Квест-гра "Свято Миколая" 2 клас

Про матеріал
Квест-гра для учнів початкових класів, яка допоможе весело та пізнавально провести улюблене свято малюків.
Перегляд файлу

Квест-гра «Свято Миколая»

Мета:  ознайомити учнів із традиціями святкування дня святого Миколая в Україні; збагачувати словниковий запас учнів; розширити кругозір дітей про святого Миколая; розвивати пам'ять, увагу, творче мислення, вміння робити висновок; залучати дітей до духовних надбань нашого народу; виховувати повагу до всіх хто творить добро.                           

Форма проведення: квест-гра.

Обладнання: розтяжка та декор на дошку, музичний супровід, відео, презентації, маршрутний лист, лист від Миколая, «рукавички», карта для пошуку подарунків, святкові подарунки, прикрашена ялинка.

 

Хід заходу

Звучить музика

Слово вчителя.

Чудотворець
Колись давним-давно... А може, нині?
Жив Миколай. Та ні: завжди живе.
Не забував нікого: кожній дитині
Ніс радість, щастя чарівне.

   В Україні день святого Миколая здавна був значним і веселим святом. Вважалося, що цей святий є захисником усіх бідних і знедолених. Та найбільше його вшановують діти, для яких він був охоронцем.

   Щоб розпочати нашу зустріч давайте заспіваємо пісню нашому Святому Миколаю.

Тільки раз у році
Ніч така буває,
Коли Святий Микола
Подарунки надсилає.

Ходить він завжди вночі
Має від дверей ключі,
Знає, де наш клас шукати,
Щоб подарунки роздавати.

 

  Сьогодні до школи я прийшла дуже рано, хотіла підготувати для вас це гарне свято, та помітила, що у наших дверях на нас чекає лист. Я його розкрила та на дошку прикріпила. Нам пише сам Святий Миколай, нумо дізнаємося, що трапилося. (Вчитель або учень зачитує лист від Святого Миколая).

 

Тепер я розумію, чому окрім листа у конверті я знайшла аркуш паперу з надписом, це ж інструкція від дідуся, який вирішив вам допомогти пройти усі випробування та нарешті знайти свої подарунки. Давайте прочитаємо коротку інструкцію.

 

«Щоб отримати завітну карту та перейти до пошуку подарунків, вам необхідно знайти всі фрагменти пазлу та скласти символ свята. Кожна зупинка має свій фрагмент пазлу, що потрібно зробити на наступній зупинці. Для зручності у нас дві команди, команда «Сніжинки», « Зірочки ». Оберіть свого капітана. При чіткому виконанні усіх умов зупинки, ви отримуєте фрагмент пазлу. Пазл розмістіть на дошці, а по його завершенню отримаєте карту, де зірочками позначені місця, де злодії сховали ваші подарунки.

 

Ну що, діти, будемо шукати ваші подарунки? Зараз вам потрібно обрати собі капітана, хто буде, кріпити пазли на дошку та відповідати за свою команду. (Діти обирають своїх капітанів: хлопця та дівчину).

Отож, розпочинаємо пошуки подарунків.

 

Перша зупинка «Скринька побажань»

 

Зараз ми з вами зробимо коло. В нас є ось така скринька в якій містяться побажання однокласникам. Ви по черзі дістаєте і зачитуєте побажання тому, хто стоїть праворуч.

 

Друга зупинка «Інформаційна хвилинка  про

дитинство Святого Миколая»

Дуже давно жив у місті Мирах, у Малій Азії хлопець Миколай. Нічого не бракувало малому Миколі: ні гарної одежі, ні смачної їжі. Але не мав він ні тата, ні мами. Хлопчик ріс під опікою (під наглядом чужих людей). Та коли він виходив із свого гарного будинку і бачив, як убого живуть сусідські діти, серце його завмирало. Був у Миколи старий учитель, який учив його молитися, читати і писати. Одного разу читав він разом з учителем Святе Письмо, а було там написано: «Коли ти робиш добро іншому, то нехай твоя правиця не знає, що робить лівиця…»

— Учителю, поясни мені, як це розуміти? — запитав у задумі.

— А так, сину: коли робиш добро іншому, не треба про це нікому розповідати. Краще не хвалитись своїми добрими вчинками, — відповів учитель.

Це було пізньої осені. Микола вже знав, що багато діток в його околиці сидять голодні в неопалюваних хатах. Дуже бідує родина старого Олександра. «Не можу я спокійно спати, коли інші діти голодні» — подумав.

Устав і пішов до комори тихенько, щоб ніхто не чув і не бачив, набрав повну торбу різних харчів ще й кілька товстих полін (дров) захопив. У своїй скрині відшукав взуття.

Сказав своїй няні, що йде спати, взяв торбу і пішов до хати старого Олександра. Кинув торбу на порозі і швиденько побіг назад.

А вранці старий Олександр знайшов торбу і не міг натішитися подарунками. Але не міг здогадатися, кому дякувати.

Отак розпочалося таємне обдарування бідних. Люди молили Бога за невідомого, що допомагає їм, та не могли здогадатися, що то був Миколай. Але слуги помітили, що зникають речі. І одного разу вистежили Миколу. Вони запитали хлопчика, навіщо він це робить. Він відповів, що не може спати, коли бачить голодних дітей.

А коли Миколай виріс, то став священиком і все своє добро роздав бідним. Скрізь чинив тільки добро. За це Бог дав йому силу творити ще більше добра.

Коли він помер, то церква зарахувала його до святих. А тепер діти моляться до Святого Миколая, щоб він допоміг їм бути добрими і щоб нагороджував їх за добрі вчинки. Вони чекають ночі з 18 на 19 грудня, щоб почути срібні дзвіночки на санчатах, якими їде до них святий Миколай. Кажуть, що тоді радіє місяць на небі, посміхається, бо він знає, що в цю ніч усі радітимуть. І ті, хто робить подарунки, і ті, для кого вони призначені. Бо найбільше щастя в житті — це творити добро.

Третя зупинка «Таємнича»

Зараз я буду зачитувати загадки, які ви повинні відгадати. Відповіді не викрикуємо, відповідає лише одна команда.

Гра «З якої це казки?

  •  Баба діда за сорочку, дочка бабу за торочку…»( «Ріпка»)
  • У якій казці дівчинка випила з пляшки невідому рідину і зменшилась у розмірі?(«Аліса в країні чудес».)
  • Його не прийняли до своєї родини.Він став самтнім та покинутим у цім світі. Потім сталось чудо-знайшов сім’ю ( «Гидке каченя» Андерсона .)
  • Один смішний чоловік може гратися на балконі, перехилятися через підвіконня, навіть жити на даху. Хто це і з якої казки? ( Карлсон з казки «Карлсон, що живе на даху».)
  • Старенька бабуся у лісі жила. Гостинці для неї онука несла. (Червона Шапочка)
  • Працювала я у хатці. Танцювала у палаці. Є така у мене звичка — Десь губити черевички. (Попелюшка)

 

Четверта зупинка «Танцювальна»

«Перевіривши ваш інтелект та вокальні можливості, настав час зігрітися, бо зима за вікном. Зараз усі учні встають зі своїх місць та займають місце по середині класу. На екрані будуть продемонстровані рухи, які ви повторюєте. Той, хто прояве себе найкраще і отримає наступний фрагмент пазлу та підказку. (Включаємо відео «Сніг пухнастий нагортаю» Зупинка Танцювальна)

 

П’ята зупинка «Допитлива»(Рукавички)

  Перед вами багато зимових рукавичок, але на них є фрагменти слів. Ваше завдання правильно знайти закінчення кожного слова, яким можна охарактеризувати дитину, що гідна подарунка. З’єднайте обидві частини.

 

Шоста зупинка «Передбачення на наступний рік»

Думаю, кожен хоче зазирнути трішечки наперед і дізнатися, що чекає його у цьому році. Ось, погляньте, в чарівну шапку, в ній є передбачення. Виберіть собі одне і ви про все дізнаєтесь. Хто бажаємо, можна зачитати.

 

Сьома зупинка «Гуртом зліпимо сніговика»

«З таки гарним інтелектом не залишилося жодних таємниць, а як щодо творчих здібностей? Слабо продемонструвати?

У вас є елементи сніговика , вам потрібно його скласти і приклеїти на аркуш паперу. Це зробити потрібно швидко і правильно.

Восьма зупинка «Розважальна» (Прикрасити ялинку)

З кожної команди приймають участь по 4 учасники. Перед вами є іграшки, але їх на одну менше, ніж вас. Поки грає музика ви рухаєтесь по колу та танцюєте, щойно музика скінчилася, вам потрібно першим схопити іграшку. Той, хто залишився без іграшки вибуває та забирає одну іграшку, прикріплюючи її на нашу ялинку.

 

Дев’ята зупинка «Вокальна»

           Танцювальні здібності ви продемонстрували, а як щодо вокальних.

 

Ви такі молодці, виконали всі завдання квесту та зібрали пазл. Тепер я вам передаю карту, за якою ви зможете знайти подарунки. До мене підходять лише капітани, я їм видам карту. Ваше завдання, правильно все розрахувати та знайти свої подарунки. Карту розташуйте так, щоб ви стояли обличчям до дошки. Бажаю вам успіху!

 

Молодці! Дітки, ви були дуже чемними, вихованими, розумними та активними. Мені сподобалось з вами працювати. Будьте такими і надалі, і Миколай до вас обов’язково прийде.

 

 Сьогодні ви довели, що ви найкращі діти-завзяті, товариські, розумні та слухняні. Я впевнена, що  ви і далі будете робити знову  безліч чудових справ, і Миколай буде відразу до вас поспішати зі своїми  дарунками.

 

На цьому наш цікавий квест завершено. Дякую вам за гарні відповіді та вашу активність!

 

 

 

 

 

docx
Додано
29 жовтня 2023
Переглядів
2685
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку