Презентація "Атестація у ЗДО положення №805 від 01.09.2022"

Про матеріал
Презентація створена відповідно до нового положення про атестацію №805 як вступає в дію з 01.09.2023
Зміст слайдів
Номер слайду 1

педагогічних працівників у закладі дошкільної освіти. АТЕСТАЦІЯПідготувала вихователь-методист Тетяна ЦАРЕНКО

Номер слайду 2

Нормативні документи, які регулюють систему атестації педагогічних працівників. Закон України «Про освіту»Закон України «Про дошкільну освіту»Закон Українип «Про загальну середню освіту»Закон України «Про позашкільну освіту»Положення про атестацію педагогічних працівників Наказ МОН від 09.09.2022 №805 «Про затвердження Положення про атестації педагогічних працівників»Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 №963

Номер слайду 3

Педагогічні працівники, що підлягають атестації:вихователі-методистивихователівчителі-логопеди (дефектологи)практичні психологимузичні керівникиінструктори з фізкультури. Атестація педагогічного працівника є обов'язковою та може бутичерговою або позачерговою

Номер слайду 4

Положення №805 від 09.09.2022 вступає в дію з 01.09.2023, проте, починаючи з дня його офіційного опублікування, набирають чинності такі норми:проходження успішної сертифікації та наявність чинних сертифікатів (один раз протягом його дії) зараховується як проходження чергової (позачергової) атестації із присвоєнням/збереженням кваліфікаційної категорії, педагогічного звання;мінімальний загальний обсяг підвищення кваліфікації педагогічних працівників  закладів дошкільної освіти впродовж п'яти років становить 120 годин (4 кредити ЄКТС)

Номер слайду 5

Проміжок часу між проходженням педагогічним працівником попередньої та наступної атестації (міжатестаційний період) не може бути меншим за три роки, крім випадків позачергової атестації за ініціативи педагогічного працівника До цього періоду не включається:час перебування в соціальних відпустках;навчання у закладах вищої освіти;період, на який переноситься атестація. Підвищення кваліфікації є необхідною умовою атестації й проводиться в міжатестаційний період відповідно до законодавства. До загального обсягу за останні 5 років перед атестацією включаються всі години підвищення кваліфікації незалежно від суб'єкта підвищення кваліфікації, виду, форми чи напряму. 

Номер слайду 6

Атестаційна комісія. Атестаційні комісії створюються наказом керівника закладу освіти, відокремленого структурного підрозділу, органу управління у сфері освіти, у якому визначається персональний склад атестаційної комісії, призначаються голова та секретар атестаційної комісії. Кількість членів атестаційної комісії не може бути менше ніж п’ять осіб. До роботи атестаційної комісії залучаються представники первинних або територіальних профспілкових організацій (до 2 осіб за згодою) із правом голосу. Представники профспілкових організацій за згодою залучаються до роботи головою атестаційної комісії відповідно до рішення уповноваженого профспілкового органу. До роботи атестаційної комісії не може бути залучена особа, яка відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» є близькою особою педагогічного працівника, який атестується, або є особою, яка може мати конфлікт інтересів.

Номер слайду 7

Повноваження атестаційної комісії I рівня. Атестаційна комісія І рівня приймає рішення про:відповідність (невідповідність) педагогічних працівників закладу освіти, структурного підрозділу займаним посадам;присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій і педагогічних звань або про відмову в такому присвоєнні (підтвердженні).

Номер слайду 8

Повноваження атестаційної комісії II рівня (при управлінні освіти)атестує педагогічних працівників закладів освіти, у яких працює менше 15 педагогічних працівників;розглядає апеляції на рішення атестаційних комісій І рівня. Атестаційна комісія II рівня приймає рішення про:відповідність (невідповідність) педагогічних працівників підпорядкованих закладів освіти, відокремлених структурних підрозділів (в яких працює менше 15 педагогічних працівників), займаним посадам;присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій і педагогічних звань або про відмову в такому присвоєнні (підтвердженні);відповідність (невідповідність) керівників підпорядкованих закладів освіти, відокремлених структурних підрозділів займаним посадам;присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій і педагогічних звань або про відмову в такому присвоєнні (підтвердженні) керівникам підпорядкованих закладів освіти, відокремлених структурних підрозділів, які викладають навчальні предмети (інтегровані курси).

Номер слайду 9

Порядок проведення атестації1. Для проведення чергової атестації атестаційні комісії до 10 жовтня поточного року повинні:скласти і затвердити список педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації в наступному календарному році, строки проведення їх атестації та графік проведення засідань атестаційної комісії;визначити строк та адресу електронної пошти для подання педагогічними працівниками документів (у разі подання в електронній формі). У випадку відсутності педагогічного працівника, який підлягає черговій атестації у списку, за його заявою, поданою не пізніше 20 грудня поточного календарного року, атестаційна комісія включає його до списків педагогічних працівників, які підлягають черговій атестації.2. Для проведення позачергової атестації до 20 грудня до атестаційної комісії подається заява за формою, наведеною в додатку 1 до цього Положення. Атестаційна комісія затверджує окремий список педагогічних працівників, які підлягають позачерговій атестації, визначає строки проведення їх атестації, подання ними документів та у разі потреби може внести зміни до графіка своїх засідань.

Номер слайду 10

Рішення про результати атестації педагогічних працівників приймаються атестаційними комісіями:І рівня - не пізніше 01 квітня;ІІ-ІІІ рівня - не пізніше 25 квітня. У разі тимчасової непрацездатності педагогічного працівника, який атестується, або настання інших обставин, що не залежать від його волі та перешкоджають проходженню ним атестації, проведення атестації або окремих засідань атестаційної комісії має бути перенесено за рішенням відповідної атестаційної комісії до припинення таких обставин, але не більше ніж на один рік. У такому випадку за педагогічним працівником зберігається раніше присвоєна кваліфікаційна категорія (педагогічне звання) до проходження ним атестації у порядку, визначеному цим Положенням.отримання). Педагогічний працівник може бути присутнім на засіданні атестаційної комісії під час розгляду питань, що стосуються його атестації, в тому числі в режимі відеоконференцзв'язку.

Номер слайду 11

Прийняття рішення атестаційної комісії про результати атестації педагогічних працівників. На підставі рішення атестаційної комісії секретар оформляє атестаційний лист за формою (Додаток 3 до Положення), у якому фіксується результат атестації педагогічного працівника. Якщо педагог одночасно (в межах однієї процедури) атестується з декількох навчальних предметів, оформляється один атестаційний лист, у якому зазначаються результати атестації за кожним із предметів. Атестаційний лист оформляється у двох примірниках і підписується головою атестаційної комісії та секретарем. Атестаційні листи та копії документів про підвищення кваліфікації зберігаються в особовій справі педагогічного працівника. Впродовж 3-х робочих днів із дати його видання керівник має ознайомити з ним працівників під підпис та подати його до бухгалтерії для нарахування заробітної плати та проведення відповідного перерахунку

Номер слайду 12

Рішення атестаційної комісії може бути підставою для звільнення педагогічного працівника з роботи у встановленому законодавством порядку. Наказ про звільнення або переведення працівника за його згодою на іншу роботу за результатами атестації видається лише після розгляду його апеляції (у разі подання) атестаційними комісіями вищого рівня з дотриманням законодавства про працю. Розірвання трудового договору за таких умов допускається у разі, якщо неможливо перевести працівника за його згодою на іншу роботу, яка відповідає його кваліфікації, у тому самому закладі освіти.

Номер слайду 13

Кваліфікаційні вимоги до педагогічних працівників Кваліфікаційна категорія— це відповідний рівень кваліфікації, професіоналізму, результативності педагогічної праці, що відповідає нормативним критеріям і встановлюється педагогічним працівникам на 5 років. Педагог, який підлягає атестації, має знати, що: Кваліфікаційна категорія «спеціаліст» присвоюється педагогічному працівникові, який має освітній рівень фаховий молодший бакалавр (освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст), молодший бакалавр, бакалавр чи магістр (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст). Кваліфікаційна категорія «спеціаліст другої категорії» присвоюється педагогічному працівникові, який має освітній рівень молодший бакалавр (освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст), бакалавр чи магістр (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст) (для працівників закладів дошкільної освіти також освітньо-професійний ступінь фаховий молодший бакалавр), стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж три роки.

Номер слайду 14

Кваліфікаційна категорія «спеціаліст першої категорії» присвоюється педагогічному працівникові, який має освітній рівень бакалавр, магістр (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліст) (для працівників закладів дошкільної освіти також освітньо-професійний ступінь фаховий молодший бакалавр або ступінь вищої освіти молодший бакалавр (освітньо- кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст), стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж п’ять років. Кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії» присвоюється педагогічному працівникові, який має освітній рівень магістр (освітньо- кваліфікаційний рівень спеціаліст), стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж сім років. Педагогічне звання "вихователь-методист" може присвоюватися музичним керівникам та інструкторам з фізичної культури дошкільних закладів освіти.

Номер слайду 15

Особи, які не мають педагогічної освіти, але мають стаж роботи в одній із галузей економіки (крім освітньої) та працюють на посадах педагогічних працівників, атестуються як педагогічні працівники без дотримання послідовності на присвоєння кваліфікаційної категорії:«спеціаліст другої категорії» за наявності не менше двох років стажу роботи;«спеціаліст першої категорії» - не менше п’яти років;«спеціаліст вищої категорії» - не менше семи років.

pptx
Додано
12 березня 2023
Переглядів
1148
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку