Квест "Різдвяні пригоди"

Про матеріал
Мета: ознайомити дітей з традиціями та обрядами колядування в Україні, вертепом; розширювати уявлення про святкування Різдва Христового; вправлятись у відгадуванні загадок різдвяної тематики; викликати бажання відроджувати давні традиції та звичаї; залучати до розповідання колядок; формувати вміння доводити розпочату справу до логічного завершення.
Перегляд файлу

 

Квест «Різдвяні пригоди»

 

 

Мета: ознайомити дітей з традиціями та обрядами колядування в Україні, вертепом; розширювати уявлення про святкування Різдва  Христового; вправлятись у відгадуванні загадок  різдвяної тематики;  викликати бажання відроджувати давні традиції та звичаї; залучати до  розповідання колядок; формувати вміння доводити розпочату справу до логічного завершення.

Матеріал: карта з маршрутом-підказками, конверти з мультиплікаційними персонажами (пес Патрон, тітонька Сова, козаки), штучна ялинка, Різдвяна Зірка напередодні виготовлена дітьми, мнемотаблиця з загадкою «Різдво»,  дидактичні ігри «12 страв на Святвечір», «Хто святкує Різдво», загадки «Загадкове Різдво», гра-танок «Йдемо на свято» www.youtube.com/watch?v=ouVVEQ-siBo.

 

                                              Зміст  квесту

Вихователька. Діти, погляньте на  мнемотаблицю і  пригадайте загадку.

В небі зірочка зійшла –

Звістка радісна прийшла!

Християнське торжество

Називаємо... (Різдво).

Вихователька. Різдво це зимове свято, яке ми з нетерпінням чекаємо. А на Різдво народився маленький …? (Ісусик). Тоді  на небі з’явилася  перша … ? (Зірка). Тому на Різдво ходять колядувати та прославляти Ісусу Христа. Зірка стала символом Різдва,  адже про чудесне народження провістила саме «Вифлеємська зірка». Ми з вами теж зробили Різдвяну Зірку. Давайте теж її візьмемо та підемо колядувати.

(Вихователь іде за Зіркою та не знаходить).

Вихователька. Ой, а де це поділася наша Зірка? Щось її ніде немає. Дітки, можливо ви бачили де вона поділася? І що тепер робити? Свята без Зірки не може бути. Нам потрібно обов’язково її знайти, давайте пошукаємо.

(Діти шукають і знаходять конверт із зіркою).

Вихователька. А це що таке? Хтось залишив нам конверт. Давайте прочитаємо його.

«Добрий день, наші друзі. Вашу Зірку ми заховали, щоб перевірити, які ви кмітливі, розумні та вправні та чи справді можете бути колядниками. Якщо хочете відшукати Зірку, то маєте справитись з усіма нашими загадками» .

(У конверті частинки карти з підказкою)

Вихователька. Оце так. Діти, погляньте, карта складається з частинок, які нам потрібно з’єднати. Як же нам її скласти? Погляньте, тут є цифри, стрілочки. (Припущення дітей) Можливо треба по порядку скласти частинки. Давайте спробуємо! (Діти складають карту).

Вихователька. Розглянемо частинку карти з  цифрою 1. Що ж тут зашифровано? (ліжко і янголятко). Як ви думаєте, куди нам потрібно йти? (Діти шукають конверт із янголятком у спальній кімнаті і знаходять конверт з зображення собачки Патрона).

           Вихователька. Так діти, це пес Патрон. Що він уміє робити? (виконує завдання, віднаходить небезпечні предмети). То ж і нам  підготував завдання.

Завдання  1.

Вихователька. Отож перше завдання «Загадкове Різдво» (відгадування загадок Різдвяної тематики та підбір відповідей-картинок)

  • Як на Різдвяні свята за звичаєм вітаються? А як нам відповісти?

Вихователька. Ви  добре виконали перше завдання від Патрона! У конверті лежить частина підказка. Діти, як видумаєте яка цифра нам потрібна? (2). Давайте далі поглянемо на карту  (поличка з посудом і кутя). Діти відгадують місцезнаходження конверта та ідуть до помічника вихователя, знаходять конверт із завданням. «Добрий день. Я – тітонька Сова. Я знаю де ваша Зірка Різдвяна, але щоб дати вам підказку, потрібно виконати моє завдання. Успіху вам малята».

Завдання 2.

Вихователька. Тітонька Совам хоче, щоб ми відібрали страви, які мають бути на столі у Святвечір. Дидактична гра «12 страв на Святвечір».

Вихователька. Тільки з'являється ввечері на небі перша зірочка, уся  сім’я збирається за святковим столом та запалюють свічечку. Так починається Святий вечір. На столі завжди традиційно має бути кутя. Чи знаєте ви з чого готується кутя? Так, її готують з пшеничної каші. А ще що туди додають? Так родзинки, мак, горіхи, мед. А на наступний день діти ходять колядувати та бажають господарям та господиням та їх сім’ям здоров’я та щастя.

    Вихователька. Молодці і з цим завданням справились. У конверті лежить частина підказка. Нам потрібно йти далі шукати Різдвяну зірку. Давайте розшифруємо  нову підказку. Частина карти з цифрою 3 (шафи і колядники). Діти йдуть у приймальну кімнату і знаходять конверт.

Завдання 3. 

 «Добрий день. Ми – козаки і знаємо,  що вам потрібно. Не ображайтесь на нас, що ми трішки все переплутали. Виконайте наше завдання і віднайдете Зірку».

Дидактична гра «Хто святкує Різдво».

Вихователька. Діти, ви справжні молодці всі завдання виконано. Ось  і ще одна частина підказки. Погляньте, але у нас ще залишилось шифрування (ноти, веселі діти). Здається я знаю, козаки, тітонька Сова та пес Патрон хочуть, щоб ми повеселились. Запрошую вас пограти рухливу гру-танок «Йдемо на свято».

А зараз складемо всі підказки і вияснимо де наша Різдвяна Зірка. (зображення дверей). Так це ж друга молодша група, йдемо всі разом запитаємо.

(Діти просять Зірку, та визначають хто буде Звіздарем)

Вихователька. Які ви молодці, ми  добре попрацювали та  довели, що є справжніми друзями. Завдяки нашій карті з підказками ми змогли знайти  Різдвяну зірку, яку від нас заховали персонажі українських мультфільмів. От тепер ми можемо піти  колядувати.

(Діти колядують, співають колядки).

Колядка «Дзень-дзелень».

 

 

 

docx
Додано
11 березня 2023
Переглядів
150
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку