Лабораторна робота №2. Спостереження явища електромагнітної індукції

Про матеріал
Розробка презентаціїдо уроку фізики в 9 класі: Лабораторна робота №2. Спостереження явища електромагнітної індукції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Лабораторна робота №2“Спостереження явища електромагнітної індукції”Урок 10 Фізика 9 клас

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання1) Як буде поводитися суцільне кільце пристрою, якщо: а) підносити до нього магніт? б) відсувати від нього магніт?в) підносити до нього магніт південним полюсом?2) Для кожного випадку в п.1 визначте напрямок індукційного струму в суцільному кільці та напрямок індукції магнітного поля, створеного цим струмом.3) Що відбуватиметься, якщо магніт підносити до розрізаного алюмінієвого кільця?На рисунку зображено пристрій, який називають «кільця Ленца». Пристрій складається з двох алюмінієвих кілець (суцільного і розрізаного), закріплених на алюмінієвому коромислі, яке має можливість легко обертатися навколо вертикальної осі.

Номер слайду 3

Спостереження явища електромагнітної індукціїМета: дослідити умови виникнення індукційного струму в замкненій котушці; з’ясувати чинники, від яких залежать сила та напрямок індукційного струму. Обладнання: міліамперметр, два штабові або підковоподібні магніти, дротяна котушка-моток на каркасі.

Номер слайду 4

Правила техніки безпеки

Номер слайду 5

Правила техніки безпеки

Номер слайду 6

Правила техніки безпеки

Номер слайду 7

Розгляньте рисунокпозначте магнітні полюси котушки;визначте та покажіть напрямок індукційного струму в котушці.

Номер слайду 8

Експериментальна частина. Складіть електричне коло, приєднавши проводи котушки до клем міліамперметра. На одному з торців котушки поставте маркером мітку.

Номер слайду 9

Дослід 1 З’ясування умов виникнення індукційного струму в замкненому провіднику та чинників, від яких залежить напрямок індукційного струму.

Номер слайду 10

Дослід 1 Утримуючи котушку та магніт у руках, послідовно виконайте досліди, зазначені в таблиці

Номер слайду 11

Аналіз досліду 1 і висновкиза яких умов у замкненій котушці виникає індукційний струм;як змінюється напрямок індукційного струму в разі зміни напрямку руху магніту;як змінюється напрямок індукційного струму в разі зміни полюса магніту, який наближають або віддаляють від котушки.

Номер слайду 12

Дослід 2 З’ясування чинників, від яких залежить значення індукційного струму.

Номер слайду 13

Дослід 2 Утримуючи котушку та магніт у руках, послідовно виконайте досліди, зазначені в таблиці. Щоразу знімайте покази міліамперметра та заносьте їх до таблиці.

Номер слайду 14

Аналіз досліду 2 і висновкияк залежить сила індукційного струму від швидкості відносного руху магніту та котушки;як залежить сила індукційного струму від значення індукції зовнішнього магнітного поля, зміна якого спричиняє появу струму в котушці.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Повторити: § 8 Продумайте та запишіть план проведення експериментів із дослідження умов виникнення індукційного струму в замкненій котушці для випадків, коли дві котушки надіто на спільне осердя (див. рис. 5–7).

pptx
Додано
12 вересня 2021
Переглядів
13098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку