литовскі статути 8 клас

Про матеріал
історія україни
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконали учні 8 А класу. Гоянюк Максим. Тарас Фенко Батуріна Вероніка Ватаманюк Діана. Литовські Статути. Проєкт. На тему

Номер слайду 2

І Литовський статут У Статуті 1529 року було 13 розділів, які нараховували 282 статті. В перших трьох розділах були зібрані, в основному, норми конституційного права та принципіальні положення інших галузей права, в четвертому та п'ятому — шлюбно-сімейне та спадкове, в шостому — процесуальне, в сьомому — кримінальне, у восьмому — земельне, в дев'ятому — лісне та мисливське, в десятому — цивільне, в одинадцятому, дванадцятому та тринадцятому — кримінальне та процесуальне право

Номер слайду 3

II Литовський Статут. Для розроблення проєкту Другого Литовського статуту було створено комісію з 10 чоловік . Статут було затверджено сеймом у 1554 р., але він набув чинності лише 1566 р. ІІ Статут був правовою системою незалежної держави, зв’язаної з Польщею тільки спільним правителем. На черзі дня стояла більш тісна унія двох держав. За рівнем кодифікаційної техніки статут 1566 року перевершував перший. Він закріплював соціально-економічні та політичні зміни, що відбулися у Великому князівстві Литовському з 1530 до 1565 року. Статут 1566 року підрозділявся на 14 розділів і 367 артикулів. Розділи перший, другий і третій тут регулюють норми державного права, розділ четвертий присвячено судоустрою, розділи з п’ятого по десятий — приватному праву,нарешті, розділи з одинадцятого по чотирнадцятий регулюють кримінальне та процесуальне право. II Статут називають ще Волинським, і це, мабуть, тому, що найбільшого поширення віннабув на Волині проте діяв також у Київському та Брацлавському воєводствах.

Номер слайду 4

III Литовський статут. Третя редакція Литовського статуту з’явилася після Люблінської унії 1588-го р. Складався він з 14 розділів і 488 артикулів. До цієї редакції Статуту ввійшли норми державного права, чого на той час не було в законодавчій практиці інших європейських держав. Статут передбачав існування законодавчої влади (сейм), виконавчої (великий князь та адміністративний апарат) і судової (трибунал Великого князівства Литовського, виборні суди). Ще Статут передбачав, що мати маєтки у Великому князівстві Литовському, а також обіймати державні й церковні посади мають лише місцеві мешканці. У Статуті 1588 p. визначалися права і привілеї шляхти, детально регламентувався порядок судочинства, оформлялося закріпачення основної частини сільського населення. Безперечно, третій Литовський статут мав чималий вплив на правову свідомість українців. Згадки про нього зустрічаємо навіть у новочасній українській літературі. Тобто, цей документ українці добре знали й користувалися ним. Тобто Статут був доволі автономістичним документом.

Номер слайду 5

Скільки розділів і статтей було нараховано в статуті 1529р. Що було зібранно в перших трьох розділах 1 статуту. Що було в 12-13 розділах 1 статуту. Що було зібрано в 8 розділі 1 статуту Коли було затверджено 2 статут. Що закріплював 2 статут. На скільки розділів і артиклів поділявся 2 статут. Що регулюють перший,другий і третій розділ 2 статуту. Коли з’явилася третя редакція 3 Литовського статуту. З скільки розділів і артиклів складався 3 Литовський статут. Що відзначалося в статуті 1588-го р. Запитання до розказаного !

pptx
Додано
12 березня 2021
Переглядів
10194
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку