Квест "УЦР" (матеріал для підсумкового уроку)

Про матеріал
Матеріал може бути виконаний для проведення системно-узагальнюючого уроку, уроку повторення, або для проведення позакласного заходу.
Перегляд файлу

 

10клас Історія України

ТЕМА:Українська державність 1917-1920рр.

МЕТА: 1) систематизувати знання з історії українських земель ХХ ст.;

             2)розвивати просторову, візуальну компетенції, уміння аналізу історичного матеріалу;

             3) виховувати повагу до історичного минулого нашої Батьківщини.

Обладнання: заготовлені картки, ілюстрації, відео.

Підготовчий етап: поділ учнів на групи, повідомлення тем, які слід повторити. Учні отримують кожного дня нові завдання після першого уроку. Завдання виконуються на перервах і здаються після 5-го уроку на перевірку експертній групі. Саме вона виставляє бали і знайомить з ними через спецтаблицю.

 

   ХІД І ЗМІСТ КВЕСТУ:

І ПОДОРОЖ ПЕРША –МИХАЙЛО ГРУШЕВСЬКИЙ

А)Продовжити речення, вибравши  із поданих варіантів(мах 8 балів).

В(Київському, Харківському, Тифліському)університеті Михайло Грушевськийпрацювавпідкерівництвом(Пантелеймона Куліша, Володимира Антоновича, Михайла Драгоманова).

 В цейперіодсвогожиття брав активну участь у дальності(київськоїГромади, народницької організації «Народна воля», УНП).

 В 1894 за рекомендацією В.Антоновича переїхав до ( Відня, Чернівців, Львова), пізніше вів  посів кафедру української( мови, економіки, історії) у Львівському університеті. У 1898-1913 Грушевськийочолював (РУРП, Наукове Товариство ім. Шевченка,Галицької матиці)  у Львові

Перша світовавійна застала Грушевського в( Києві,Галичині, Парижі).

Політичну діяльність Михайло Сергійович Грушевський розпочав у Галичині, де в 1899 став одним в засновників ( Товариства Українських поступовців, Української Національно-Демократичної партїі, Української Народної партії.

4 березня(1917, 1918, 1919) в КиєвіутворюєтьсяУкраїнська Центральна Рада, головою якої заочно обраноМихайлаГрушевського .

 

 

Б) Дати визначення(2*2бали):

Автономісти –

НТШ 

 

 

 

ВІДПОВІДЬ:

В Київському, університеті Михайло Грушевськийпрацювавпідкерівництвом(Володимира Антоновича.

 В цейперіодсвогожиттябравактивну участь у дальностікиївськоїГромади.

 В 1894 за рекомендацією В.Антоновича переїхав до Львова, пізніше вів  посів кафедру українськоїісторії у Львівському університеті. У 1898-1913 Грушевськийочолював НауковеТовариствоім. Шевченка у Львові.

Перша світовавійна застала Грушевського вГаличині.

Політичну діяльність Михайло Сергійович Грушевський розпочав у Галичині, де в 1899 став одним в засновників Української Національно-Демократичної партії.

4 березня1917 в КиєвіутворюєтьсяУкраїнська Центральна Рада, головою якої заочно обраноМихайлаГрушевського .

 

 

Мах за І ПОДОРОЖ – 12 балів

 

 

ІІ ПОДОРОЖ ДРУГА – УЦР

 

А)Встановити відповідність(мах-8 балів):

1.Володимир Винниченко       А.втручання у справи іншої держави

2.Брестський мир Б.проголошення радянської влади

3.Ленін В.примусове вилучення майна

4.інтервенція  Г.угода з Німеччиною та А-У

5.Микола МіхновськийД.УСДРП, голова ГС

6.автономіяЕ.Раднарком

7.реквізиціяЄ.союзна держава із суверенних частин

8.з*їзд рад у ХарковіЖ.УНП, самостійник

                                                      З. УПСР, голова УЦР

 

 

Б) Дати визначення(2* 2 бали):

Український національний конгрес – це…

Єфим Медвєдєв – це…

 

 

ВІДПОВІДЬ:

А) 1Д                           

Б) Український національний конгрес – ценайважливіша подія початкового етапу Української революції, перший представницький форум українського руху на теренах України, який перетворив Українську Центральну Раду з київської на загальноукраїнську організацію.

Єфим Медвєдєв – голова  Всеукраїнського ЦВК, один із керівників Радянської України,  видатний член ВКП(б).

 

Мах за ІІ ПОДОРОЖ – 12 балів

 

 

 

ІІІ ПОДОРОЖ ТРЕТЯ – ГЕТЬМАН СКОРОПАДСЬКИЙ

 

Заповнити пропуски в історичному тексті

29 квітня 1918 р., у день, коли припиниладіяльність…….……….Рада, у Києвізібравсяз'їздхліборобів-землевласників .Йогоделегати одноголосно обралигетьманом……………… Павла Скоропадського.

До скликанняУкраїнського Сейму в країнімалидіяти"Закони…………….………………………………………………..". В них буловизначеноголовнінапрямидіяльностіГетьманату в політичнійсфері, організації державного управління, наданоГарантіїгромадських прав населення, оголошено про встановленняУкраїнськоїДержавизамість…….

ЗамістьпредставниківЦентральної Ради на місцяхгетьманський уряд призначив…………………….. Державніслужбовцібули, за невеликим винятком, українцями, однак не належали до т.зв. свідомихукраїнців, а до революції………………………………………………..

Чималотруднощіввиниклопід час спробистворитизбройнісили.Справу гальмувала……………………………………………..військоваадміністрація, запевняючигетьмана, що длязахистуУкраїнидосить……………………………………..військ.

Неабияке значення гетьманська держава надала…………………..питанню, вживаючи заходи, спрямовані на нормалізацію становища на селі. Тимчасові правила про земельні комісії зобов'язували селян повернути……………………………. і відшкодувати збитки, яких вони завдали…………………………………………... На початку листопада було підготовлено проект аграрної реформи, що передбачав примусовий викуп державою великих земельнихволодінь і розподіл їх між……………………… селянами — не більше як 25 десятин на двір.

ВІДПОВІДЬ:

29 квітня 1918 р., у день, коли припинила діяльність Центральна Рада, у Києві зібрався з'їзд хліборобів-землевласників. Його делегати одноголосно обрали гетьманом Української Держави Павла Скоропадського.

До скликання Українського Сейму в країні мали діяти "Закони про тимчасовий державний устрійУкраїни". В них було визначено головні напрями діяльності Гетьманату в політичній сфері, організації державного управління, надано Гарантії громадських прав населення, оголошено про встановлення Української Держави замість УНР.

Замість представників Центральної Ради на місцях гетьманський уряд призначив старост. Державні службовці були, за невеликим винятком, українцями, однак не належали до т.зв. свідомих українців, а до революції були  царськими  чиновниками.

Чимало труднощів виникло під час спроби створити збройні сили. Справу гальмувала німецька військова адміністрація, запевняючи гетьмана, що для захисту України досить німецьких та австо-угорських  військ.

Неабияке значення гетьманська держава надала аграрному питанню, вживаючи заходи, спрямовані на нормалізацію становища на селі. Тимчасові правила про земельні комісії зобов'язували селян повернути землю  і відшкодувати збитки, яких вони завдали землевласникам і поміщикам. На початку листопада було підготовлено проект аграрної реформи, що передбачав примусовий викуп державою великих земельних володінь і розподіл їх між заможними селянами — не більше як 25 десятин на двір.

 

Мах за ІІІ ПОДОРОЖ – 12 балів

 

 

IV ПОДОРОЖ – РІЧ ПОСПОЛИТА (пазли)

А) Зміст завдання – скласти речення із фрагментів, склеїти і перевернути склеєне – при правильному виборі повинен вийти малюнок.

1)І Універсал/

2)ІІ Універсал/

3)ІІІ Універсал/

4)ІV Універсал/

А)Однині Україна стає Українською Народньою Республікою.

Не відділяючись від республіки Російської і зберігаючиєдність її, ми твердо станемо на нашій землі, щоб силами нашими помогти всій Росії, щоб уся Республіка Російська стала федерацією рівних і вільнихнародів.

Маючи силу і власть на ріднійземлі, ми тою силою й властюстанемо на сторожі прав і революції не тільки нашої землі, але і всієїРосії.

Б)Хай буде Україна вільною. Не одділяючись від всієї Росії, не розриваючи з державою Російською, хай народ український на своїй землі має право сам порядкувати своїм життям. Хай порядок і лад на Вкраїні дають вибранів селюдним, рівним, прямим і тайним голосуванням ВсенародніУкраїнські Збори (Сойм). 

В)Громадяне землі Української!

Представники Временного Правительства повідомили нас про ті певні заходи, яких Временне Правительство має вжити в справі Управління на Україні до Учредительного Зібрання. Временне правительство, стоючи на сторожі завойованої революційним народом волі, визнаючи за кожним народом право на самоозначіння і відносячи остаточне встановлення формийого до Учредительного Зібрання, - простягає руку представникам Української демократії – Центральній Раді, - і закликає, в згоді з ним, творити нове життя України на добро всієї революційної Росії.

 Г)До того   ж   часу   всіх  громадян  самостійної  Української
Народної Республіки кличемо непохитно стояти на  сторожі 
добутої волі  та прав нашого народу і всіма силами боронити свою
долю  від усіх ворогів селянсько-робітничої самостійної  Республіки.

Д)«Раду як повноважного представника трудящих і експлуатованих мас Української республіки» Раднарком визнати відмовився, тому що Рада ігнорує «радянськувладу в Україні». В цьому і полягає суть ультиматуму: щоб бути визнаною Раднаркомом, Центральна Рада повинна визнати радянську (більшовицьку) владу, тобто саморозпуститися.

 

 

 

 Б)Розмістити в хронологічній послідовності:

А)Ультиматум РНК до УЦР

Б)Утворення Генерального Секретаріату

В)Приїзд до Києва делегації Тимчасового уряду

Г)Бій під Крутами

Д) Вступ   військ під керівництвом Муравйова до Києва

Е) З’їзд рад у Києві

Є) Захоплення більшовиками Катеринослава

Ж) Проголошення незалежності УНР

 

\

 

ВІДПОВІДЬ:

А)   1 Б      2 В      3 А4 Г

Б)       2 В      3А4Е                      

 

 

Мах за ІV ПОДОРОЖ – 12 балів

 

 

НАГОРОДЖЕННЯ ПЕРЕМОЖЦІВ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ, ЩО ВИСВІТЛЮВАЛИСЬ У СПЕЦТАБЛИЦІ:

№ подорожі

 

 

 

1

 

 

 

2

 

 

 

3

 

 

 

4

 

 

 

Підсумок

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Історія України, Сценарії
Додано
11 березня 2021
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку