фізичного  розвитку. [ 17]. Це  свідчить  про необхідність  правильного  фізичного  виховання, яке  має відповідати  особливостям фізичного  розвитку дитини і  сприяти її  оздоровленню.            

Даоський мудрець казав: "Непідготовлене тіло не може стати середовищем зародження вищої мудрості і духовної досконалості".

Наприкінці ХХ  та початку ХХІ століття у сфері освіти визначились дві тенденції, що наростають і посилюються. Перше - це стрімке зростання кількості дітей, які з раннього віку охоплені обов’язковою освітою на фоні збільшення різних типів освітніх закладів, інноваційних технологій і методик. Друга – збільшення кількості соматичних і психологічних захворювань у дітей, поширення проблем морального порядку. Взаємо зв’язок між цими двома тенденціями очевидний навіть без спеціальної математично-статистичної обробки. Між тим, тези про пріоритетність засобів, пов'язаних з охороною здоров'я дітей та підлітків, підвищення функціональних можливостей їхнього організму, рівня рухової підготовленості є основними в усіх програмах навчання і виховання. Але, на жаль, дуже часто вони залишаються просто теорією.

Впродовж останніх років вітчизняні педагоги-новатори та науковці інтенсивно шукають шляхи підвищення ефективності фізкультурно-оздоровчої роботи. Пошук зорієнтований на заохочення дитини до активної рухової  діяльності – як педагогічно керованої та і самостійної. Є цікаві авторські знахідки щодо активного впровадження в систему фізичного виховання дітей ігрового методу навчання рухових дій, куди входять: рухливі ігри та ігри з елементами спорту, пластичних етюдів. Пантоміма, імітаційні вправи та шаради в рухах, танцювальні експромти тощо. Емоційно насичені фізично ігрові вправи стимулюють інтерес дітей до виконання тих чи інших дій; образність розучуваних рухів сприяє усвідомленому засвоєнню техніки їх виконання, що активізує рухову діяльність та фізичний розвиток дошкільнят.

Мудрість педагогічного впливу на дитину полягає в наданні їй змоги  самій експериментувати (звичайно разом з дорослими), знаходити власні рішення. Слід переглянути наші підходи до фізичного виховання дошкільнят з сучасних позицій.

            Думка І.Беха, що особистісно-орієнтоване виховання є новою освітньою філософією, за якої позиція педагога полягає у розумінні дитини, у її визнанні та сприйнятті вочевидь підтверджує значущість гуманістичного сприймання процесу. В ході організації рухової діяльності дитини віра в неї, у її можливості, у перспективи поступу мають складати основу стосунків дорослого з нею. В оцінці рівня рухової підготовленості слід не лише виходити з кількісних та якісних показників, а й спиратися на індивідуальні здатності кожного вихованця, враховувати зусилля, яких він докладає для того, щоб досягти певного результату.                                                      

1.3   Методика впровадження нетрадиційних форм роботи в систему фізичного виховання дітей дошкільного віку

Останнім час в дошкільних  закладах  стало помітно, що діти не прагнуть до рухової активності, що не хочуть займатися гімнастикою. Однією з причин відсутності інтересу до руху є те, що дітям часто пропонують у ранковій гімнастиці одні й ті ж види бігу, ходьби, загально розвиваючих вправ. Другою причиною відсутності інтересу до виконання ранкової гімнастики є низька рухова активність, недостатньо висока фізичне навантаження, яка не дозволяє старшим  дошкільникам задовольняти свою потребу в русі. Сьогодні потрібна багатофункціональна система, що включає в себе розвиток всіх фізичних якостей людини, інтелектуальний і духовний розвиток, виховання характеру, впевненості у своїх силах. Необхідно, щоб ця система мала значний оздоровчий потенціал, що забезпечує гармонійний розвиток особистості. До такий багатофункціональної системи відноситься оздоровча аеробіка.   Дослідженням теорії використання ранкової гімнастики з оздоровчою аеробікою в процесі фізичного виховання присвячені роботи Т.М. Кірєєвої, К.М. Барського, A.M. Подщеколдіна, Є.Б. Катастрофічних, В.І. Глібова, Т.М. Бикова, Т.М. Музрукова, М.А. Чернишова. 

       Роботи В.М. Бехтеровой довели, що виконання загальнорозвиваючих вправ з аеробікою впливає на функцію вищої нервової діяльності. Прості руху з м'ячами, тренажерами допомагають прибрати напругу, знімають розумову втому. Вони здатні поліпшити фізичний розвиток, а значить розвинути дитину фізично.   Автор підручника «Ранкова гімнастика» для дітей дошкільного віку німецький педагог Роза Деметр передбачає, що, включаючи в гімнастику вправи для дітей старшого дошкільного віку, треба виходити з психології самих дітей, їх фантазії та уяви. Її слова підтверджуються тим, що включення в ранкову гімнастику загадок, лічилок, приказок сприяє бажанню представити у уяві і показати в русі почуте.

      Аеробіка на ранкової гімнастики є універсальним засобом фізичного виховання і надає різнобічний  вплив на дитячий організм, сприяючи зміцненню опорно-рухового апарату, вдосконалення функціональних можливостей, розвитку фізичних якостей і психічних процесів. В результаті систематичного виконання оздоровчої аеробіки на ранкової гімнастики посилюються фізіологічні процеси, створюється своєрідний фонд рухового апарата, необхідного як у повсякденному життєдіяльності, так і формуванні складніших рухових навичок (Д.Є. Хухлаєва, П.П. Буцінскій, К.А. Земсков, В.Н Шебеко). 

             Оздоровча аеробіка на ранковій гімнастиці може проводитись у різних комплексах і дозволяє точно дозувати фізичне навантаження у відповідності з віком і ступенем підготовленості що займаються. Гімнастика передбачає розташування загальнорозвивальних  вправ у певній послідовності, щоб вони по черзі робили вплив на всі групи м'язів і функції організму дітей (М.І. Фонарьов, В.М. Смолевскій). 

        Оздоровча аеробіка відіграє важливу роль у формуванні правильної постави, що має велике значення для фізичного розвитку дошкільників. Цьому сприяє: по-перше, гімнастичний стиль виконання загальнорозвивальних  вправ  і вимоги до фіксації поз у вихідних, проміжних і кінцевих положеннях, що дозволяє формувати у дітей правильну поставу і м'язово-рухові уявлення про неї. По-друге, під впливом систематичного застосування ранкової гімнастики відбувається своєчасне рівномірний розвиток м'язової і кісткової систем, суглобово-зв'язкового апарату, збільшується рухливість у суглобах і еластичність м'язів і зв'язок. По-третє, в процесі виконання ОРУ, що входять до оздоровчу аеробіку, найбільш ефективним є глибоке, нечасте напружене дихання. При цьому повітря доходить до альвеол, легенева тканина добре вентилюється, дихальні м'язи працюють економічно, встигає відновитися їх працездатність. У спокійному стані і при невеликому навантаженні є нормальним носове дихання, при якому повітря зігрівається, очищається від пилу, мікробів. Крім того, воно збуджує нервові закінчення в носових пазухах, відбувається налаштування усього дихального апарату на дихання носолегочний рефлекс), підвищується тонус кори головного мозку, що сприяє її розвитку.

          При фізичному навантаженні її легенева вентиляція збільшується в багато разів, прохідність носових ходів стає недостатньою. У цих випадках вдих робиться через ніс, а видих через ніс і рот або вдих і видих через ніс і рот одночасно.

 Активність газообміну м'язів в легенях визначає ряд факторів:

 1. Сила дихальних м'язів (діафрагми, зовнішніх і внутрішніх міжреберних, грудних, грудино-ключичних, прямих і відсталих м'язів живота і ряду інших м'язів). 

2. Рухливість грудної клітини. 

3. Поєднання структури руху і дихального циклу (відповідність аналітичної пози вдиху і видиху).

 4. Взаємодія роботи дихального і рухового центрів головного мозку. 

 5. Темп і ритм дихання.

          В гімнастиці вправи, спрямовані на зміцнення дихальної системи, формування навичок раціонального дихання, є дихальними. Сила дихальних м'язів впливає на рухливість грудної клітини, які активно розвиває легеневу тканину і таким чином сприяє глибокому повноцінному диханню. У дитини дихальні м'язи, так само як і вся м'язова сила, силою не відрізняються, їх треба розвивати. В даний час у зв'язку із значною кількістю респіраторних захворювань, алергією дихальних шляхів ця робота набуває особливої значимість і як засіб повноцінного розвитку дітей, які перенесли легеневі захворювання.   Сила дихальних шляхів зростає у вправах, де є фіксований, тривалий видих, видих з подоланням перешкоди (з напівзакритими губами, з зжатимі зубами і т.д.) (Г.П. Лєскова)

          Оздоровча аеробіка на ранковій гімнастиці позитивно впливає на функціональний стан серцево-судинної системи, дихальної та нервової систем, а також покращує обмінні процеси в організмі. (Д.В. Хухлаєва). p> Ранкова гімнастика дозволяє розвивати різні дихальні якості. ВРП, що входять до гімнастику, що їх з збільшенням амплітуди рухів, сприяють розвитку гнучкості (П.П. Буцінскій). Гнучкість має різноманітні прояви. Так, гнучкість шийних хребців, плечових суглобів поперекової області багато в чому визначає активність рухової діяльності дитини.

          Важливі також положення М. Александера про те, що у дитини при виконанні оздоровчої аеробіки на ранкової гімнастики формується постава. І для цього підбираються вправи, які найбільше зміцнюють великі групи м'язів плечового пояса і спини.

           Л.І. Лубишева, займаючись вивченням аеробіки з метою оздоровлення дітей старшого дошкільного віку, вважає, що важливо опанувати різноманітними рухами, знати механізм їх впливу на організм.

         При організації оздоровчої аеробіки на ранкової гімнастики в процесі виконання вправ в м'язовій тканині збільшується вміст скорочувальних білків: актину, міозину, актоміозіна; підвищується кількість гемоглобіну, зростає киснева ємність м'язів та інтенсивність окислювальних процесів. Морфологічні та біохімічні зміни в працюючих м'язах викликають функціональні зрушення - все це сприяє приросту гнучкості. Багато ОРУ можна проводити з обладнанням: м'ячі різного діаметру, тренажери - сходинки, використання музики різного стилю. Вони не тільки сприймаються дітьми як частина гри, і дозволяють багаторазово повторювати одні й ті ж вправи, підтримуючи до них інтерес (А.В. Кенеман, Д.В. Хухлаєва), а й сприяє розвитку фантазії та уяви дітей.

          Л.Д. Назаренко у своїх дослідженнях виявила, що оздоровча аеробіка при ранковій гімнастики у дітей зміцнюється серцево-судинна система. Високий функціональний рівень роботи серця визначається сильним повільним його скороченням і розслабленням (більш рідкісним пульсом), а також суворої визначеністю в чергуванні цих процесів, що створює сприятливі умови для живлення серцевого м'яза. Ритм серцевих скорочень залежить від сили серцевого м'яза, її кровопостачання, стану нервової регуляції, інтенсивності виконуваної роботи.

          У процесі розучування і виконання оздоровчої аеробіки у дітей удосконалюються різні види сприйняття. Зорові сприйняття створюють образ руху в його динаміці, виразності, просторових відносинах.

 

Висновки  до І  розділу:

  1.               Аналіз досліджень з проблем фізичного виховання дітей дошкільного віку показав, що всебічна фізична підготовленість дітей дошкільного віку розглядається як певний рівень сформованості рухових умінь та навичок, а також як оптимальний рівень розвитку рухових (фізичних) якостей – швидкості, спритності, гнучкості, витривалості, сили та ін.(О.М.Вавілова, Е.С.Вільчковський, А.В.Коробков,  Т.І.Осокіна, А.Л.Тамбієва).
  2.               Розвиток рухових якостей можливий тільки за умови впливу спеціально організованої діяльності: заняття фізичною культурою, ранкова гімнастика, рухливі ігри, вправи спортивного характеру, музично-ритмічні рухи та ін.
  3.               Проведений аналіз сучасних досліджень з використання рухів під музику в навчально-виховному процесі дошкільних закладів (С.Акішев,  Г.В.Кенеман, О.В.Мартиненко, Г.С.Шевчук, та інші) дозволив встановити:
  •         рухи під музику в навчально-виховному процесі ДНЗ загалом використовуються на музичних ( музично-ритмічні рухи), наранковій  гімнастиці та  фізкультурних заняттях   цілеспрямовано вирішують специфічні для цих дисциплін завдання;
  •         існуючий програмний та методичний матеріал з музично-рухових вправ на ранковій гімнастиці має специфічну направленість на розвиток сприйняття музики дітьми; питання фізичного розвитку за допомогою музично - рухових вправ залишаються поза увагою;
  •         Аеробіка на ранкової гімнастики є універсальним засобом фізичного виховання і надає різнобічний  вплив на дитячий організм, сприяючи зміцненню опорно-рухового апарату, вдосконалення функціональних можливостей, розвитку фізичних якостей і психічних процесів.

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ. НЕТРАДИЦІЙНІ ПІДХОДИ  ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РАНКОВОЇ ГІМНАСТИКИ З ДІТЬМИ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

 

2.1       Вплив   фізкультурно – оздоровчої   роботи  на  фізичний  розвиток та стан  здоровя   дітей  дошкільного віку

 

          Однією із основних форм організації фізичного виховання дітей дошкільного віку є ранкова гімнастика, яку в дитячих садках проводять щоденно перед сніданком, а в цілодобових групах відразу після нічного сну.Методика проведення ранкової гімнастики. Для проведення ранкової гімнастики потрібно створити відповідні умови. Приміщення, в якому вона проводиться, має бути чистим, світлим, добре провітреним. Якщо в дитячому садку немає залу або маленької групової кімнати, гімнастичні вправи можна виконувати на майданчику не лише влітку, а й взимку. У цьому разі вихователь підбирає нескладні, доступні дітям рухи, які можна виконувати у полегшеному, але теплому одязі (тепла куртка, лижна шапочка, лижні брюки).

            На майданчик заздалегідь виносять все необхідне: прапорці, гімнастичні палиці, скакалки, обручі тощо. Чергові (діти старших груп) під наглядом вихователя розкладають ці предмети на лавах, пірамідах тощо, щоб їх було зручно взяти для виконання вправ. Якщо на вулиці негода, а в дитячому садку немає критої тераси чи навісу, ранкову гімнастику проводять у приміщенні. Вправи ранкової гімнастики в приміщенні, а в теплу пору року на майданчику дошкільнята всіх вікових груп виконують у майці, трусиках, тапочках (типу чешок) або босоніж. Вихователь, готуючись до проведення ранкової гімнастики, вдягається так, щоб його костюм не заважав рухам. 

       Ранкову гімнастику в усіх вікових групах починають з шикування дітей в колону по одному.  Під час шикування вихова­тель оглядає одяг і взуття дітей, а в молодших групах допомагає малюкам стати один за одним.

        Спочатку виконується нетривала ходьба (30-50 с) у бадьорому темпі. Залежно від розмірів залу або майданчика діти обходять його один-два рази. Під час ходьби вихователь стежить за поставою своїх вихованців. Діти повинні триматися рівно, не напружуватися, не опускати голову, розпростовувати плечі й виконувати вільний мах руками. Ходьбу доцільно супроводжувати музикою або ударами в бубон.

         Для профілактики плоскостопості дітям пропонують ходьбу на носках (як «мишка», «лисичка» або «котик»), на внутрішньому та зовнішньому боці стопи (як «клишоногий ведмедик») тощо. Така ходьба триває 20-30 с, чергуючись із звичайною. Потім дітям пропонують біг у повільному або середньому темпі, після цього вони переходять на ходьбу.

            Якщо ранкова гімнастика проводиться з предметами, треба заздалегідь продумати спосіб їх роздавання. Під час ходьби, перед шикуванням, діти беруть предмет і проходять з ним одне коло, а потім перешиковуються. Важливе значення при цьому має спосіб тримання предмета в руці під час ходьби. Гімнастичну палицю, обруч, м’яч, складену вдвоє скакалку тримають у правій руці; прапорці, кубики, брязкальця – в обох руках, опущених донизу.

Для організованого проведення ранкової гімнастики вихователь шикує дошкільнят молодших груп в коло. Щоб зручніше було виконувати вправи, групу треба розімкнути. За командою вихователя діти роблять два-три кроки назад – коло стає широким і ніхто нікому не заважає. Середню й старшу групи перешиковують з утворенням ланок. Щоб не витрачати зайвого часу на розімкнення у колонах і по рядах, використовують певні орієнтири. Діти, які утворюють свої ланки, йдуть у напрямі кеглів (кубиків або прапорців на підставці), поставлених на певній відстані один від одного в кінці залу (майданчика). На них орієнтуються ведучі, щоб дотримуватися потрібних інтервалів між колонами. В рядах діти розмикаються на ходу на відстань піднятих вперед рук. У підготовчій до школи і старшій (починаючи з другої поло­вини навчального року) групах дітей перешиковують через центр по три-чотири. Підгрупи дітей після команди вихователя — «Через центр направо (наліво) руш!» — одночасно повертаються (праворуч або ліворуч) і рухаються шеренгою, дотримуючись рівняння, до протилежного кінця залу (майданчика). У такому перешикуванні їм легше дотримуючись в русі потрібних інтервалів між колонами і по рядах. Вихователь повинен чітко й виразно пояснити та показати гімнастичні вправи, які пропонують дітям, знати, скільки разів, в якому темпі їх треба повторювати. Показуючи вправи, він виконує їх вільно, без напруження, правильно й красиво, тому що дошкільники точно копіюють дії дорослих і від того, як показано ту чи іншу вправу, залежить і опанування її дітьми. У старших групах показ деяких вправ можна доручати дітям. Під час показу слід користуватися «дзеркальним» способом. Вихователь стоїть обличчям до дітей, напрямок його рухів визначає і напрямок рухів дітей. Наприклад, вихователь пропонує дітям підняти вгору праву руку, а сам піднімає ліву. Повторюючи вправу за вихователем, діти виконують її в заданому напрямку. Залежно від форми вправи її демонструють в анфас або в профіль (наприклад, нахили тулуба в сторони показують в анфас, а присідання з прямим тулубом – в профіль).

             У молодших групах у зв’язку з тим, що рухова пам’ять малюків недостатньо розвинена, вихователь після показу вправи виконує її з дітьми від початку й до кінця. Починаючи з середньої групи, після показу і пояснення він лише починає вправу з дітьми (два-три повторення), а потім дошкільнята виконують її самостійно. Якщо вправи знайомі дітям, показувати їх не варто. Досить перед початком виконання нагадати назву руху (нахили тулуба вперед, стрибки вгору на обох ногах та ін.) і вихідне положення.

        Особливу увагу під час виконання вправ слід звертати на дихання. Важливо, щоб діти дихали глибоко, поєднували дихання з рухами. Вдих відповідає рухам, які розширюють грудну клітку і випрямляють тулуб (піднімання рук вгору, в сторони і т.д.); видих – рухам, які звужують грудну клітку (нахили тулуба вперед, зведення рук і т.д.). Вихователь повинен стежити, щоб діти не затримували дихання й дихали через ніс, підказувати їм, коли доцільно виконувати вдих і коли видих.

                Після кожної вправи роблять невелику паузу (10-15 сек) для відпочинку та врегулювання дихання, під час якої вихователь пояснює наступну вправу.

             Закінчується ранкова гімнастика бігом у середньому або повільному темпі. Тривалість його залежить від віку дітей. Біг змінюється повільною ходьбою. Під час ходьби рекомендується давати вправи на дихання з рухами рук (наприклад, підняти руки в сторони-вгору й повільно опустити вниз). Завдання такого характеру сприяють швидкому приведенню організму дітей у відносно спокійний стан після виконання гімнастичних вправ і бігу.

      Вправи комплексів ранкової гімнастики позитивно впливають на всі фізіологічні процеси організму (дихання, кровообіг, нервову систему тощо), сприяють формуванню правильної постави і профілактики плоскостопості. Музичний супровід вправ створює у дітей бадьорий, піднесений настрій. Особливо корисно для здоров’я дітей поєднувати ранкову гімнастику з повітряними ваннами та водними процедурами. Одяг дошкільнят не повинен ускладнювати рухи і дихання, а систематичне обтирання після гімнастики або душ з поступовим зниженням температури води, починаючи від +30-32° С до +20-22°С, буде загартовувати дитячий організм і мати велике гігієнічне значення.

2.2     Нетрадиційні  підходи  до організації  ранкової  гімнастики з  дітьми дошкільного віку

          Фітнес досить популярний останнім часом вид фізичних навантажень. Та це не просто певні види фізичних вправ, а ціла наука, спрямована на формування механізмів рухової активності людини та вивчення її впливу на організм.

         Метою занять дошкільників фітнесом є формування таких фізичних якостей, як сила, гнучкість, витривалість. Фітнес, як показує практика роботи    забезпечує дитині гармонію психічного і фізичного здоров’я, всебічний розвиток, успішну адаптованість до навколишнього середовища.

        Фітнесом діти можуть займатися вже в ранньому віці  Заняття проводить за   плануванням, розробленим на основі оздоровчих програм Єфименка М. М. (Програма з фізичного виховання дітей раннього та дошкільного віку «Казкова фізкультура», Комплексна програма оздоровчої реабілітації для дітей старшого дошкільного віку, основним засобом якої виступає оздоровчий фітнес «Здоров’ятко») та Лохвицької Л.В. (Програма з основ здоров’я та безпеки життєдіяльності дітей дошкільного віку «Про себе треба знати, про себе треба дбати»). Комплекси вправ з використанням елементів інноваційних оздоровчих технологій вихователь добирає для  кожної  вікової категорії дітей та вдало  інтегрує у структуру використовує  різних видів фізкультурно-оздоровчих  заходів :

  •              заняття – гра «Ми – веселі дошкільнята», «Мандрівка мишенят» (декілька рухливих ігор, підібраних з поступовим руховим навантаженням);
  •              заняття – казка «Пригоди Колобка», «В гості до Півника» (за мотивами знайомої казки, не зменшуючи моторної щільності заняття);
  •              «школа м’яча» «Лісові пригоди», «Ми з природою дружимо» (заняття з використанням елементів футболу, баскетболу, волейболу, фітболу);
  •              профілактично-оздоровчі заняття «Космічна мандрівка», «Пригоди у парку» (за методикою М.М.Єфименка). Особливе місце тут належить горизонтальному пластичному балету, а також заняттям з переважним використанням лежачого, повзального, сидячого, ходьбового і лазального рухового режимів), з використанням нетрадиційних технологій: дихальної гімнастики, ігор – медитацій «Я – сонячний зайчик», «Я – листочок», «Квіти», «Гра з піском», психогімнастики «Я – сонце», «Я – дерево» «Я – дощ», «хвилинок-здоровинок», тощо;
  •              домінантні заняття (з переважанням вивчення якогось одного домінуючого основного руху);
  •              комплексні заняття (загальнорозвивальні врави, основні рухи, рухлива гра);
  •              фізкультурно – валеологічні заняття «Подорож у країну Чистоти та Порядку», «Вітаміни-помічники», «Про здоров’я треба знати, про здоров’я треба дбати»;
  •              сюжетні заняття «Новий м’яч», «Через потік», «Велика сила», «Як Микола став хоробрим», (за сюжетом відомого оповідання, казки);
  •              заняття з елементами сучасних оздоровчих технологій (фітнесу).

         Використання на ранкової гімнастики оздоровчої аеробіки сприяє розвитку здатності до імпровізації.

          Степ-аеробіка -  «Step» у перекладі з англійської мови буквально означає  «крок ». Крокова аеробіка проста, вона не вимагає зайвого зосередження і концентрації думок на правильному засвоєнні тих чи інших рухів.    Степ аеробіка унікальна в своєму роді.    Вона  складається з крокової лавки, широкої гумової стрічки, м'яча і двох невеликих гантелей, які дадуть потрібну навантаження на плечовий пояс. Відмінні особливості цього нового виду спорту такі: ви отримаєте гармонійно розвинене тіло, прекрасну поставу і зможете виробити у себе красиві, виразні і точні рухи. Лавки для степа бувають різними. Основна вимога для них - вам повинно бути зручно на них займатися. Розмір лавки для степу може бути різним (в залежності від віку  дітей): висота – 6 – 10 см, ширина – 22 – 25 см,  довжина – 34 – 40 см. Поверхня степу  обтягнута м’яким дерматином або ковроліном. Основна вимога для них     щоб було зручно на них займатися.   Степ аеробіка надає позитивну дію на весь організм, зміцнюючи дихальну, серцево-судинну, м'язову і нервову системи, а також нормалізуючи артеріальний тиск і діяльність вестибулярного апарату.  

«Стретчинг» - м'язи піддаються витягуванню на кілька секунд, а потім повертаються до норми. Стретчинг – система вправ, що базується на статичних розтяжках м’язів тіла і хребта,  дозволяє запобігати порушення постави і навіть виправити її, чинить глибокий оздоровчий вплив на весь організм, дозволяє без шкоди для дитини, активізувати її власні захисні сили, попереджати і виліковувати багато захворювань. Вправи стретчинга використовують в ЛФК.

Фітбол - створює неповторний емоційний підйом. Використання м'ячів вносить ігровий момент на ранковій гімнастики.

  «Бебі – йога», апробований в дошкільних закладах, він несе дітям здоров’я і душевну рівновагу, розвиває вміння керувати своїм тілом, диханням. Діти із задоволенням виконують нескладні вправи, відчувають внутрішню свободу, відкритість у сприйманні навколишнього світу.  

 При виконанні асан відбувається скорочення одних м’язів і розтягування інших. це викликає посилений протік крові до чітко визначеного місця, подразнення нервових кінців активізує залози внутрішньої секреції. Спрямований вплив асан на організм збагачує його киснем, корисними речовинами, а також очищує від шлаків.

 Існує кілька тисяч асан. На їхнє відпрацювання та шліфовку пішли тисячоліття. Але навіть декілька  основних асан принесуть чималу користь. Так йогівські асани використовують як прекрасну суглобну гімнастику, навчають комплексу поз.

Акробатика – це мистецтво керувати своїм тілом. Єдиний підручний матеріал тут - м’язи і тренований мозок, який підсилює точні і складні сигнали для виконання. Акробатичні ази легко пройдуть навіть у молодших групах дитячого садка. Це вправи «півник», «ластівка», «корзинка», «берізка», «Місток», шпагат, перекид вперед і назад. В акробатиці кожний знайде собі місце, навіть якщо він косолапий і незграбний від природи.

Акробатична «начинка «потрібна усюди: коли воротар бере у стрибку м’яч, монтажник зварює конструкції на величезній висоті, турист долає гірську річку, стрибаючи з каміння на каміння – ми говоримо про них: «з акробатичною спритністю…»

Для забезпечення оптимального впливу фізичних вправ на стан здоров’я дітей під час занять, ранкової гімнастики має правильне дихання дітей. Щоб ефективніше вирішувати зміцнення дихальних  м’язів.

 У дітей з метою підвищення їх опору простудним та іншим захворінням, а також витривалості при фізичному навантаженні використовуються різні методики дихальної гімнастики (за методикою Стрельникової, Бутейко тощо). Необхідно усвідомити роль дихальної гімнастики у загартуванні і оздоровленні дітей.

Від дихання багато в чому залежить  здоров’я людини, її фізична і розумова діяльність, наприклад, частота дихання і дихання поперемінно через ліву і праву ніздрі впливають на функції мозку.  Тренованість дихальної мускулатури визначає фізичну працездатність і витривалість людини: якщо непідготовлена людина пробіжить кілька десятків метрів, вона починає часто дихати через слабкий розвиток дихальних  м’язів.. У тренованих  людей такого не буває їхнє дихання швидко приходить в норму, навіть після тривалого фізичного навантаження. Розрізняють чотири типи дихання:

  • Нижнє або «червневе», «діафрагмальне»;
  • Середнє або «реберне»;
  • Верхнє або «ключичне»;
  • Зменшене або «повне дихання йогів».

Вдих і видих, змінюючи один одного, забезпечують вентиляцію легенів, а яку їх частину – залежить від типу дихання.

Легені є органом не тільки дихання, але і виділення, регуляції легенів, а яку їх частину – залежить від типу дихання. Легені є органом не тільки дихання, але і виділення, регуляції температури тіла. Вони також приймають участь у вироблені фізіологічно активних речовин, приймають участь в процесу звертання крові, обму білків, жирів, вуглеводів.

Ритмічна гімнастика. Під час виконання вправ ритмічної гімнастики у дітей діяльність серцево- судинної і дихальної систем, підвищується працездатність, зміцнюється кісткова та м’язова тканини.

Заняття ритмічною гімнастикою супроводжуються активними обмінними процесами, які відбуваються в організмі. Найбільш активні фізіологічні зміни відбуваються під час виконання так званих аеробних фізичних навантажень. Термін «Аеробний», який означає використовуючий кисень або «той, що живе у повітрі», запропонував американський вчений і лікар Кеннет Купер. Аеробні навантаження являють собою фізичні вправи на витривалість, які виконують в невисокому темпі і потребують значної кількості кисню на протязі досить тривалого часу. Вправи такого типу значно покращують дихальні функції організму. Підвищує вентиляцію легенів і покращує аеробні функції організму введення до комплексів ритмічної гімнастики циклічних вправ (біг, стрибки, елементи танцю).

Ритмічна гімнастика  як засіб фізичного виховання сформувалась відносно недавно і має свою передісторію. Кращі спеціалісти світи на основі досвіду різних гімнастичних шкіл, досягнень сучасних танців, мюзик - холу  створили вправи, які активно впливають на м’язи і суглоби всього тіла. Це різноманітні нахили, випади,  махи ногами, підскоки, бігові рухи, елементи сучасних танців. Окрім цього, ритмічна гімнастика запозичила деякі найпростіші елементи з акробатики (наприклад, кувирки, перекати, стійки на лопатках, напівшпагати тощо.), художньої гімнастики (різновиди ходьби, стрибки та інше), хореографії (положення тіла, рухи ногами, тулубом), гімнастика йоги (окремі пози і положення тіла), а також інших видів фізичних вправ.   

Роуп-скіппінг – новий вид рухової активності, який поєднує комбінації стрибків, акробатичних елементів, танцювальних елементів з однією або двома скакалками, які виконуються індивідуально або в групах.

Термін «роуп-скіппінг» походить від англійського Rope Skipping (роуп-скіпінг) – Rope пропуск-стрибки зі скакалкою; вживаються також терміни:  Skip rope – скакалка для стрибків, Jump rope – стрибки зі скакалкою. Роуп-скіппінг носить оздоровчий і спортивний характер.

Глайдінг – вид спорту, в основі якого покладено ковзання. Глайдінг – це унікальна система вправ, що виконуються на спеціальних дисках (глайдах) або на паперових тарілках. Тарілка – 20 - 22 см діаметром, товщиною – 8 - 10 мм. Тому їх вага дуже мала і з ними можуть займатися діти молодшого дошкільного віку.

При проведенні глайдінг-гімнастики слід виконувати  основні правила:

  • діти одягнуті у зручний одяг;
  • перед заняттям із глайдами необхідно пересвідчитися, що поруч немає гострих та інших предметів, які можуть створити небезпеку дітям; 
  • починати роботу з простих вправ і поступово переходити до більш складних;
  • дотримуватися відповідного дозування вправ;
  • страхувати дітей і навчати їх самостраховці на заняттях з глайдами;
  • підбирати відповідну музику;
  • намагатися створити позитивний емоційний фон, бадьорий та радісний настрій.  

         Фітбол - це аеробіка з використанням спеціальних гімнастичних м'ячів діаметром від 55 до 70 см. Використання м'ячів вносить якийсь ігровий момент в заняття, а також створює неповторний емоційний підйом. Крім цього, фітбол - ефективний тренажер  для самих різних проблемних зон.

      Це нова форма занять з новим розподілом акцентів ударного навантаження: з одного боку, практично повна її відсутність на нижніх кінцівках, а з іншого - збільшення ролі м'язів спини в підтримці рівноваги на сферичній поверхні м'ячі.

         Вправи  на фітболах дають унікальну можливість впливати на м'язи спини та хребет, вестибулярний апарат, координацію рухів. Це дозволяє дітям з  проблемами хребта і надлишковою  вагою відчувати себе досить комфортно на ранковій  гімнастиці  на  фітболах.

             2.3      Дотримання  вимог техніки безпеки  в  процесі  організації  нетрадиційної ранкової гімнастики   

             Під час фізкультурно – оздоровчої роботи з дітьми дошкільного віку  слід додержуватися правил техніки безпеки. Велике значення має підготовка місць для  проведення  ранкової гімнастики , наявність підготовленого справного спортивного обладнання та інвентарю. Спортивні майданчики для занять фізичними вправами   повинні бути розташовані на відстані не менше 10 м від учбових корпусів та інших приміщень. Покриття майданчиків повинно бути рівним, без камінців та інших предметів.

Особливі вимоги до обладнання спортивних залів. Підлога залу повинна бути рівною, пофарбованою, що дозволяє швидко проводити вологе прибирання. На початку ранкової гімнастики  підлога повинна бути не тільки чиста, але й суха. На вологій поверхні можна посковзнутися, особливо  при ходьбі,  бігу та  стрибках.

Для того, щоб не було травматизму, треба займатися в взутті на гумовій підошві. Взуття на шкіряній підошві слизьке навіть на сухій поверхні.

Спортивне обладнання і снаряди повинні бути не пошкоджені і відповідати гігієнічним вимогам. При виконанні фізичних вправ інвентар повинен знаходитися в закріпленому положенні. Коло гімнастичних снарядів та під ними обов'язково треба покласти гімнастичні мати. Під час падіння або зіскоків вони запобігають різним пошкодженням.

Під час бігу на короткі дистанції не можна перебігати на сусідню доріжку, це може привести до зіткнення дітей. Усі бігові змагання проводять при руху в одному напрямку.

  Категорично забороняється на ранковій  гімнастиці порушувати дисципліну, виконувати вправи без дозволу вихователя.

      Висновки до 2 розділу  

  1.               Аналіз концептуальних підходів учених до оздоровлення дітей різного віку із застосуванням сучасних технологій у процесі фізичного виховання дає підставу для висновку: руху тіла (м’язів великих і дрібних), які є складовими різних фізичних вправ, сприяють не тільки формуванню рухових умінь і навичок, а й збереженню, зміцненню та відновленню здоров’я дошкільнят.   
  2.               Вправи комплексів ранкової гімнастики позитивно впливають на всі фізіологічні процеси організму (дихання, кровообіг, нервову систему тощо), сприяють формуванню правильної постави і профілактики плоскостопості.
  3.                     Серед інноваційних оздоровчих технологій для дітей дошкільного віку доцільно виокремити: фітболгімнастику, художню гімнастику, пальчикову (вправи, ігри, картинки), дихальну і звукову гімнастику, імунну гімнастику, психогімнастику (вправи, ігри, етюди, пантоніми).
  4.               Для зміцнення фізичного здоров’я дітей і формування в них упевненої красивої постави, створення позитивних емоцій і оптимістичного світовідчуття, як нетрадиційні методи оздоровлення використовуємо також елементи  релаксації, масажу і самомасажу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ  ІІІ.      ВИКОРИСТАННЯ ОЗДОРОВЧОЇ АЕРОБІКИ  НА РАНКОВІЙ ГІМНАСТИЦІ З ДІТЬМИ СТАРШОГО ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ

3.1  Вплив  ранкової гімнастики з елементами оздоровчої  аеробіки на фізичний  розвиток дітей старшого дошкільного віку  

      Формування, збереження і зміцнення здоров’я дітей  та дорослих громадян України – одна з актуальних проблем нашого суспільства. Особливо актуальним воно є щодо дітей дошкільного віку, оскільки негативний екологічний вплив навколишнього середовища, незбалансоване харчування, інформаційні та психічні перенавантаження, зменшення рівня рухової активності дітей призводе до погіршення їх здоров’я. Це й визначає доцільність зробити навчально – виховний процес у дошкільному закладі здоров’язберігаючим, здоров’язміцнюючим, здоров’яформуючим. Одним з могутніх джерел зміцнення здоров’я та виховання дітей дошкільного віку є фізична культура. У дошкільному віці закладаються основи здоров’я, довголіття та гармонійного фізичного розвитку. І хоч цей розвиток є закономірним біологічним процесом, проте, враховуючи анатомо-фізіологічні та психологічні особливості дитини, можна в потрібному напрямку впливати на розвиток дитячого організму.

            Завдання фізичного виховання виходять на ключові позиції після прийняття законів України "Про дошкільну освіту", "Про фізичну культуру"               [13,14], "Національної доктрини розвитку освіти", прийняття "Базового компонента дошкільної освіти"[1].  Сьогодні фізичне виховання спрямоване насамперед на охорону та зміцнення здоров’я дітей, підвищування захисних сил організму, виховання стійкого інтересу до рухових умінь, навичок та фізичних якостей (швидкість, спритність, витривалість, гнучкість), формування культури здоров’я.

         Турботу про здоров’я, про потребу виробляти у дитини мотивацію на здоровий спосіб життя відбито в різних офіційних документах та програмах. У Конвенції з Прав Дитини (1990) велике значення надається здоров’ю молодого покоління як вирішальному чинникові виживання людства.         Організовуючи роботу під час проведення фізкультурно – оздоровчих заходів, педагог велику увагу приділяє підбору вправ. При цьому враховується можливості та стан здоров’я дітей, їх індивідуальні особливості, адже недостатня підготовленість педагога може викликати у дітей небажання виконувати вправи, призвести до втрати інтересу  й мотивації до активної рухової діяльності, з’явиться почуття невпевненості. [2]

       Мета курсової роботи було визначено  дослідження – пошук ефективних нетрадиційних методик  проведення ранкової   гімнастики  для забезпечення фізичного розвитку дітей старшого віку. Розробка та апробація особистої нетрадиційної системи фізкультурно – оздоровчої  роботи .

  В ході констатувального експерименту вирішувались такі  завдання:

  • Здійснити аналіз психологічної, науково – педагогічної, методичної, періодичної літератури з досліджуваного питання.
  • Обґрунтувати необхідність підвищення ефективності фізкультурно-оздоровчої роботи  у дошкільному закладі.
  • Охарактеризувати вплив нетрадиційних видів  ранкової  гімнастики    на   поліпшення  фізичного розвитку та здоровя дітей  старшого дошкільного віку ;
  •  Розкрити особливості використання оздоровчої аеробіки з дітьми старшого дошкільного віку на ранковій гімнастиці.
  • Розробити методику впровадження нетрадиційних  форм проведення  ранкової гімнастики в  експериментальній групі та апробувати її на практиці.
  • Виявити вихідні рівні стану  здоровя та фізичного  розвитку  дітей 6-го року життя.    
  • Визначити та апробувати  нетрадиційну ранкову гімнастику .

             Дослідження проводились на базі дошкільного закладу с. Новомиколаївка  з квітня  2017  року по січень 2018 року в експерименті приймали участь діти   старшого дошкільного віку. Група А була визначена як експериментальна ( Е Г), а група Б як контрольна (КГ).

Вивчаючи стан питання використання нетрадиційних методик в процесі фізичного виховання в практиці роботи дошкільного закладу ми аналізували плани навчально -  виховної  роботи.   Всього було проаналізовано чотири плани старшої   групи  дитячого закладу     (річні та календарні). Аналіз планів показав, що нетрадиційні форми роботи майже не включаються до змісту ранкової гімнастики  та інших  форм  роботи з фізичного виховання (крім фітотерапії як засобу оздоровлення дітей). Інколи плануються  комплекси  вправ за методикою М.М.Єфименко , вони стикаються з труднощами відповідаючи на запитання: «Які нетрадиційні  фізкультурно – оздоровчі  види  гімнастики найбільш ефективно впливають на організм дитини?» «Які нетрадиційні види  ранкової гімнастики  ви знаєте?» На основі цього можна зробити висновок, що дошкільні працівники не достатньо володіють методикою організації нетрадиційних форм роботи з фізичного виховання. Головною причиною такого стану є відсутність узагальнених методичних рекомендацій, щодо наповнення ранкової гімнастики  нетрадиційними формами роботи.

          Дослідити рівень фізичного розвитку  та рівень здоровя   дитини вивчався за допомогою рухових тестів, визначався рівень розвитку основних рухів та фізичних якостей.  

             Оцінка фізичного розвитку дітей    складається з антропометричного обстеження, яке виконується із застосуванням загальноприйнятої методики  (О.В. Ставицька, Д.І. Арон).   Вимірюється: довжина тіла, маса (вага), окружності грудної клітини та голови. Оцінюючи фізичний розвиток дітей дошкільного віку враховуються вік, стать. Так наприклад шестирічні дівчата мають вагу 25,9- 23,5 (від високого до низького рівня), а хлопці 26,7 – 18,2 (від високого до низького рівня) і довжину тіла – дівчата 124- 106см , а хлопці 128 – 110см ( від високого до низького рівня) на основі обстежень дітей різних областей України  [ 6,7 ]. 

             З цією метою   визначення рівня  фізичної  підготовленості  дітей використовувались широко відомі  та достатньо апробовані в теорії та практиці фізичного виховання дітей тести: біг на 10 метрів, метання на дальність, стрибки в довжину з місця.    

       Для визначення рівня розвитку фізичних якостей використовувались тести, апробовані в дисертаційних дослідженнях (О.М. Вавилової, Е.С. Вільчковського Ф.Г. Фролової та інших.).                                            Таблиця  1.

Дошкільний заклад

ДНЗ

  Рівні                Групи   

А

Б

Кількість

%

Кількість

%

Високий

5

21

6

26

Середній

9

37.5

11

40

Низький

10

41.5

7

34

 

        Високий рівень фізичного розвитку під час виконання контрольних тестів показали значні результати в основних рухах, діти, показники яких перебільшують середні показники по Україні. У технічному відношенні їх рухи відрізняються більшою злитністю та координованістю. Рівні розвитку фізичних якостей у них також вищі.

         Група з середнім рівнем розвитку, це діти які в основних рухах показали результати, у межах середніх показників по Україні. Їх рухи також відрізняються злитністю проте координація була нижчою. Спостерігалась незначна кількість супутніх рухів (сінкінезій). Показник швидкості також відповідав середнім показникам по Україні. Кут повертання в стрибках не перевищував 90 градусів, а кут зміщення під час ходьби − 40 градусів, глибина нахилу вниз стоячи на лаві відповідала нульовій відмітці.

              Низький рівень фізичного розвитку показали діти, які в основному, не відвідували садок. У технічному плані координація була відсутня, але присутні сінкінезії. Показники рівня розвитку фізичних якостей також були нижчі: швидкість бігу виконувався майже без прискорення на середньому відрізку дистанції; кут оберту у стрибках не перевищував 70 градусів, а кут зміщення під час ходьби був більший − 10-45 градусів; гнучкість характеризували знаком мінус, бо діти або не дотягувались до краю лави, або згинали ноги в колінах.

              Отже проблема   впливу нетрадиційних  форм  фізкультурно – оздоровчої роботи з дітьми  старшого дошкільного віку   та  їх  вплив  на стан здоров’я дітей в роботі дошкільних закладів у достатньому рівні не вирішуються. Це можна пояснити недостатньою висвітленістю в науковій та методичній літературі.

             Рівень розвитку фізичних якостей у дітей в обох групах приблизно однакові та знаходяться на середньому рівні. Наявність дітей з високим рівнем розвитку дозволяє нам передбачити підвищення цього рівня у цих дітей за умови впровадження в процес фізичного виховання різноманітних нетрадиційних  форм роботи.                             

3.2     Апробація  комплексів  ранкової  гімнастики  з  елементами нетрадиційної   гімнастики

             Експериментальна робота по запровадженню  нетрадиційних  методик  ранкової  гімнастики з дітьми  старшого дошкільного віку   дошкільного віку  проводилась на базі дошкільного закладу  селища Новомиколаївка    вона проводилась у трьох напрямках:

  1.               Збільшення обсягу знань   про здоров’я  та його вплив на   фізичний розвиток, на  поліпшення рухових навичок та вмінь дітей ; виховання позитивного становлення до здорового способу  життя .
  2.               Ми почали систематизувати матеріали з фізичної культури. Так були створені: альбом з прислів’ями про фізичну досконалість, здоров’я, фізичний гарт, дібрані віршовані тексти, якими можна супроводжувати виконання вправ. Підготували оформлення фізкультурного залу, підібрали нетрадиційне обладнання  (додаток ……….).
  3.               Цей  матеріал був   внесений  в різні форми ранкової гімнастики . Ми вважали, що успіх нашої роботи в значній мірі буде залежати від інтересу дітей до ранкової гімнастики .

Виходячи з психологічних особливостей дітей „ ситуативність”, „ нестійкість” ми розробили серію заходів, що до виховання стійкого інтересу до теми ранкова  гімнастики, фізичні  вправи та збереження здоров’я.

 Нами  були підібрали вірші, та загадки про спорт,  та здоровя  ,   провадили бесіду о значенні спорту для здоров’я, читання оповідань про види спорту, малювання на тему «Ми  спортсмени», «Малюки  відкривають спорт», спортивну  розвагу  з  включенням  степ – гімнастики,  фітбол гімнастики  тощо.   

Враження дітей   відобразилась у малюнках, та рольових іграх. Зде більшого діти малювали спортсменів, види спорту; аплікації на тему спорт. Той факт, що діти з ентузіазмом виготовляли емблеми до розваг, обмінювалися враженнями  про  тему  здоров’я;   нами була розроблена серія нетрадиційних  комплексів  ранкової  гімнастики:  ритмічна гімнастика,  фітнес гімнастика,  степ аеробіка,  фітбол аеробіка  та ін.    Раз в місяць проводились спортивні розваги  (додаток 1).

 Ранкова гімнастика пов’язувалась з загартувальними процедурами, вправами  по  корекції  та  профілактиці  порушень  постави  та стопи , масажами , самомасажами.  Під час загартування використовували ходьбу босоніж, елементи фітотерапії та аромотерапії. З метою покращення здоров’я дітей ознайомили з користю лікарських рослин, з традиціями лікування травами , та оздоровлення ними. Виконання  корекційних вправ в залі проводили босоніж, дітям пояснювали оздоровчій ефект такої ходьби. Спочатку діти відчували дискомфорт і негативні емоції, але після розповіді про значення такої ходьби охоче виконували дані вправи.

Нами була виготовлена доріжка здоров’я: кожне її відділення було наповнене: камінцями, ракушками, горохом, кукурудзою. Одна доріжка знаходилась у групі, а друга в спортивному залі, завдяки цьому діти не тільки виконували вправи, але і вправляли свій характер: намагалися подолати негативні відчуття, проявити наполегливість і витримку. 

         Робота з дітьми планувалася з урахуванням таких основних принципів: створення в дошкільному закладі оптимального режиму рухової активності, виховання дітей в процесі активної діяльності з метою їхнього всебічного та гармонійного розвитку. Це передбачає використання широкого арсеналу засобів фізичної культури, що забезпечують своєчасне формування та вдосконалення різноманітних рухових дій, а також комплексний розвиток рухових якостей дошкільників.

Уся фізкультурно – оздоровча  робота   здійснювалася з урахуванням стану здоров’я, самопочуття, рівня фізичного розвитку та підготовленості дітей, реальних умов роботи дошкільного закладу,  при постійному медико - педагогічному контролі за станом здоров’я  дітей .

Щодня у групі планувалися і проводилися:

  • ранкова гімнастика у полегшеному одязі  з  використанням  обладнання  для  профілактики плоскостопості  та  порушень постави;

Пріоритетними у роботі вихователів цієї групи були  питання озброєння дітей  із системою доступних знань про своє тіло, його будову й основні функції, роль різних засобів для зміцнення здоров’я та дотримання здорового способу життя. Швидко відновити розумову та фізичну працездатність допомагають спеціальні комплекси дихальних вправ.

Наприклад, комплекс №1 (з гімнастичною палицею).

Обертання  палиці

  1. В.п. – стати прямо, руки витягнути вперед, утримуючи в них палицю горизонтально до   підлоги. Обертати палицю праворуч – ліворуч, схрещуючи руки. Руки розвести – видих, схрестити – вдих. Повторити 8-10 разів.

Підведи плечі назад     

  1. В.п. – стати прямо, ноги розвести на ширину пліч, палицю тримати за спиною горизонтально до підлоги в ліктьових згинах рук. На 1-2 – відвести плечі назад, звести лопатки – вдих, на 3-4 – опустити плечі, розслабитися – видих. Повторити  8 – 10 разів.

Нахили в  сторону, відставляючи ногу в сторону    

  1. В.п. – стати на коліна - ноги поставити на ширину плечей, палицю тримати в опущених до долу руках. На 1-2 – нахилитися ліворуч, ліву ногу відвести в сторону – видих, на 3-4 – повернутися у в.п. – вдих. Виконати те саме з нахилом вправо. Повторити 8-10 разів.

Пружні присідання   

  1. В.п. – стати прямо. Палицю поставити на підлогу вертикально на відстані кроку від себе, утримуючи її двома руками за верхівку. На 1-3 – зробити три м’яких напівприсіди, активно видихаючи. На 4 - у в.п.(вдих). Повторити 8-10 разів.

Пронеси ноги над палицею   

  1. В.п. – лягти на підлогу, палицю тримати горизонтально до підлоги у витягнутих уздовж тулуба руках. На 1-2 підтягнути ноги до тулуба і пронести їх палицею до випрямлення вертикально(вдих). На 3-4 повернутися в.п.(видих). Повторити 6-8 разів.

Нахили вперед   

  1. В.п. – стати прямо, ноги на ширині плечей, палицю тримати за спиною двома руками горизонтально до підлоги. На 1-2 зробити два пружні нахили вперед – видих, на 3-4 повернутися у в.п.(видих). Повторити 6-8 разів.

    Піднімання  рук угору і опускання вниз, торкаючись підлоги

  1. В.п. – стати прямо, ноги розвести на ширину пліч. Повільно підняти руки вгору і сплести пальці – вдих. Не рознімаючи рук, опустити їх вниз вздовж обличчя(наче вмиваючись), живота та колін та спробувати торкнутися долонями підлоги – видих. Повернутися у в.п.

Обніми себе

  1. В.п. – стати прямо, руки розвести в сторони – видих. Обхопити себе руками, торкнувшись пальцями лопаток  - вдих.
  2. В.п. – стати прямо, руки покласти на пояс – видих. Присісти, обхопивши коліна руками – вдих.
  3.     Заспокійлива ходьба протягом 1-2 хвилин. Дихання довільне.

           Нами  була  розроблена і  апробована   система нетрадиційних  комплексів   ранкової  гімнастики, а  саме:

Ритмічна гімнастика Завдання, які стоять перед ритмічною гімнастикою, визначають зміст і спрямованість занять з дітьми. До основних занять відносять такі:

  •   Розвиток рухових якостей: сили, витривалості, швидкості, гнучкості, спритності;
  • Підвищення працездатності;
  • Підвищення рухової активності за умови дефіциту часу, який відводиться на фізкультурні заходи в режимі дня дошкільників;
  • Формування правильної постави;
  • Покращання психічного стану дітей;
  • Розвиток відчуття ритму, музичності, пластичності;
  • Нормалізація маси за рахунок активізація обмінних процесів;
  • Підвищення інтересу до занять фізичною культурою і виховання потреби систематично займатись фізичними вправами, збагачення уявлення про активний відпочинок.

       Включали  в  комплекс  ранкової  гімнастики   елементи роуп-скіппінгу .який рекомендується використовувать  з дітьми старшого  дошкільного віку (тут відіграє першорядну роль головне правило – вміти користуватися скакалкою та стрибати через скакалку). Спочатку ми вчили  дітей   різним  видам  стрибків без скакалки:

  • - стрибки на двох ногах;
  • - стрибки на одній нозі на місці;
  • - почергові стрибки на лівій-правій нозі;
  • - стрибки на місці на обох ногах з рухами рук;
  • - стрибки на місці на обох ногах з поворотами на 90*;
  • - перестрибування з ноги на ногу на місці;
  • - перестрибування з ноги на ногу  в русі;
  • - перестрибування з ноги на ногу приставним кроком;
  • - стрибки на одній нозі з просуванням уперед;
  • - стрибки на одній нозі з просуванням у сторони тощо.

      І вже тоді, коли діти засвоїли техніку виконання стрибкових вправ без скакалки,  ми  використовували  вправи  за програмою роуп-скіппінгу.       

         Для початківців освоювати елементи стрибкових вправ рекомендується упродовж 2 - 3 хв., а для дошкільників, котрі засвоїли ази  роуп-скіппінгу тривалість роботи зі скакалками становить 5 - 6 хв.

Глайдінг – це поєднання інтенсивного тре­нування і розваги.(додаток 2) Суть глайдінгу полягає в тому, до завдяки глайдам звичайні вправи із аеробіки та фітнесу за рахунок додаткового навантаження набувають нового змісту. Переваги глайдінгу:

  • поліпшення координації рухів, тренування вестибулярного апарату, формування правильної постави і виправлення недоліків фігури;
  • профілактика плоскостопості завдяки участі декількох груп м'язів, які не задіяні під час виконання звичайних вправ;
  • підвищення витри­валості при виконанні вправ у середньому та ви­сокому темпі;
  • незвичність занять, можливість додат­кового навантаження за допомогою ковзаю­чих рухів;
  • відмінне задіяння глибинних м'язів, м'язів преса і спини. Правильно вибравши траєкторію руху, можна виконувати вправи на будь-яку групу м'язів.
  • простота тренажерів (дисків-глайдів) дає можливість займатися в домашніх умовах;
  • практично повна відсутність протипоказань;
  • можливість модифікувати вже відомі вправи, доповнивши їх дисками.

Танцювальна аеробіка

  •            В основі танцювальних фітнес програм лежать різні танцювальні напрямки: фанк, сіті-джем, хіп-хоп, латина, джаз-модерн, афро-джаз і т.д.
  •          Кожний  різновид танцювальної аеробіки характеризують руху і музика, відповідні стилю танцю.

Вправи:

  • Джаз аеробіка
  • Латина аеробіка
  • Рашенфолк
  • Ріверданс
  • Рок-н-рол аеробіка
  • Фанк аеробіка
  • Хіп-хоп аеробіка

            Аеробіка. Cлово "аеробіка" походить від грецького кореня "АERО", що має значення "повітря". Визначення "аеробний" буквально перекладається як "живе на повітрі" або "використовує кисень ". Отже, аеробіка - це комплекс вправ, в яких дихальні рухи поєднуються з рухами тіла, опорно-рухового апарату. У широкому сенсі до аеробіки відносяться: ходьба, біг, плавання, катання на ковзанах, лижах, велосипеді і інші види рухової активності.(додаток 3)

            Аеробний комплекс може бути складений з урахуванням мети тренувань. Аеробіка може бути ігровою (для дітей), атлетичною (для бажаючих підтримати тіло у формі), психорегулюючою (для тих, хто в процесі занять бажає розслабитися, позбутися негативної енергії, підбадьоритися), танцювальною  (загальнооздоровчою, тренуючою м'язи і дихання).   Аеробіка сприяє оновленню організму і його функціональному вдосконаленню.  

          Степ-аеробіка . Організовуючи роботу по впровадженню елементів степ-аеробіки з дітьми старшого дошкільного віку, вихователь з фізкультури з допомогою батьків власноруч виготовили степ-платформи, які використовує  не лише під час проведення  занять зі степ-аеробіки, але й як устаткування для формування основних видів рухів: бігу, ходьби, стрибків; для проведення естафет; для виконання ритмічних композицій, танцювальних рухів; для індивідуальної і самостійної рухової активності дошкільників тощо.

          Ми використовували  елементи степ-аеробіки  в різних варіантах, при цьому враховували   особливості комплексів степ-аеробіки, музичний супровід, регулювання фізичного навантаження, особливості планування  занять з елементами степ-аеробіки .

       За   діючими програмами виховання, навчання  і  розвитку  дітей в  дошкільному закладі  раз на   місяць проводяться  фізкультурні  розваги  .  За період експерименту було проведено розвагу  ««Мандрівка в королівство пластики» (додаток 1.). Це був своєрідний підсумок тієї роботи яка проводилась на протязі року. Червоною ниткою через свято  проходила  ідея спорту,   значення та користь фізичних вправ для здоров’я. Урочиста піднесеність розваги , яка досягалась завдяки хвилюючим словам ведучої, музичного оформлення, атрибутики, справляла на дітей глибоке  емоційне враження.  Подібні емоційні моменти, які створювалися не тільки під час фізкультурного дозвілля, але й у різні відрізки  режиму, сприяли  на наш погляд, вихованню позитивного ставлення до свого здоров’я,  до фізичних вправ, бажання бути сильними, здоровими, спортивними.

Результати проведеної роботи представлені у наступному параграфі.

3.3   Результативність   нетрадиційних підходів до організації  ранкової  гімнастики з дітьми старшого дошкільного віку  

  

В грудні   2017 – січні 2018 року   ми провели контрольний експеримент. Всі методики обстеження дітей були такі самі, як на етапі констатації.  Результати приведені в таблиці .                                                                         Таблиця  4.                                  Показники рівня розвитку основних рухів

Дошкільний заклад

№ ….

Групи

А

В

Види ОР

Данні по Україні

Одержані данні

Біг 10м. (сек.)

2,70,05

2,40,07

2,70,01

Стрибки в довжину з місця (м)

64,03,1

65,13,0

64,52,6

Метання на дальність (м)

7,30,12

12,30,23

10,40,53

Показники рівня розвитку фізичних якостей. Таблиця  5.

Фізичні якості

Групи

А

В

Швидкість (сек.)

1,80,12

3,0250,45

Спритність (градуси)

351

451,5

Витривалість (сек.)

10,20,5

15,61,2

Рівновага (кут зміщення у градусах)

280,25

381,06

Гнучкість

Плечового суглоба (см)

35,31,6

49,82,3

Хребта (см)

1,450,35

20,2

Тазостегнового суглоба (0)

861,03

1000,4

                                                                                                           Таблиця  6.

Рівні фізичної підготовленості старших дошкільників за результатами контрольного експерименту

Дошкільний заклад

ДНЗ

  Рівні               Групи    

А

Б

 

Кількість

%

Кількість

%

Високий

15

60

10

37,3

Середній

9

30

11

47,5

Низький

1

4

6

15,2

Порівняльні дані фізичної підготовленості у дітей результати ЕГ та КГ Порівняльні дані фізичної підготовленості контрольного експерименту представлені в діаграмі                                                                                   Контрольний   експеримент Е Г
 
Діаграма  1.P27-0913_09-4255555.png
Контрольний експеримент КГ 
Діаграма  2.

Порівняльна діаграма ЕГ та КГ

Діаграма  3.P27-09-109-43[6].jpg

           З діаграми видно, що у дітей експериментальної групи більш сформовані рухові  уміння  та  навички, фізичні якості:  витривалість, міцність, гнучкість. В ході порівнянь використовувались різноманітні нетрадиційні  комплекси  ранкової  гімнастики, комплекси вправ  з  профілактики порушень постави  та  порушень  стопи  тощо )  - це призвело до значного підвищення особистісної фізичної підготовленості дітей у порівнянні з контрольною групою.

Висновки  до  3 розділу:

1. Аналіз сучасних психолого – педагогічних досліджень та творчого доробку педагогів новаторів показує, що необхідність перебудувати перехід до організації фізкультурно – оздоровчої роботи в дошкільному навчальному закладі відповідно до вимог сьогодення.

2. Гуманістичний, демократичний стиль спілкування між педагогом і дітьми, який лежить в основі багатьох технологій – запорука активного, ініціативного ставлення дітей до   нетрадиційної  ранкової  гімнастики .

3. Традиційні і нетрадиційні освітні технології щодо організації фізкультурно – оздоровчої роботи в дошкільному закладі сприяють ефективному впровадженню особистісно – зорієнтованої моделі в практику роботи та формуванню у дітей понять про здоровий  спосіб  життя  та  вплив  ранкової  гімнастики  на  фізичний  розвиток і здоров’я    дітей дошкільного віку.

4. Система запланованої роботи з дітьми старшого дошкільного віку забезпечує оптимальну організацію роботи з дошкільнятами, що базується на формуванні у дітей  рухових  та  фізичних  якостей.

5. Диференційований підхід до роботи з малятами дав позитивні результати – найбільший прогрес спостерігався у дітей пасивних, боязких (в ЕГ з 35% зменшився до 15 %). Діти ж з середнім та високим рівнем отримали можливість реалізувати свій потенціал.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ: 

  1. Аналіз досліджень вітчизняних та зарубіжних науковців показав, що фізкультурно – оздоровча  робота з використанням  нетрадиційних  видів  ранкової гімнастики  в дошкільних навчальних закладах спрямована на підвищення  рухових умінь, розвиток фізичних якостей, всіх функціональних систем організму дітей. Саме в цей період закладаються основи здорового способу життя.
  2. Одним з ефективніших шляхів виховання підростаючого покоління є використання в дошкільному  навчальному закладу традиційних   та  нетрадиційних видів  ранкової  гімнастики в   роботі  з дітьми.
  3. Нетрадиційна  ранкова  гімнастика може  бути  використана  з дітьми як засіб фізичного виховання та  оздоровлення , а також  для підвищення рівня розвитку  фізичних  якостей та можливостей  дітей старшої   групи.
  4.               В процесі різноманітних  нетрадиційних форм роботи з оздоровлення   можуть бути використані: нетрадиційна ранкова гімнастика (степ гімнастика, фітболгімнастика,  фітнес , стретчинг,  бебі  йога та ін..),  спеціальні вправи  по  профілактиці порушень  постави та  склепіння  стопи,   розваги, елементи танцювальних рухів, прислів’я про фізичний стан та здоровий спосіб життя;   системи оздоровлення та загартування. Так в ЕГ зафіксовано 45 % дітей з високим рівнем знань.
  5.               Використання  системи  нетрадиційної  ранкової гімнастики в експериментальній групі дало змогу на високому рівні сформувати у дітей  свідоме ставлення  до власного здоров’я . Так,  показники ЕГ збільшилась в 3,5 рази, а в КГ на 3%.
  6.               Результати дослідження свідчать, що у дітей можуть бути сформовані уявлення про  необхідність виконання  ранкової гімнастики,  формування правильної постави, знання про  будову свого тіла, призначення, умови та ознаки нормального функціонування всіх систем організму, в тому числі й опорно-рухової системи, а основою цих знань є фізичне виховання.
  7.               Проведена робота вплинула на поліпшення фізичного розвитку та стану здоров’я дітей старшого дошкільного віку.

 

 

 

 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 

                                                      

  1.               Базовий компонент дошкільної освіти в Україні // Дошк. виховання, 2012. – № 7. – С. 6-19.
  2. Береснєва, З.І., Казаковцева, Р.Г. Здоровий малюк: Програма оздоровлення дітей в ДНЗ [Текст] М., 2009.
  3.               Богініч О. Оздоровчу ідеологію в життя малят / О.Богініч  // Дошкільне виховання – 2006. - № 7. – С. 7 – 9 
  4.               Вільчковський Е.С. Організація рухового режиму дітей 5 – 10 років у закладах освіти  / Е.С.Вільчковський, Н.Ф.Денисенко. – Запоріжжя, 2006. – 228 с.
  5. Вільчковський Е.С.  Критерії  оцінювання  стану здоров’я, фізичного розвитку та рухової підготовленості дітей дошкільного віку. - К.;2003./с.115.
  6.               Горшков, В.П., Ворошнін, В.П. Організація і методика тестування для визначення рівня фізичної підготовленості дітей  / В.Горшков, В.Ворошнін [Текст]. -Челябінськ, 2008.
  7.               Дубограй О. Фізкультура як складова здоров'я та успішного навчання  дитини / О.Дубограй. – К.: вид. дім. «Шкільний світ»: Вид. Л.Галіцина, 2006. – 128 с.
  8.               Єршова О. Елементарні  вправи хатха-йога для  дошкільників //Дошкільне виховання. - 2004.- №5, 11.
  9.               Єфименко Н.Н. Театр физического воспитания  и оздоровления детей дошкольного и младшего школьного возраста. – Таганрог, 2004. / с.105.
  10.            Єфименко М.М. Горизонтальний пластичний балет. – //Дошкільне виховання. – 1995. №1. с. 6 -7.
  11.            Єфименко М.М. Цікаві фізкультурники. Нова форма гімнастики пробудження. //Дошкільне виховання. – 1995. - № 5, 5 – 6.
  12.            Єфименко М.М. Музика і фізичне виховання. - //Дошкільне виховання. – 1995.- № 8, 12 – 13.
  13.             Закон України „Про освіту”// Освіта. - 1991. - 25 червня. Редакція від 01.01.2015 р.

14.   Закон України "Про фізичну культуру і спорт". - К.: б.в., 1996 - 22 с. Редакція від 05.12.2015 р.

15. Зімонін, В.М. Виховання дитини дошкільника: розвиток організованого, самостійного, ініціативного, неболеющего, комунікативного, акуратного. Росту здоровим [Текст]: Програмно-метод. посібник для педагогів дошкільних освітніх установ. М., 2003. 

 16 . Зімонін, В.М. Робочий журнал інструктора (вихователя ДОП) з фізичної культури   /В.Зімонін [Текст]. - М., 2009. 

17.  Кагуська Л.,Мишаста Г., Бабій Н.,  Новицька Т.  Рости здоровою, дитинко. - Івано-Франківськ,1997. /с. 56.

18.   Карманова, Л.В., Шебеко, В.М., Логвина, Т.Ю. Діагностика фізичного розвитку дошкільників  / Л.Карманова, Л.Шебеко, В. Логвина [Текст]: Метод, рек. Мінськ, 2007. 

19.  Матюхіна С.П. Зоряний танок //Розкажіть онуку. 2008.-  № 3, с. 24 – 25.

20. Медико-педагогічний контроль за фізичним вихованням дітей дошкільного віку [Текст]: Метод, річок. М., 2009. 

 21. Муравйов, В.А., Назарова, М.М. Виховання фізичних якостей дітей дошкільного та шкільного віку / В. Муравйов,  М. Назарова  [Текст]: Метод, посібник. М., 2007.                            

 22. Лохвицька Л.В.  Дошкільникам  про  основи  здоров'я / Л.В. Лохвицька, Т.К. Андрущенко – 2-ге вид., оновл. – Тернопіль:  Мандрівець, 2008. – 192 с.

23.  Програма розвитку дитини дошкільного віку “Я у Cвіті” / М-во освіти і науки України, Акад. пед. наук України; наук. ред. та упоряд. О.Л.Кононко. – К.: Світич, 2014. – 430 с.)

24.  Рунова М.О. Рухова активність дитини в дитячому садку /М.О. Рунова. – Х.: Ранок,  2007. – 192 с. 

25. Сиротін, О.А., Шарманова, С.Б., Пігалова, Л.В. Контроль за фізичною підготовленістю дошкільнят  / О.Сиротін,  С. Шарманова, Л.Пігалова. [Текст]: Метод, рек. Челябінськ, 2007

26.  Стегній Я. Бебі йога   /Я.Стегній . // Дитячий садок, - 2008, № 2. – с.18 – 27. Сучасні технології збереження і зміцнення здоров'я дітей [Текст]: Навчальний посібник під заг. ред. Н.В. Сократова. А., 2009. 

28. Степаненкова, Е.Я. Теорія і методика фізичного виховання та розвитку дитини  / Е.Степаненкова [Текст]: Учеб. посібник для студентів вищих пед. навч. закладів. М., 2006.

29. Тарасова, Т.А. Сучасні підходи до організації фізичного виховання дітей 5-7 років у дошкільному освітньому закладі: Учеб. посібник для пед. і рук. працівників ДОП / Т.Тарасова [Текст]. - Челябінськ, 2007. 

30. Усаков, В.І. Педагогічний контроль за фізичною підготовленістю дошкільнят  /В.Усова [Текст]. - Красноярськ, 2009.

31. Шебеко, В.М, Єрмак, М.М., Шишкіна, В.А. Фізичне виховання дошкільнят / В.Шебеко,  М. Єрмак,  В. Шишкіна. [Текст]. - Практикум: Посібник для середніх пед. навч. закладів та працівників дошкільних установ. М., 2007. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  1.

                  «СПОРТ ЗМІЦНЮЄ ЗДОРОВ’Я»
МЕТА: формувати у дітей інтерес до фізкультури і спорту. Розвивати вольові та фізичні якості в умовах змагання. Виховувати почуття гордості за спортивні досягнення українських спортсменів, любов до спортивних танців.
ІНВЕНТАР: два м’ячі, два великих надувних м’ячів, шість прапорців, два великі м’ячі.
ХІД ЗАНЯТТЯ
Діти під музику маршу заходять до залу зі стрічками та прапорцями. Шикуються у три колони.
1 дитина. Щоб рости і гартуватись
І міцніти як броня.
Треба, друзі, нам займатись
Фізкультурою щодня.
2 дитина. Здоров’я – основа усього на світі,
Здоровими бути бажають всі діти.
3 дитина. Для цього треба щоденно вмиватись,
Робити зарядку, легко вдягатись,
Себе гартувати водою і сонцем,
І міцно спати з відчиненим віконцем.
4 дитина. Щоб росли малята дужі,
Сильні та міцні,
Фізкультурою займаються вони.
Фізкультура незвичайна,
А весела і навчальна.
Не так давно вона ведеться,
Аеробікою зветься.
Аеробіка з стрічками і прапорцями
« Ніжки танцюють»
В.п. – ноги нарізно, руки зігнуті в ліктях. 1 – 2 – перекат з п’ятки на носок; 3 – 4 – те саме. Повторити 8 разів.
«Веселі руки»
В.п.- те саме. 1 – витягнути праву руку вперед, ліва рука зігнута біля плеча; 2 – змінити положення рук. Повторити 8 – 10 разів.
«Озирнись»
В.п.- стоячи, ноги нарізно, руки зігнуті в ліктях. 1 – поворот тулуба вправо, руки з атрибутами витягнуті, ліва нога вбік на носок; 2 – в.п.; 3 – 4 – те саме вліво. Повторити 10 разів.
«Вклоняємося»
В.п. – ноги на ширині плечей, руки зігнуті в ліктях. 1 – нахилитись, руки опустити донизу; 2 – в.п.; 3 – 4 – те саме. Повторити 8 разів.
«Буратіно»
В.п. – сидячи, ноги нарізно, руки вздовж тулуба. 1 – нахилити тулуб до правої ноги, доторкнутись її атрибутом; 2 – в.п.; 3 – 4 – те саме до лівої ноги. Повторити 8 разів.
«Велосипед»
В.п. - лежачи на спині, атрибути покласти біля себе. Виконувати рухи ногами, як під час їзди на велосипеді.
«Човник»
В.п.- сидячи, атрибути в руках перед собою. Пересування на сідницях.
«Веселі діти»
В.п. – стоячи, руки з атрибутами над головою. Стрибки на двох ногах, на правії нозі, на лівій нозі ходьба.
Під веселу музику входить Шапокляк, співає пісню «Хто людям помагает», танцює.
Шапокляк. Що тут робиться?
Хочеться вам пустувати, забавляться і співати. Цього я аж ніяк не можу допустити!
Що ж таке капосне зробити?
Ведуча. Діти, що ж робити? Треба бабу Шапокляк щільно оточити.
Діти оточують, стають у коло.
Шапокляк. Діти, випустіть мене.
Діти. Ні, не випустимо.
Шапокляк. Гаразд, я не буду вам капості робити. Спочатку лишень скажіть мені, чи вмієте ви танцювати.
Діти. Вміємо!
Дитина. Танців багато у світі, залюбки шанують діти.
Танго, гопак і вальс, танцювали вже для вас.
Але більш нам до вподоби тенець стильний, модний, новий
Енергійний, запальний, подивіться от який!
 Виконується ритмічний танок з стрічками.
Шапокляк. Мені сподобалося. Я тут сяду і подивлюсь, які ви спритні та сміливі.
Естафета «Жучок»
Прокачування головою великих надувних м’ячів.
 Естафета «Веселі вершники»
Стрибки на м’ячах «кенгуру».
Шапокляк. І я так можу.
Бере м’яч і стрибає, падає, діти сміються.
Ведуча. А зараз ритмічний танок «Карнавал»
Діти виконують танок.
Естафета «Мурашка»
Прикочування великих надувних м’ячів ногами.
Естафета «Яка команда швидше передасть м’яч»
Сидячи діти передають м’яч над головою.
Ведуча. Шапокляк, а в тебе є сюрприз для дітей.
Шапокляк. Так, є! у мене є такі загадки, що діти не зможуть їх відгадати.
Ведуча. Ну ж бо спробуємо!
Шапокляк ділить їх на дві команди, загадує дітям загадки.                                     Тримаюсь тільки на ходу,

Якщо я встану, то впаду (велосипед).

  1.               Дві дощечки, дві сестри, несуть мене із гори ( лижі).

Влітку відпочивають,                                                                                                    Взимку дітей катають (санчата)                                                                               

 4.  Ллється річка – ми лежимо,                                                                                 Крига на річці – ми біжемо ( ковзани).
Шапокляк. Молодці, всі загадки відгадали.
1 дитина. Дорожчого від здоров’я нічого немає –
Хай дорослі і малята про це пам’ятають!
2 дитина. Хай здоров’я бережуть ввечері і вранці –
На роботі, в дитсадку, вдома й на прогулянці.
 

 Фізрук. Малята, відпочинемо і сядемо «по – турецьки». Слухайте далі. Коли друзі злізли із драбинки, то зразу ж побігли по домівках. Бігли дуже задоволені, що цікаво пройшов день. Покажемо, як вони бігли.
ВПРАВА «БІГ»
В.п.- сісти в позу прямого кута, носки відтягнуті, руки в упорі ззаду або на поясі.
1 – не згинаючи ніг, підняти їх якомога вище, намагаючись не відхиляти корпуса, розвести ноги в сторони.
2 – не опускати ніг, закласти їх одна за одну.
3 – повернутися в 1 – шу позицію.
4 – повторити 2 – у позицію, змінюючи ноги. Рухи динамічні. Дихання нормальне. Повторити 2 рази кожною ногою.
Фізрук. Малята, відпочинемо і сядемо «по – турецьки». Слухайте далі. Малята, вам сподобалася історія в зоопарку?
Діти підводяться з килимків.
Фізрук. Зараз, діти, у нас з вами танці.
Діти разом із фізруком танцюють під дитячу пісеньку «Посмішка»
Підсумок заняття.
Дошкільники прощаються (загальний уклін).
Діти в шикуванні виходять із зали.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  2.

Спортивна розвага

«Мандрівка в королівство пластики»

Завдання: розвивати гнучкість хребта під час виконання вправ – асан з бебі – йоги.
Виховувати дружні взаємовідносини, навички здорового способу життя, викликати у дітей позитивний, емоційний настрій.

                                             ХІД РОЗВАГИ
Діти під музику заходять до зали, де сидять гості, батьки та діти з інших груп.
Королева пластики.
Добрий день, діти! Добрий день, дорослі!
В країні дитинства є дивне королівство
Тут завжди лунає сміх, фізкультура і спорт для всіх
Тут стають в пригоді, в будь-якій нагоді!
Всім керую в королівстві , кожного привітаю!
Для малечі стану другом, про здоров’я їхнє дбаю.
Помічників я гарних маю: гнучких фей пластики.
Їм завжди допомагають йога та гімнастика.
Феї пластики з’являться, гостям нашім покажіться.
Друзі, ви часу не гайте, радо їх всіх зустрічайте.
   Виступають дівчатка, виконують вправи – асани бебі – йоги
Ведуча: Хлопчики й дівчатка з садочка «Снігуронька».
Дуже люблять вправи для гнучких спинок.
Тож вітайте, любі гості, ви веселих дошкільнят,
Вони оплесків чекають й виступати починають.
 Діти середнього віку виконують вправи зі стрічками
Королева пластики: У нашому садочку діти весело сміються,
До акробатики всі охоче беруться.
Вміють долати різні перешкоди.
Завжди пройдуть крізь нелегкі пригоди.
Ці малята всі завзяті, виступають акробати.
 Виступ дівчаток старшого віку з акробатичною композицією
Ведуча: Щоб завжди у доброму гуморі бути, про лінощі всім необхідно забути. У нашому садочку діти вміють танцювати й спортивний таночок хочуть вам показати. Гості, руки піднімайте. Гарних танцюристів весело вітайте.
 Спортивний танок з обручами виконують діти середньої групи
Ведуча. У садочку діти добре знають
Аеробіка їх друг і завжди пам’ятають,
Хто з аеробікою дружить –
Буде завжди дужий.
І веселий, і бадьорий,
І завжди, завжди здоровий.
 Аеробіка ( виконують діти старшої групи)
Королева пластики. У садочку «Снігуронька» є чарівна перлинонька –
Діти гарні, гімнастичні, дуже вправні і пластичні.
Зараз вас усіх розважать та ще й рухами покажуть,
Як танцюють арабески, наче давні, давні фрески.
В русі вмить всі завмирають, знову в танці оживають.
Ви їх радо зустрічайте, оплесками привітайте.

 Хореографічна композиція «Танцюючі арабески»
Ведуча. Нумо, дружні колективи, виступали ви на диво.
Я всіх до себе запрошую і кілька слів вам скажу.
Діти! Ви веселі й дуже спритні, а також кмітливі й дужі,
Будьте радісні, здорові, спритні, дужі і бадьорі!
Щож мені тепер робити, треба всіх нагородити!
Королева пластики нагороджує всих кубками.
Під музику всі залишають спортивний зал.

 

 


  1.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  3.

Комплекс вправ із глайдінгу для дітей старшого дошкільного віку


Вправа 1. «Ходьба на місці»

В. п. – стати носками на глайди, п'ятки на підлозі, руки опущені.

Ходьба на місці: злегка згинаючи коліна, відриваючи п'ятки від підлоги, руки рухають­ся, як під час ходьби.

Виконати вправу спочатку у середньому, а потім у швидкому темпі.

Вправа 2. «Приставний крок»

В. п. – стати на глайди носками, п'ятки на підлозі, ноги злегка зігнути в колінах, руки на поясі.

Варіант А:

1 - 2 – ковзний крок убік праворуч.

3 - 4 – в. п.

5 - 6 – те саме.

7 - 8 – в. п.                                                                                        Повторити двічі.

Варіант Б:

1 - 4 – два кроки убік праворуч із ковзанням.

5 - 8 – повернутися у в. п.

Повторити двічі.

Вправа 3. «Колові рухи руками»

В. п. – на колінах, опуститись на п'ятки, нос­ки витягнути, тулуб злегка нахилити вперед, поставити долоні на глайди перед колінами.

Варіант А:

1 - 4 – відвести праву руку вперед-пра­воруч-по колу, нахиляючись вперед, повер­нутися у в. п.

5 - 8 – те саме в інший бік.                                                           Повторити двічі.

Варіант Б:

1 - 4 – те саме у зворотному напрямку пра­вою рукою.

5 - 8 – те саме лівою рукою, повернутися у в. п.                      Повторити двічі.

Варіант В:

1 - 4 – відвести обидві руки вперед, розвес­ти в різні боки по колу.

5 - 8 – те саме у протилежний бік, повер­нутися у в. п.             Повторити двічі.

Варіант Г:

1 - 4 – те саме, відводячи «хвилю» (розвес­ти руки у різні боки по колу хвилястими ру­хами, прискорюючи темп). Повернутися у в. п.

5 - 8 – те саме у зворотному напрямку і за­кінчити «хвилею» до колін.

Повторити двічі.

Вправа 4. «Вправа для ніг»

В. п. – сісти на підлогу, ноги зігнути, п'ят­ки на глайдах, руками обпертися об підлогу за спиною.

Варіант А:

1 - 2 – випрямити праву ногу.

3 - 4    повернутися у в. п.

5 - 6    випрямити ліву ногу.

7 - 8    повернутися у в. п.                                                           Повторити двічі.

Варіант Б:

1 - 2    випрямити праву ногу.

1 - 4    швидко змінити положення ніг.

5 - 6    те саме.

7 - 8    те саме.                                                                               Повторити двічі.

Варіант В:

Виконати те саме, у швидкому темпі на кожний рахунок  - зміна положення ніг.

Повторити двічі.

Вправа 5. «Повороти тулуба»

В. п. – на колінах, сісти на п’ятки, носки ви­прямити долоні на глайдах перед колінами.

Варіант А:

1 - 2 – поворот праворуч.

3 - 4 – повернутися у в. п.

5 - 6 – поворот ліворуч.

7 - 8 –  повернутися у в. п.                                                           Повторити двічі.

Варіант Б:

1 - 8 – ковзати правою рукою один глайд праворуч по колу, нахиляючись трохи у пра­вий бік, заводячи за спиною руки, прогнути­ся назад, лівою рукою по колу повернутися у в. п.

Повторити те саме у протилежний бік.                                       Повторити двічі.

Вправа 6. «Випади»

В. п. – стати на глайди, руки на поясі.

Варіант А:

1 -  2 –  відвести праву ногу із ковзан­ням праворуч.

3 -  4 –  повернутися у в. п.

5 -  6 –  те саме ліворуч.

7 -  8 –  повернутися у в. п.                                                          Повторити двічі.

Варіант Б:

1 - 2 – відвести праву ногу назад із повзан­ням

3 - 4 – повернутися у в. п.

5 - 6 – відвести ліву ногу назад із повзанням

7 - 8 – повернутися у в. п.                                                            Повторити двічі.

Вправа 7. «Нахили вперед «Кішечка»»

Варіант А:

В. п. – на колінах, сісти на п’ятки. Носки ви­тягнути, руки долонями на глайдах перед ко­лінами.

1 - 2 – ковзати руками вперед, головою торкнутися підлоги.

3 - 4 – повернутися у в. п.

5 - 6 – те саме.

7 - 8 – те саме.                                                                             Повторити двічі.

Варіант Б:

1 - 2 – те саме, ковзати далі вперед, злегка піднятися, прогнутися.

3 - 4 – повернутися у в. п.

5 - 6 – те саме.

7 - 8 – те саме.                                                                            Повторити двічі.

Вправа 8. «Потанцюймо»

В. п. – стати на глайди носками, п'ятки підня­ти від підлоги, руки внизу.

Виконувати рухи з поворотами праворуч - ліворуч тулубом.

Ноги напівзігнуті, вільні рухи руками (утри­мання рівноваги).

Танцювати 10 - 15 с.

Вправа 9. «Плавання»

В. п. – лягти на живіт, руки зігнуті у ліктях, долонями на глайдах біля плечей.

1 - 4 – відвести руки вперед, випрямити, потягнутися, розвести у різні боки по колу і повернутися у в. п.

5 - 8 – те саме у протилежний бік.                                       Повторити 4 рази.

Вправа 10. «Випади сидячи»

В. п. – упор навпочіпки на глайдах, п'ятки ві­дірвати від підлоги.

Варіант А:

1 - 2 – відвести праву ногу назад, тро­хи прогнутися.

3 - 4 – повернутися   у в. п.

5 - 6 – те саме, лівою ногою, трохи прогну­тися.

7 - 8 – повернутися у в. п.                                                     Повторити двічі.

Варіант Б:

Виконати біг в упорі сидячи, з чергуванням ніг вперед - назад.

Повторити двічі.

Вправа 11. «Біг на місці»

Стоячи навпочіпки на глайдах виконувати повзучий біг на місці, не відриваючи пальців. Рухати легенько ногами вперед - назад - в сторону (чергувати).

Виконувати вправу до 15 с.

Вправа 12. «Ноги навхрест»

В. п. – стати носками на глайди, п'ятки на підлозі, руки в сторони.

1 - 2 – завести ліву ногу перед правою нав­хрест, руку навхрест вперед.

3 - 4 – повернутися у в. п.

5 - 6 – те саме іншою ногою.

7 - 8 – повернутися у в. п.

Повторити 4 - 6 разів.

Вправа 13. «Дихальна вправа»


В. п. – лягти на спину, долоні на глайдах вздовж тулуба.

1 - 2 – розвести руки в сторони за голову (вдих).

3 - 4 – повернутися у протилежний бік у в. п. (видих).           Повторити двічі

 

 

 

 

 

Додаток  4.

Комплекс вправ з аеробіки

  1. В.П. – основна стойка:

1-2 – вправа рука вперед – вгору;
3-4 – ліва рука вперед – вгору.
Пружиністі рухи руками.

  1. В.П. – основна стойка.

1-4 – повороти голови вправо , вліво;
5-8 – нахили голови вниз , назад;
9-12- нахили голови вліво, вправо (вухом торкатися плечей)
13 -16- те саме, що на 5-8.

  1. В.П. – основна стойка.

1-4 – піднімання та опущення плечей;
5-8 – поворот тулуба на 360, пружиністі рухи ногами.

  1. В.П. – руки зігнуті в ліктях перед грудьми, ноги разом:

1-2 - випад вправо, руки зігнуті в ліктях вліво;
3-4 – те саме в інший бік.

  1. В.П. – основна стойка.

1-4 – нахилитися вперед і зробити колові рухи руками вправо;
5-8 – те саме вліво.

  1. В.П. – основна стойка;

1-2 – присісти, руки зігнуті в ліктях перед грудьми;
3- 4 – В.П.
5- 8 – те саме з поворотом тулуба.

  1. В.П. – основна стойка.

1-2 – присісти, нахилити голову вперед;
3-4 – те саме, нахилити голову назад;
5-6 – права рука в бік, нахилити голову вправо;
7-8 – ліва рука в бік, нахилити голову вліво.                                                                           8.          Стрибки з ноги на ногу, змінюючи положення рук.

  1. Дихальні вправи і махи руками вперед, в бік.

Додаток  5

 

Ритмічна гімнастика


                        ПІДГОТОВЧА ЧАСТИНА – 4 ХВИЛИНИ

«ГЛЕЧИКИ» - ходьба на місці з коловими обертами плечей, руки опущені; 1 – рух правим плечем назад, 2 – рух лівим плечем назад; 3 – рух правим плечем вперед; 4 – рух лівим плечем вперед. Повтор. 5 – 6 р.
«ПІДРОСТАЄМО» -ходьба на місці, руки на поясі: кроки на повній ступні, 5 – 8 – напівпальцях. Повтор. 4 – 6 р.
«НОСОЧКИ – П’ЯТОЧКИ» - ходьба на місці, руки опущені, 1 – 4 – кроки напівпальцях, руки через сторони вгору, 5 – 8 – кроки на п’ятках, руки через сторони вниз. Повтор. 4 – 6 р.
«ВПЕРЕД - НАЗАД» - ходьба вперед – назад. 1- 4 - кроки вперед, руки вперед – вгору на 4 виставити ногу вперед на носок, руки вгору, голову підняти, прогнутись назад; 5 – 8 – кроки назад, руки вниз – назад, на 8 – відставити ногу назад на носок, руки назад – голову опустити. Повтор. 4 – 6 р.
«МОТОРИК» - в.п. – о.с., руки складені перед грудьми ( як за партою), 1 – 4 – зробити два приставні кроки праворуч з одночасними коловими рухами перед грудьми, на 4 – сплеснути в долоні; 5 – 8 – те ж ліворуч. Повтор. 4 р. в кожну сторону.
«ВКЛОНИМОСЬ» - в.п. – о.с., руки за спиною. 1 – виставити праву ногу на п’ятку вперед – праворуч; 2 – у в.п., 3- 4 те ж лівою ногою. Повтор. 4 р., потім ще 4 р., додаючи нахили тулуба вперед – в сторону до виставленої ноги.
«КОЛІНЦЯ ТАНЦЮЮТЬ» - в.п. – ноги на ширині плечей. Руки долонями на стегнах; 1 – зігнути праву ногу, підняти її на носок і коліно відвести праворуч, зігнуту праву руку підняти вгору, голову праворуч. 2 – у в.п., 3 – 4 – те ж саме ліворуч. Повтор. – 4 р., потім ще 4, виконуючи одночасно рухи обома руками і ногами, рух головою вниз – вгору.
«ГНУЧКА ШИЯ» - в.п. – ноги на ширині плечей, руки в сторони долонями вгору, 1 – напівприсід, нахил головою вперед, долоні вниз, 2 – випрямитись, нахил головою назад, долоні вгору, 3 – прогнутись тулубом за правою рукою, нахил голови праворуч. 4 – те саме ліворуч. Повтор. – 8 р.
 

                             ОСНОВНА ЧАСТИНА - 18 ХВИЛИН
Вправи з положення стоячи
«ЧОМУЧКА» - в.п. – ноги на ширині плечей, руки опущені, долоні паралельно підлозі. 1 – праве плече вгору, ліве вниз, праву ногу зігнути, поставити її на носок. 2 – у в.п., 3 – 4 – те саме лівим плечем і ногою. П. – 8 -10 р.
«ХВИЛІ» - в.п. – ноги на ширині стопи, руки вперед. 1 – 2 – руки по черзі зігнути за голову; 3 – 4 – руки по черзі перекласти на сідниці, 5 – 7 – рухи корпусом типу «хвилі», 8 – стрибком поворот на 90 градусів, руки вперед.           П. – 8 р.
«ДОТЯГНИСЬ» - в.п. – ноги на ширині плечей, руки за головою. 1 – нахил вперед, потягнутись за руками; 2 – нахил вперед, руками торкнутись гомілок; 3 – нахил вперед, долонями торкнутись підлоги; 4 – у в.п. П. – 8 р.
«ПРУЖИНКА» - в.п. – те ж саме, 1 – стати на носки, руки вгору, 2 – напівприсід, поворот тулуба праворуч, руки за голову, 3 – знову стати на носки, руки вгору, 4 – напівприсід з поворотом тулуба ліворуч, руки за головою.            П. – 8 р.
«МІЦНИЙ УПОР» - в.п. – о.с., 1 – упор присівши, 2 – упор стоячи, 3 – упор присівши, 4 – у в.п. П. – 4 – 5 р., потім ще 4 – 5 р., ліву ногу назад на носок в упорі стоячи на рахунок 2.
«ГОЙДАННЯ» - в.п. – права нога попереду, ліва позаду, руки в боки, 1 – руки в упор на праве стегно, 4 присідання на праве коліно; 5 – 8 – руки в боки, 4 присідання на ліве коліно. П. – 4 р., потім ще 4 р., змінивши спочатку стрибком положення ніг.
«ВІЗЬМИ» - в.п. – о.с. 1 – права рука в сторону, голову праворуч; 2 – у в.п.; 3 – 4 – те саме лівою рукою; 5 – руки вперед, голову вниз; 6 – у в.п.; 7 – руки через низ назад і голову назад; 8 – в.п., рухи рук поєднувати з напівприсіданням.         П. – 8 – 10 р.
«НОЖИЦІ» - в.п. – ноги на ширині плечей, руки вперед; 1- 4 – робити схресні рухи, підняти руки вгору; 5 – 8 – так само повертатись у в.п. Потім те саме, опускаючи руки вниз. На кожний рух піднімати і опускати п’ятки. П. – 4 р. вгору – вниз.
«ІВАН – ПОКИВАН» - в .п. – ноги на ширині плечей, руки за голову. 1- 2 – пружні нахили тулуба і голови праворуч, ліву ногу на носок; 3- 4 – те саме ліворуч з правою ногою. П. – 8 – 10 р.
«НОВІ ЧОБІТКИ» - в.п. – о.с. 1- 3- пружні прогини тулуба назад, руки на поясі, праву ногу вперед на носок; 4 – у в.п., розслабити руки вниз. П. – 8 р.
«БУРАТІНО» - в .п. – ноги на ширині стопи, руки вниз; 1- 2 – підняти зігнуту в коліні праву ногу, двічі доторкнутися до неї лівим ліктем, одночасно напівприсідати на лівій нозі; 3- повернути напівзігнуті в колінах ноги і зігнуті в ліктях руки праворуч; 4 – у в.п.; 5 – 8 – те саме лівою ногою. П. – 2 – 3 р.

БІГОВІ ВПРАВИ
«ПЕРЕМОЖЦІ» - біг на місці з почерговими рухами рук, то вниз, то вгору 15 с.
«ВЕДМЕДИКИ СОННІ» - в.п.- о.с. Руки зігнуті і розведені в сторони долонями вперед. 1 – 2 – підскок на одній нозі, другу ногу підняти в сторону; 3 – 4 – змінити положення ніг. П. – 4 р.
«ВЕДМЕДИКИ ВЕСЕЛЯТЬСЯ» - такі ж самі стрибки з однієї ноги на іншу , але зі зміною ніг на кожний рахунок ( 1 – 4 ). П. – 4 р.
«ДЗИҐА» - в.п. – ноги на ширині ступні, руки на поясі. 1 – 4 – стрибки з поворотом на 90 градусів. П. – 4 р.
 ВПРАВИ НА ВІДНОВЛЕННЯ ДИХАННЯ
«ПЛАВЦІ» - в.п. – стопи разом, руки опущені. 1 – 3 – кроки на місці з плавними рухами рук вперед в сторони; 4 – приставити ногу, руки плавно вниз.                  П – 4 – 6 р.
 «ДИХАЙ ГЛИБШЕ» - в.п. – о.с. 1 – 2 – правою ногою в сторону, руки плавно через сторони вгору, ліву ногу на носок, потягнутись вгору; 3 – 4 – приставивши ліву ногу до правої руки вниз, спину округлити, розслабити. Те саме в іншу сторону.

          ВПРАВИ З ВИХІДНОГО ПОЛОЖЕННЯ СТОЯЧИ, ЛЕЖАЧИ

«П’ЯТОЧКИ ТАНЦЮЮТЬ» - в.п. сидячи, ноги зігнуті в колінах, руки в упорі за спиною; 1- 4- по черзі піднімати і опускати п’яточки. П. – 4 – 5 р.
 «НІЖКА ЗА НІЖКУ» - в.п. – те саме. 1 – праву ногу завести ліворуч через ліву ногу, поставити на носок; 2 – у в.п.; 3 – 4 – те саме лівою ногою.
«НАСОС» - в.п. – сидячи, ноги випрямлені, руки в сторони. 1 – зігнути праву ногу, захопити гомілку руками, притиснути до грудей; 2 – у в.п.; 3 – 4 – те саме ліву ногу. П – 8 р.
«СКЛАДИСЯ» - в.п. – те саме, тільки руки позаду. 1 – 2 – нахил вперед, захопити стопи руками; 3 – 4 – у в.п., прогнутись назад. П – 10 - 12 р.
«ОЗИРНИСЬ» - в.п. – сидячи, ноги зігнуті в колінах, руки в сторони. 1 – 2 – поворот праворуч, коліна покласти на підлогу ліворуч; 3 – 4 – у в.п. ( прогнутись ); 5 – 8 – те ж ліворуч. П – 8 р.
«КОЛОБОК» - в.п. – те саме, але руками обхопити коліна. 1 – 4 – перекати на спині вперед – назад. П. – 4 р. ( по 8 перекачувань).
«ВЕРЕТЕНЦЕ» - в.п. – лежачи на спині, руки прямі на підлозі за головою. 1 – 2 – перекат на живіт ліворуч. П. – 8 р.
«ВЕЛОСИПЕД» - в. п. – лежачи на спині, руки вздовж тулуба. 1 – 7 – підняти ноги вгору, почергово згинати і випрямляти їх.
 «РІВНІ НІЖКИ» - в.п. – лежачи на лівому боці, упор на передпліччя лівої руки і кисть правої. 1 – праву ногу зігнути в коліні до живота; 2 – у в.п.; 3 – мах правою ногою вгору; 4 – у в.п. Змінити в.п. – те ж саме лівою ногою. П. – 8 р.
«КОРОБОЧКА» - в.п. – лежачи на животі, руки зігнуті біля плечей. 1 – 2 – повільно прогнутись назад, доторкнутись ногою до голови; 3 – 4 – у в.п..             П – 6 – 8 р. 
«ЖАБЕНЯ» - в.п. – лежачи на животі, упор на передпліччя. 1 – праву ногу зігнути в сторону; 2 – те саме лівою ногою; 3 – 4 – по черзі випрямити ноги у в.п. п. – 8 р.
« ПРОГНИСЬ» - в.п. - стоячи на колінах, упор на долоні. 1 – праву ногу зігнути до живота, голову опустити, спину округлити; 2 – мах правою ногою назад, голову підняти, спину прогнути. П. – 4 р правою, потім лівою.

                           ЗАКЛЮЧНА ЧАСТИНА - ДО 2-Х ХВИЛИН              
«ПРОТЯГНИСЬ» - в.п. – сидячи на п’ятках, руки внизу. 1 – 2 – стати на коліна, руки через сторони вгору, голову підняти; 3 – 4 – у в.п. П. – 5 – 8 р.
«ВІДПОЧИНОК» - в.п.- стоячи на колінах, руки вгору. 1 – розслабити руки, опустити кисті; 2 – розслабити і опустити передпліччя; 3 – повністю розслабитися і опустити руки, сісти на коліна, спину округлити; 4 – у в.п.
«НИТОЧКА» - в.п. – лежачи на спині, руки вздовж тулуба, ноги зігнути і підняти вгору, розслабитися.
«МРІЯ» - в.п.- те саме, очі закриті. Повне розслаблення.
                                

                                                                                              

 

 

Додаток  6.

Б е б і – й о г а

Мета. Вчити правильно прокочувати палицю стопами ніг, згортати килимок, шарф, виконувати вправи на тренажерах «Дошка», «Резинка»; удосконалювати вміння ходьби з кулькою між пальцями, ходьби по канату, по тренажерах «Дах», «Жолоб» різними способами, по пуфах з м’ячем, вміння закидати м’яч у «будиночок» стопами ніг; розвивати координацію рухів, окомір, вміння орієнтуватися у просторі; виховувати руховий стереотип правильної постави.

Інвентар та обладнання: повітряні кульки за кількістю дітей, гумові килимки на кожну дитину, гімнастичні палиці, пірамідка з великими кільцями, рукавички масажні, тренажери «Дах», «Жолоб», «Дошка», «Резинка», набивні м’ячі, м’ячі – фітболи, кеглі, кільця, канат, м’ячі, пуфи, «будинок».

Упродовж усього заняття лунають східні мелодії.

                                                           Х і д   з а н я т т я

1.Діти заходять до залу босоніж і шикуються в шеренгу, інструктор і діти вітаються, використовуючи жести східної культури.

 Спортивна ходьба, ходьба на носочках, на зовнішніх сторонах стоп, «ялинкою», ходьба з кулькою, зачепленою пальцями ніг. Легкий біг на носках з присіданням за сигналом. Ходьба, шикування трійками.

 Комплекс загально розвивальних вправ з елементами «хатхи – йоги»

Виконується на індивідуальних килимках.

    «Повне дихання»

В.п.- о.с. , ліву руку притиснути до грудей, праву -  на живіт.

            1 – глибокий вдих носом; 2 – видих через рот. Повторити 6 р.

     «Лебідь»

В.п. – сидячи на колінах, руки в «замок» за головою.

             1 – піднятись на коліна, руки вгору; 2 – повернутися у в.п.; 3 4 –теж саме.

     «Присяди»

В.п. – стоячи на колінах, руки на поясі. 1 – на підлогу в праву сторону; 2 – повернутися у в.п.; 32 – 4 теж саме в ліву сторону. Повторити 8 разів.

     «Напруження»

В.п. – теж саме, руки зігнуті в ліктях перед грудьми. 1 – зігнути пальці в кулаки, напружити мязи рук, грудної клітини, інших органів; 2 – опустити руки, голову, розслабитись. Повторити 10 разів.

      «Розведення колін»

В.п. – сидячи, ноги зігнуті в колінах, руки покласти на коліна. 1 – розвести коліна в сторони. 3 – 4 теж саме. Повторити 10 разів.

    «Прогинання тулуба»

В.п. те ж саме, руки в упорі ззаду. 1 – прогнуться в хребті, закидаючи голову назад;  2 – в.п. повторити  8 разів.

    «Колові рухи стопою»

В.п. те спме, права нога лежить на лівій. 1 – колові рухи стопою правої ноги; 9 -16 – колові рухи лівою стопою. Повторити 2 рази.

      «Напруження рук і ніг»

В.п. – лежачи на спині, руки вгорі на підлозі. 1 – зігнути пальці рук у кулаки, носочки натягнути – напружитись; 2 – розслабитись. 3-4- те саме. Повторити 8 разів.

         «Складаний ніж»

В.п. те саме. 1 – притиснути до грудей голову, «скластись»; 2 – в.п. повторити  8 разів.

          «Кобра»

В.п. – лежачи на животі, руки перед собою. 1 – прогнутись у хребті, піднімаючись на руках. 2 – в.п.; 3 – 4 те саме. Повторити 9 разів.

«Очищаємо дихання»

В.п. сидячи по – турецькі, вдих носом4 ривками видихнути. Повторити 6 разів.

Діти  згортають килимки пальцями ніг. Перешиковуються.

Діти поділені на підгрупи відповідно до діагнозу по плоскостопості, дизплазії, порушення постави, деформація грудної клітки. Діти першої підгрупи прокочують палицю стопами вперед – назад; нанизують пірамідку, надягають рукавичку пальцями однієї ноги на іншу; виконують вправи на тренажері «Дошка», згортають шарф стопою; вставляють кеглі в кільця стопами ніг.

Діти другої підгрупи займаються на тренажері «Резинка»; стоять на набивному м’ячі; стрибають на місці сидячи на фітболі (м’яч з вушками).

Діти третьої підгрупи виконують рухи вперед – назад на великому м’ячі, лежачі на животі і на спині (з допомогою вихователя).

11. Діти  виконують один за одним ходьбу по канату з м’ячем у руках, ходьбу по пуфах з м’ячем між ногами, закидають м’ячик у будинок ногами. Йдуть по тренажеру «Дах», «Жолоб» різними способами.

Інструктор (вихователь) стежить за поставою дітей під час ходьби

Рухлива гра «Дракон»

       Діти стають один за одним за інструктором (вихователем) і крокують по залу. Інструктор (вихователь) – голова дракона, а діти тулуб. Діти виконують рухи такі ж самі як дорослий («Куди голова – туди й тулуб»). Повторити 2-3 рази.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  7.

 

Заняття з ігрового стрейтчингу

«У ЗООПАРКУ»

 МЕТА: забезпечення кваліфікованої турботи про зміцнення, збереження фізичного, психічного й духовного здоров’я дітей шляхом впровадження нетрадиційних методів оздоровлення – ігрового стрейтчингу. Виробляти у дітей стійку правильну поставу, зміцнювати й зберігати гнучкість хребта, запобігати його деформації. Зміцнювати і розвивати у дітей опорно – руховий аппарат. Продовжувати вчити дітей під час танцювальних вправ рухатися відповідно до темпу музики, по колу, виконувати рухи відповідно до характеру мелодіії і змісту пісні. Виховувати в дітях упевненості в собі, своїх можливостях.

ОБЛАДНАННЯ: килимки на кожну дитину, запис на касеті пісні «Посмішка», магнітофон.
ХІД ЗАНЯТТЯ

У залу заходять діти під музику, використовуючи різні види ходьби:

  • Простий чіткий крок з відтягуванням носка й змахом рук.
  • Ходьба на носочках, руки за головою.
  • Звичайна ходьба.
  • Ходьба на п’ятках, руки закладені за спиною, тримаючись долонею за протилежний лікоть.
  • Звичайна ходьба.
  • Ходьба на зовнішній стороні стопи ( як ведмежата), руки на поясі.
  • Звичайна ходьба.
  • Ходьба з високим коліном ( тягнути носок піднятої ноги), руки зігнуті в ліктях, долоні всередину. Намагатися доторкнутися коліном до долоньки.
  • Звичайна ходьба.

Діти шикуються на килимках у шаховому порядку

 Під тиху спокійну музику вітаються з фізруком ( загальний уклін

Фізрук. Малята, приготуймо наш організм до виконання вправ.
ВПРАВА «СТРАУС»
В.п. – стати прямо, ноги злегка розставлені, руки вільно опущені. 1 – не згинаючи колін. Нахилитися вперед, намагаючись чолом торкнутися колін. Намагатися нахилитися доти, доки голова не буде між ногами. Руки з’єднати ззаду. Затриматись якийсь час. 2- повернутися у в.п. Повторити 2 рази.

ВПРАВА «ЯЛИНКА»
В.п. – стати прямо, ноги разом, і руки опущені.
1 – поступове розсування ніг до розміщення їх в одній площині:
А). стати на носки, п’ятки розвести в сторони;
Б) стати на п’ятки, носки розвести в сторони.
Руки синхронно піднімаються до рівня  плечей. В останній позі затриматися якийсь час. 

2 – поступове повернення у в.п. Дихання нормальне. Повторити 2 – 3 рази.
Діти сідають на килимки «по – турецькому», руки лежать на колінах, лікті відведені назад.
Фізрук. Ми знаємо з вами, діти, що тварини живуть в лісі, якщо тварини домашні, то вони живуть вдома у господаря. А ще, діти, тварини живуть в цирку і в зоопарку. Тож послухайте малята історію про життя тварин в зоопарку…
В одному гарному зоопарку жила… корочка. Давайте покажемо її.
ВПРАВА «КОБРА»
В.п. – лягти ниць, руки скласти за спиною так, щоб кисті рук зовнішньою стороною торкались сідниць. Пальці рук переплетені.
1 – плавно без ривків підняти голову, потім груди й верхню частину живота якомога вище. Затриматися.
2 – в.п. Повторити 2 – 3 рази.
Фізрук. А тепер, малята, відпочинемо і сядемо «по – турецьки». Коброчка любила гойдатися на гілках дерев. Їй це дуже подобалося. Покажемо гойдалку.
ВПРАВА «ГОЙДАЛКА»
В.п.- лягти ниць, руки витягнуті вперед з’єднавши долоні. Ноги разом, носки натягнуті.
1 – підняти без ривків голову, груди, ноги, витягнуті руки якомога вище, прогнутися. Затриматися якийсь час.
2 – в.п. Повторити 2 – 3 рази.
Фізрук. . А тепер, малята, відпочинемо і сядемо «по – турецьки». Корочка була дуже доброю і тому у неї були друзі. Але найкращим товаришем для неї був звжди песик, а звали його – Жучок. А який же він, познайомимося? Сіли на п’ятки…
ВПРАВА «ПЕСИК»
В.п. – сісти на п’ятки, руки в упорі в підлогу ззаду. Паралельно до боків. Пальці рук звернені у протилежний бік від тіла.
1 – вигнути спину й відкинути голову назад. Повільно підсунути кисті рук назад наскільки це можливо. Затриматись якийсь час.
2 – повернутись у в.п. Повторити 2 – 3 рази.
Фізрук. Малята, відпочинемо і сядемо «по – турецьки». А для того, щоб веселіше гратися, вони завжди до своєї компанії приймали маленьку кішечку Анфісочку. Вона така гарненька і маленька! Корочка та Жучок ніколи її не кривдили, допомагали їй в усьому. А яка ж вона?
ВПРАВА «КІШЕЧКА»
В.п. – стати на коліна, прямі руки на підлогу на рівні плечей.
1 – підняти голову, максимально прогнути спину ( ласкава кішечка).
2 – опустити голову, максимально вигнувши спину (сердита кішечка). Повернутися у в.п. Повторити 2 – 4 рази.
Фізрук. Діти, сіли «по – турецьки». Слухаємо далі розповідь. Одного разу, коли друзі гуляли по зоопарку, вони знайшли книжечку дитячу. Там було багато малюнків цікавих. Така яскрава книжечка! Яка ж вона?
ВПРАВА «КНИЖКА»
В.п. – сісти в позу прямого кута ( тобто ноги витягнуті). Руки підняти вгору долонями вперед.
1 – не згинаючи ніг, нагнутись вперед намагаючись прямими руками дістати пальці ніг. Нагнутися нижче і торкнутися чолом колін. Руки при цьому згинаються в ліктях. Намагатися грудьми торкнутися ніг. Затриматися якийсь час.
2 – повільно повернутися у в.п. Повторити 2 рази.
Фізрук. Діти, сіли «по – туреціки». Слухаємо далі розповідь. Корочці, песику та кішечці дуже хотілося знати, що в книжечці написано, але ніхто не вмів читати. Вони були ще маленькі. І тоді песик Жучок запропонував своїм друзям піти до лисички. Вона вже ходила до школи і вміла добре читати. Так вони і вчинили. Яка ж лисичка гарна!
ВПРАВА «ЛИСИЧКА»
В.п. – сісти на п’ятки. Руки за спиною, зігнуті в ліктях.
1 – сісти на підлогу праворуч від п’ят. Затриматися якийсь час.
2 – повернутися у в. п. Повторити 4 рази.
Фізрук. Малята, відпочинемо і сядемо «по – турецьки». Слухайте далі. Лисичка прочитала дітлахам багато цікавого з книжечки. Так непомітно промайнув час. «Ваші матусі будуть хвилюватися за вас, малята» - сказала лисичка. «Ви ще маленькі. Треба поглянути котра година». Пішли до годинника всі дітлахи. Годинник такий цікавий!
ВПРАВА «ГОДИННИК»
В.п. – лягти на спину, руки вздовж тіла. Носки відтягнуті. 
1 – відвести праву ногу вбік, повільно її підняти у вертикальне положення, перевести через ліву донизу, намагаючись торкнутися до підлоги, на підлозі повернутися у в.п. ( нога описує коло).
2 – виконати те саме лівою ногою. Повторити 4 рази.
Фізрук. Малята, відпочинемо і сядемо «по – турецьки». Слухайте далі. Дітлахи подякували лисичці за читання книжечки. Завірили її, що теж скоро навчаться читати і швиденько побігли додому. А щоб скоротити шлях, вони полізли по драбинці до свого майданчика, де розташовані їх домівки. Яка ж це драбинка? 
ВПРАВА «ДРАБИНКА»
В.п.- сісти в позу прямого кута. Руки на стегнах.
1 – відвести праву ногу назад коліном донизу. Обидві ноги мають бути витягнуті в одну лінію.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток  8.

ЗОРЯНИЙ ТАНОК

 

 

(заняття для  дітей старшої групи з елементами «Хатха – йоги»,  китайського оздоровчого комплексу «Кунг-фу», з елементами психогімнастики)

Мета: Узагальнити та систематизувати знання дітей про Космос, які діти отримали з різних джерел. Піднести до поняття, що в Космосі існує безліч зірок, Сонце теж зірка. Ознайомити з поняттям  «сузір’я». закріпити знання дітей про зміну дня та ночі  протягом доби. Формувати правильну поставу, сприяти психічному оздоровленню малюків, виховувати впевненість у собі, своїй красі та граціозності.

Обладнання: килимки, обручі по одному на кожну пару дітей, напівзатемнена кімната, спокійна музика та кольорове освітлення.

Хід заняття:

(діти розташовуються на килимі, в один рядок лягають хлопчаки, у другий – дівчата. Посередині між кожною парою дітей, покладено по обручу. Інструктор вмикає музику, пропонує дітям заплющити очі, розслабиться й поринути у фантазію. Під тиху, ніжну мелодію малює образ).

М е д и т а ц і я

Фізінструктор. Нашу Землю сповиває тиха ніч… На небі  спалахують чарівні зірочки – більші та менші, що мерехтять золотом і сріблом. Вчені кажуть, що це освітлені Сонцем далекі планети. Але люди все одно розповідають про зірки свої фантастичні легенди. Є повір’я, що це – святі душі. Коли людина чесно живе на  Землі, коли творить добро, шанує своїх батьків і дарує усім – усім радість. Бог відкриває її душі дорогу на небо, і вона сяє, нагадуючи нам про справжнє людське призначення – любити, бути щирим, добрим та чуйним.

А ще про зірочки розповідають багато гарних казок.  Ми теж сьогодні придумаємо свою казку. Уявіть себе зірочками, які тихо спочивають вдень, а зараз прокидаються, розплющують яскраві оченята…

М а с а ж

Інструктор. Зірочки розминають після сну свої руки-промінчики… Діти, ляжте на спину, підніміть руки вгору і через сторони опустіть їх додолу (5-6 р.). А тепер побавимо їх – притисніть долоні до щічок – вдих, відпустіть – видих. Опустили руки. Ще раз повторимо. Розбудили ручки – промінчики. А тут і ніжки – промінчики починають танцювати, малювати на небі візерунки. Діти, зігніть ноги в колінах, трішки підніміть стегна над підлогою, виконуємо ними кілька колоподібних рухів вправо, а тепер – вліво (5 – 6 р.). притисніть коліна до підлоги вправо, а тепер притисніть коліна до підлоги вліво (3 р.). ось і прокинулись ніжки – промінчики. Молодці! Чи готові ви до польоту у Космос?

Розминальні та дихальні вправи

Інструктор. Всім зірочкам хочеться поринути в чарівний політ по нічному небу та відчути його свіжість. Небо – це чарівне царство зірочок. Ляжте на животики, одночасно підніміть над підлогою руки і ноги, підніміть голову. Так, вірно. Ви чудові! Зірочки підготувалися і полетіли. Глибокий вдих – ми злетіли! Видих. Давайте подихаємо нічною небесною прохолодою (3р.) після вдиху говоріть про себе: - «Я – зірочка», – потім видихніть.

Навкруги тиша, спокій. Чудово ви полетіли. Підніміться на ноги.

Дихально – оздоровчий комплекс Кунг – фу

Інструктор. Поки наші зірочки літали, на небо набігли хмари. Почався дощик. Спочатку ось такі дрібні крапельки. Простягніть руки вперед один до одного і швидко поворушіть пальчиками. Вдих – видих. А потім почалася справжня злива. Зробіть плавні рухи руками вгору – вниз. Дихаємо спокійно. Вщухає дощик, на небі засяяло яскраве сонечко. Вдих -  видих. Сонце також є зіркою. Зірку сонце можна побачити тільки вдень. У Сонця є 9 планет. Усі вони рухаються навколо Сонця  і кожна тільки своїм маршрутом.

Загальна стимуляція.

Інструктор. Тож, зірочки, привітайтесь іще з однією зірочкою – Сонцем. Станьте на коліна, випряміть спину, голову злегка підніміть, руки простягніть один до одного. Дихайте рівно та глибоко. Вдих  - прогніть спину і підніміть руки вгору. Опустіть руки на підлогу – видих. Праву ніжку назад – вдих, ліву ніжку назад – видих. Піднялися. Складемо руки долонями разом перед грудьми. «Здраствуй, Сонце!» скажімо всі разом: «Здраствуй, Сонце!».

Коли ходить ніч на дворі,

Укривають небо зорі.

А щоб їм бува не впасти

На чиєсь подвір’я,

То збираються у групи,

І, побравшись за руки,

Створюють сузір’я.

  •                     На Землі віддавна вважали, що кожна людина народилася під своїм сузір’ям, яке в певні дні якось по - особливому  випромінює світло, що впливає на її характер та дії. Таких сузір’їв –знаків зодіаку – 12. і ось танцювальні пари вийшли на свої орбіти. Починаються складні фігури зоряного танцю. Зірочки наближаються одна до одної і запрошують до парного танцю. Хлопчики, станьте у обруч на високі ніжки та ручки, а дівчатка проповзають під ними. А тепер поміняємось місцями. Молодці! Гарно танцюють зірочки!

Хлопчики і дівчатка, станьте на коліна, візьміться руками за обруч, який повинен бути у вас перед грудьми. Виконаємо нахили тулуба вправо – вдих, вліво – видих (5 – 6 р.).

Сіли на коліна, обруч тримаємо знову перед собою, підніміть його вгору, прогнули голівки – вдих, опустилися вниз – видих. Молодці! Виконаємо танок плавно, повільно під музику.

Хлопчики, станьте в обруч на одне коліно, а дівчатка тримайтеся за їхні праві руки, на колінах обійдіть навколо обруча. Рухайтесь красиво, повільно.

Як гарно, яскраво сяють наші зірочки, як любо їм у небесному танку. Вся Земля замилувалася ними. Коли на небі багато зірок, люди знають – завтра буде ясний день.

Хлопчаки та дівчатка, станьте на одне коліно, візьміться за обруч однією рукою і підніміть його над головою, другу руку та ногу відведіть убік. Гарний ви затанцювали танок!

Релаксація

Інструктор.

Ми в небі літали,

Різні сузір’я зустрічали.

А які бачили, здогадайтесь – но самі!

- Діти, станьте, широко розставте ноги, зігніть їх трохи в колінах, нахиліть тіло вперед, руки тримайте зігнуті в ліктях, пальці розведені. Стряхніть всім тілом і промовте: «Р-р-р!» це яке сузір’я ми показували? Вірно, сузір’я Лева.

Станьте, ноги на ширині плечей, руки тримайте зігнутими у ліктях , пальці розведені. Просуваємось повільно назад, дихаємо рівно. Рівно вдих, рівно видих. Рухаємо руками, а тепер плечима, спиною. Це сузір’я ..? Вірно, Рака!

А тепер приклали долоню до долоні , ротиком рівномірно вдихаємо повітря. . зробіть руками хвилеподібні рухи. Так, ми схожі на рибку. Є таке  сузір’я – Риби. Молодці!

Заплющить очі і глибоко вдихніть. Подумки ск4ажіть: «Я – лев (вдих - видих), я – рак (вдих - видих), я – риба (вдих - видих), я  - спокійна зірочка (вдих - видих). Молодці, ви чудово відпочили.

(Гра – медитація «День і ніч на планеті Земля»).

Інструктор. Діти, ви зірочки, а я Сонце. Я стою посередині, а ви навколо мене утворіть коло.

Я на небі сяю,

І про всіх я дбаю,

Рано – вранці піднімаю,

День мине – я спать  вкладаю.

  • Діти, рухаємось повільно по колу. На сигнал «День» - ви повертаєтесь до мене обличчям і зупиняєтесь, а на сигнал «Ніч» - повертаєтесь до мене спиною (3 р.).

Бесіда на морально – етичну тему

Інструктор.

Потягніться гарненько в гору, опустіть руки через сторони донизу. Добре, якщо маєш струнке, міцне тіло! Сядьте в коло . візьміться за руки. Ніжно подивіться один одному  у вічі. Подаруйте своєму товаришу приємну усмішку. Молодці мої любі! Цікава в нас вийшла казочка?

(Хлопчики подають руки дівчаткам і парами виходять із залу).

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
3 грудня 2020
Переглядів
5357
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку