Презентація "Теплота згоряння палива. Коефіцієнт корисної дії нагрівника. 8 клас"

Про матеріал
Візьміть коробку із сірниками, витягніть один сірник. Перед вами — два холодних твердих тіла. але якщо потерти головку сірника об коробку, сірник спалахне. Звідки береться ця енергія? Завдяки виконаній роботі? але ж якщо навіть довго і з зусиллями терти сірник другим кінцем, стільки тепла не виділиться. Відповіді на зазначені питання ви знайдете після вивчення теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Теплота згоряння палива. Коефіцієнт корисної дії нагрівника

Номер слайду 3

Знайомимося з різними видами палива

Номер слайду 4

Знайомимося з різними видами палива

Номер слайду 5

Знайомимося з різними видами палива

Номер слайду 6

Реакція взаємодії метану (основного складника природного газу) та кисню супроводжується виділенням теплоти: CH4 + 2 O2 2 H2 O + CO2 + Q

Номер слайду 7

Поняття питомої теплоти згоряння палива. Види палива різняться теплотворною здатністю

Номер слайду 8

Для кількісної характеристики теплотворної здатності палива застосовують фізичну величину, яку називають питома теплота згоряння палива.питома теплота згоряння палива — це фізична величина, яка характеризує певне паливо і чисельно дорівнює кількості теплоти, що виділяється під час повного згоряння 1 кг цього паливаде q - питома теплота згоряння палива, Q — кількість теплоти, що виділяється в ході повного згоряння палива масою m.

Номер слайду 9

Одиниця питомої величини згоряння палива в СІ — джоуль на кілограм: Кількість теплоти Q, яка виділиться в ході повного згоряння палива

Номер слайду 10

Коефіцієнт корисної дії (ККД) нагрівника. Для спалювання палива використовують різні нагрівникипримус (а); газова плита (б); паяльна лампа (в); газовий котел (г)За допомогою нагрівників неможливо повністю використати всю енергію. По-перше, жодне паливо не може в реальних умовах згоріти повністю. По-друге, якась частина енергії витрачається марно (наприклад, відлітає з продуктами згоряння, іде на нагрівання навколишнього середовища).

Номер слайду 11

Коефіцієнт корисної дії нагрівника — це фізична величина, яка характеризує ефективність нагрівника й дорівнює відношенню корисно спожитої теплоти до всієї теплоти, яка може бути виділена під час повного згоряння палива. ККД нагрівника обчислюють за формулою: Де η — коефіцієнт корисної дії нагрівника; Qкор — корисно спожита теплота; Qповна — теплота, яка може бути виділена в процесі повного згоряння даного палива.

Номер слайду 12

Підсумки. Хімічна реакція горіння палива відбувається з виділенням теплоти. Кількість теплоти, яка виділяється під час повного згоряння палива, обчислюють за формулою Q = qm, де q — питома теплота згоряння палива; m — маса палива. Питома теплота згоряння палива дорівнює кількості теплоти, яка виділяється в процесі повного згоряння 1 кг цього палива. Ця фізична величина є характеристикою теплотворної здатності палива й вимірюється в джоулях на кілограм. Згоряння палива відбувається в нагрівниках. ККД нагрівника позначають символом η й обчислюють за формулою

Номер слайду 13

Контрольні запитання1. Які види палива ви знаєте? 2. Опишіть дослід на підтвердження того, що під час горіння різних видів палива виділяється різна кількість теплоти. 3. Яким є фізичний зміст питомої теплоти згоряння палива? У яких одиницях її вимірюють? 4. Як обчислити кількість теплоти, що виділяється в процесі повного згоряння палива? 5. Дайте означення ККД нагрівника.

pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 15. Теплота згоряння палива. Коефіцієнт корисної дії нагрівника
Додано
17 липня 2022
Переглядів
2382
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку