Презентація "Кипіння. Питома теплота пароутворення. 8 клас"

Про матеріал
До якої температури можна нагріти воду? Чи є сенс збільшувати потужність пальника, щоб прискорити готування борщу? Як закип’ятити воду за допомогою снігу? на всі ці запитання ви зможете відповісти самі після вивчення даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Кипіння. пи. Тома Тепло. Та пароу. ТВорення

Номер слайду 3

Знайомимося з процесом кипіння. Пристрій для спостереження та вивчення процесу кипіння рідини: 1 — скляна колба; 2 — гумовий корок з отворами; 3 — трубка для відведення водяної пари; 4 — термометр

Номер слайду 4

Спостереження процесу закипання водиа) Через якийсь час дно та стінки колби вкриються бульбашкамиб) Після досягнення бульбашкою певного об’єму архімедова сила відриває її від дна посудини й бульбашка піднімаєтьсяв) Коли рідина прогріється (температури верхніх і нижніх шарів зрівняються), бульбашки, піднімаючись, уже не зменшуватимуться в об’ємі, адже весь час усередину бульбашок активно випаровується вода г) Досягнувши поверхні рідини, бульбашки лопаються і викидають назовні значну кількість водяної пари

Номер слайду 5

Кипіння — це процес пароутворення, який відбувається в усьому об’ємі рідини та супроводжується утворенням і зростанням бульбашок пари.

Номер слайду 6

Від чого залежить температура кипіння. Під час кипіння температура рідини не змінюється. Температуру, за якої рідина кипить, називають температурою кипіння.

Номер слайду 7

Від чого залежить температура кипіння. Зі збільшенням зовнішнього тиску температура кипіння рідини зростаєЗі зменшенням зовнішнього тиску температура кипіння рідини знижується.

Номер слайду 8

Від чого залежить температура кипіння. Використання залежності температури кипіння рідини від тиску: а) «скороварка»; б) автоклав; в) паровий котел високого тиску

Номер слайду 9

Температура кипіння залежить від роду рідини.

Номер слайду 10

Олія. Молоко Температура кипіння рідини залежить від виду рідини, наявності домішок, зовнішнього тиску на рідину. При зменшенні зовнішнього тиску температура кипіння знижується, і навпаки. Якщо з рідини видалити розчинене повітря (багатократним кип’ятінням) і можливі центри пароутворення (пилинки, іони тощо), то можна зробити температуру рідини, дещо вищою від температури кипіння. Такий стан називається перегрітою рідиною..

Номер слайду 11

Поняття питомої теплоти пароутворення. Кількість теплоти, необхідна для перетворення рідини на пару, залежить від роду рідини. Питома теплота пароутворення — це фізична величина, що характеризує певну речовину й дорівнює кількості теплоти, яку необхідно передати рідині масою 1 кг, щоб за незмінної температури перетворити її на пару.одиниця цієї величини в СІ — джоуль на кілограм

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Кількість теплоти, яка необхідна для пароутворення або виділяється в ході конденсаціїЩоб обчислити кількість теплоти, необхідну для перетворення рідини на пару за незмінної температури, слід питому теплоту пароутворення цієї рідини помножити на її масу: Q = rmде Q — кількість теплоти, яку поглинає рідина; r — питома теплота пароутворення; m — маса рідини (маса утвореної пари).

Номер слайду 14

Задача 1. Яка кількість теплоти необхідна, щоб довести до кипіння й повністю випарувати 3 кг води, взятої за температури 0 °С?

Номер слайду 15

Підбиваємо підсумки. Процес пароутворення, який відбувається в усьому об’ємі рідини та супроводжується утворенням і зростанням бульбашок пари, називають кипінням. Температура кипіння рідини залежить від зовнішнього тиску, роду рідини та наявності розчинених у рідині газів. Питома теплота пароутворення — це фізична величина, що характеризує певну речовину й дорівнює кількості теплоти, яку необхідно передати рідині масою 1 кг, щоб за незмінної температури перетворити її на пару. Питому теплоту пароутворення обчислюють за формулою і вимірюють у джоулях на кілограм: Кількість теплоти, яка необхідна для перетворення рідини на пару, дорівнює кількості теплоти, яку виділяє ця пара, конденсуючись. Цю кількість теплоти обчислюють за формулою Q = rm

Номер слайду 16

Контрольні запитання. Що таке кипіння? Які явища спостерігаються в рідині перед тим, як вона починає кипіти? Яка сила змушує бульбашку газу підніматися на поверхню рідини? Чи змінюється температура рідини під час кипіння? Від яких чинників залежить температура кипіння рідини?На що витрачається енергія, яку одержує рідина під час кипіння?Що називають питомою теплотою пароутворення? За якою формулою можна обчислити кількість теплоти, яка поглинається під час пароутворення або виділяється під час конденсації?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мамедова Галина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. курганов владимир
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 14. Кипіння. Питома теплота пароутворення
Додано
15 липня 2022
Переглядів
6648
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку